Kisah Garmin Yang Berjaya Bangkit Dan Bersaing Semula

Sebelum lahirnya telefon pintar pada tahun 2007, Garmin merupakan syarikat yang mempelopori pasaran didalam penghasilan sistem navigasi yang menggunakan teknologi  Global Positioning System (GPS) untuk pengguna.

Teknologi GPS ini mula diperkenalkan pada era 1970-an dan digunakan secara meluas didalam ketenteraan pada era tersebut sebelum dibenarkan digunakan oleh orang awam pada akhir era 1980-an.

Pengunaan GPS dibenarkan kepada orang awam setelah berlakunya krisis di mana pesawat Korean Air telah ditembak jatuh oleh Soviet Union kerana menceroboh ruang udara mereka. Selepas peristiwa tersebut, Presiden Ronald Reagan telah membenarkan penggunaan teknologi GPS untuk masyarakat awam.

Kredit Gambar: Options The Edge

Pada waktu tersebut iatu tahun 1989, dua orang rakyat Amerika Syarikat bernama Gary Burrell dan Min H. Kao telah menubuhkan Syarikat Garmin yang menyediakan alat GPS untuk kegunaan orang ramai.

Pelanggan pertama syarikat mereka adalah Tentera Amerika Syarikat yang telah menggunakan teknologi GPS yang dibangunkan oleh Garmin di dalam perang teluk pertama. Syarikat ini berjaya membangunkan teknologi GPS secara besar-besaran untuk kegunaan tentera.

Pada awal tahun 2000-an, Garmin semakin berkembang dengan pesat kerana mereka adalah satu-satunya syarikat yang berjaya membangunkan teknologi GPS dengan tepat berbanding dengan pesaing yang lain. Disebabkan teknologi GPS ini telah banyak membantu orang ramai mengesan kedudukan mereka dengan tepat untuk navigasi, jualan Garmin ini telah meningkat dengan begitu mendadak.

Pada tahun 2000, sebanyak 3 juta unit peralatan GPS telah berjaya dijual oleh syarikat tersebut.

Pada tahun itu juga, syarikat ini telah menyenaraikan saham mereka di NASDAQ bagi  mengembangkan lagi operasi syarikat. Garmin telah mendominasi pasaran navigasi terutamanya di dalam kenderaan penumpang.

Sumber: Trading View

Kemuncak kejayaan syarikat ini adalah pada tahun 2008 di mana harga saham syarikat ini berada pada paras yang paling tinggi iaitu sekitar USD125 dan pendapatan syarikat mencecah USD3.5 bilion.

Namun ianya tidak bertahan lama disebabkan oleh kemunculan telefon pintar.

Pengenalan telefon pintar oleh Apple dan Google telah menyebabkan Garmin sukar untuk mendominasi perkhidmatan navigasi kerana telefon pintar yang dikeluarkan oleh kedua-dua syarikat ini mempunyai sistem navigasi yang lebih baik daripada Garmin.

Selain daripada kegawatan ekonomi yang melanda, orang ramai mula beralih kepada aplikasi telefon pintar seperti Google Map, Ovi Map dan juga Waze. Ianya telah menenggelamkan sistem navigasi yang dimiliki oleh Garmin kerana kelebihan utama yang dimiliki aplikasi navigasi dalam telefon pintar adalah laporan keadaan trafik secara langsung.

Dengan kemudahan yang disediakan oleh telefon pintar dalam aplikasi mereka, jualan barangan navgasi Garmin mula menjadi tidak relevan pada waktu tersebut. Jualan syarikat turun, harga saham pun merudum.

Kredit Gambar: Everything RF

Syarkat ini yang menyedari trend semasa telah memaksa mereka mengubah model perniagaan. Garmin sedar bahawa mereka tidak mampu lagi untuk mengharapkan jualan navigasi kenderaan yang mana dulunya merupakan pendapatan utama syarikat mereka.

Garmin mula mengembangkan sistem navigasi mereka kepada pelbagai kategori. Di antaranya adalah untuk kesihatan, yang mana syarikat ini telah membangunkan jam pintar mereka sendiri.

Jam pintar yang dibangunkan oleh Garmin ini mempunyai kelebihan yang tersendiri yang mampu bersaing di dalam pasaran jam pintar yang juga disertai oleh Apple dan Google.

Selain itu juga, Garmin turut memperluaskan navigasi mereka ke dalam sistem aeroangkasa dan marin, di mana kedua-dua sektor ini mempunyai pasaran yang besar dan pesaing mereka bukanlah syarikat gergasi dari Silicon Valley.

Dengan mengubah model perniagaan mereka, Garmin telah berjaya mengharungi detik sukar. Dalam tempoh satu dekad sejak kegawatan ekonomi yang melanda dunia pada tahun 2008, kali ini kita dilanda krisis pandemik Covid-19 pula.

Walaupun demikian, kini Garmin terus berkembang kerana permintaan untuk jam tangan pintar mereka mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Siapa yang tak pernah ke pasaraya 99 Speedmart ini? Pasar mini ini ada di mana-mana dan harganya pun boleh tahan murah. Jom kita berkenalan dengan pengasas 99 Speedmart yang juga dikenali sebagai Raja Pasar Mini.

Lee Thiam Wah merupakan seorang insan istimewa yang berjaya dan disanjungi ramai. Siapa sangka seorang insan bergelar OKU juga mampu memiliki pasaraya dan berjaya!

Jom kami kongsikan kisah kejayaan Lee Thiam Wah yang sangat berinspirasi ini. 

Latar Belakang Lee Thiam Wah

Lee Thiam Wah dilahirkan dan dibesarkan di dalam keluarga yang miskin. Ayahnya merupakan pekerja binaan manakala ibunya adalah peniaga jalanan. Berasal dari keluarga yang dengan 11 orang adik-beradik, beliau terpaksa dijaga oleh neneknya akibat penyakit yang dihadapinya. Beliau kemudiannya terpaksa menamatkan sekolah rendah akibat kekurangannya itu.

Walau bagaimanapun, Lee Thiam Wah tetap berusaha untuk memperbaiki dirinya dan terus belajar dengan inisiatifnya sendiri. Beliau meminjam buku dari jirannya untuk mengisi segala masa yang ada supaya ilmunya bertambah.

Akibat kesukaran hidupnya dalam mencari pekerjaan, beliau menjual makanan ringan di kaki lima untuk mencari sumber pendapatan.

Bermula Dari Kedai Runcit Nenek

Image by ElasticComputeFarm from Pixabay

Memiliki sikap tidak pernah mengalah, telah mendorongnya untuk terus memperbaiki keadaan hidupnya. Beliau bekerja tanpa penat untuk memulakan perniagaan kedai runcit. Neneknya merupakan pendorong beliau untuk lebih bersemangat dalam perniagaannya.

Usahanya dalam menjual pelbagai jenis barangan runcit mendapat sambutan positif daripada masyarakat umum. Beliau juga telah banyak belajar melalui perniagaannya. Dari sini, beliau telah mengambil maklum balas pelanggan dan juga mengenali pesaing bagi memajukan perniagaannya.

Perniagaan Lee Thiam Wah semakin berkembang dari semasa ke semasa. Beliau kemudian menjual perniagaan kedai runcitnya dan memulakan perniagaan pasar mini pertamanya dalam mencabar dirinya sendiri.

Dari Kedai Runcit Ke 99 Speedmart

Kredit Gambar: 99 Speedmart

Tidak lama setelah menukar nama pasar mininya kepada 99 Speedmart pada tahun 1999, beliau meluaskan empayarnya dengan membuka beberapa cawangan di Klang.

Lee Thiam Wah kemudiannya melebarkan sayap perniagaannya ke seluruh negara. Pada bulan Jun 2016, 99 Speedmart telah melancarkan gerai ke 800 mereka di Taman Pahlawan, Melaka.

Semasa wawancara bersama-sama dengan pihak Forbes pada tahun 2010, Lee Thiam Wah mempunyai pendapatan sebanyak RM150 juta setiap tahun dengan kira-kira 2,000 orang pekerja.

Kesimpulannya, rahsia kejayaan Lee Thiam Wah yang menakjubkan terletak pada semangatnya yang tinggi dan kegigihannya. Kisahnya yang mengagumkan juga membuktikan kepada semua pihak bahawa kekurangan fizikal bukanlah penghalang untuk seseorang itu terus berjaya.

Jika insan istimewa pun boleh berjaya, insan seperti kita juga boleh.

Sumber Rujukan:

  1. Home Finder
  2. Mind
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!