Beli Tanah Dan Bina Rumah: Indah Khabar Dari Rupa?

Artikel kali ini bakal membongkarkan dilema kebanyakan pembeli rumah yang ingin membeli tanah untuk dibina rumah idaman.

Di atas kertas, beli tanah dan bina rumah tidak salah. Akan tetapi, ada beberapa bahagian teknikal yang perlu diambil tahu bakal pembeli tanah yang boleh menyebabkan anda tertipu dengan pihak yang mengambil kesempatan atas anda.

“Beli tanah berharga RM50,000 dan bina rumah idaman anda di atas tanah sendiri”

Seringkali kita melihat iklan sebegini muncul di garis masa ketika membaca status di laman sosial media semenjak dua menjak ini.

Namun begitu, sejauh mana kesahihan iklan – iklan tersebut? Ini penjelasannya.

Sebagai pemula, anda perlu tahu bagaimana caranya untuk elak daripada ditipu.

Baca : Beli Rumah Atau Tanah?

Asasnya, pastikan pihak yang mempromosikan iklan tersebut samada pemaju hartanah kecil – kecilan tidak termasuk dalam senarai hitam Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Nak semak senang sahaja, anda hanya perlu pergi ke portal KPKT.

Ada juga kes di mana, pihak yang mempromosikan projek tersebut belum disenarai hitamkan lagi oleh pihak KPKT.

Caranya adalah dengan menyemak :-

  • Harga rumah (jika terlalu murah dengan tawaran keluasan rumah)
  • Bayaran tunai sahaja

Malaysia dikejutkan dengan berita penipuan hartanah oleh DBI Technology yang menawarkan rumah atas tanah sendiri berharga RM45,000 untuk :-

  • Rumah berkeluasan 900 kaki persegi
  • 3 bilik dan 2 tandas

Fahami Status Tanah Dan Pinjaman Tanah

Sebelum membeli sesuatu produk, pastikan anda faham produk yang ingin dibeli itu. Dalam konteks ini, tanah.

Tanah ada berapa status? Adakah terdapat pinjaman yang membenarkan anda untuk membeli tanah?

Dan, bagaimana pula untuk membuat pinjaman atas kapasiti membina rumah di atas tanah tersebut?

Baca : Bagaimana Sistem Pembiayaan Hartanah Berfungsi?

Buat pengetahuan pembaca sekalian, terdapat 3 status tanah yaqni :-

1) Pertanian (agriculture)

2) Bangunan (building)

3) Industri (industrial)

Status tanah ini anda boleh lihat sendiri di dalam geran. Harga tanah untuk ketiga – tiga status ini adalah berbeza antara satu sama lain.

Apa yang menggembirakan adalah, ketiga – tiga jenis status tanah ini dibenarkan untuk pinjaman berdasarkan kriteria institusi perbankan dan pembiaya.

Makanya, jika status tanah itu adalah berstatus pertanian, anda tidak boleh pergi ke bank komersial untuk membuat permohonan pinjaman atas kapasiti membina kilang sarung tangan getah.

Anda perlu pergi ke bank pertanian jika anda ingin membeli ladang untuk membuat perniagaan tanaman cili.

Soalnya, boleh kah buat pinjaman untuk tanah pertanian? Dan bagaimana pula niat di hati untuk bina rumah di atas tanah pertanian?

Jawapannya, ya boleh. Dengan syarat, anda menggunakan tunai kerana setakat hari ini, tiada lagi pinjaman pembinaan hartanah ke atas tanah yang berada dalam status pertanian.

“Mahalnya kalau pakai cash! Boleh tak kalau saya nak buat loan juga?”

Andai kata tanah itu berstatus bangunan (building), anda boleh membina apa sahaja bangunan di atas tanah tersebut. Ini bermakna, anda boleh memohon pinjaman hartanah dari institusi perbankan atau pembiaya.

Tetapi, ini semua bergantung kepada kelayakan tanah tersebut.

Hati-Hati Dengan Lot Lidi

Sekiranya anda merasakan RM50,000 untuk beli tanah dan dibuat rumah idaman tiada masalah, sila semak geran tanah tersebut terlebih dahulu.

Jika tiada geran dan hanya ada perjanjian amanah (tiada pemilikan tepat) atau perjanjian atas perjanjian, secara automatik ini dipanggil lot lidi.

