Pelaburan RM30 Bilion Geely Di Tanjung Malim, Buka Lembaran Baharu Ekosistem EV Negara

PUTRAJAYA, 6 April (Bernama) — Syarikat automotif China, Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely) akan melabur RM30 bilion bagi pembangunan dan pengkomersilan Lembah Teknologi Tinggi Automotif (AHTV) di Tanjung Malim, Perak.

Ia bakal membuka lembaran baharu ekosistem penggunaan kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Chang Lih Kang berkata AHTV itu akan merangkumi rantaian nilai automotif dan mobiliti meluas, merangkumi pusat penyelidikan, pembangunan global berteknologi tinggi, perkhidmatan sokongan dan ekosistem berkaitan untuk industri kenderaan tenaga baharu di Malaysia.

Pada sidang media mengenai hasil lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke China hari ini, Chang berkata pelaburan Geely itu adalah seiring dengan kerangka strategik pembangunan EV dalam negara yang dibangunkan Kementerian Sains,Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

“Di bawah kerangka strategik tersebut, kita sasarkan penggunaan EV akan mencecah 38 peratus menjelang tahun 2040, pelaburan ini merupakan permulaan yang baik. Ia akan membantu kita membina ekosistem lengkap untuk EV dan saya yakin ia dapat capai 38 peratus,” katanya.

Chang berkata dua lagi syarikat EV dari China, China Harmony Auto Holding Limited dan GAC AION New Energy Automobile Co Ltd juga menunjukkan minat untuk melabur dalam pembangunan EV negara, wakil mereka akan berada di Malaysia pada 8 April ini bagi meninjau ekosistem EV.

Selain itu, MOSTI akan menerima pelaburan berjumlah RM2.5 bilion dari DC-Sciences Co Ltd, syarikat dari China untuk pembangunan pusat data di Sedenak, Johor.

Menjelaskan mengenai lawatan rasmi Perdana Menteri ke China baru-baru ini, Chang berkata Malaysia meraih komitmen pelaburan tertinggi dalam sejarah, iaitu berjumlah RM170 bilion daripada pelabur China, hasil pemeteraian 19 memorandum persefahaman (MoU) antara syarikat Malaysia dengan China.

“Keseluruhan jumlah pelaburan yang diterima MOSTI adalah RM32.5 bilion daripada jumlah RM170 bilion yang diterima negara hasil lawatan Perdana Menteri ke China,” kata Chang yang turut menyifatkan lawatan tersebut sebagai paling berjaya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Sarawak Labur Lebih RM10 Bilion Untuk Jadikan Bintulu Sebagai Hab Gas Masam

BINTULU, 21 Sept (Bernama) — Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg hari ini berkata negeri itu melabur lebih RM10 bilion untuk menjadikan Bintulu sebagai hab gas masam dengan pembangunan Sistem Pemindahan Gas Masam Bersepadu Sarawak (SISGES) di Tanjung Kidurong.

Beliau berkata pembangunan itu yang berada dalam Taman Perindustrian Petrokimia (PIP) akan selari dengan cita-cita Sarawak untuk mencapai status negeri maju menjelang 2030.

“Gas masam dahulunya dianggap tidak menguntungkan jika dibangunkan kerana prosesnya mahal tetapi teknologi baharu telah mengurangkan kos itu dengan ketara,” katanya pada majlis pecah tanah Fasa Satu hab gas masam SISGES untuk Loji Gas Pesisir Rosmari-Marjoram Bintulu Shell di Tanjung Kidurong.

Gas masam ialah gas asli atau sebarang gas lain yang mengandungi sejumlah besar hidrogen sulfida.

Dalam pada itu, Abang Johari optimis dasar laut pelantar benua Sarawak masih mempunyai rizab gas yang besar walaupun ramalan awal yang dibuat pada awal 1990-an mendapati gas Sarawak hanya boleh bertahan selama 20 tahun lagi.

“Sudah lebih 30 tahun berlalu, semakin banyak medan minyak dan gas ditemukan di luar pesisir Sarawak, yang terbaru ialah enam medan di lima blok – SK306, SK411, SK313, SK301B dan SK315,” tambahnya.

Beliau juga berkata industri minyak dan gas di rantau ini masih kekal menarik dalam kalangan pelabur selepas minyak ditemukan di Miri lebih seabad lalu.

Beliau berkata penubuhan ibu pejabat Shell Malaysia Upstream di Miri Times Square, yang diharapkan dibuka tidak lama lagi, adalah satu lagi bukti keyakinan dan hubungan syarikat itu dengan kerajaan Sarawak.

“Bagaimanapun, kestabilan politik dan dasar kukuh Sarawak tidak boleh diketepikan sebagai faktor tambahan bagi pelabur seperti Shell untuk datang ke negeri ini bagi mengembangkan perniagaan mereka. Jika Shell buat duit, Sarawak juga akan buat duit kerana kita mengenakan cukai jualan dan perkhidmatan (SST),” kata beliau.

“Sejak 2019, pendapatan Sarawak melalui SST berjumlah RM13 bilion dan bukannya 5 peratus royalti yang biasa kita terima untuk minyak dan gas,” katanya.

 Sarawak komited untuk bekerjasama dengan Shell dan Petronas bagi memastikan kejayaan Rosmari-Marjoram dan inisiatif hab gas masam SISGES, dan negeri itu mengharapkan lebih banyak kerjasama di antara Shell dan entiti minyak dan gas negeri, Petros.

Selain minyak dan gas, Abang Johari berkata Sarawak juga berminat dengan penangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon (CCUS) yang mana tiga takungan telah dikenal pasti di luar pesisir rantau ini.

Beliau berkata perancangan telah dibuat untuk memudahkan pembangunan takungan yang sepatutnya meletakkan Sarawak di barisan hadapan CCUS di rantau ini apabila ia mula beroperasi sebelum penghujung dekad.

— BERNAMA