3 Indikator Popular Yang Sering Digunakan Dalam Pelaburan Saham

Bagi yang baru berjinak-jinak dengan pelaburan saham, barangkali sedikit keliru dengan teknik yang digunakan. Secara dasarnya, memang pelbagai teknik dalam pelaburan saham tetapi objektifnya hanya satu iaitu mengaut keuntungan.

Selalu pulak kita dengar pelaburan saham ini kena pandai mengawal emosi. Apa kena mengena dengan emosi?

Kawalan emosi adalah bagaimana kita berdisiplin dengan trading plan yang telah dirancang. Jika harga sesebuah kaunter telah ke paras cut loss, terus jual.

Jangan tunggu lagi dengan harapan kaunter tersebut akan naik kembali. Takut-takut harga akan terus jatuh dan kita akan mengalami kerugian yang lebih besar. Lupakan berkenaan emosi.

Artikel kali ini akan membincangkan indikator yang sering digunakan dalam pelaburan saham.

Kita boleh gunakan trading platform yang telah disediakan oleh broker masing-masing.

1. MACD

Indikator ini boleh digunakan untuk mendapatkan buy atau sell signal. Kita hanya perlu perhatikan line MACD dan line signal. Jika line MACD cross ke ATAS line signal, itu adalah buy signal.

Manakala jika line MACD cross ke BAWAH line signal, itu adalah sell signal.

Boleh lihat contoh di bawah bagi kaunter Lee Swee Kiat yang menunjukkan sell signal pada 23 Disember 2020:

Baca lagi Rahsia Penggunaan MACD Yang Anda Kena Tahu

2. RSI

Indikator ini boleh digunakan untuk mengetahui sama ada sesebuah kaunter tersebut dalam fasa overbought atau oversold. Overbought akan menyebabkan harga sesebuah kaunter tersebut naik manakala oversold akan menyebabkan harga sesebuah kaunter turun.

Pasaran dianggap overbought jika RSI berada di atas 70 manakala oversold jika RSI berada di bawah 30.

Boleh lihat contoh di bawah bagi kaunter Lee Swee Kiat yang menunjukkan fasa overbought pada 27 November 2020 dan seterusnya melakukan kenaikan.

Baca juga Strategi Berkesan Melabur Dengan Indikator RSI

3. Bollinger Band

Indikator ini boleh digunakan untuk menentukan bila hendak membeli (support) dan bila hendak menjual (resistance). Ada tiga benda yang perlu diperhatikan iaitu lower band, middle band, dan upper band.

Boleh lihat contoh di bawah bagi kaunter Lee Swee Kiat yang menunjukkan buy signal pada 25 Januari 2021 iaitu pembelian pada paras support dan seterusnya melakukan reversal daripada downtrend ke uptrend.

Garisan titik di bahagian bawah adalah lower band (penentu support), garisan lurus di bahagian tengah adalah middle band (moving average), manakala garisan titik di bahagian atas adalah upper band (penentu resistance).

Tiga jenis indikator ini adalah yang biasa digunakan dan agak mudah difahami. Selain menggunakan indikator ini, buat juga kajian fundamental untuk memastikan kaunter saham yang kita beli berkualiti dan tidak mudah dimanipulasi iaitu harga akan turun terlampau cepat.

Kaitkan juga dengan sentimen pasaran seperti ekonomi, politik, dan persekitaran.

Kaunter Lee Swee Kiat ini telah Breakout with Volume pada 22 Februari 2021 sehingga mencecah paras tertinggi RM1.27.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Previous ArticleNext Article

Buat Duit Dalam Saham Dengan Kenali Triangle Pattern

Dalam pelaburan saham , terdapat banyak cara atau teknik yang boleh digunakan pelabur untuk membuat kajian terutamanya dalam kajian analisa teknikal. 

Kepada pengamal kajian teknikal, pasti anda semua sedia maklum tentang cara kajian berdasarkan corak yang terbentuk pada carta. Artikel kali ini, kami akan menerangkan tentang corak kesinambungan tiga segi atau lebih dikenali sebagai Triangle Pattern. 

Kenali Triangle Pattern Pada Carta

Triangle pattern merupakan salah satu corak kesinambungan atau continuous pattern yang akan menentukan sama ada pergerakan harga saham itu akan meneruskan kenaikan sebelumnya atau sebaliknya. Untuk triangle pattern ini ada dua jenis yang berbeza. Jenis-jenisnya adalah seperti berikut:-

  • Ascending Triangles
  • Descending Triangles
  • Symmetrical Triangles

Tetapi artikel kali ini akan fokus kepada Symmetrical Triangles sahaja dan untuk Ascending dan Descending Triangles akan diterangkan pada artikel kami seterusnya nanti. 

Mari kita faham tentang Symmetrical Triangles agar dapat membantu kita dalam membuat keuntungan dalam pelaburan saham. 

Apa Itu Symmetrical Triangles?

Symmetrical triangles merupakan corak kesinambungan yang tiada arah tuju yang jelas kerana dilihat seakan-akan permintaan dan penawaran adalah sama banyak. 

Namun jika namanya pun adalah corak kesinambungan, biasanya selepas daripada corak symmetrical triangles ini terbentuk, harga saham akan meneruskan arah tuju sama seperti sebelumnya. 

Corak symmetrical triangles ini terbentuk apabila harga saham yang bergerak dalam bentuk zig-zag dilihat semakin menguncup ketika fasa accumulate. Apabila dilukis downtrendline dan uptrendline pada carta, ianya akan membentuk seolah-olah seperti segitiga sama sisi. 

Mari kita lihat contoh bagaimana symmetrical triangles ini terbentuk dan apa yang terjadi selepas harga saham tersebut berjaya memecahkan corak segitiga tersebut. 

Saham A yang sedang berada di fasa kenaikan, harganya mula accumulated bermula bulan Mei sehingga pertengahan bulan Julai. Ketika harga saham ini accumulates, pergerakkan harga saham ini dilihat semakin menguncup.

Apabila up trendline dan downtrend line dilukis, ianya membentuk seolah-oleh segitiga sama sisi seperti lukisan pada carta diatas. 

Oleh kerana sebelum corak ini terbentuk ianya sedang berada di fasa kenaikan, apabila harga saham ini membuat breakout daripada trendline diatas, harga saham A ini meneruskan kenaikan harganya dan menyempurnakan sifat continuation pattern. 

Sumber : Trading View

Sama juga dengan apa yang terjadi dengan saham B ini, ketika saham ini sedang hendak membuat fasa kenaikan, harga saham ini accumulated dan kelihatan semakin menguncup. 

Lukisan uptrendline dan downtrendline pada carta membentuk segitiga sama sisi dan setelah harga saham tersebut terkeluar daripada corak segitiga ke atas, harga saham B ini meneruskan kenaikan harganya pada hari-hari berikutnya. 

Sumber : Trading View

Perkara yang sama terjadi pada saham C di atas, harga saham yang sedang berada di fasa kenaikan membuat accumulation dan pergerkaan zig-zag saham tersebut dilihat semakin menguncup. 

Apabila harga saham ini memecahkan trendline yang dilukis ke atas, harga saham ini meneruskan kenaikan harga pada hari-hari berikutnya dan menyempurnakan sifat continuation pattern symmetrical triangles

Tetapi awas, sifat symmetrical triangle ini mempunyai potensi untuk bertindak sebagai reversal pattern atas sebab coraknya terbentuk tanpa mempunyai arah tuju yang jelas. 

Jika harga saham gagal untuk memecahkan downtrend line yang bertindak sebagai resistance dan sebaliknya mematahkan uptrendline yang bertindak sebagai support, besar kemungkinan harga saham tersebut akan menukar arah pasaran untuk hari-hari berikutnya. 

Ketahui lebih banyak jenis continuation pattern pada artikel kami sebelum ini. 

Baca: 3 Corak Kesinambungan (Continuation Pattern) Yang Perlu Kita Tahu

Ikuti kami untuk terus menambah ilmu pengetahuan pelaburan saham anda!

Bila Timing Cantik Nak Beli Saham? Ketahui ‘Sweet Entry’ Sebelum Tekan Butang Beli

E-Book Sweet Entry akan membantu anda memahami teknik untuk membuat pembelian saham pada harga yang TEPAT di masa yang BETUL.

Barulah boleh maksimakan KEUNTUNGAN, minimakan KERUGIAN.

Apa yang anda akan belajar dalam E-Book Sweet Entry ini?

  1. Teknik Kaji Carta Untuk Menjangka Pergerakan Harga
  2. Cari Fasa Paling Selamat
  3. Kajian ‘Entry & Exit’ Pasaran Dengan Selamat
  4. Dan banyak lagi !

Nak tahu cara beli saham pada harga yang tepat dan masa yang betul? Miliki sekarang E-Book Sweet Entry.