8 Sebab Kenapa Orang Kaya Bertambah Kaya

Tempoh hari ada terbaca satu quote daripada sahabat Facebook

Ajarkan 2 perkara penting untuk anak-anak untuk kehidupan iaitu: Ilmu agama dan ilmu kewangan

Ilmu agama sudah tentu…

Ilmu kewangan adalah satu pembelajaran sejak kecil yang kita terapkan buat anak-anak.

Anak-anak mendapat pendidikan formal sejak berumur 7 tahun sehingga mereka meningkat dewasa.

Namun, adakah mereka mampu mengurus kewangan mereka apabila sudah masuk ke zaman universiti, alam pekerjaan dan berkahwin nanti?

Mengapa anak orang yang lahir dari keluarga yang kaya masih mampu mengekalkan kekayaan keluarga dan anak keluarga orang biasa berbeza tahap ekonomi mereka?

Ok, saya berikan beberapa sebab yang dikongsi oleh Deep Patel, seorang usahawan dan penulis di entrepreneur.com

1. Pemikiran Kewangan Berkembang

Orang kaya sebenarnya seorang yang kreatif apabila berfikir mengenai bisnes dan mencari pelbagai cara untuk membuat duit. Pemikiran sebegini mampu menjadikan mereka seorang yang berbeza dan membuka peluang kepada ramai orang lain untuk berjaya bersama-sama dengan mereka.

2 .Jalin Hubungan Dengan Orang Berjaya

Kajian psikologi juga menyatakan kita akan menjadi seperti 5 orang yang rapat dengan kita. Mari fikir sebentar dalam tempoh 5 tahun lepas, apa yang kita dapat dengan berkawan dengan rakan yang sama?

Baik, kita boleh ubah dengan hadirkan diri ke majlis ilmu atau sesi minum kopi bersama mereka yang berjaya atau dengan mereka yang sedang menuju kejayaan. Ini adalah pelaburan masa dan wang ringgit yang akan membantu kita pada masa akan datang.

Penulis sendiri ketika baru bermula sangat sibuk hadirkan diri ke majlis dan laburkan wang ringgit bagi perkenalkan diri dan servis yang kita lakukan.

3. Keluar Daripada Zon Selesa

Orang kaya berjaya kerana mereka berani keluar daripada zon selesa. Apabila kita terlalu selesa bermakna kita sudah ‘mati’. Hidup seperti robot dan tiada penambahan kualiti kehidupan dengan perkara baru.

Orang kaya tidak teruja denga masuk ofis jam 9-5 petang, adakala hidup mereka lebih sibuk kerana mereka suka menjadikan idea mereka satu realiti yang dapat membantu lebih ramai orang.

Kita ambil contoh Bill Gates yang sudah kaya-raya menubuhkan Yayasan Bill & Melinda Gates yang membantu ramai orang lagi dengan mewujudkan tandas baru diberi nama ‘Tiger Toilet’ dan air bersih kepada penduduk India,Myanmar dan Uganda. Kenapa Tiger Toilet?

Iklan

Kerana tandas ini menggunakan Tiger Worms atau nama saintifiknya Eisenia Fetida, iaitu binatang yang suka makan najis.

4. Fokus Dengan Pembangunan Diri

10 tahun berlalu, kita masih di tahap yang sama. Ada tak pencapaian dan projek yang berbeza yang dijalankan kita berjaya atau gagal dalam tempoh 10 tahun tersebut?

85% orang kaya membaca 2 atau 3 buah buku setiap bulan, hanya 11% baca bahan hiburan. 94% orang kaya membaca mengenai berita-berita terkini.

5. Tak Pernah Bersara

Jika sejak usia muda mereka suka dengan apa yang mereka lakukan tanpa paksaan, mengapa perlu bersara? Mungkin di usia persaraan mereka tetap bekerja tapi lebih fleksibel kerana perniagaan sudah diambil alih oleh orang lain.

Ketika ini mereka akan bercuti tapi mungkin atas faktor meluaskan jaringan kenalan.

6. Elak Berbelanja Lebih

Ia bukan bermaksud mereka kedekut. Mereka akan membeli barang yang berkualiti sesuai dengan harga dan keperluan akan datang. Jika kita nampak orang kaya membeli kenderaan mewah dan sebagainya, ia mungkin salah satu strategi untuk elakkan syarikat bayar cukai berlebihan.

7. Ambil Masa Untuk Berfikir

Kebanyakan orang kaya adalah seorang yang fokus dan ambil masa dengan diri sendiri setiap hari. Ambil masa dalam 30 minit sehingga satu jam di lokasi yang senyap dan tanpa gangguan membuatkan mereka boleh merancang strategi untuk matlamat mereka.

Ada yang mengambil masa untuk menulis dan merangka idea mereka untuk dijadikan realiti.

8. Sedekah dan Buat Kebaikan

Dalam Islam sendiri ada menyarankan supaya kita bersedekah agar dapat terima ganjaran yang berlipat kali ganda.

Tangan yang memberi itu lebih baik daripada yang menerima. Usah buang masa dengan pemikiran negatif.

Jarang orang kaya bersikap begitu.

Mereka tenang hadapi cabaran.

Terus cari jalan penyelesaian.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siapa Cakap Kerja Sendiri Tak Boleh Ada Pencen?

Ramai orang suka kerja kerajaan sebab ada pencen! Ya betul (buat masa ini), tapi tak bermakna kerja sendiri tak boleh ada ‘duit pencen’ untuk hari tua!

Tak kisahlah mencari rezeki sebagai peniaga pasar malam, peniaga online dan sebagainya, biarpun tak ada majikan tapi masih boleh ada pencen.

Sebenarnya apa nak susah, i-Saraan di bawah kelolaan KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) yang dah bermula sejak 1 Januari 2018 dulu kan ada. Mungkin masih ramai yang tidak pernah tahu tetapi hakikatnya kerajaan Malaysia telah memperkenalkan i-Saraan kepada sesiapa saja yang bekerja sendiri.

i-Saraan ini bertujuan untuk membantu pekerja yang tiada pendapatan tetap untuk tujuan pesaraan. Menerusi i-Saraan ini mereka akan menerima caruman tambahan daripada pihak kerajaan tanpa sebarang masalah.

Sebagai ahli caruman tambahan yang diberikan oleh pihak kerajaan adalah 15% (jumlah maksimum sebanyak RM250 setahun berkuatkuasa 1 Januari 2018) ke atas caruman yang dilaksanakan.

Golongan yang bekerja sendiri memang agak susah nak buat komitmen untuk caruman atau bayaran tetap setiap bulan, tapi mereka boleh membuat bayaran pada bila-bila masa mengikut berapa saja jumlah yang ada.

PERHATIAN!!!

  • ​i-Saraan ini tidak termaktub kepada ahli yang menerima caruman tetap daripada majikan.
  • ​Sumbangan kerajaan adalah terhad kepada ahli yang berumur bawah 55 tahun kebawah.

Faedah Yang Bakal Diperolehi Pencarum

Faedah yang bakal pencarum dapat daripada i-Saraan ini adalah mereka akan menikmati dividen tahunan di atas simpanan pesaraan mereka sendiri. Selain itu, mereka yang bekerja sendiri boleh mencarum mengikut masa dan kemampuan kewangan sendiri serta boleh membuat pengeluaran wang mengikut terma dan syarat.

Pencarum akan menerima insentif kerajaan sebanyak 15% tertakluk kepada jumlah maksimum RM250 setahun bagi pencarum yang berumur kurang daripada 55 tahun. Insentif ini berkuatkuasa dari tahun 2018 sehingga 2022.

Iklan

Manakala bantuan kematian sebanyak RM2,500 telah disediakan mengikut terma dan syarat oleh KWSP.

Walaupun bekerja sendiri dan tiada caruman daripada majikan, kita masih lagi mampu hidup selesa seperti mereka yang mendapat caruman daripada majikan dengan caruman i-Saraan. Kini tiada lagi kata-kata “bekerja sendiri tiada simpanan untuk masa hadapan“.

Syarat-Syarat Kelayakan Pencarum

  • Warganegara Malaysia
  • Orang yang bekerja sendiri (Orang yang bekerja berdasar hasil pendapatan sendiri dan bukan orang yang makan gaji daripada majikan)
  • Ahli KWSP
  • Berumur 55 tahun dan kebawah
  • Telah membuat pilihan i-Saraan (BORANG boleh didapati di laman web KWSP)

PENTING!!!

Suri Rumah hanya boleh membuat 1 insentif sahaja pada satu masa. Jika anda telah mendaftar dengan insentif suri (i-suri) maka untuk membuat permohonan i-Saraan anda perlu MEMBATALKAN permohonan i-suri terlebih dahulu.

Walaubagaimanapun, ianya bergantung kepada kelayakan pemohon.

Cara Dan Saluran Pembayaran i-Saraan:

Cara pembayaran boleh dilakukan melalui 3 cara iaitu melalui internet banking, kaunter ajen bank atau melalui kaunter KWSP yang berdekatan.

  • Bank yang terlibat melalui internet banking adalah Maybank, public bank & RHB bank sahaja.
  • ​Manakala, pembayaran melalui ejen bank (pembayaraan melalui tunai/cek) adalah BSN, Maybank, Public Bank & RHB Bank.
  • ​atau melakukan pembayaran menggunakan kaunter KWSP (pembayaran secara tunai MAKSIMUM RM500)

Apa pendapat anda? Dah mula nampak jalan untuk punya pencen di hari tua walau hakikatnya hanya bekerja sendiri?

Eh, jangan tunggu lama-lama, ayuh kita ke pejabat KWSP hari ini juga.

Iklan

Tips Beli Rumah Sebelum Graduate 2019 (Pengalaman Sebenar)

Ramai di kalangan kita yang dah bekerja bertahun-tahun, tapi masih belum mampu nak beli rumah. Yang lebih menyedihkan, 95% Penjawat Awam Berusia Bawah 30 Tahun Tak Mampu Beli Rumah – Kata Cuepacs.

Jom kita dengarkan pengalaman sebenar Saudara Yusri Yunus bagaimana beliau telah berjaya beli rumah pertama walaupun masih menuntut di menara gading.

Tips 1: Buat Perancangan Awal

Planning 2 tahun, bukan harini terfikir nak beli rumah, esok dah pergi apply loan. Saya start berniaga secara online pada tahun 2017, masa tu tahun 2 lagi. Orang kata sambil belajar sambil berniaga la..

Key 1: Start berniaga

Tips 2: Daftar Syarikat

Daftar SSM, buka akaun bank syarikat, tak kisah guna nama kita atau enterprise. Semua urusan perniagaan, duit keluar masuk guna akaun syarikat ni sahaja. Current account tau bukan akaun personal. Pantang kalau berniaga main campur-campur duit personal dan bisnes.

Key 2: Tujuannya simple, nak bina profile untuk loan nanti

Tips 3: Isytihar Cukai

Declare tax, alah korang tak payah susah-susah fikir camana nak declare. Boleh bayar akauntan buatkan. Standby je RM800. Yang penting segala resit dan bank statement korang simpan dalam fail elok-elok, susun dan letak label.

Key 3: Bayar cukai supaya boleh buat loan

Iklan

So macam aku student tapi declare tax untuk tahun 2017 dan 2018. Sambil tu kumpul la modal.

Cukup masa pergi radar hartanah untuk korang nak invest tu dan ambil tindakan.

Rasanya cukup la 3 tips utama ni dulu, korang buat ni dulu, ada apa-apa pertanyaan pm je. InsyaAllah aku bantu mana yang boleh. 

Sorry, ini bukan ilmu teori pung pang pung pang macam dalam dewan kuliah. Ini apa yang aku buat sejak 2 tahun lepas dan harap korang dapat manfaat bersama.

Sumber: FB Yusri Yunus

Usahakan Untuk Beli Rumah Tahun Ini Juga

Ramai yang komplen dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, sehingga kita tak mampu untuk beli rumah. Kita sebenarnya ada dua pilihan saja, samada untuk kurangkan perbelanjaan atau untuk tambah pendapatan.

Sebab itu penting untuk kita Ketahui DSR Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Anda Miliki Berdasarkan Gaji dan 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum dan Selepas Membeli Rumah.

Iklan

5 Bantuan Untuk Ibu Tunggal Bagi Mengukuhkan Kewangan Mereka

Ibu tunggal mempunyai cabaran utama di dunia ini iaitu mencari duit untuk membesarkan anak-anak. Ramai ibu tunggal mengalami masalah yang sama iaitu hilang tempat bergantung di mana tiada lagi suami yang memberi nafkah untuk diri sendiri dan anak-anak.

Justeru, terdapat banyak bantuan yang diberikan khas kepada ibu tunggal malah peluang perniagaan juga telah diperkenalkan. Menyedari hal itu, pastinya terdapat banyak bantuan untuk ibu tunggal bagi mengukuhkan kewangan dan mencukupkan kewangan harian mereka dalam menampung anak-anak.

1. Inisiatif Ibu Tunggal

Tahukah anda, Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) bagi wanita dan ibu tunggal menyediakan inisiatif kemahiran dalam bidang teknikal untuk mereka. Ini adalah peluang keemasan bagi para ibu tunggal mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih baik lagi.

Bagi anda yang berniaga, jom ketahui inisiatif untuk ibu tunggal yang diberikan.

2. Latihan Dan Bengkel Perniagaan

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-Bantuan-Untuk-Ibu-Tunggal-Bagi-Mengukuhkan-Kewangan-Mereka2-700x394.jpg

Latihan dan bengkel perniagaan untuk ibu tunggal memulakan perniagaan juga telah lama diwujudkan. Sokongan yang padu dan pertolongan yang rapi dari Persatuan Witus akan memberi impak yang positif kepada para ibu tunggal.

Perniagaan berdasarkan minat seperti memasak, buat kek dan lain-lain lagi boleh dilakukan. Jom lihat maklumat yang berkaitan Ibu Tunggal Witus di sini.

3. Skim Bantuan Ibu Tunggal

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat telah menyediakan Skim Bantuan Kanak-kanak kepada ibu tunggal untuk membantu meringankan beban mereka dalam menampung kos sara hidup anak-anak. 

Iklan

Skim Bantuan Kanak-kanak ini termasuk RM 100 sebulan sekiranya mempunyai seorang anak manakala RM 450 sebulan jika keluarga melebihi 4 orang kanak-kanak. Anda juga boleh mendapatkan bantuan kewangan dari kerajaan negeri.

4. Zakat Ibu Tunggal

Sekiranya anda adalah ibu tunggal yang termasuk dalam mana-mana kategori golongan asnaf, maka anda layak menerima zakat. Pastinya ia dapat membantu meringankan beban si ibu tunggal dalam menempuh hidup bersama anak-anak.

Segera memohon bantuan zakat sekiranya anda ibu tunggal yang merupakan kategori asnaf yang layak menerima bantuan zakat.

5. Permohonan Kasih Ibu Smart Selangor

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-Bantuan-Untuk-Ibu-Tunggal-Bagi-Mengukuhkan-Kewangan-Mereka3.jpg

Program Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) bukan sahaja khas untuk ibu tunggal, tetapi juga terbuka kepada semua kaum ibu asalkan menetap di Selangor. Kaum ibu akan menerima sebanyak RM 2,400 untuk setahun atau RM 200 untuk sebulan.

Ia lebih kurang seperti BRIM tetapi lebih baik dan berbaloi untuk setiap ibu. Jom lihat lebih lanjut berkaitan KISS di sini.

Itulah dia 5 bantuan untuk ibu tunggal bagi mengukuhkan kewangan dan meringankan bebanan mereka dalam menyara anak-anak. Semoga bantuan yang diberikan bermanfaat bagi mereka.

Iklan

Alhamdulillah Pekerja Bank Naik Gaji Sehingga 12% dan Nikmati 0% Faedah Bagi Pembiayaan Perumahan

KUALA LUMPUR: Persatuan Bank Komersial Malaysia (MCBA) dan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE) hari ini memeterai Perjanjian Bersama (CA) baharu menyaksikan hampir 20,000 kakitangan bank di seluruh negara menikmati kenaikan gaji sehingga 12 peratus.

CA itu adalah untuk tempoh dari 1 Januari 2018 hingga 31 Disember 2020 membabitkan hampir 20,000 kakitangan dalam kategori pengkeranian dan bukan pengkeranian dari 20 bank di Malaysia.

Di bawah perjanjian itu, ahli MCBA akan menawarkan pelarasan gaji sebanyak 12 peratus kepada semua kakitangan bukan pengkeranian dan 10 peratus untuk kakitangan pengkeranian, tertakluk kepada gaji maksimum dalam jajaran gaji masing-masing.

Selain pelarasan gaji itu, gaji permulaan untuk kumpulan kakitangan berbeza yang termasuk dalam CA itu juga akan meningkat di antara 12 hingga 16 peratus dengan gaji maksimum mereka ditingkatkan sehingga 16 peratus.

Tambahan itu, bank-bank juga akan menaikkan elaun sara hidup (COLA) semasa dari RM400 kepada RM600 bermula awal tahun ini.

Gabungan gaji asas dan COLA itu menjadikan gaji permulaan untuk seorang kerani baharu sebanyak RM2,400, tidak termasuk bonus kontrak sebanyak dua bulan yang dibayar pada Disember setiap tahun.

Ini menjadikan pakej CA baharu itu antara yang paling kompetitif di pasaran dan jauh lebih baik dibandingkan dengan kajian dilakukan oleh Institut Penyelidikan Khazanah Research yang mendedahkan gaji permulaan sebenar yang diminta oleh graduan baharu tamat pengajian sebanyak RM1,846.

Selain itu, manfaat utama dan paling penting ditawarkan CA baharu itu ialah semua ahli bank bersetuju untuk menawarkan kakitangan masing-masing kadar faedah sifar peratus bagi RM100,000 pertama pinjaman perumahan berkuatkuasa 1 April 2019.

Kadar sifar peratus ini juga terpakai untuk kakitangan yang sudah mempunyai pinjaman sedia ada.

Pada majlis itu, MCBA diwakili oleh Presidennya, Nora Abd Manaf dan Pengarah Eksekutifnya, Lam Yoo Yuen manakala NUBE oleh Presidennya, Tan Eng Hing dan Setiausaha Agungnya, J Solomon.

Upacara itu disaksikan oleh Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran.

Hadir sama ialah Pengerusi Persatuan Bank Malaysia, Datuk Abdul Farid Alias dan Setiausaha Agung Kesatuan Organisasi Rantau Asia bagi Bank, Insurans dan Kewangan, MR Shah.

Iklan

Kulasegaran dalam sidang media selepas majlis itu berkata, CA baharu itu menjadi penanda aras kepada keseluruhan industri di Malaysia apabila perjanjian itu berjaya dimeterai tanpa membabitkan pihak ketiga.

“Ini sesuatu yang memberangsangkan apabila kerajaan tidak perlu masuk campur dalam perjanjian ini. Ia seperti sudah menjadi sesuatu yang baharu dengan situasi menang-menang antara kedua-dua pihak,” katanya.

Terdahulu, Nora dalam ucapannya berkata beliau percaya CA baharu itu akan lebih memotivasikan kakitangan semua bank bagi berusaha lebih keras meningkatkan produktiviti di tempat kerja.

Katanya, pakej keseluruhan imbuhan ditawarkan di bawah CA baharu itu yang digabungkan dengan peluang pembelajaran dan kerjaya ditawarkan pelbagai bank, akan menjadikan sektor perbankan kekal sebagai industri paling tinggi menarik minat bakat baharu dan terbaik.

“Walaupun bank tidak pernah ragu-ragu untuk berkongsi keuntungan hasil pelaburan perniagaannya dengan kakitangannya dan mengambil tanggungjawab besar dalam menyediakan peluang pekerjaan, kami berharap kakitangan yang diwakili oleh kesatuan supaya menunjukkan komitmen dalam bidang tugas mereka,” katanya.

Sumber: BH Online

10 Syarikat Perbankan Disenaraikan Di Bursa Malaysia

Kalau diikutkan kepada Market Capitalization, Maybank mengungguli tempat pertama dengan RM104 bilion, dan diikuti Public Bank dan CIMB Bank.

Satu-satunya bank yang mempunyai saham patuh Syariah, adalah Bank Islam. Untuk maklumat lanjut, sila baca Bagaimana Nak Tentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Syariah Atau Tidak?

Tetapi ini tidak bermakna anda tidak boleh mencari rezeki yang halal dengan bekerja di bank ya.

Apa tunggu lagi, pergi apply kerja dengan bank cepat dan rebut faedah seperti di atas.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!