Industri Kenderaan Terjejas Teruk Akibat Kekurangan Bekalan Mikrocip Di Dalam Pasaran

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting pada ketika ini. Ketika penggunaan telefon pintar, laptop serta desktop yang semakin meningkat saban tahun, industri semikonduktor memang sangat kritikal.

Sebab utama permintaan semikonduktor meningkat adalah disebabkan penangan Covid-19 yang membuatkan orang ramai terpaksa bekerja dari rumah dan para pelajar pula terpaksa belajar secara online.

Kalau nak tahu, hampir semua peralatan berasaskan elektronik menggunakan semikonduktor (mikrocip) sebagai nadi utama untuk menggerakan peralatan tersebut.

Kini, krisis besar berlaku apabila syarikat yang menghasilkan semikonduktor ini tidak dapat menampung permintaan yang luar biasa.

Kenapa Industri Semikonduktor Mengalami Masalah?

Krisis ini bermula pada awal tahun 2021 ini apabila syarikat pengeluar barangan elektronik dan automotif mengalami kekurangan bekalan mikrocip disebabkan kilang yang mengeluarkan barangan tersebut mendapat tempahan yang sangat tinggi terhadap produk mereka.

Disebabkan krisis Covid-19 melanda dunia pada tahun lepas, kebanyakan negara maju di dunia menutup hampir semua kegiatan ekonomi mereka termasuklah industri semikonduktor. Banyak syarikat semikonduktor yang terpaksa menghentikan operasi mereka ketika kemuncak Covid-19 melanda dunia.

Selapas keadaan kembali stabil, industri semikonduktor dibuka dan kilang dibenarkan untuk beroperasi. Permintaan terhadap mikrocip meningkat secara mendadak disebabkan banyak peralatan elektronik terutamanya telefon pintar dan komputer riba mendapat permintaan yang tinggi di kalangan pengguna.

Permintaan yang mendadak ini telah menyebabkan syarikat semikonduktor tidak mampu untuk menampung penghasilan peralatan mikrocip.

Kredit Gambar: What Hifi

Selain daripada telefon pintar dan komputer riba, konsol permainan merupakan barangan elektronik yang paling banyak mendapat permintaan di kalangan pengguna. Di antara konsol permainan yang mendapat permintaan yang tinggi adalah Playstation 5 dan juga Xbox Series X yang baru dilancarkan akhir tahun lepas.

Syarikat semikonduktor banyak memberikan tumpuan kepada penghasilan mikrocip untuk konsol permainan kerana mereka memperolehi keuntungan yang tinggi berbanding dengan sektor lain.

Kesan Kekurangan Semikonduktor Terhadap Industri Automotif

Salah satu industri yang terkesan teruk dengan pengurangan bekalan semikonduktor di dalam pasaran dunia adalah industri automotif. Kenderaan pada hari ini banyak menggunakan alat elektronik untuk berfungsi.

Oleh kerana industri automotif tidak mendatangkan keuntungan yang besar kepada syarikat semikonduktor, mereka telah diketepikan.

Kredit Gambar: Car And Driver

Disebabkan tindakan yang dibuat oleh syarikat semikonduktor ini, maka beberapa syarikat automotif dunia terpaksa berhenti pengeluaran kenderaan mereka buat sementara waktu.

Syarikat automotif di Amerika Syarikat paling terjejas teruk dengan kekurangan bekalan semikonduktor pada ketika ini.

Ford terpaksa memberhentikan pengeluaran kenderaan yang laku keras iaitu Ford Raptor kerana kekurangan bekalan semikonduktor. Syarikat automotif dari Jerman juga turut terkesan dengan pengurangan bekalan semikonduktor dunia.

Siapa Negara Pengeluar Semikonduktor Dunia?

Kredit Gambar: DW News

Rantau Asia merupakan pengeluar semikonduktor terbesar di dunia diikuti dengan Amerika Syarikat dan Eropah. Dengan dominasi negara Asia terhadap industri semikonduktor, ia sedikit sebanyak menghakis kekuasaan Amerika Syarikat yang telah sekian lama merupakan pemain utama dalam industri ini.

Dengan ketegangan yang semakin memuncak dengan China, perkara ini dilihat bakal menjejaskan ekonomi dunia. Intel yang merupakan  pengeluar mikrocip dunia yang terkenal pada suatu ketika dahulu kini menghadapi masalah dengan produksi mereka yang dilihat tersasar.

Eropah juga turut merasa risau kerana syarikat semikonduktor terkenal mereka seperti Siltronic dan Dialog Semiconductor telah menjadi anak syarikat kepada syarikat semikonduktor daripada Jepun dan Taiwan.

Benua Eropah kini terpaksa bergantung kepada kuasa luar kerana kekurangan tenaga pakar di dalam industri ini buat masa sekarang.

Ramai pakar berpendapat bahawa krisis kekukangan bekalan semikonduktor ini bakal berlanjutan untuk tempoh 6 bulan dari sekarang.

Sumber Rujukan: Investors

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga: