Tuan Norizan Kongsikan Cara Nak Bersara Awal Di Usia 54 Tahun

Nampak simple dan semua orang boleh buat, itulah perkongsi daripada Tuan Norizan bin Sharif bagaimana cara untuk bersara awal pada usia 54 tahun dengan tenang. Beliau memang banyak berkongsi mengenai kehidupan dan gaya penulisan beliau sempoi dan mudah difahami.

Kini beliau menetap di Amerika Syarikat dan benarlah kata orang, “Jauh perjalanan luas pemandangan”.

Apa Maksud Pencen Umur 54 Dengan Tenang?

Ramai sahabat-sahabat tanya, “Betulkah dah pencen?” Ada juga yang buat komen, “Eh, muda lagi, baru umur 54 dah pencen?”

Dalam masyarakat kita, “pencen” bermaksud tunggu nak mati.

Duduk di rumah, jaga cucu. Atau, selepas solat Subuh join group surau di kedai mamak sambil buat analisis politik. Itu “pencen” dalam masyarakat kita.

Bagi saya, “pencen” membawa maksud kita bebas mengatur gaya hidup sendiri. We take control of our life. Kita buat keputusan apa yang kita mahu. Bukan boss. Bukan staf.

Ini berbeza dengan orang yang “terpaksa bekerja”. Mengapa mereka terpaksa bekerja? Nak bayar hutang. Hutang kahwin. Hutang beli handphone. Hutang tukar kereta baru. Hutang kad kredit. Ada komitmen kewangan yang tinggi untuk support gaya hidup tertentu – rumah besar, kereta besar, nak melancong ke luar negara, makan di tempat hebat. Semua lima bintang.

Dalam beberapa tulisan sebelum ini, saya sebutkan mengenai hidup tanpa ropol, saya berikan tips bagaimana untuk hidup tanpa hutang, saya sebutkan mengenai dunia freelance (digital nomad) dan saya terangkan mengenai bagaimana menguruskan kewangan peribadi. Sekiranya anda masih ingat, saya pernah menulis mengenai betapa di pejabat saya dulu, saya tak letak gambar keluarga, gantung ijazah di dinding atau letak barang-barang peribadi. Saya menulis ketika itu, saya tidak berhasrat untuk lama-lama di situ. Selesai tugas, saya pergi.

Sekiranya anda belum baca, boleh cari tulisan-tulisan itu di wall Facebook saya. Kesemua tulisan tersebut bertujuan mendidik kita untuk “pencen” awal. Saya tulis apa yang saya telah amalkan. Itu bukan ilmu buku teks. Itu pengalaman lelaki berusia 54 tahun dan isterinya yang pernah tidur beralas lengan dalam bilik stor di kedai di Taman Sri Gombak. Itu pengalaman lelaki yang pernah keluarkan anak dari tadika kerana tak mampu bayar yuran.

5 Tips Untuk Bersara Awal

  1. Elakkan riba. Cari jalan supaya tak habiskan wang bayar faedah (interest). Faedah pinjaman inilah punca kenapa sebahagian besar kita terpaksa bekerja sampai mati.
  2. Usah ada hutang. Ikat perut. Hidup tanpa ropol. Elak tukar kereta, beli handphone baru, dan pergi melancong setiap kali dapat kenaikan gaji atau bonus. Simpan lebihan wang. Fikirkan jangka panjang.
  3. Kahwin awal supaya apabila kita berusia 50 tahun, anak-anak semua sudah bekerja dan boleh berdikari.
  4. Usah hidup dalam kemampuan. Hidup di bawah kemampuan. Kalau kita mampu beli barang RM10, beli yang berharga RM2. Baki RM8 simpan.
  5. Mula rancang pencen sejak mula bekerja. Tetapkan matlamat bila nak pencen, berapa banyak wang yang diperlukan dan buat strategi bagaimana nak capai matlamat kewangan tersebut.

Apabila kita jalani kehidupan tanpa ropol dan membebaskan diri dari kemewahan dunia yang tak perlu, barulah kita boleh hidup bebas.

Barulah kita boleh memilih apa yang kita mahu. Barulah kita ada masa menerokai apa yang selama ini kita tidak dapat lakukan. Usah biarkan dunia berada dalam diri kita. Biar kita pijak dunia. Barulah kita akan dapat mengawal destinasi kita sendiri.

Apabila saya kata saya pencen, adakah ini bermaksud saya tidak bekerja lagi? Saya bekerja – dengan cara saya sendiri. Usia 54 tahun terlalu muda untuk saya duduk memerap di rumah. Namun, sebagai “orang pencen” saya boleh memilih apa yang saya mahu lakukan. Saya tidak terikat dengan jadual 8-5.

Mungkin ada yang bertanya, mengapakah tak ada gambar saya bertemu orang itu dan ini. Atau, bergambar di depan papan tanda pejabat? Atau, bergambar di depan menara tinggi-tinggi. Atau, bergambar dengan Mat Salleh? Mengapakah gambar brisk walk saja? Mana gambar Statue of Liberty? Mana gambar 42nd Street? Mana gambar Empire State Building?

Itulah indahnya dunia pencen. Kita tak perlu melaporkan dan mendapatkan pengiktirafan boss – atau, kawan-kawan Facebook. Bahagia ialah apa yang kita rasa, bukan apa (harta) yang kita miliki!

Sumber: Norizan Bin Sharif 

Perlu Ada Pelan Untuk Pencen Awal

Kita seharusnya ada rancangan untuk pencel lebih awal daripada umur 60 yang ditetapkan. Kurangkan perbelanjaan yang tidak perlu dan hidup di bawah tahap kemampuan. Usaha untuk habiskan hutang secepat mungkin dan banyakkan menyimpan.

Nampak macam mudah, tapi kalau takde pelan untuk pencen awal, nampak gayanya kita terpaksa kerja sampai ke usia tua.

Sebab kalau nak harapkan duit persaraan cukup dengan simpanan KWSP, pastikan anda baca Harapkan Duit Simpanan KWSP Tidak Cukup Untuk Bersara – Data KWSP. Izinkan kami kongsi beberapa point yang perlu kita ambil iktibar seperti di bawah:

  • Malaysia merupakan negara yang semakin tua, dengan populasi mereka yang berumur 65 dan ke atas akan menjadi 15% pada tahun 2035. Manakala, jangka hayat rakyat Malaysia pula semakin meningkat dengan lelaki berada pada umur 72.5 tahun manakala wanita pula berada pada umur 77.4 tahun.
  • 68% daripada pencarum KWSP berumur 54 tahun dan ke bawah hanya mempunyai kurang daripada RM50,000.
  • Kelompok 20% terbawah pencarum KWSP mempunyai simpanan purata sebanyak RM6,909
  • Daripada 32 juta rakyat Malaysia, 69% tergolong dalam ‘umur bekerja’ iaitu di antara 15-65 tahun. Hanya 48% daripada golongan ini mempunyai akaun KWSP yang aktif.
  • 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun.

Di usia tua inilah kita patut tingkatkan ibadat dan risau akan bagaimana keadaan hidup kita sesudah mati. Bukannya risau di mana datangnya rezeki demi sesuap nasi.

Jadi apakah persiapan untuk bersara di usia muda yang telah anda buat? Dan adakah ia memadai? Hanya anda yang boleh jawab dengan jujur.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nilai Kekayaan 10 Jutawan Ini Susut USD152 Bilion Pada Tahun 2021

Terdapat ramai jutawan di dunia ini dan segelintir daripada mereka mempunyai nilai kekayaan luar biasa sehingga mencecah berbilion dollar. Namun, tahun 2021 mungkin bukanlah tahun yang baik bagi mereka. Pada tahun ini, ramai jutawan menyaksikan nilai kekayaan mereka menyusut dengan banyak. 

Tahun 2021 menyaksikan nilai kekayaan 10 taikun dengan kejatuhan terbesar menyusut sebanyak USD152 bilion. Enam daripadanya terdiri daripada jutawan dari negara China. 

Jom kita lihat siapakah gerangan 10 jutawan tersebut.

1. Colin Zheng Huang

Gambar : Bloomberg Finance

Warganegara : China

Susut Nilai Kekayaan: USD40.2 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD22.4 bilion

Huang adalah pengasas platform e-dagang Pinduoduo. Jutawan ini kehilangan 64% daripada kekayaannya tahun ini apabila saham Pinduoduo jatuh dengan drastik. Huang secara tiba-tiba meletak jawatan sebagai pengerusi pada bulan Mac 2021. 

Sahamnya jatuh 21% selepas pendapatan suku tahunan pada bulan November tidak menepati jangkaan.

2. Jack Ma

Gambar: Getty Image

Warganegara : China 

Susut Nilai Kekayaan: USD21.4 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD37 bilion

Jack Ma pernah menjadi individu terkaya di China. Tahun 2021 bukanlah tahun yang baik bagi syarikatnya kerana pihak kerajaan mengambil tindakan keras terhadap syarikatnya. 

Pada awalnya, pengawal selia China membatalkan IPO kumpulan fintech Alibaba Ant Group yang dirancang pada November 2020. Kemudian, syarikat tersebut dikenakan denda sebanyak USD2.8 bilion pada bulan April. Alibaba dikenakan denda tersebut kerana didakwa melanggar peraturan anti-monopoli. 

Modal pasaran Alibaba telah turun sebanyak 46% setakat tahun ini, lalu menyebabkan nilai kekayaan Jack Ma susut sebanyak USD37 bilion.

3. Hui Ka Yan

Gambar: Bloomberg Finance

Warganegara : China 

Susut Nilai Kekayaan: USD18 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD9.1 bilion

Hui Ka Yan telah kehilangan berbilion dollar di tengah-tengah krisis kewangan yang berterusan di China Evergrande Group. 

Kumpulan syarikat hartanah gergasi tersebut yang diasaskannya gagal membayar hutang kepada para pelabur. 

Baru-baru ini Hui dilaporkan telah menyuntik USD1 bilion daripada poketnya sendiri untuk memastikan syarikat tersebut kekal bertahan. Beliau juga dilaporkan terpaksa menjual saham yang dicagarkannya. Beliau kini berada di bawah tekanan baru untuk mempercepatkan penstrukturan semula liabiliti Evergrande yang bernilai USD300 bilion.

4. Zhang Yong

Gambar: Bloomberg Finance

Warganegara : Singapura 

Susut Nilai Kekayaan: USD15.9 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD7.6 bilion

Zhang ialah pengasas dan pengerusi Haidilao, rangkaian hotpot terbesar China yang juga mempunyai banyak cawangan di seluruh dunia. Didorong oleh pertumbuhan pesat tahun-tahun sebelumnya, gergasi restoran ini membuat tindakan berisiko dengan menggandakan cawangan kedainya sehingga hampir 1,600 buah. 

Namun, pandemik yang melanda seluruh dunia memberi impak besar terhadap rangkaian restoran tersebut. Pada bulan November, syarikat itu mengumumkan akan menutup 300 kedai menjelang akhir tahun 2021. 

Setakat 15 Disember 2021, saham syarikat susut 71% menjadikan nilai kekayaan Zhang jatuh sebanyak 68%.

5. Tadashi Yanai

Gambar: South China Morning Post

Warganegara : Jepun

Susut Nilai Kekayaan: USD14 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD30.4 bilion

Tadashi Yanai kehilangan kira-kira satu pertiga daripada nilai kekayaannya tahun ini selepas saham empayar pakaiannya iaitu Fast Retailing yang berpangkalan di Tokyo jatuh kira-kira 34%. Fast Retailing merupakan pemilik kepada jenama popular Uniqlo dan Theory. 

Walaupun pendapatan untuk tahun ini sehingga Ogos 2021 meningkat 6% dan keuntungan sebelum cukai melonjak lebih daripada 70% daripada tahun 2020, syarikat tersebut menerima impak yang tinggi daripada COVID-19 contohnya seperti kilangnya yang terletak di Vietnam. 

Selain itu, Fast Retailing turut mempunyai isu dengan pembekalnya di Myanmar di mana rampasan kuasa tentera di negara tersebut mencetuskan pergolakan yang ganas. Syarikat tersebut juga terpalit dengan dakwaan pencabulan hak asasi manusia kerana menggunakan buruh paksa minoriti tempatan di wilayah Xinjiang, China. Walaubagaimanapun, Fast Retailing menafikan semua dakwaan tersebut. 

6. Lei Jun

Gambar: Bloomberg Finance

Warganegara : China

Susut Nilai Kekayaan: USD14 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD16.3 bilion

Lei Jun merupakan pengasas dan pengerusi Xiaomi, salah satu jenama telefon pintar paling popular di dunia. Xiaomi bergelut dengan isu rantaian bekalan iaitu kekurangan cip global. Persaingan sengit dengan pengeluar telefon pintar lain juga mengecilkan market share Xiaomi. 

Ia mencatatkan kadar pertumbuhan jualan paling perlahan sejak awal 2020 dalam pendapatan suku ketiganya pada November 2021. 

7. Masayoshi Son

Gambar: Getty Image

Warganegara : Jepun

Susut Nilai Kekayaan: USD13.6 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD25.1 bilion 

Masayoshi Son merupakan pengasas dan ketua pegawai eksekutif gergasi pelaburan Jepun iaitu Softbank Group. Ketidakpastian yang melanda firma di China memberi impak besar kepada kumpulan tersebut. 

Softbank Group melabur di dalam beberapa syarikat teknologi China seperti Alibaba dan Didi Global. Serangan kerajaan China terhadap syarikat-syarikat teknologi ini serta kejatuhan beberapa IPO berprofil tinggi Softbank membawa kepada kerugian sebanyak USD7.3 bilion. 

Kejatuhan nilai saham telah menyebabkan nilai kekayaan Son merosot sebanyak 35%. 

8. Daniel Gilbert

Gambar: Associate Press

Warganegara : Amerika Syarikat

Susut Nilai Kekayaan: USD13.2 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD29.6 bilion

Tahun 2021 merupakan tahun yang kurang baik bagi saham syarikat Daniel Gilbert iaitu Rocket Companies. Jutawan ini pernah menjadi salah seorang daripada 10 individu terkaya dunia apabila kekayaannya melonjak sehingga USD80 bilion pada Mac 2021. 

Namun, saham syarikat susut 62% setakat 15 Disember 2021 kerana kelembapan perolehan dan keuntungan syarikat. Rocket melaporkan pendapatan bersih USD1.4 bilion daripada perolehan sebanyak USD3.1 bilion dari Julai sehingga September 2021, berbanding pendapatan bersih USD3 bilion daripada perolehan USD4.6 bilion untuk tempoh yang sama pada 2020.

9. Zhang Bangxin

Gambar: VCG

Warganegara : China

Susut Nilai Kekayaan: USD11.3 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD1.2 bilion 

Zhang merupakan pengasas bersama dan pengerusi firma perkhidmatan pendidikan TAL Education. Meskipun industri ini berkembang ketika pandemik, kerajaan China menyalahkan syarikat tutor di negara tersebut dengan menyatakan ia memberi tekanan kepada ibu bapa dan pelajar. 

Saham syarikat seperti TAL Education merudum apabila pengawal selia memperkenalkan peraturan baru yang lebih ketat. Nilai kekayaan Zhang merosot sebanyak 90%. 

10. Zhong Huijuan

Gambar: Visual China Group

Warganegara : China

Susut Nilai Kekayaan: USD10.4 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD10 bilion

Zhong adalah pengasas, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif pengeluar ubat China Hansoh Pharmaceutical. Beliau menjadi salah seorang wanita terkaya di dunia selepas syarikatnya disenaraikan pada tahun 2019.

Selepas itu, saham syarikat meningkat sebanyak 130%. Walaubagaimanapun, pada tahun 2021 saham syarikat telah jatuh lebih 50% dan kini berada di bawah harga penyenaraian IPO. 

Kesannya, kekayaan Zhong telah susut 51% tahun ini. 

Hampir lima tahun kami berkongsi ilmu kewangan di portal MajalahLabur.com, ramai yang beritahu kami mereka stress..

“Pak Teh, gaji saya habis bayar hutang je setiap bulan..”

“Saya dah tak tahu macam mana nak settle hutang, kalau saya meninggal..apa jadi dekat anak bini saya?”

“Suami saya dah diisytihar bankrap, macam mana ni?”

“Tuan, saya berjaya simpan duit sikit-sikit, tapi orang kata kena gandakan duit tu..Saya tak pandai..”

“Tolong saya Pak Teh, saya nak jadi pandai uruskan duit”

Kami tahu, ramai lagi diluar sana yang hadapi masalah serupa.

Semua orang mesti pernah dengar, pentingnya uruskan duit, uruskan hutang dan uruskan pelaburan supaya kita tiada masalah duit di kemudian hari.

Tetapi… Berapa ramai yang tahu cara untuk uruskan semua ini dengan betul? Banyak artikel dah kami kongsikan, tapi kami sedar tak semua orang boleh baca dan terus faham lepas baca artikel sahaja.

Kami berkongsi ilmu kewangan bukan sebab terlebih pandai, tetapi kami berasa lebih bahagia bila mengetahui orang lain tidak mengulangi kesilapan yang pernah kami lalui.

Maka, kami berbesar hati membawakan speaker dalam perancangan kewangan Islam yang berdaftar di bawah Bank Negara dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Belajar buat ANALISA KEWANGAN DIRI dan susun semula kewangan kasi cantik supaya hidup lebih bahagia.

Kita akan bersama Puan Aisya Rahman, Licensed Islamic Financial Planner (CFP CERT TM, IFP)

Puan Aisya Rahman merupakan seorang ibu dan isteri. Kerjaya beliau yang bermula di dalam industri pengiklanan, penerbangan dan seterusnya ke industri perbankan telah memberikan pengalaman meluas untuknya melebarkan sayap ke industri kewangan yang berlandaskan syariah. Beliau telah melalui pelbagai fasa kehidupan daripada tiada pendapatan untuk beberapa bulan sehingga berjaya menyelesaikan hutang melebihi 6 angka. Bila Allah dah bagi nikmat sebegitu beliau rasa bertanggungjawab untuk berkongsi ilmu pengurusan kewangan ini kepada ibu-ibu, ayah-ayah dan adik-adik di luar sana yang memerlukan bantuan.

Jika dalam Webinar Audit Profil Kewangan sebelum ini, anda belajar :

  • Fokus cara urus hutang dan duit supaya tak perlu kerja sampai umur 80 tahun
  • Mantapkan pengurusan kewangan supaya dapat bebas hutang
  • Belajar exit strategy yang berkesan sekiranya kita dah terlibat dalam hutang “jahat”
  • Rancang duit di dunia agar di akhirat kita selamat dan tak susahkan keluarga yang ditinggalkan
  • Cara betul mewariskan harta untuk anak-anak

Kali ini, kami bawakan kelas kewangan eksklusif dan premium khas buat mereka yang ingin menambah ilmu dalam pengurusan kewangan.

Apa yang anda dapat dalam Audit Profil Kewangan Intensif?

  • Pengurusan kewangan lebih terperinci dan personalised
  • Sesi Financial Coaching Eksklusif selama 2 hari
  • 1 jam sesi One-to-One bersama Puan Aisya Rahman
  • Telegram support 2 hala

Jangan rasa rendah diri. Kita mula belajar sekarang.

Dapatkan maklumat lanjut dan daftar di Audit Profil Kewangan Intensif