Industri Kenderaan Terjejas Teruk Akibat Kekurangan Bekalan Mikrocip Di Dalam Pasaran

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting pada ketika ini. Ketika penggunaan telefon pintar, laptop serta desktop yang semakin meningkat saban tahun, industri semikonduktor memang sangat kritikal.

Sebab utama permintaan semikonduktor meningkat adalah disebabkan penangan Covid-19 yang membuatkan orang ramai terpaksa bekerja dari rumah dan para pelajar pula terpaksa belajar secara online.

Kalau nak tahu, hampir semua peralatan berasaskan elektronik menggunakan semikonduktor (mikrocip) sebagai nadi utama untuk menggerakan peralatan tersebut.

Kini, krisis besar berlaku apabila syarikat yang menghasilkan semikonduktor ini tidak dapat menampung permintaan yang luar biasa.

Kenapa Industri Semikonduktor Mengalami Masalah?

Krisis ini bermula pada awal tahun 2021 ini apabila syarikat pengeluar barangan elektronik dan automotif mengalami kekurangan bekalan mikrocip disebabkan kilang yang mengeluarkan barangan tersebut mendapat tempahan yang sangat tinggi terhadap produk mereka.

Disebabkan krisis Covid-19 melanda dunia pada tahun lepas, kebanyakan negara maju di dunia menutup hampir semua kegiatan ekonomi mereka termasuklah industri semikonduktor. Banyak syarikat semikonduktor yang terpaksa menghentikan operasi mereka ketika kemuncak Covid-19 melanda dunia.

Selapas keadaan kembali stabil, industri semikonduktor dibuka dan kilang dibenarkan untuk beroperasi. Permintaan terhadap mikrocip meningkat secara mendadak disebabkan banyak peralatan elektronik terutamanya telefon pintar dan komputer riba mendapat permintaan yang tinggi di kalangan pengguna.

Permintaan yang mendadak ini telah menyebabkan syarikat semikonduktor tidak mampu untuk menampung penghasilan peralatan mikrocip.

Kredit Gambar: What Hifi

Selain daripada telefon pintar dan komputer riba, konsol permainan merupakan barangan elektronik yang paling banyak mendapat permintaan di kalangan pengguna. Di antara konsol permainan yang mendapat permintaan yang tinggi adalah Playstation 5 dan juga Xbox Series X yang baru dilancarkan akhir tahun lepas.

Syarikat semikonduktor banyak memberikan tumpuan kepada penghasilan mikrocip untuk konsol permainan kerana mereka memperolehi keuntungan yang tinggi berbanding dengan sektor lain.

Kesan Kekurangan Semikonduktor Terhadap Industri Automotif

Salah satu industri yang terkesan teruk dengan pengurangan bekalan semikonduktor di dalam pasaran dunia adalah industri automotif. Kenderaan pada hari ini banyak menggunakan alat elektronik untuk berfungsi.

Oleh kerana industri automotif tidak mendatangkan keuntungan yang besar kepada syarikat semikonduktor, mereka telah diketepikan.

Kredit Gambar: Car And Driver

Disebabkan tindakan yang dibuat oleh syarikat semikonduktor ini, maka beberapa syarikat automotif dunia terpaksa berhenti pengeluaran kenderaan mereka buat sementara waktu.

Syarikat automotif di Amerika Syarikat paling terjejas teruk dengan kekurangan bekalan semikonduktor pada ketika ini.

Ford terpaksa memberhentikan pengeluaran kenderaan yang laku keras iaitu Ford Raptor kerana kekurangan bekalan semikonduktor. Syarikat automotif dari Jerman juga turut terkesan dengan pengurangan bekalan semikonduktor dunia.

Siapa Negara Pengeluar Semikonduktor Dunia?

Kredit Gambar: DW News

Rantau Asia merupakan pengeluar semikonduktor terbesar di dunia diikuti dengan Amerika Syarikat dan Eropah. Dengan dominasi negara Asia terhadap industri semikonduktor, ia sedikit sebanyak menghakis kekuasaan Amerika Syarikat yang telah sekian lama merupakan pemain utama dalam industri ini.

Dengan ketegangan yang semakin memuncak dengan China, perkara ini dilihat bakal menjejaskan ekonomi dunia. Intel yang merupakan  pengeluar mikrocip dunia yang terkenal pada suatu ketika dahulu kini menghadapi masalah dengan produksi mereka yang dilihat tersasar.

Eropah juga turut merasa risau kerana syarikat semikonduktor terkenal mereka seperti Siltronic dan Dialog Semiconductor telah menjadi anak syarikat kepada syarikat semikonduktor daripada Jepun dan Taiwan.

Benua Eropah kini terpaksa bergantung kepada kuasa luar kerana kekurangan tenaga pakar di dalam industri ini buat masa sekarang.

Ramai pakar berpendapat bahawa krisis kekukangan bekalan semikonduktor ini bakal berlanjutan untuk tempoh 6 bulan dari sekarang.

Sumber Rujukan: Investors

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Funding Societies Lancar Penyelesaian Pembiayaan Islam Komprehensif

Penyelesaian Pembiayaan Islam merangkumi produk Pembiayaan Mikro-i, Pembiayaan Invois-i dan Pembiayaan Perniagaan-i yang menyasarkan pelbagai segmen PMKS

KUALA LUMPUR, 30 Mei 2023 – Funding Societies, platform kewangan digital PKS bersepadu terbesar di Asia Tenggara, telah melancarkan koleksi produk pembiayaan komprehensif patuh Syariah bagi memenuhi keperluan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berkelayakan kredit namun terpinggir bagi mendapatkan kemudahan kredit untuk mengembangkan perniagaan mereka. Perkhidmatan pembiayaan Islam ini merangkumi Pembiayaan Perniagaan-i (Business Term Financing-i), Pembiayaan Mikro-i (Micro Financing-i), dan Pembiayaan Invois-i (Invoice Financing-i).

“Kemudahan kredit adalah penting untuk pembangunan dan perkembangan PKS secara inklusif dan mampan. Di Malaysia sahaja, jurang pembiayaan PKS sedia ada berjumlah RM90 bilion. Oleh sebab itu, platform pembiayaan PKS seperti Funding Societies memainkan peranan penting bagi merapatkan jurang tersebut. Kedudukan Malaysia sebagai peneraju pembiayaan Islam adalah berketepatan untuk memperkasakan tawaran pembiayaan patuh Syariah kami bagi menyokong pembangunan PKS Malaysia,” kata Wong Kah Meng, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan bagi Funding Societies | Modalku dan Pengasas Bersama Funding Societies Malaysia.

Chai Kien Poon, Ketua Negara Funding Societies Malaysia berkata, “Berdasarkan maklum balas pasaran, terdapat permintaan terhadap pembiayaan kewangan patuh Syariah daripada para usahawan. Pada masa yang sama, kewangan Islam juga mendapat perhatian kerana penekanannya ke atas keadilan dan ketelusan terutama bila melibatkan yuran dan caj. Selain itu, pengenalan Pembiayaan Islam kami adalah sejajar dengan aspirasi Malaysia untuk terus menerajui kewangan Islam serta memberikan tumpuan kepada ekonomi digital dan Teknologi Kewangan (FinTech) Islam.”

PKS yang berminat boleh membuat permohonan secara dalam talian dengan mudah, di mana-mana dan pada bila-bila masa. Menerusi pendekatan digital dan tanpa memerlukan sebarang jaminan Funding Societies turut menyediakan PMKS pembiayaan pada kadar yang lebih cepat berbanding institusi kewangan tradisional hasil daripada.

“Selain pelancaran pembiayaan Islam ini, kami juga telah membangunkan produk pelaburan patuh Syariah untuk para pelabur kami. Produk ini membolehkan mereka untuk mempelbagaikan pelaburan mereka dengan menyokong PMKS tempatan. Kami turut

menyaksikan permintaan memberangsangkan daripada para pelabur yang merangkumi pelabur runcit, individu kaya dan institusi. Lanjutan daripada itu, kami berharap untuk bekerjasama dengan institusi-institusi kewangan bagi menawarkan pelaburan patuh Syariah kepada pelanggan mereka,” tambah Chai.

Khairil Anuar Mohd Noor, Prinsipal, Masryef Advisory, yang turut hadir pada majlis pelancaran di Kuala Lumpur, berkata, “Kami amat berbesar hati untuk terlibat dalam inisiatif Funding Societies ini yang akan menyumbangkan kepada sektor pembiayaan Islam di Malaysia. Kami percaya bahawa melalui produk pembiayaan patuh Syariah oleh platform pembiayaan digital tersebut, lebih banyak PMKS akan dapat memperoleh dana melalui  pembiayaan alternatif untuk kelangsungan perniagaan mereka. Pada masa yang sama, ini turut menyediakan peluang pelaburan aset patuh Syariah alternatif. Kerjasama ini turut membolehkan kami menggabungkan kehebatan teknologi Funding Societies dengan kepakaran kami dalam perkhidmatan nasihat Syariah. Ini seterusnya akan memacu pertumbuhan inklusif serta melebarkan lagi potensi kewangan Islam untuk pembangunan ekonomi Malaysia secara mampan.”

Funding Societies telah beroperasi di Malaysia sejak tahun 2016 dan telah menyediakan pembiayaan kepada sejumlah besar PKS. Platform FinTech ini telah mengagihkan pembiayaan lebih daripada RM2 bilion sejak Funding Societies beroperasi di Malaysia. Manakala lebih daripada RM13.74 bilion telah diagihkan platform pembiayaan PKS itu di rantau Asia Tenggara merangkumi  lebih daripada 5.1 juta transaksi setakat tahun 2022. Sambutan memberangsangkan berikutan pelancaran peringkat awal pada Mei 2022 mendorong kepada pelancaran penyelesaian pembiayaan hari ini. Platform FinTech ini turut menyasarkan untuk mengeluarkan sekurang-kurangnya 50% agihannya terdiri daripada pembiayaan patuh Syariah menjelang 2025.

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian Pembiayaan Islam Funding Societies Malaysia, sila layari https://fundingsocieties.com.my/islamic-financing.