Banyak risiko dan kekurangan membeli tanah lot lidi ini. Bukan seorang dua pesara kerajaan yang tertipu. Terkini Abby Abadi turut dilaporkan tertipu dengan skim lot lidi.

Baca : 6 Risiko Membeli Lot Lidi Yang Perlu Kita Tahu

Buat pengetahuan anda, lot lidi biasanya bermasalah kerana wujud pelbagai pihak dalam perjanjian tersebut. Bayangkan tanah 1 ekar dibahagikan kepada 10 orang.

Anda boleh tukarkan status tanah tersebut dengan syarat membuat bayaran kepada Pejabat Tanah Dan Galian negeri  masing – masing.

Kebiasaannya, kos untuk membina rumah dengan kontraktor berdaftar adalah :-

  • RM100 (minimum) per kps
  • RM150 (normal) per kps

Jadi, untuk membina teres setingkat berkeluasan 1,000 kos, anda perlu mempunyai tunai sekurang – kurangnya RM150,000.

Lain negeri lain syaratnya untuk jualan tanah lot. Seperti di negeri Selangor, minimum keluasan adalah 3,750 kps untuk satu lot banglo.

Baca : 3 Risiko Tanah Lot Lidi Dan Kenapa Ianya Tak Boleh Dihibahkan

Kesimpulannya, elakkanlah membeli tanah lot lidi kerana anda berkemunginan besar menghadapi masalah untuk proses penukaran nama yang melibatkan kematian, hibah dan  lelongan.

Hal ini kerana, status tanah bergantung sepenuhnya kepada perjanjian dan bukan pemilikan.

Sumber Rujukan: Mohammad Al Fawwaz (Landsworth Properties)

Previous ArticleNext Article

Pasaran Hartanah Kekal Kukuh Walaupun OPR Naik – Rehda Malaysia

PETALING JAYA, 13 Mei (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia kekal kukuh walaupun kadar dasar semalaman (OPR) dinaikkan sebanyak 25 mata asas kepada 3.0 peratus, kata Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) Malaysia. 

Presiden Rehda Datuk NK Tong berkata keadaan kesan dorongan di tengah-tengah persekitaran inflasi terutamanya selepas sektor hartanah dibuka selepas tiga tahun pandemik. 

“Bagaimanapun, saya fikir orang ramai menyedari hartanah adalah cara terbaik bagi melindungi mereka daripada inflasi. Jadi saya rasa pelaburan dalam hartanah masih lagi menguntungkan. 

“Kami melakukan tinjauan setiap enam bulan dan keputusan yang keluar pada Februari untuk akhir 2022 menunjukkan kebanyakan pemaju lebih optimistik mengenai separuh kedua 2023,” katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Rehda di Wisma Rehda hari ini. 

Tong ketika mengulas mengenai harga simen bersubsidi berkata langkah kerajaan mengurangkan harga simen bagi pemaju yang membina rumah mampu milik berharga RM300,000 dan ke bawah merupakan inisiatif terpuji dalam menggalakkan pembeli memiliki rumah pertama mereka. 

Pemaju telah giat membina rumah mampu milik selama hampir 50 tahun dengan majoriti daripada perumahan itu dibina oleh ahli-ahli Rehda. 

Rehda Malaysia berpandangan sudah tiba masanya untuk pemain industri berkaitan menawarkan inisiatif dalam usaha menjadikan perumahan lebih mampu milik. 

“Mekanisme itu masih perlu diusahakan. Pemaju ingin tahu berapa banyak yang sebenarnya dapat kita jimat daripada diskaun yang diberikan kepada simen?. 

“Adakah ia berbeza-beza bergantung kepada sama ada iabya adalah hartanah strata disebabkan terdapat lebih banyak konkrit dan simen yang terlibat berbanding harta tanah,” katanya lagi. 

Pada 18 April lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengumumkan inisiatif itu berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada kumpulan berpendapatan 40 peratus terendah (B40) serta kumpulan berpendapatan 40 pertengahan (M40) kerana ia akan menyaksikan pengurangan maksimum RM5,000 dalam harga rumah bergantung kepada jenis dan harga rumah tersebut.

— BERNAMA