Bankrap Menakutkan, Tapi Bukan Penamat Kehidupan

Bankrap atau muflis, kedua-duanya sama. Menakutkan malah ada yang hampir bunuh diri kerana memegang status muflis.

Pernahkah anda terfikir mengapa ada situasi sebegitu berlaku? Ada yang menggelarkan status tersebut sebagai hukuman gantung tak bertali.

Tapi sebenarnya memegang label muflis atau bankrap bukanlah penamat kehidupan seseorang. Tenang, masih ada jalan untuk anda yang berstatus muflis ini.

Definisi Bankrap Mengikut Undang-Undang Malaysia

Dipetik daripada laman web Jabatan Insolvensi Malaysia, bankrap bermaksud:

“Kebankrapan adalah satu proses di mana seorang penghutang itu diisytiharkan sebagai bankrap lanjutan daripada suatu Perintah Penghukuman yang dibuat di Mahkamah Tinggi terhadap penghutang tersebut atas kegagalan atau ketidakupayaan untuk membayar hutang sekurang-kurangnya RM30,000.00.”

Menurut Jabatan Insolvensi Malaysia yang dipetik melalui Kosmo, sehingga September 2017, 294,000 rakyat Malaysia telah diisytiharkan muflis.

Dianggarkan, 18,000 hingga 20,000 individu diisytiharkan muflis dalam masa setahun.

Kalau ikut ranking, paling ramai orang bankrap adalah disebabkan oleh hutang sewa beli kenderaan, diikuti dengan pinjaman peribadi dan pembiayaan perumahan.

Nak tahu lebih mendalam, boleh baca 100,000 Rakyat Malaysia Bankrap Dan Ini 3 Punca Utama.

Segala harta kepunyaan individu bankrap terletak hak kepada Ketua Pengarah Insolvensi (KPI) dan KPI bertanggungjawab untuk menghasilkan dan menjual semua harta tersebut. Hasil jualan harta akan diagihkan kepada pemiutang yang memfailkan bukti hutang dalam kes kebankrapan.

Berikut merupakan panduan jika anda anda diisytiharkan muflis. Perkongsian ini dipetik melalui laman web MdI.

Apa Yang Perlu Saya Lakukan Setelah Diisytiharkan bankrap?

Anda hendaklah hadir ke cawangan MdI yang mentadbir kes kebankrapan anda dengan kadar segera. Cawangan yang mentadbir kes kebankrapan merupakan cawangan di negeri yang mana perintah kebankrapan dikenakan kepada anda. Anda perlu memberikan kerjasama sepenuhnya dan mendedahkan segala maklumat berkaitan pendapatan kepada Pegawai Insolvensi. Pegawai MdI akan membantu anda dalam pengisian borang-borang yang berkaitan.

Adakah Status Kebankrapan Saya Akan Menjejaskan Pekerjaan Sekarang Dan Peluang Untuk Mendapat Pekerjaan Yang Baru?

Sekiranya anda diisytiharkan bankrap, ia tidak akan menafikan hak untuk meneruskan pekerjaan sekarang atau pun mendapat pekerjaan baru. Bagaimanapun, ianya tertakluk kepada terma dan syarat di dalam kontrak pekerjaan majikan, sebagai contoh, sekiranya syarat menyatakan perlu memaklumkan majikan mengenai status kebankrapan, anda hendaklah memaklumkan kepada majikan akan status tersebut.

Apakah Kelayakan Yang Hilang Bagi Seorang Bankrap?

Apabila pengadilan/penghakiman dijatuhkan, bankrap adalah hilang kelayakan daripada:

(a) Memegang jawatan sebagai Ahli Parlimen

(b) Memegang jawatan sebagai penjawat awam (tertakluk kepada tindakan tatatertib Jabatan/KPI)

(c) Memegang sebarang jawatan dalam mana-mana badan berkanun, koperasi berdaftar atau organisasi

(d) Mengamalkan profesion tertentu

(e) Menjalankan perniagaan secara persendirian atau perkongsian atau menubuhkan syarikat

(f) Bekerja dalam perniagaan saudara

(g) Mengekalkan apa-apa tindakan tanpa sanksi (kelulusan) KPI selain daripada tindakan untuk ganti rugi dalam kecederaan kepada orang lain

(h) Meninggalkan Malaysia sebelum/tanpa kebenaran KPI atau Mahkamah

(i)Pencen dan ganjaran lain yang diterima oleh bankrap hendaklah terletak hak kepada Ketua Pengarah Insolvensi untuk dibahagikan kepada pemiutang. Walau bagaimanapun, Ketua Pengarah Insolvensi mempunyai budi bicara untuk menentukan berapa jumlah pencen dan ganjaran yang boleh diberikan kepada bankrap

(j) Menguatkuasakan haknya di bawah undang-undang tertentu

 

Adakah Muflis Akan Kekal Selamanya Atau Seseorang Boleh ‘Keluar’ Daripada Status Muflis?

Boleh. Terdapat tiga cara untuk menamatkan status kebankrapannya iaitu:

(a) Membuat permohonan pembatalan ke mahkamah dengan alasan hutang telah dijelaskan sepenuhnya / tidak sepatutnya diisytiharkan bankrap

(b) Membuat permohonan pelepasan ke mahkamah pada bila-bila masa tertakluk kepada syarat yang dikenakan oleh mahkamah. MdI perlu mengemukakan laporan kes yang menyatakan kelakuan dan kerjasama bankrap kepada Jabatan

(c) Membuat permohonan pelepasan kepada KPI untuk pelepasan melalui Sijil Ketua Pengarah Insolvensi di bawah Seksyen 33A Akta Kebankrapan 1967. Permohonan hanya boleh dibuat sekiranya pentadbiran kes kebankrapan telah dijalankan selama lima tahun selain memenuhi kriteria dan syarat-syarat yang lain.

Sekiranya anda berhadapan dengan situasi muflis, jangan panik atau putus asa. Anda masih boleh meneruskan pekerjaan, cuba dapatkan rundingan dengan pihak pemiutang untuk pembayaran hutang dan rancanglah kewangan anda dengan sebaiknya.

Cuba cari jalan untuk langsaikan hutang yang tertunggak seterusnya membebaskan diri daripada status bankrap atau muflis.

Ingat, hutang wajib dibayar walaupun tidak dituntut.

Rajin-rajinlah baca dan amalkan:

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Isteri saya mengelami masalah mental sebab kami mengalami kerugian dalam perniagaan. Kami tidak mampu bayar loan rumah and bank sudah lelong rumah kami dengan harga yang sangat rendah.suruh kami bayar 300k. Sekarang bank file case pada isteri saya jadi bankruptcy. Isteri saya mempunyai masalah mental. Bolehkah banyak buat isteri saya bankruptcy.

    1. Assalam, encik faizal…tanya saya di talian 0139625693…boleh tanya semua masalah pasal undang2.. Dan satu lg jgn risau setiap masalah ada beberapa plan yang encik faizal boleh urus sendiri tanpa lantikan lawyer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA