5 Khairat Kematian Percuma Di Malaysia

Khairat kematian ataupun dikenali juga dengan nama bantuan kematian adalah salah satu bentuk sumbangan kewangan untuk keluarga si mati. Konsep khairat kematian ini telah wujud sejak zaman Rasulullah SAW lagi.

Kebanyakan daripada kita akan menyertai program Khairat Kematian kawasan perumahan dan sekitar kawasan tempat tinggal kita. Boleh tanya dengan pihak masjid atau surau berhampiran rumah untuk tahu lebih lanjut.

Tetapi tahukah anda bahawa terdapat khairat kematian percuma yang disediakan oleh beberapa organisasi di Malaysia bagi meringankan beban waris si mati.

1. Khairat Kematian ASB

Setiap pewaris pendeposit mana-mana saham yang diterbitkan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) seperti Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan sebagainya layak untuk menuntut khairat kematian.  Kematian pendeposit perlu dituntut dalam tempoh 6 bulan.

Bagi mereka yang mempunyai 1,000 unit dan ke bawah, layak menerima RM200 khairat kematian.

Manakala mereka yang nempunyai 1,000 unit dan ke atas pula layak menerima RM500 sebagai khairat kematian.

Sumber: Laman Web ASNB

2. Khairat Kematian KWSP

Bantuan Kematian merupakan tanda simpati KWSP terhadap waris terdekat ahli (atas budi bicara KWSP).

Bayaran sebanyak RM2,500 dibayar sekali sahaja kepada “orang tanggungan ahli” yang layak (balu/duda, anak, atau ibu bapa ahli tertakluk kepada status perkahwinan ahli).

Sumber: Laman Web KWSP

3. Khairat Kematian PTPTN

Dan berikut pula merupakan khairat kematian yang disediakan PTPTN di bawah SSPN-i:

 • Amaun Manfaat bersamaan dengan baki akaun (RM kepada RM)
 • Khairat Kematian bersamaan RM2,000.00 (pendeposit)
 • Khairat Kematian bersamaan RM500.00 (penerima manfaat)

Sumber: Laman Web PTPTN

4. Khairat Kematian FELDA

Skim ini yang telah berkuatkuasa sejak 1 Januari 2010 lagi, merupakan salah satu aktiviti kebajikan oleh FELDA kepada peneroka di tanah rancangan milik mereka.

Perbelanjaan pengurusan pengebumian sebanyak RM3,000 akan dibayar segera kepada waris dan permohonan bayaran khairat kematian berjumlah RM7,000 mesti diuruskan dalam masa satu minggu daripada tarikh kematian menggunakan Borang Tuntutan Manfaat Kematian Peneroka.

Sumber: Laman Web FELDA

5. Faedah Pengurusan Mayat Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)

Faedah Pengurusan Mayat dibayar kepada orang yang layak seperti yang dinyatakan dalam Akta, sekiranya pekerja meninggal dunia akibat sebarang sebab. Jika tiada orang sedemikian, faedah akan dibayar kepada pihak yang menanggung perbelanjaan pengebumian itu.

Jumlah yang dibayar adalah mengikut perbelanjaan sebenar pengurusan mayat tertakluk kepada jumlah maksimum RM2,000 mengikut mana yang lebih rendah.

Bagi mereka yang bekerja dengan syarikat swasta, pastikan ada potongan untuk PERKESO setiap bulan.

Sumber: Laman Web PERKESO

Dengan adanya khairat kematian percuma ini, ianya akan memudahkan proses pengebumian si mati dan juga meringankan beban waris.

Bantuan ini juga menunjukkan bahawa betapa indahnya Islam, sehingga dalam bab pengurusan jenazah pun saling bantu-membantu.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Tips Elak Penipuan Kewangan Yang Berleluasa Di Malaysia

Kebelakangan ini, kita sering mendengar berita tentang penipuan kewangan yang menyebabkan kerugian besar kepada rakyat Malaysia, termasuk warga emas yang hilang sehingga jutaan ringgit.

Penipu menggunakan pelbagai taktik licik untuk mencuri wang simpanan tanpa disedari. Dalam edisi kali ini, kami akan berkongsi beberapa tips penting untuk mengelakkan kerugian besar serta cara-cara penipuan yang sering digunakan oleh suspek. Jangan biarkan diri anda menjadi mangsa seterusnya.

Sumber: Kosmo

Tips untuk mengelakkan kerugian besar:

Jangan simpan banyak wang dalam akaun yang mempunyai kemudahan dalam talian, pindahkan wang anda ke akaun yang tiada kemudahan dalam talian dan tinggalkan sedikit sahaja dalam akaun dalam talian untuk perkara seperti pembayaran bil.

