Kisah Garmin Yang Berjaya Bangkit Dan Bersaing Semula

Sebelum lahirnya telefon pintar pada tahun 2007, Garmin merupakan syarikat yang mempelopori pasaran didalam penghasilan sistem navigasi yang menggunakan teknologi  Global Positioning System (GPS) untuk pengguna.

Teknologi GPS ini mula diperkenalkan pada era 1970-an dan digunakan secara meluas didalam ketenteraan pada era tersebut sebelum dibenarkan digunakan oleh orang awam pada akhir era 1980-an.

Pengunaan GPS dibenarkan kepada orang awam setelah berlakunya krisis di mana pesawat Korean Air telah ditembak jatuh oleh Soviet Union kerana menceroboh ruang udara mereka. Selepas peristiwa tersebut, Presiden Ronald Reagan telah membenarkan penggunaan teknologi GPS untuk masyarakat awam.

Kredit Gambar: Options The Edge

Pada waktu tersebut iatu tahun 1989, dua orang rakyat Amerika Syarikat bernama Gary Burrell dan Min H. Kao telah menubuhkan Syarikat Garmin yang menyediakan alat GPS untuk kegunaan orang ramai.

Pelanggan pertama syarikat mereka adalah Tentera Amerika Syarikat yang telah menggunakan teknologi GPS yang dibangunkan oleh Garmin di dalam perang teluk pertama. Syarikat ini berjaya membangunkan teknologi GPS secara besar-besaran untuk kegunaan tentera.

Pada awal tahun 2000-an, Garmin semakin berkembang dengan pesat kerana mereka adalah satu-satunya syarikat yang berjaya membangunkan teknologi GPS dengan tepat berbanding dengan pesaing yang lain. Disebabkan teknologi GPS ini telah banyak membantu orang ramai mengesan kedudukan mereka dengan tepat untuk navigasi, jualan Garmin ini telah meningkat dengan begitu mendadak.

Pada tahun 2000, sebanyak 3 juta unit peralatan GPS telah berjaya dijual oleh syarikat tersebut.

Pada tahun itu juga, syarikat ini telah menyenaraikan saham mereka di NASDAQ bagi  mengembangkan lagi operasi syarikat. Garmin telah mendominasi pasaran navigasi terutamanya di dalam kenderaan penumpang.

Sumber: Trading View

Kemuncak kejayaan syarikat ini adalah pada tahun 2008 di mana harga saham syarikat ini berada pada paras yang paling tinggi iaitu sekitar USD125 dan pendapatan syarikat mencecah USD3.5 bilion.

Namun ianya tidak bertahan lama disebabkan oleh kemunculan telefon pintar.

Pengenalan telefon pintar oleh Apple dan Google telah menyebabkan Garmin sukar untuk mendominasi perkhidmatan navigasi kerana telefon pintar yang dikeluarkan oleh kedua-dua syarikat ini mempunyai sistem navigasi yang lebih baik daripada Garmin.

Selain daripada kegawatan ekonomi yang melanda, orang ramai mula beralih kepada aplikasi telefon pintar seperti Google Map, Ovi Map dan juga Waze. Ianya telah menenggelamkan sistem navigasi yang dimiliki oleh Garmin kerana kelebihan utama yang dimiliki aplikasi navigasi dalam telefon pintar adalah laporan keadaan trafik secara langsung.

Dengan kemudahan yang disediakan oleh telefon pintar dalam aplikasi mereka, jualan barangan navgasi Garmin mula menjadi tidak relevan pada waktu tersebut. Jualan syarikat turun, harga saham pun merudum.

Kredit Gambar: Everything RF

Syarkat ini yang menyedari trend semasa telah memaksa mereka mengubah model perniagaan. Garmin sedar bahawa mereka tidak mampu lagi untuk mengharapkan jualan navigasi kenderaan yang mana dulunya merupakan pendapatan utama syarikat mereka.

Garmin mula mengembangkan sistem navigasi mereka kepada pelbagai kategori. Di antaranya adalah untuk kesihatan, yang mana syarikat ini telah membangunkan jam pintar mereka sendiri.

Jam pintar yang dibangunkan oleh Garmin ini mempunyai kelebihan yang tersendiri yang mampu bersaing di dalam pasaran jam pintar yang juga disertai oleh Apple dan Google.

Selain itu juga, Garmin turut memperluaskan navigasi mereka ke dalam sistem aeroangkasa dan marin, di mana kedua-dua sektor ini mempunyai pasaran yang besar dan pesaing mereka bukanlah syarikat gergasi dari Silicon Valley.

Dengan mengubah model perniagaan mereka, Garmin telah berjaya mengharungi detik sukar. Dalam tempoh satu dekad sejak kegawatan ekonomi yang melanda dunia pada tahun 2008, kali ini kita dilanda krisis pandemik Covid-19 pula.

Walaupun demikian, kini Garmin terus berkembang kerana permintaan untuk jam tangan pintar mereka mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran.

Sumber Rujukan:

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM