Industri Kenderaan Terjejas Teruk Akibat Kekurangan Bekalan Mikrocip Di Dalam Pasaran

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting pada ketika ini. Ketika penggunaan telefon pintar, laptop serta desktop yang semakin meningkat saban tahun, industri semikonduktor memang sangat kritikal.

Sebab utama permintaan semikonduktor meningkat adalah disebabkan penangan Covid-19 yang membuatkan orang ramai terpaksa bekerja dari rumah dan para pelajar pula terpaksa belajar secara online.

Kalau nak tahu, hampir semua peralatan berasaskan elektronik menggunakan semikonduktor (mikrocip) sebagai nadi utama untuk menggerakan peralatan tersebut.

Kini, krisis besar berlaku apabila syarikat yang menghasilkan semikonduktor ini tidak dapat menampung permintaan yang luar biasa.

Kenapa Industri Semikonduktor Mengalami Masalah?

Krisis ini bermula pada awal tahun 2021 ini apabila syarikat pengeluar barangan elektronik dan automotif mengalami kekurangan bekalan mikrocip disebabkan kilang yang mengeluarkan barangan tersebut mendapat tempahan yang sangat tinggi terhadap produk mereka.

Disebabkan krisis Covid-19 melanda dunia pada tahun lepas, kebanyakan negara maju di dunia menutup hampir semua kegiatan ekonomi mereka termasuklah industri semikonduktor. Banyak syarikat semikonduktor yang terpaksa menghentikan operasi mereka ketika kemuncak Covid-19 melanda dunia.

Selapas keadaan kembali stabil, industri semikonduktor dibuka dan kilang dibenarkan untuk beroperasi. Permintaan terhadap mikrocip meningkat secara mendadak disebabkan banyak peralatan elektronik terutamanya telefon pintar dan komputer riba mendapat permintaan yang tinggi di kalangan pengguna.

Permintaan yang mendadak ini telah menyebabkan syarikat semikonduktor tidak mampu untuk menampung penghasilan peralatan mikrocip.

Kredit Gambar: What Hifi

Selain daripada telefon pintar dan komputer riba, konsol permainan merupakan barangan elektronik yang paling banyak mendapat permintaan di kalangan pengguna. Di antara konsol permainan yang mendapat permintaan yang tinggi adalah Playstation 5 dan juga Xbox Series X yang baru dilancarkan akhir tahun lepas.

Syarikat semikonduktor banyak memberikan tumpuan kepada penghasilan mikrocip untuk konsol permainan kerana mereka memperolehi keuntungan yang tinggi berbanding dengan sektor lain.

Kesan Kekurangan Semikonduktor Terhadap Industri Automotif

Salah satu industri yang terkesan teruk dengan pengurangan bekalan semikonduktor di dalam pasaran dunia adalah industri automotif. Kenderaan pada hari ini banyak menggunakan alat elektronik untuk berfungsi.

Oleh kerana industri automotif tidak mendatangkan keuntungan yang besar kepada syarikat semikonduktor, mereka telah diketepikan.

Kredit Gambar: Car And Driver

Disebabkan tindakan yang dibuat oleh syarikat semikonduktor ini, maka beberapa syarikat automotif dunia terpaksa berhenti pengeluaran kenderaan mereka buat sementara waktu.

Syarikat automotif di Amerika Syarikat paling terjejas teruk dengan kekurangan bekalan semikonduktor pada ketika ini.

Ford terpaksa memberhentikan pengeluaran kenderaan yang laku keras iaitu Ford Raptor kerana kekurangan bekalan semikonduktor. Syarikat automotif dari Jerman juga turut terkesan dengan pengurangan bekalan semikonduktor dunia.

Siapa Negara Pengeluar Semikonduktor Dunia?

Kredit Gambar: DW News

Rantau Asia merupakan pengeluar semikonduktor terbesar di dunia diikuti dengan Amerika Syarikat dan Eropah. Dengan dominasi negara Asia terhadap industri semikonduktor, ia sedikit sebanyak menghakis kekuasaan Amerika Syarikat yang telah sekian lama merupakan pemain utama dalam industri ini.

Dengan ketegangan yang semakin memuncak dengan China, perkara ini dilihat bakal menjejaskan ekonomi dunia. Intel yang merupakan  pengeluar mikrocip dunia yang terkenal pada suatu ketika dahulu kini menghadapi masalah dengan produksi mereka yang dilihat tersasar.

Eropah juga turut merasa risau kerana syarikat semikonduktor terkenal mereka seperti Siltronic dan Dialog Semiconductor telah menjadi anak syarikat kepada syarikat semikonduktor daripada Jepun dan Taiwan.

Benua Eropah kini terpaksa bergantung kepada kuasa luar kerana kekurangan tenaga pakar di dalam industri ini buat masa sekarang.

Ramai pakar berpendapat bahawa krisis kekukangan bekalan semikonduktor ini bakal berlanjutan untuk tempoh 6 bulan dari sekarang.

Sumber Rujukan: Investors

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 Tips Pengurusan Kewangan Oleh Dr. Zaharuddin Abdul Rahman (UZAR)

Siapa yang tidak mengenali Ustaz Dr. Zaharuddin Abdul Rahman atau UZAR?

Beliau merupakan di antara individu awal yang mengajar Muslim di Malaysia mengenai hukum-hukum berkaitan Muamalat atau hukum berkaitan transaksi kewangan, khususnya dalam konteks semasa.

UZAR kini mempunyai seramai lebih 1 juta pengikut di laman Facebook dan beliau merupakan pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia sehingga tahun 2017. Pada tahun itu, UZAR melepaskan jawatan sebagai pensyarah bagi menumpukan masa dengan syarikatnya sendiri iaitu Elzar Group.

Di bawah Elzar Group, beliau menceburi beberapa cabang perniagaan melalui syarikat-syarikatnya Elzar Shariah Solution Sdn. Bhd., Elzar Trading Sdn. Bhd., Elzar Resources. Sdn. Bhd. dan lain-lain lagi.

UZAR turut menjadi penasihat syariah kepada beberapa syarikat terkemuka di antaranya Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Exim Bank Berhad, Salam Sedania Capital Sdn. Bhd. dan banyak lagi.

Setelah kita mengenali serba sedikit mengenai sosok hebat ini, jom kita dengarkan 20 nasihat kewangan yang pernah beliau kongsikan di Mesir pada tahun 2015 dulu dalam satu program anjuran Kelab IKRAM Mesir:

1. Setiap kali berhutang, catatkan dan tunjuk kepada pasangan supaya bila kita sudah tiada, ianya boleh dilunaskan. Kalau tidak, roh kita akan tergantung.

2. Duit KWSP (akaun 2) yang diperolehi boleh dilaburkan sebagai contoh membeli rumah atau sambung belajar. Jangan sesekali bersetuju bekerja tanpa KWSP walaupun cuma syarikat kecil. Kalau tidak, ianya salah di sisi undang-undang.

3. Sentiasa catat belanja harian. Supaya kita nampak aliran keluar masuk penggunaan duit kita.

4. Simpanan emas dan hartanah perlu didahulukan dan diutamakan. Cari Emas 999.9%. Ianya boleh dibeli di Al Rajhi Bank atau tempat yang dipercayai ketulenannya dengan harga yang lebih murah.

5. Kalau kita simpan duit tunai, ianya akan dimakan oleh inflasi. Maka laburkanlah.

6. Jangan tertipu dengan skim cepat kaya dan tertipu dengan harga ‘spread’ dalam membeli emas.

7. Fikirkan tentang pendapatan sampingan (side income). Pendapatan bolehguna atau disposable income perlu ditambah. Pastikan ianya tidak haram dan tidak mengganggu kerja utama. Berjinak-jinak juga diri dengan bidang penulisan.

8. Jauhi skim cepat kaya. Kalau menjanjikan keuntungan lebih 8% setahun, itu sangat meragukan. Jangan jadi kaya pelahap.

9. Bagi yang berumur bawah 30 tahun, ambillah takaful perubatan. Bila ambil lepas umur 30, dah susah kerana boleh jadi masa itu dah mula sakit macam-macam.

10. Aqidah kena yakin bahawa kekayaan itu kurniaan daripada Allah. Jangan anggap bila dibersihkan harta, kita akan jatuh miskin.

11. Dilema nak beli rumah. Nak sewa atau beli rumah kecil? Beli sahaja rumah kecil pun tak mengapa. Bila barga naik, boleh disewakan. Kumpul hartanah sedikit demi sedikit.

12. Duit muka boleh dapat daripada KWSP selepas 5 tahun atau pinjam dahulu daripada mak ayah atau kurangkan perbelanjaan tidak perlu. Beli Smart Tag kerana itu lebih jimat kerana tidak perlu beratur panjang. Bila beratur panjang, kereta lebih banyak guna minyak. Dan bawa kereta secara berhemah.

13. Lagi lambat beli rumah, lagi cepat harga naik setiap tahun. Sebolehnya beli sebelum umur mencecah 35 tahun. Harga rumah paling bagus ialah 56 kali ganda daripada pendapatan bulanan. Kalau tidak mampu, beli tanah dahulu, kemudian baru buat rumah. Belilah tanah yang dekat dengan jalan raya bukan pedalaman.

14. Bayaran bulanan rumah yang ideal adalah tidak melebihi 26% daripada gaji kita.

15. Tinggalkan saki baki riba kerana dosanya sama dengan berperang dengan Allah dan Rasul-Nya. Sedirham riba dosanya sama dengan 30 kali berzina. Sama dengan berzina dengan ibu sendiri. Na’udzu billah.

16. Bila nak cari peluang untuk melabur? Kita ada pelaburan di perbankan Islam, Takaful dan Investment link. Laburkan juga dalam Unit Amanah (Unit Trust) bila ada lebihan duit selama tiga tahun. Contohnya Amanah Hartanah Berhad (AHB) dengan keuntungan sekitar 6% setahun, dapat 6 bulan sekali.

17. Pelaburan saham pulangannya tinggi dan risikonya juga tinggi. Tetapi bagus untuk orang yang rajin membaca. Kalau malas membaca dan belajar tentang saham, jangan berani dekati pelaburan saham ini.

18. MLM untuk orang yang tak ‘tahu malu’ (kena tidak malu untuk buka mulut menjual). Susah nak dapat income jika malas dan tidak berusaha, tiada yang mudah dalam MLM yang sebenar.

19. Perdagangan forex adalah diputuskan haram oleh Muzakarah JAKIM dan pandangan itu juga bertepatan dengan fatwa oleh Imam Ghazali, Ibn Rusdh al Hafid, Ibn Taimiyah dan Ibn Qayyim.

20. Cara yang paling kurang risiko untuk buat pendapatan sampingan adalah cuba bakat menjual sebagai agen tanpa modal melalui program affliate atau dropship kepada mana-mana barangan halal.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Iklan

Majalah Labur