Kenali ‘Warren Buffett Asia’ Yang Berasal Dari Pulau Pinang

Siapa yang tidak mengenali Warren Buffett, pelabur tersohor sepanjang zaman. Beliau selalu dijadikan role model bagi pelabur muda mahu pun yang lama.

Namun tahukah anda, Dato Seri Cheah Cheng Hye juga serupa seperti Warren Buffett, mempunyai karisma yang tinggi dan falsafah pelaburan yang sama sehingga beliau digelar sebagai ‘Warren Buffett Asia’?

Beliau lahir di Pulau Pinang, dan mendapat pendidikan awal di sana. Walaupun beliau banyak menerima pujian sehinggakan menerima jolokan sebagai Warren Buffett Asia, namun terdapat pelbagai alasan kenapa beliau harus diangkat menjadi ikon yang berkaliber seperti Warren Buffett.

Dalam catatan, beliau telah menerima dan memenangi lebih daripada 70 anugerah dan penghargaan besar dari seluruh dunia. Bermula sebagai kanak-kanak biasa di Pulau Pinang, kini menjadi salah satu ikon kebanggaan seluruh dunia.

Pada asalnya beliau hanya bersekolah biasa di Pulau Pinang, sehinggalah tahun 1971, iaitu ketika beliau berumur 17 tahun (tingkatan 5),dan menamatkan persekolahan sekolah menengah. Selepas menamatkan persekolahan beliau terus bekerja dengan syarikat akhbar tempatan iaitu The Star.

Kebetulan di saat itu perang di Vietnam sedang berlaku, Amerika Syarikat telah mengalami defisit ekonomi yang besar. Presiden Richard Nixon terdesak untuk membuat sokongan komoditi emas terhadap mata wang US Dolar. Rakyat di Amerika Syarikat hanya mampu menggunakan wang tidak melebihi jumlah emas yang dimiliki oleh Rizab Persekutuan (Federal Reserve).

Ketika berumur 20 tahun (1974), beliau buat pertama kali telah berhijrah ke tanah besar Hong Kong, China. Tidak lama kemudian beliau telah bekerja sebagai wartawan kewangan dengan syarikat Hong Kong Standard, Asian Wall Street Journal dan Far Eastern Economic Review.

Kemudiannya pada tahun 1989, beliau menjadi ketua penyelidik dan peniaga hartanah broker Morgan, Grenfell & Co di United Kingdom. Manakala pada tahun 2007 beliau dengan rakan kongsinya V-Nee Yeh telah menubuhkan firma dana pelaburan yang bernama Value Partners Classic Fund.

Beliau telah berjaya membangunkan syarikat pengurusan dana tersebut sehingga menjadi firma yang pertama disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong dengan mengamalkan value investing sebagai falsafah pelaburan mereka.

Bayangkan beliau yang tidak pernah menghadiri mana-mana sekolah perniagaan atau pelaburan dan mempunyai pendidikan hanya setakat tingkatan 5, kini menggoncang benua Asia dan juga dunia. Lebih menakjubkan, beliau pernah membuat ucapan di Columbia Business School, tempat dan pentas ucapan yang pernah di hadiri oleh lagenda-lagenda dunia pelaburan seperti Warren Buffett, Benjamin Graham dan ramai lagi.

Nama Dato Seri Cheah Cheng Hye seolah-olah tidak dikenali ramai, tetapi ketahuilah bahawa beliau inilah yang digelar sebagai ‘Warren Buffett Asia’.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adidas Bakal Menjual Pemilikan Di Dalam Reebok Bagi Menumpukan Kepada Jenamanya Sendiri

Ketika krisis pandemik Covid-19 yang berlaku sekarang, kita dapat lihat bagaimana perniagaan yang berteraskan e-commerce berjalan dengan rancak. Bagi jenama sukan terkenal dunia, mereka memperolehi pulangan yang sangat lumayan seperti jenama Nike dan Lululemon yang berjaya menggandakan jualan mereka pada tahun lepas.

Baca: Bagaimana Jualan Nike Meningkat Walaupun Berdepan Dengan Covid-19

Walaupun begitu, tidak semua syarikat berasaskan sukan menikmati nasib yang sama terutama jika syarikat itu kurang publisiti di peringkat antarabangsa. Perkara ini terjadi kepada salah sebuah syarikat pakaian sukan yang terkenal pada era 1980-an iaitu Reebok.

Syarikat ini merupakan anak syarikat yang dimiliki oleh gergasi sukan dunia iaitu Adidas.

Permulan Reebok

Kredit Gambar: Envzone

Reebok merupakan sebuah syarikat yang diasakan oleh dua orang adik-beradik Joe dan Jeff Foster yang berasal dari England. Mereka beri nama Reebok yang merupakan sejenis spesis rusa yang terdapat di Afrika.

Pada permulaan syarikat ini, mereka hanya fokus kepada kasut yang digunakan untuk sukan olahraga. Reebok mula memasuki pasaran Amerika Syarikat pada akhir 1970-an yang mana pada era tersebut, banyak syarikat mula bersaing dalam pasaran kasut sukan.

Syarikat ini mula berkembang di Amerika Syarikat apabila Paul Fireman, seorang ahli peniagaan Amerika Syarikat mula menjual kasut tersebut di pasaran Amerika Syarikat. Sambutan yang diterima oleh Reebok sangat menggalakkan.

Paul Fireman melihat potensi tersebut lalu mengambil keputusan untuk membeli Reebok secara keseluruhannya. Beliau berjaya membeli  syarikat tersebut dan mula beroperasi di Boston, Massachusetts. Di era 1980-an, syarikat ini berjaya mengambil tempat di Amerika Syarikat.

Strategi yang digunakan oleh Reebok pada ketika itu adalah dengan memfokuskan kasut kepada kaum wanita yang ingin melakukan senaman aerobik. Ternyata strategi tersebut berjaya dan idea ini berasal dari isteri Paul Fireman sendiri.

Dengan keuntungan yang diperolehi oleh Reebok dalam penjualan kasut senaman aerobik wanita, syarikat itu dapat bersaing dengan Nike dan Adidas yang fokus kepada kasut atlet lelaki terutamanya bola keranjang.

Kemudian di era 1990-an, Reebok turut menghasilkan kasut bola keranjang mereka sendiri yang menggunakan pemain NBA Shaquille O’Neal sebagai duta kasut mereka. Jualan kasut tersebut begitu memberangsangkan dan dalam masa yang singkat sahaja, 10,000 unit kasut berjaya dijual.

Masuk ke era milenium, jualan Reebok semakin berkurangan tetapi masih stabil kerana mereka mempunyai peminat yang tersendiri.

Seterusnya pada tahun 2005, syarikat ini telah dibeli oleh gergasi sukan Jerman iaitu Adidas dengan harga USD3.8 bilion. Bermula dari sini, Reebok mula mengalami penurunan yang mendadak daripada segi jualan walaupun tujuan utama Adidas adalah untuk menyekat kemaraan Nike yang telah mendominasi pasaran Amerika Syarikat.

Kenapa Reebok Gagal?

Kredit Gambar: Complex

Di antara faktor utama yang menyebabkan Reebok gagal bersaing di peringkat antarabangsa adalah disebabkan oleh Adidas itu sendiri. Kekuatan utama yang dimiliki oleh Reebok adalah mereka menjalinkan kerjasama yang baik dengan pemain NBA bagi tujuan pemasaran.

Setelah Adidas memiliki Reebok, Adidas telah memutuskan kerjasama tersebut dengan menggantikan kasut Adidas untuk kegunaan pemain NBA. Ini telah melemahkan jenama Reebok di pasaran.

Selain itu juga, Adidas telah memfokuskan Reebok kepada sukan mixed martial arts (MMA) yang mana suka ini kurang popular jika dibandingkan dengan sukan bola keranjang atau bola sepak.

Dari setahun ke setahun, Reebok tidak mempunyai matlamat yang jelas. Pada tahun lepas, Reebok hanya menyumbang sebanyak 7% jualan kepada Adidas.

Strategi Baru Adidas

Kredit Gambar: CNBC

Oleh yang demikian, Adidas akan menjual Reebok kepada pelabur luar kerana merka sedar sukar untuk fokus kepada dua jenama dalam satu masa. Di antara  pembeli yang dikhabarkan  berminat untuk mendapatkan syarikat tersebut adalah VF Corporation, Authentic Brands Group, Anta Sports, dan juga khabar angin yang mengatakan Shaquille O’Neal juga turut berminat mendapatkan syarikat tersebut.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa saham Adidas disenaraikan di pasaran saham Jerman? Dan saham Nike boleh kita beli di pasaran saham Amerika Syarikat?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!