Beli Tanah Dan Bina Rumah: Indah Khabar Dari Rupa?

Artikel kali ini bakal membongkarkan dilema kebanyakan pembeli rumah yang ingin membeli tanah untuk dibina rumah idaman.

Di atas kertas, beli tanah dan bina rumah tidak salah. Akan tetapi, ada beberapa bahagian teknikal yang perlu diambil tahu bakal pembeli tanah yang boleh menyebabkan anda tertipu dengan pihak yang mengambil kesempatan atas anda.

“Beli tanah berharga RM50,000 dan bina rumah idaman anda di atas tanah sendiri”

Seringkali kita melihat iklan sebegini muncul di garis masa ketika membaca status di laman sosial media semenjak dua menjak ini.

Namun begitu, sejauh mana kesahihan iklan – iklan tersebut? Ini penjelasannya.

Sebagai pemula, anda perlu tahu bagaimana caranya untuk elak daripada ditipu.

Baca : Beli Rumah Atau Tanah?

Asasnya, pastikan pihak yang mempromosikan iklan tersebut samada pemaju hartanah kecil – kecilan tidak termasuk dalam senarai hitam Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Nak semak senang sahaja, anda hanya perlu pergi ke portal KPKT.

Ada juga kes di mana, pihak yang mempromosikan projek tersebut belum disenarai hitamkan lagi oleh pihak KPKT.

Caranya adalah dengan menyemak :-

  • Harga rumah (jika terlalu murah dengan tawaran keluasan rumah)
  • Bayaran tunai sahaja

Malaysia dikejutkan dengan berita penipuan hartanah oleh DBI Technology yang menawarkan rumah atas tanah sendiri berharga RM45,000 untuk :-

  • Rumah berkeluasan 900 kaki persegi
  • 3 bilik dan 2 tandas

Fahami Status Tanah Dan Pinjaman Tanah

Sebelum membeli sesuatu produk, pastikan anda faham produk yang ingin dibeli itu. Dalam konteks ini, tanah.

Tanah ada berapa status? Adakah terdapat pinjaman yang membenarkan anda untuk membeli tanah?

Dan, bagaimana pula untuk membuat pinjaman atas kapasiti membina rumah di atas tanah tersebut?

Baca : Bagaimana Sistem Pembiayaan Hartanah Berfungsi?

Buat pengetahuan pembaca sekalian, terdapat 3 status tanah yaqni :-

1) Pertanian (agriculture)

2) Bangunan (building)

3) Industri (industrial)

Status tanah ini anda boleh lihat sendiri di dalam geran. Harga tanah untuk ketiga – tiga status ini adalah berbeza antara satu sama lain.

Apa yang menggembirakan adalah, ketiga – tiga jenis status tanah ini dibenarkan untuk pinjaman berdasarkan kriteria institusi perbankan dan pembiaya.

Makanya, jika status tanah itu adalah berstatus pertanian, anda tidak boleh pergi ke bank komersial untuk membuat permohonan pinjaman atas kapasiti membina kilang sarung tangan getah.

Anda perlu pergi ke bank pertanian jika anda ingin membeli ladang untuk membuat perniagaan tanaman cili.

Soalnya, boleh kah buat pinjaman untuk tanah pertanian? Dan bagaimana pula niat di hati untuk bina rumah di atas tanah pertanian?

Jawapannya, ya boleh. Dengan syarat, anda menggunakan tunai kerana setakat hari ini, tiada lagi pinjaman pembinaan hartanah ke atas tanah yang berada dalam status pertanian.

“Mahalnya kalau pakai cash! Boleh tak kalau saya nak buat loan juga?”

Andai kata tanah itu berstatus bangunan (building), anda boleh membina apa sahaja bangunan di atas tanah tersebut. Ini bermakna, anda boleh memohon pinjaman hartanah dari institusi perbankan atau pembiaya.

Tetapi, ini semua bergantung kepada kelayakan tanah tersebut.

Hati-Hati Dengan Lot Lidi

Sekiranya anda merasakan RM50,000 untuk beli tanah dan dibuat rumah idaman tiada masalah, sila semak geran tanah tersebut terlebih dahulu.

Jika tiada geran dan hanya ada perjanjian amanah (tiada pemilikan tepat) atau perjanjian atas perjanjian, secara automatik ini dipanggil lot lidi.

Banyak risiko dan kekurangan membeli tanah lot lidi ini. Bukan seorang dua pesara kerajaan yang tertipu. Terkini Abby Abadi turut dilaporkan tertipu dengan skim lot lidi.

Baca : 6 Risiko Membeli Lot Lidi Yang Perlu Kita Tahu

Buat pengetahuan anda, lot lidi biasanya bermasalah kerana wujud pelbagai pihak dalam perjanjian tersebut. Bayangkan tanah 1 ekar dibahagikan kepada 10 orang.

Anda boleh tukarkan status tanah tersebut dengan syarat membuat bayaran kepada Pejabat Tanah Dan Galian negeri  masing – masing.

Kebiasaannya, kos untuk membina rumah dengan kontraktor berdaftar adalah :-

  • RM100 (minimum) per kps
  • RM150 (normal) per kps

Jadi, untuk membina teres setingkat berkeluasan 1,000 kos, anda perlu mempunyai tunai sekurang – kurangnya RM150,000.

Lain negeri lain syaratnya untuk jualan tanah lot. Seperti di negeri Selangor, minimum keluasan adalah 3,750 kps untuk satu lot banglo.

Baca : 3 Risiko Tanah Lot Lidi Dan Kenapa Ianya Tak Boleh Dihibahkan

Kesimpulannya, elakkanlah membeli tanah lot lidi kerana anda berkemunginan besar menghadapi masalah untuk proses penukaran nama yang melibatkan kematian, hibah dan  lelongan.

Hal ini kerana, status tanah bergantung sepenuhnya kepada perjanjian dan bukan pemilikan.

Sumber Rujukan: Mohammad Al Fawwaz (Landsworth Properties)

Previous ArticleNext Article

Elak Ditipu Broker Haram

Rakyat Malaysia semakin mendapat kesedaran terhadap hartanah. Dapat kta lihat, sana sini projek perumahan sedang giat dijalankan. Ini menunjukkan satu tanda positif kepada rakyat Malaysia sendiri.

Walaupun begitu, masih ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan terhadap individu-inividu yang benar-benar ingin membeli rumah. Penipuan ini kerap dilakukan oleh broker haram di mana mereka ini adalah individu yang tidak berdaftar.

Apakah cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan diri daripada ditipu hidup-hidup oleh broker-broker yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan individu yang anda berurusan itu adalah merupakan ejen atau peruding hartanah yang sah berdaftar dan boleh dipercayai perkhidmatan mereka untuk membuat sebarang urusan hartanah.

Contoh REN Tag

1. Nama REN

Setiap ejen atau perunding hartanah yang sah berdaftar akan memilki dua nama pada kad ahli masing-masing. Jika anda lihat, cetakan yang besar adalah nama panggilan mereka sendiri yang akan digunakan mereka untuk menjalankan sebarang kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Manakala, nama yang lebih kecil pula adalah merupakan nama penuh mereka mengikut kepada kad pengenalan ejen hartanah terbabit.

2. Nombor Pendaftaran

Setiap ejen atau perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai nombor pendaftaran mereka yang tersendiri. Dengan adanya nombor REN ini, membolehkan anda sebagai pelanggan untuk membuat semakan pengesahan terhadap mereka sama ada mereka ini adalah ejen yang sah ataupun sebaliknya.

Justeru, ejen hartanah perlu memaparkan nombor REN mereka ketika membuat sebarang urusan perundingan ataupun pemasaran.

3. Agensi

Lihat terlebih dahulu di manakah ajen perunding hartanah ini berdaftar. Dengan mengetahui di manakah ejen ini bernaung, memudahkan anda sebagai pelanggan untuk memuat soal selidik latar belakang agensi. Sekiranya, rekod agensi adalah mencurigakan, anda perlu mengambil langkah berhati-hati supaya tidak ditipu oleh mereka.

4. QR Code

QR code ejen ini boleh disemak melaui telefon bimbit anda. untuk pengetahuan anda, setiap ejen perunding hartanah yang sah berdaftar akan mempunyai QR code mereka sendiri yang unik. Dan QR code ini tiada duanya.

5. Warna Kad

Lihat sahaja kepada warna kad ejen perunding hartanah anda. Terdapat 2 warna untuk ejen perunding hartanah yang sah berdaftar.

Pertamanya, adalah warna biru dan yang kedua adalah warna merah. Untuk kad yang berwarna merah, ia menunjukkan bahawa individu tersebut merupakan perunding hartanah sementara mereka yang memilki kad berwarna biru adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Dah tahu macam mana nak kenal ejen atau perunding hartanah yang berdaftar, baru lah anda boleh meneruskan urusan jual beli hartanah dengan mereka.Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo