Beli Tanah Dan Bina Rumah: Indah Khabar Dari Rupa?

Artikel kali ini bakal membongkarkan dilema kebanyakan pembeli rumah yang ingin membeli tanah untuk dibina rumah idaman.

Di atas kertas, beli tanah dan bina rumah tidak salah. Akan tetapi, ada beberapa bahagian teknikal yang perlu diambil tahu bakal pembeli tanah yang boleh menyebabkan anda tertipu dengan pihak yang mengambil kesempatan atas anda.

“Beli tanah berharga RM50,000 dan bina rumah idaman anda di atas tanah sendiri”

Seringkali kita melihat iklan sebegini muncul di garis masa ketika membaca status di laman sosial media semenjak dua menjak ini.

Namun begitu, sejauh mana kesahihan iklan – iklan tersebut? Ini penjelasannya.

Sebagai pemula, anda perlu tahu bagaimana caranya untuk elak daripada ditipu.

Baca : Beli Rumah Atau Tanah?

Asasnya, pastikan pihak yang mempromosikan iklan tersebut samada pemaju hartanah kecil – kecilan tidak termasuk dalam senarai hitam Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Nak semak senang sahaja, anda hanya perlu pergi ke portal KPKT.

Ada juga kes di mana, pihak yang mempromosikan projek tersebut belum disenarai hitamkan lagi oleh pihak KPKT.

Caranya adalah dengan menyemak :-

  • Harga rumah (jika terlalu murah dengan tawaran keluasan rumah)
  • Bayaran tunai sahaja

Malaysia dikejutkan dengan berita penipuan hartanah oleh DBI Technology yang menawarkan rumah atas tanah sendiri berharga RM45,000 untuk :-

  • Rumah berkeluasan 900 kaki persegi
  • 3 bilik dan 2 tandas

Fahami Status Tanah Dan Pinjaman Tanah

Sebelum membeli sesuatu produk, pastikan anda faham produk yang ingin dibeli itu. Dalam konteks ini, tanah.

Tanah ada berapa status? Adakah terdapat pinjaman yang membenarkan anda untuk membeli tanah?

Dan, bagaimana pula untuk membuat pinjaman atas kapasiti membina rumah di atas tanah tersebut?

Baca : Bagaimana Sistem Pembiayaan Hartanah Berfungsi?

Buat pengetahuan pembaca sekalian, terdapat 3 status tanah yaqni :-

1) Pertanian (agriculture)

2) Bangunan (building)

3) Industri (industrial)

Status tanah ini anda boleh lihat sendiri di dalam geran. Harga tanah untuk ketiga – tiga status ini adalah berbeza antara satu sama lain.

Apa yang menggembirakan adalah, ketiga – tiga jenis status tanah ini dibenarkan untuk pinjaman berdasarkan kriteria institusi perbankan dan pembiaya.

Makanya, jika status tanah itu adalah berstatus pertanian, anda tidak boleh pergi ke bank komersial untuk membuat permohonan pinjaman atas kapasiti membina kilang sarung tangan getah.

Anda perlu pergi ke bank pertanian jika anda ingin membeli ladang untuk membuat perniagaan tanaman cili.

Soalnya, boleh kah buat pinjaman untuk tanah pertanian? Dan bagaimana pula niat di hati untuk bina rumah di atas tanah pertanian?

Jawapannya, ya boleh. Dengan syarat, anda menggunakan tunai kerana setakat hari ini, tiada lagi pinjaman pembinaan hartanah ke atas tanah yang berada dalam status pertanian.

“Mahalnya kalau pakai cash! Boleh tak kalau saya nak buat loan juga?”

Andai kata tanah itu berstatus bangunan (building), anda boleh membina apa sahaja bangunan di atas tanah tersebut. Ini bermakna, anda boleh memohon pinjaman hartanah dari institusi perbankan atau pembiaya.

Tetapi, ini semua bergantung kepada kelayakan tanah tersebut.

Hati-Hati Dengan Lot Lidi

Sekiranya anda merasakan RM50,000 untuk beli tanah dan dibuat rumah idaman tiada masalah, sila semak geran tanah tersebut terlebih dahulu.

Jika tiada geran dan hanya ada perjanjian amanah (tiada pemilikan tepat) atau perjanjian atas perjanjian, secara automatik ini dipanggil lot lidi.

Banyak risiko dan kekurangan membeli tanah lot lidi ini. Bukan seorang dua pesara kerajaan yang tertipu. Terkini Abby Abadi turut dilaporkan tertipu dengan skim lot lidi.

Baca : 6 Risiko Membeli Lot Lidi Yang Perlu Kita Tahu

Buat pengetahuan anda, lot lidi biasanya bermasalah kerana wujud pelbagai pihak dalam perjanjian tersebut. Bayangkan tanah 1 ekar dibahagikan kepada 10 orang.

Anda boleh tukarkan status tanah tersebut dengan syarat membuat bayaran kepada Pejabat Tanah Dan Galian negeri  masing – masing.

Kebiasaannya, kos untuk membina rumah dengan kontraktor berdaftar adalah :-

  • RM100 (minimum) per kps
  • RM150 (normal) per kps

Jadi, untuk membina teres setingkat berkeluasan 1,000 kos, anda perlu mempunyai tunai sekurang – kurangnya RM150,000.

Lain negeri lain syaratnya untuk jualan tanah lot. Seperti di negeri Selangor, minimum keluasan adalah 3,750 kps untuk satu lot banglo.

Baca : 3 Risiko Tanah Lot Lidi Dan Kenapa Ianya Tak Boleh Dihibahkan

Kesimpulannya, elakkanlah membeli tanah lot lidi kerana anda berkemunginan besar menghadapi masalah untuk proses penukaran nama yang melibatkan kematian, hibah dan  lelongan.

Hal ini kerana, status tanah bergantung sepenuhnya kepada perjanjian dan bukan pemilikan.

Sumber Rujukan: Mohammad Al Fawwaz (Landsworth Properties)

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA