5 Perkara Wajib Tahu Sebelum Nak Beli Rumah Undercon

Pembeli rumah biasanya mempunyai keraguan untuk membeli rumah yang masih dalam pembinaan. Rumah yang masih dalam pembinaan mempunyai risiko kelewatan dan projek terbengkalai.

Ada beberapa peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh kerajaan dalam memastikan hak pembeli rumah terjaga. Penting untuk kita tahu tentang semua perkara ini.

Sebelum anda buat pilihan untuk beli rumah sama ada undercon, subsale atau lelong, baca dulu tentang 5 perkara berkaitan rumah undercon ini.

1. Tarikh Jangkaan Siap

Perjanjian jualbeli yang ditandatangani oleh pembeli akan menyatakan dengan jelas tentang tarikh jangkaan projek siap dibina dan pemberian milikan kosong.

Pembinaan rumah jenis strata perlu disiapkan dalam masa 36 bulan dari tarikh perjanjian jualbeli manakala rumah landed perlu disiapkan dalam masa 24 bulan dari tarikh perjanjian jualbeli.

Tarikh jangkaan siap ini penting untuk anda buat persediaan dari segi kewangan dan perancangan hidup sebelum rumah siap dibina. Selain itu, ketahui hak anda sekiranya pembinaan rumah tidak siap mengikut jangka masa yang telah diiklankan ketika anda membeli rumah.

2. Jadual Bayaran Berperingkat

Jadual bayaran berperingkat atau progressive interest ialah kadar faedah yang perlu dibayar oleh pembeli rumah kepada pihak bank secara berperingkat mengikut peringkat pembinaan projek yang sedang berjalan.

Apabila anda telah menandatangani perjanjian jualbeli dengan pemaju dan perjanjian pinjaman dengan bank, pemaju boleh mendapatkan jumlah pembiayaan rumah secara berperingkat dari pihak bank. Pihak bank pula akan mengenakan kadar faedah keatas jumlah pembiayaan rumah yang telah diberi kepada pemaju.

Hal ini dapat melindungi pembeli rumah kerana pemaju hanya akan mendapat hasil jualan rumah secara berperingkat dari bank bergantung kepada tahap pembinaan yang telah siap. Semakin lambat pemaju lambat siapkan projek, semakin lambat pemaju layak untuk dapatkan hasil jualan rumah dari bank.

3. Gantirugi Kelewatan Penyerahan Milikan Kosong

Setiap urusan jualbeli hartanah adalah tertakluk kepada perjanjian jualbeli yang telah ditandatangani. Pemaju ada kewajiban untuk menyiapkan rumah yang telah dijual kepada pembeli dan menyerahkan milikan kosong mengikut masa yang telah ditetapkan.

Sebarang kelewatan dalam penyerahan milikan kosong kepada pembeli akan menyebabkan pemaju boleh dikenakan denda lambat siap sebanyak 10% setahun dari jumlah harga rumah seperti dalam perjanjian jualbeli.

Contoh:
Anda beli rumah berharga RM300,000 dan berlaku kelewatan penyerahan milikan kosong selama 6 bulan.

= RM300,000 x 10% x 6bulan/12bulan
= RM15,000

4. Tempoh Liabiliti Kecacatan

Tempoh liabiliti kecacatan atau defect liability period (DLP) ialah perlindungan yang diberikan kepada pembeli rumah seperti yang tertakluk di dalam Akta Pembangunan Perumahan 1996. Ia merupakan tempoh waranti rumah baru siap.

Untuk pembelian rumah yang masih dalam pembinaan, pemaju perlu memperbaiki segala kerosakan atau kecacatan yang ada pada rumah dalam tempoh liabiliti kecacatan selama 24 bulan daripada tarikh serah kunci secara percuma.

Pembeli dinasihatkan untuk membuat pemeriksaan menyeluruh sebaik sahaja dapat kunci rumah. Selain itu, pembeli juga boleh pastikan pemaju patuh pada spesifikasi yang telah dipersetujui ketika membeli rumah tersebut.

5. Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah

Tribunal ini diwujudkan dibawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 untuk sebarang urusan tuntutan pampasan dan gantirugi daripada pemaju perumahan. Pembeli rumah boleh mengemukakan tuntutan untuk sebarang kecacatan pada rumah atau kelewatan penyerahan milikan kosong.

Pembeli rumah tidak perlu melantik peguam untuk mewakili mereka dalam membuat tuntutan daripada pemaju perumahan dan hanya perlu membayar sejumlah wang yang kecil untuk mengemukakan tuntutan mereka.

Tribunal ini akan mendengar dan mengadili serta mencari penyelesaian dalam pertikaian diantara pembeli rumah dan pemaju.

Tips beli rumah undercon: Kenalpasti dan selidik tentang pemaju projek untuk tahu berkenaan projek-projek terdahulu yang telah siap dibina. Pastikan pemaju mempunyai kredibiliti dan telah lama berada dalam industri sebagai pemaju perumahan. Pemaju yang menpunyai pengalaman luas dalam pembinaan akan mengurangkan risiko kelewatan dan projek terbengkalai.

Pasaran hartanah sebelum ini berhadapan dengan isu rumah yang telah siap namun belum terjual. Pemaju sekarang lebih berhati-hati dalam membuat perancangan dan kita dapati lebih banyak projek yang ditawarkan pemaju dengan harga yang lebih kompetitif. 

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Makin berumur, makin mahal bayaran bulanan bank. Sebab maksimum tempoh pinjaman / pembiayaan bagi kebanyakan bank adalah sehingga umur 70 tahun. Kalau umur sekarang 40 tahun, hanya tinggal 30 tahun sahaja. Semakin pendek tempoh pinjaman / pembiayaan, semakin mahal bayaran bulanan bank. Erti kata lain kalau ada peluang beli rumah masa muda, belilah sekarang.

Beli ikut kemampuan sendiri. Ramai orang layak beli rumah tapi belum tentu mampu. Layak dan mampu adalah dua benda berbeza. Layak di mata bank, tapi kita saja yang tahu kewangan kita mampu atau tidak.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA