3 Indikator Popular Yang Sering Digunakan Dalam Pelaburan Saham

Bagi yang baru berjinak-jinak dengan pelaburan saham, barangkali sedikit keliru dengan teknik yang digunakan. Secara dasarnya, memang pelbagai teknik dalam pelaburan saham tetapi objektifnya hanya satu iaitu mengaut keuntungan.

Selalu pulak kita dengar pelaburan saham ini kena pandai mengawal emosi. Apa kena mengena dengan emosi?

Kawalan emosi adalah bagaimana kita berdisiplin dengan trading plan yang telah dirancang. Jika harga sesebuah kaunter telah ke paras cut loss, terus jual.

Jangan tunggu lagi dengan harapan kaunter tersebut akan naik kembali. Takut-takut harga akan terus jatuh dan kita akan mengalami kerugian yang lebih besar. Lupakan berkenaan emosi.

Artikel kali ini akan membincangkan indikator yang sering digunakan dalam pelaburan saham.

Kita boleh gunakan trading platform yang telah disediakan oleh broker masing-masing.

1. MACD

Indikator ini boleh digunakan untuk mendapatkan buy atau sell signal. Kita hanya perlu perhatikan line MACD dan line signal. Jika line MACD cross ke ATAS line signal, itu adalah buy signal.

Manakala jika line MACD cross ke BAWAH line signal, itu adalah sell signal.

Boleh lihat contoh di bawah bagi kaunter Lee Swee Kiat yang menunjukkan sell signal pada 23 Disember 2020:

Baca lagi Rahsia Penggunaan MACD Yang Anda Kena Tahu

2. RSI

Indikator ini boleh digunakan untuk mengetahui sama ada sesebuah kaunter tersebut dalam fasa overbought atau oversold. Overbought akan menyebabkan harga sesebuah kaunter tersebut naik manakala oversold akan menyebabkan harga sesebuah kaunter turun.

Pasaran dianggap overbought jika RSI berada di atas 70 manakala oversold jika RSI berada di bawah 30.

Boleh lihat contoh di bawah bagi kaunter Lee Swee Kiat yang menunjukkan fasa overbought pada 27 November 2020 dan seterusnya melakukan kenaikan.

Baca juga Strategi Berkesan Melabur Dengan Indikator RSI

3. Bollinger Band

Indikator ini boleh digunakan untuk menentukan bila hendak membeli (support) dan bila hendak menjual (resistance). Ada tiga benda yang perlu diperhatikan iaitu lower band, middle band, dan upper band.

Boleh lihat contoh di bawah bagi kaunter Lee Swee Kiat yang menunjukkan buy signal pada 25 Januari 2021 iaitu pembelian pada paras support dan seterusnya melakukan reversal daripada downtrend ke uptrend.

Garisan titik di bahagian bawah adalah lower band (penentu support), garisan lurus di bahagian tengah adalah middle band (moving average), manakala garisan titik di bahagian atas adalah upper band (penentu resistance).

Tiga jenis indikator ini adalah yang biasa digunakan dan agak mudah difahami. Selain menggunakan indikator ini, buat juga kajian fundamental untuk memastikan kaunter saham yang kita beli berkualiti dan tidak mudah dimanipulasi iaitu harga akan turun terlampau cepat.

Kaitkan juga dengan sentimen pasaran seperti ekonomi, politik, dan persekitaran.

Kaunter Lee Swee Kiat ini telah Breakout with Volume pada 22 Februari 2021 sehingga mencecah paras tertinggi RM1.27.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Previous ArticleNext Article

Ilmu Teknikal Analisis: Reversal Bearish Tweezer Top

Kepada pelabur saham, Reversal Candlestick merupakan perkara yang tidak asing lagi untuk mereka gunakan apabila mengkaji dan menganalisis carta sesuatu saham. Antara Reversal Candlestick yang popular adalah seperti:-

  • Bullish/bearish engulfing
  • Morning star/evening star
  • Bullish/bearish harami

Artikel kali ini, kita akan mengulas tentang satu Reversal Candlestick yang jarang didendang. Reversal Candlestick tersebut adalah Tweezer Top dan Tweezer Bottom. 

Reversal Candlestick ini terbentuk daripada dua batang candlestick seperti gambar di atas. Tweezer Top merupakan Bearish Candlestick Pattern manakala Tweezer Bottom merupakan Bullish Candlestick Pattern. 

Bagi Tweezer Top Pattern, candlestick pertama adalah candlestick hijau yang ditutup tinggi pada hari berikut. Candlestick seterusnya dibuka sama tinggi dengan candlestick hijau hari sebelumnya kemudian jatuh lebih rendah berbanding harga pembukaan candlestick hijau pada hari sebelumnya. 

Tweezer Bottom pula merupakan Bullish Candlestick Pattern. Corak candlestick ini terbentuk apabila candlestick pertama berwarna merah panjang dan disusuli dengan candlestick hijau yang dibuka pada harga yang sama dengan harga penutupan hari sebelumnya. 

Untuk artikel kali ini, kita akan melihat contoh carta saham yang ada signal jualan apabila munculnya reversal Tweezer Top.

Tweezer Top Di Carta Time Dotcom

Sumber: TradingView

Jika kita perhatikan carta di atas, harga saham ini mulanya berada dalam bullish dengan kenaikan harga yang terus menerus. 

Apabila munculnya Tweezer Top seperti yang dibulatkan pada carta di atas, harga saham yang sebelumnya naik mula membuat penurunan harga atau pullback

Tweezer Top Di Carta Sedania Innovator

Sumber: TradingView

Sama seperti carta pertama tadi, carta saham Sedania Innovator ini sedang membuat kenaikan harga pada penghujung bulan November 2022, namun selepas munculnya candlestick Tweezer Top ini, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan meneruskan kejatuhan harga pada hari-hari berikutnya. 

Tweezer Top Pada Carta Reservoir Link Energy

Sumber: TradingView

Sama seperti dengan dua carta di atas, harga saham sedang berada di fasa bullish sebelum munculnya reversal Tweezer Top seperti yang dibulatkan di atas. 

Selepas reversal Tweezer Top, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan disambung dengan penurunan harga pada hari-hari berikutnya. 

Kesimpulan Tentang Tweezer Top  Pattern

Tweezer Top dan Tweezer Bottom ini adalah salah satu Reversal Pattern Candlestick yang ada dalam dunia pelaburan saham. 

Kewujudan pattern ini boleh dijadikan signal belian ataupun signal jualan sesuatu saham kepada pedagang saham. 

Signal ini juga tidak semestinya dijamin terjadi kerana pasaran saham ini sangat volatile dan ingat, bahawa “market” ini bukan kita yang punya. Jangan cuba melawan pasaran. 

Semoga artikel ini bermanfaat kepada anda. 

Maklumat yang terkandung di dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Semua keputusan pelaburan adalah tanggungjawab individu dan anda harus mendapatkan nasihat daripada penasihat kewangan berlesen sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan. Pelaburan dalam saham melibatkan risiko dan keuntungan sendiri. Prestasi masa lalu juga tidak menjamin prestasi masa hadapan. Trade at your own risk.