Kisah Garmin Yang Berjaya Bangkit Dan Bersaing Semula

Sebelum lahirnya telefon pintar pada tahun 2007, Garmin merupakan syarikat yang mempelopori pasaran didalam penghasilan sistem navigasi yang menggunakan teknologi  Global Positioning System (GPS) untuk pengguna.

Teknologi GPS ini mula diperkenalkan pada era 1970-an dan digunakan secara meluas didalam ketenteraan pada era tersebut sebelum dibenarkan digunakan oleh orang awam pada akhir era 1980-an.

Pengunaan GPS dibenarkan kepada orang awam setelah berlakunya krisis di mana pesawat Korean Air telah ditembak jatuh oleh Soviet Union kerana menceroboh ruang udara mereka. Selepas peristiwa tersebut, Presiden Ronald Reagan telah membenarkan penggunaan teknologi GPS untuk masyarakat awam.

Kredit Gambar: Options The Edge

Pada waktu tersebut iatu tahun 1989, dua orang rakyat Amerika Syarikat bernama Gary Burrell dan Min H. Kao telah menubuhkan Syarikat Garmin yang menyediakan alat GPS untuk kegunaan orang ramai.

Pelanggan pertama syarikat mereka adalah Tentera Amerika Syarikat yang telah menggunakan teknologi GPS yang dibangunkan oleh Garmin di dalam perang teluk pertama. Syarikat ini berjaya membangunkan teknologi GPS secara besar-besaran untuk kegunaan tentera.

Pada awal tahun 2000-an, Garmin semakin berkembang dengan pesat kerana mereka adalah satu-satunya syarikat yang berjaya membangunkan teknologi GPS dengan tepat berbanding dengan pesaing yang lain. Disebabkan teknologi GPS ini telah banyak membantu orang ramai mengesan kedudukan mereka dengan tepat untuk navigasi, jualan Garmin ini telah meningkat dengan begitu mendadak.

Pada tahun 2000, sebanyak 3 juta unit peralatan GPS telah berjaya dijual oleh syarikat tersebut.

Pada tahun itu juga, syarikat ini telah menyenaraikan saham mereka di NASDAQ bagi  mengembangkan lagi operasi syarikat. Garmin telah mendominasi pasaran navigasi terutamanya di dalam kenderaan penumpang.

Sumber: Trading View

Kemuncak kejayaan syarikat ini adalah pada tahun 2008 di mana harga saham syarikat ini berada pada paras yang paling tinggi iaitu sekitar USD125 dan pendapatan syarikat mencecah USD3.5 bilion.

Namun ianya tidak bertahan lama disebabkan oleh kemunculan telefon pintar.

Pengenalan telefon pintar oleh Apple dan Google telah menyebabkan Garmin sukar untuk mendominasi perkhidmatan navigasi kerana telefon pintar yang dikeluarkan oleh kedua-dua syarikat ini mempunyai sistem navigasi yang lebih baik daripada Garmin.

Selain daripada kegawatan ekonomi yang melanda, orang ramai mula beralih kepada aplikasi telefon pintar seperti Google Map, Ovi Map dan juga Waze. Ianya telah menenggelamkan sistem navigasi yang dimiliki oleh Garmin kerana kelebihan utama yang dimiliki aplikasi navigasi dalam telefon pintar adalah laporan keadaan trafik secara langsung.

Dengan kemudahan yang disediakan oleh telefon pintar dalam aplikasi mereka, jualan barangan navgasi Garmin mula menjadi tidak relevan pada waktu tersebut. Jualan syarikat turun, harga saham pun merudum.

Kredit Gambar: Everything RF

Syarkat ini yang menyedari trend semasa telah memaksa mereka mengubah model perniagaan. Garmin sedar bahawa mereka tidak mampu lagi untuk mengharapkan jualan navigasi kenderaan yang mana dulunya merupakan pendapatan utama syarikat mereka.

Garmin mula mengembangkan sistem navigasi mereka kepada pelbagai kategori. Di antaranya adalah untuk kesihatan, yang mana syarikat ini telah membangunkan jam pintar mereka sendiri.

Jam pintar yang dibangunkan oleh Garmin ini mempunyai kelebihan yang tersendiri yang mampu bersaing di dalam pasaran jam pintar yang juga disertai oleh Apple dan Google.

Selain itu juga, Garmin turut memperluaskan navigasi mereka ke dalam sistem aeroangkasa dan marin, di mana kedua-dua sektor ini mempunyai pasaran yang besar dan pesaing mereka bukanlah syarikat gergasi dari Silicon Valley.

Dengan mengubah model perniagaan mereka, Garmin telah berjaya mengharungi detik sukar. Dalam tempoh satu dekad sejak kegawatan ekonomi yang melanda dunia pada tahun 2008, kali ini kita dilanda krisis pandemik Covid-19 pula.

Walaupun demikian, kini Garmin terus berkembang kerana permintaan untuk jam tangan pintar mereka mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran.

Sumber Rujukan:

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee