Beli Tanah Dan Bina Rumah: Indah Khabar Dari Rupa?

Artikel kali ini bakal membongkarkan dilema kebanyakan pembeli rumah yang ingin membeli tanah untuk dibina rumah idaman.

Di atas kertas, beli tanah dan bina rumah tidak salah. Akan tetapi, ada beberapa bahagian teknikal yang perlu diambil tahu bakal pembeli tanah yang boleh menyebabkan anda tertipu dengan pihak yang mengambil kesempatan atas anda.

“Beli tanah berharga RM50,000 dan bina rumah idaman anda di atas tanah sendiri”

Seringkali kita melihat iklan sebegini muncul di garis masa ketika membaca status di laman sosial media semenjak dua menjak ini.

Namun begitu, sejauh mana kesahihan iklan – iklan tersebut? Ini penjelasannya.

Sebagai pemula, anda perlu tahu bagaimana caranya untuk elak daripada ditipu.

Baca : Beli Rumah Atau Tanah?

Asasnya, pastikan pihak yang mempromosikan iklan tersebut samada pemaju hartanah kecil – kecilan tidak termasuk dalam senarai hitam Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Nak semak senang sahaja, anda hanya perlu pergi ke portal KPKT.

Ada juga kes di mana, pihak yang mempromosikan projek tersebut belum disenarai hitamkan lagi oleh pihak KPKT.

Caranya adalah dengan menyemak :-

 • Harga rumah (jika terlalu murah dengan tawaran keluasan rumah)
 • Bayaran tunai sahaja

Malaysia dikejutkan dengan berita penipuan hartanah oleh DBI Technology yang menawarkan rumah atas tanah sendiri berharga RM45,000 untuk :-

 • Rumah berkeluasan 900 kaki persegi
 • 3 bilik dan 2 tandas

Fahami Status Tanah Dan Pinjaman Tanah

Sebelum membeli sesuatu produk, pastikan anda faham produk yang ingin dibeli itu. Dalam konteks ini, tanah.

Tanah ada berapa status? Adakah terdapat pinjaman yang membenarkan anda untuk membeli tanah?

Dan, bagaimana pula untuk membuat pinjaman atas kapasiti membina rumah di atas tanah tersebut?

Baca : Bagaimana Sistem Pembiayaan Hartanah Berfungsi?

Buat pengetahuan pembaca sekalian, terdapat 3 status tanah yaqni :-

1) Pertanian (agriculture)

2) Bangunan (building)

3) Industri (industrial)

Status tanah ini anda boleh lihat sendiri di dalam geran. Harga tanah untuk ketiga – tiga status ini adalah berbeza antara satu sama lain.

Apa yang menggembirakan adalah, ketiga – tiga jenis status tanah ini dibenarkan untuk pinjaman berdasarkan kriteria institusi perbankan dan pembiaya.

Makanya, jika status tanah itu adalah berstatus pertanian, anda tidak boleh pergi ke bank komersial untuk membuat permohonan pinjaman atas kapasiti membina kilang sarung tangan getah.

Anda perlu pergi ke bank pertanian jika anda ingin membeli ladang untuk membuat perniagaan tanaman cili.

Soalnya, boleh kah buat pinjaman untuk tanah pertanian? Dan bagaimana pula niat di hati untuk bina rumah di atas tanah pertanian?

Jawapannya, ya boleh. Dengan syarat, anda menggunakan tunai kerana setakat hari ini, tiada lagi pinjaman pembinaan hartanah ke atas tanah yang berada dalam status pertanian.

“Mahalnya kalau pakai cash! Boleh tak kalau saya nak buat loan juga?”

Andai kata tanah itu berstatus bangunan (building), anda boleh membina apa sahaja bangunan di atas tanah tersebut. Ini bermakna, anda boleh memohon pinjaman hartanah dari institusi perbankan atau pembiaya.

Tetapi, ini semua bergantung kepada kelayakan tanah tersebut.

Hati-Hati Dengan Lot Lidi

Sekiranya anda merasakan RM50,000 untuk beli tanah dan dibuat rumah idaman tiada masalah, sila semak geran tanah tersebut terlebih dahulu.

Jika tiada geran dan hanya ada perjanjian amanah (tiada pemilikan tepat) atau perjanjian atas perjanjian, secara automatik ini dipanggil lot lidi.

Banyak risiko dan kekurangan membeli tanah lot lidi ini. Bukan seorang dua pesara kerajaan yang tertipu. Terkini Abby Abadi turut dilaporkan tertipu dengan skim lot lidi.

Baca : 6 Risiko Membeli Lot Lidi Yang Perlu Kita Tahu

Buat pengetahuan anda, lot lidi biasanya bermasalah kerana wujud pelbagai pihak dalam perjanjian tersebut. Bayangkan tanah 1 ekar dibahagikan kepada 10 orang.

Anda boleh tukarkan status tanah tersebut dengan syarat membuat bayaran kepada Pejabat Tanah Dan Galian negeri  masing – masing.

Kebiasaannya, kos untuk membina rumah dengan kontraktor berdaftar adalah :-

 • RM100 (minimum) per kps
 • RM150 (normal) per kps

Jadi, untuk membina teres setingkat berkeluasan 1,000 kos, anda perlu mempunyai tunai sekurang – kurangnya RM150,000.

Lain negeri lain syaratnya untuk jualan tanah lot. Seperti di negeri Selangor, minimum keluasan adalah 3,750 kps untuk satu lot banglo.

Baca : 3 Risiko Tanah Lot Lidi Dan Kenapa Ianya Tak Boleh Dihibahkan

Kesimpulannya, elakkanlah membeli tanah lot lidi kerana anda berkemunginan besar menghadapi masalah untuk proses penukaran nama yang melibatkan kematian, hibah dan  lelongan.

Hal ini kerana, status tanah bergantung sepenuhnya kepada perjanjian dan bukan pemilikan.

Sumber Rujukan: Mohammad Al Fawwaz (Landsworth Properties)

Previous ArticleNext Article

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!