Suspek boleh mencuri/mengalihkan wang anda, meninggalkan baki RM1.00 kepada anda. Jadi kasihan.

Bagaimana suspek mengambil simpanan atau pencen anda tanpa anda sedari?

 • Kaedah 1
  • Akaun dalam talian anda tiba-tiba tidak boleh digunakan dan meminta anda memasukkan kata laluan baru. Laman web yang anda lawati untuk memasukkan nombor pin atau kata laluan baru sebenarnya palsu dan milik penipu. Suspek boleh melihat nombor pin atau kata laluan yang anda masukkan. Suspek akan mengeluarkan semua simpanan anda melalui pemindahan dalam talian.

 • Kaedah 2
  • Anda menerima jemputan WhatsApp untuk menghadiri majlis perkahwinan, anda klik pautan (link) palsu yang mengelirukan. Kemudian virus telah memasuki telefon anda. Suspek boleh membaca semua kandungan telefon anda. Termasuk maklumat perbankan dalam nota telefon anda.
 • Kaedah 3
  • Suspek menyamar sebagai polis di telefon anda mengatakan anda terlibat dalam aktiviti haram atau ada bungkusan J&T dengan dadah atas nama anda. Minta anda memindahkan simpanan anda ke akaun lain, jika tidak wang anda akan dirampas oleh polis (AMLA) untuk siasatan. Anda takut dan memindahkan semua simpanan anda ke akaun lain yang diberikan oleh suspek. Anda telah ditipu.
 • Kaedah 4
  • Membuat anda ingin membayar/menyelesaikan dalam satu tuntutan, tetapi sebenarnya pautan atau laman web yang anda lawati adalah milik suspek. Mereka boleh melihat anda memasukkan nombor pin dan kata laluan semasa membuat pembayaran. Wang anda akan dipindahkan keluar semua.

Modus Operandi (MO) Kes Penipuan Lain:

 • Penipuan pekerjaan sambilan
  • Suspek menawarkan kerja sambilan di media sosial dan ditawarkan upah. Tetapi anda diminta membayar wang untuk mendapatkan pakej kerja. Beberapa mangsa mengalami kerugian ratusan ribu dan hanya menerima upah di bawah RM100.
 • Penipuan pelaburan
  • Pelaburan patuh syariah dan lain-lain di Facebook khususnya. Melabur RM5,000 dalam masa 3 jam dan dapat RM50,000. Itu semua penipuan. Ada mangsa kerugian sehingga jutaan ringgit.
 • Penipuan membeli dan menjual barang di media sosial
  • Contoh: Anda melihat iklan kereta Vios 2015 dengan harga RM30K di mana harga pasaran RM50K. Anda telah membayar deposit dan bayaran penuh, tahniah anda hanya mendapat gambar kereta. Suspek akan hilang selepas menerima wang.
 • Penipuan tawaran pinjaman
  • Anda melihat iklan pinjaman di media sosial. Sebelum mendapatkan pinjaman, anda diminta membayar yuran guaman, yuran pemprosesan dokumen, yuran jaminan dan banyak lagi. Ada mangsa yang ingin meminjam RM100K telah ditipu dan telah membayar pendahuluan RM80K.
Sumber: Utusan Borneo
 • Penipuan cinta
  • Berhati-hati, anda bercinta dengan penipu di media sosial. Suspek dari luar negara mahu memberikan anda hadiah emas atau barang berharga. Suatu hari anda menerima panggilan dari Kastam (Penipu) mengatakan bahawa barang anda telah tiba di Kastam Malaysia, anda diminta membayar yuran pemprosesan dan pelbagai perkara.
 • Menyamar sebagai rakan atau saudara
  • Anda menerima panggilan telefon daripada suspek yang menyamar sebagai rakan anda dan meminta meminjam wang. Kini dengan teknologi AI, suspek boleh meniru 100% suara rakan anda. Selepas pemindahan wang, anda sedar bahawa itu bukan rakan anda.

Jika anda telah ditipu, hubungi 997 NSRC dengan segera, semoga wang anda masih boleh diperoleh semula.

Wang yang telah ditipu biasanya sukar untuk dikembalikan kerana suspek menggunakan akaun penagih dadah atau akaun keldai. Suspek akan cepat memindahkan wang anda. Terdapat juga pemilik akaun yang menjadi mangsa penipuan pinjaman yang tidak wujud. Suspek meminta kad ATM dan nombor pin jika ingin meminjam wang.

Ingatlah agar sentiasa berwaspada dan semoga kita semua dilindungi dari perkara tidak elok.

Kredit artikel: Siaran oleh AMS Empire

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee