6 Tips Urus Kewangan Sendiri Dan Keluarga

Orang yang gagal merancang adalah merancang untuk berdepan dengan kegagalan. Dengan adanya perancangan dan tindakan, ianya merupakan resipi untuk menuju kejayaan.

Pengurusan kewangan yang baik bermula dengan diri sendiri terlebih dahulu. Apabila kita sendiri dah ada tabiat yang baik, pastinya dengan mudah dapat mengurus kewangan keluarga pula.

Berikut merupakan 5 tips bijak urus kewangan bagi anda yang telah berkeluarga.

1. Buat Bajet

Wujudkan bajet peribadi yang merangkumi perbelanjaan harian, mingguan dan bulanan anda. Lebih baik jika anda dapat merancang kewangan anda untuk tempoh setahun terus.

Bila dah ada bajet untuk diri sendiri, kini lebih mudah untuk buat bajet untuk keluarga pula. Masukkan sekali perbelanjaan keluarga seperti duit rumah, bil internet, barang dapur, kelengkapan sekolah anak-anak dan sebagainya.

Dengan adanya bajet, kita boleh kira-kira sama ada cukup atau tidak. Dengan adanya data ini, bolehlah buat tindakan untuk kurangkan perbelanjaan atau tingkatkan pendapatan.

2. Ada Pelan Simpanan

Pastikan setiap kali masuk saja gaji setiap bulan, buatlah simpanan sekurang-kurangnya 10% daripada gaji. Sebelum terus dibelanjakan untuk urusan-urusan lain, pastikan kita menyimpan untuk diri sendiri terlebih dahulu.

Kita disarankan untuk mempunyai tabung kecemasan sebanyak 6 bulan gaji bulanan. Kalau gaji kita RM4,000 sebulan, pastikan kita ada sebanyak RM24,000 dalam tabung kecemasan ini.

Bukan apa, ianya boleh digunakan apabila kita sesak atau ditimpa sebarang musibah. Tak perlu kita meminjam atau meminta-minta nanti. Lebih parah sekiranya kita terpaksa meminjam dengan Along.

3. Keperluan vs Kehendak

Ada banyak sebenarnya ruang untuk kita mengurangkan perbelanjaan, cuma kena pandai bezakan di antara keperluan dan kehendak. Dengan adanya kemudahan online shopping, ada saja sale setiap bulan.

Hanya berbelanja ikut keperluan dan kemampuan, selebihnya boleh masuk dalam tabung simpanan.

4. Jana Pendapatan Sampingan

Gunakan kemahiran yang anda miliki untuk menjana pendapatan sampingan buat anda dan juga keluarga. Contohnya, jika anda minat memasak dan sedap apabila memasak, anda boleh sahaja mengambil upah membuat kek ataupun kuih.

Bila ada duit lebih, makin banyak kita boleh simpan setiap bulan.

5. Melabur

Bila dah ada simpanan sebanyak 6 bulan gaji tadi, gunakan duit lebihan untuk melabur. Tetapi mula dengan melabur ke dalam ilmu terlebih dahulu.

Fahamkan konsep ‘high risk high return’ dalam pelaburan serta konsep kepelbagaian sesuai dengan pepatah ‘Don’t put all your eggs in one basket’.

6. Bersedekah

Tangan yang memberi adalah lebih baik daripada tangan yang menerima. Jika anda benar-benar memahami konsep menderma, pastinya anda akan sentiasa ingin menderma walaupun dalam jumlah yang kecil.

Allah akan menambahkan lagi rezeki serta mencukupkan keperluan sekiranya anda berkongsi rezeki dengan orang lain yang lebih memerlukan. Oleh itu, jangan takut untuk bersedekah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA