“FBM KLCI Tiada Hala Tuju Yang Jelas” – Rakuten Trade

Baru-baru ini, kami dijemput untuk menghadiri sidang media bersama-sama dengan pihak Rakuten Trade. Encik Kenny Yee selaku Ketua Penyelidik Rakuten Trade, telah membentangkan hasil kajian beliau.

Di antara poin-poin menarik yang beliau kongsikan adalah:

Pemulihan Ekonomi Terhalang Oleh Bilangan Kes Covid-19 Yang Meningkat

Apabila ekonomi Malaysia kelihatan seperti baru hendak pulih, kita dikejutkan dengan bilangan kes positif Covid-19 yang semakin meningkat.

Ianya diburukkan lagi dengan ‘full-lockdown’ yang bermula pada 1 Jun 2021 dan akan berlangsung selama 14 hari.

Penilaian FBM KLCI Menarik, Tetapi Tiada Yang Berminat

*Setakat 26 Mei 2021

Indeks FBM KLCI dilihat semakin menarik jika dibandingkan dengan indeks pasaran serantau yang lain.

Dalam erti kata lain, saham-saham di Malaysia adalah lebih ‘murah’.

Dana Asing Semakin Berkurang

Melihat kepada pemilikan dana asing dalam pasaran saham tempatan, kelihatan ianya semakin menyusut dari sebulan ke sebulan.

Kalau nak tahu, tahun 2020 telah mencatatkan sebanyak RM24 bilion dana asing dibawa keluar dari Malaysia.

Tapi nampak gaya macam volume tekanan semakin berkurang.

Pelabur Runcit Tempatan Membanjiri Pasaran

Bila dana asing banyak keluar, maka akan ada yang membeli. Dengan pelbagai bantuan kerajaan kepada rakyat termasuklah moratorium 6 bulan, i-Sinar dan i-Lestari; maka ramai di kalangan kita yang mempunyai duit lebihan.

Hasilnya, pelabur runcit tempatan kini menguasai 40% dalam pasaran saham.

Prestasi Sektor

Hanya sektor perbankan yang dilihat dapat mengekalkan pertumbuhan yang baik sepanjang tempoh PKP ini. Sektor telekomunikasi, konsumer, utiliti dan logistik juga dijangka akan terus mengukuh.

Manakala sektor lain seperti perladangan, penjagaan kesihatan, oil & gas, pembinaan dan hartanah pula dijangka akan merosot.

Market Outlook

Dengan data-data sedia ada, pihak Rakuten Trade tidak nampak bahawa ‘jerung-jerung’ asing dan tempatan akan kembali membuat pembelian.

Indeks FBM KLCI dijangka akan mencecah paras 1,700 mata berdasarkan PE Ratio 14x yang disokong oleh pertumbuhan pendapatan serta penilaian pasaran Malaysia yang dilihat menarik.

Ringgit Malaysia pula dijangka akan mengukuh ke paras 3.90-4.00 berbanding US Dolar berikutan kenaikan harga minyak mentah dunia.

Dapatkan Ilmu Asas Dalam Pelaburan Saham

Adakah anda seorang yang:

✅ Tiada asas pelaburan saham

✅ Nak mula melabur saham tapi kurang yakin

✅ Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

✅ Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri

✅ Tidak tahu masa terbaik untuk beli saham

✅ Tidak faham membaca chart

✅ Tiada panduan dalam melabur saham

Jika ANDA tergolong dalam salah satu daripada perkara di atas, jangan risau!

Webinar Senang Saham 3.0 dapat membantu anda dengan kelas intensif selama 3 hari.

Ya! 3 hari! Belajar sampai lebam, belajar sampai jadi! Ada duit tapi tanpa ilmu, tiada gunanya.

Anda akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL

ANALISIS TEKNIKAL

SENTIMEN

TRADING PLATFORM

SCREENER

Haa! Habis kelas ni, anda tak ragu-ragu lagi!

Dapatkan seat anda sekarang, kerana ada harga promosi menanti di -> https://thekapital.my/senangsaham

Klik Webinar Saham 3.0

Previous ArticleNext Article

Kenapa Sektor Besi Melambung Tinggi?

Baru-baru ini harga bijih besi melonjak pada paras tertinggi dalam masa 10 tahun (USD229/tan). Peningkatan komoditi besi ini meningkat adalah disebabkan negara pengeluar seperti Brazil dan Australia tidak dapat memproses pengeluaran bijih pada paras yang optimum sebelum pandemic COVID-19.

Hampir semua negara yang dilanda pandemik terpaksa memperlahankan ekonomi mereka.

Namun begitu, apabila sudah setahun berlalu dan pandemik sudah berjaya dikawal dengan baik, banyak negara sudah mula membuka ekonomi dan menjalankan perniagaan seperti biasa.

Negara ekonomi kedua terbesar, China telah mempercepatkan dan meningkat ekonomi mereka setelah mengalami kejatuhan yang teruk. Antara komoditi yang mendapat permintaan tinggi di China adalah bijih besi.

Hal ini kerana China merupakan pengeluar bahan pembinaan dan produk besi terbesar di dunia. Oleh yang demikian, dengan penawaran yang sedikit dari Brazil dan Australia dan permintaan yang tinggi dari China telah menyebabkan harga besi melambung tinggi.

Sumber : tradingeconomics.com

Pertubuhan Besi Sedunia (World Steel Association) menjangkakan permintaan besi akan terus meningkat dalam fasa pemulihan ekonomi iaitu 5.8% untuk tahun 2021. Dengan aktiviti ekonomi yang semakin rancak, banyak negara akan membelanjakan pakej stimulus mereka untuk membangunkan kembali negara masing-masing.

Untuk mengawal kenaikan harga bijih besi secara mendadak, negara China telah mengenakan anti-pollution rules kepada pengeluar besi terbesar di China. Ini telah menyebabkan pengeluar-pengeluar menggunakan grade besi yang lebih tinggi untuk mengawal pencemaran dan memenuhi permintaan besi domestik China.

Disebabkan tindakan kerajaan China ini, harga besi dapat dikurangkan seperti yang boleh dilihat pada carta di atas. Harga besi melakukan penurunan dari harga tertinggi USD229 kepada USD183 disebabkan sekatan anti-pollution rules China ke atas pengeluar besi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kenapa-Sektor-Besi-Melambung-Tinggi2-700x466.jpg
Kredit: pixabay.com

Kenaikan harga besi pada 1 Jun 2021 yang adalah disebabkan kerajaan China telah berbincang untuk meningkat pengeluaran besi dan mengurang sekatan. Hal ini kerana kerajaan China ingin memenuhi permintaan domestik mereka yang mana pada masa kini berada dalam fasa pemulihan.

Walaubagaimanapun, pasaran masih berharap supaya harga besi berada pada tahap yang munasabah. Hal ini kerana bagi negara pengguna besi mereka terpaksa membelanjaka wang yang banyak kerana harga besi telah meningkat hampir dua kali ganda sejak pandemik melanda.

Sektor besi di Malaysia meningkat seiring dengan peningkatan harga besi di dunia. Banyak syarikat pengeluar besi di Malaysia menikmati keuntungan yang berganda sempena kenaikan harga besi.

Kredit: Trading View

Di antara contoh saham-saham besi yang tersenarai di Bursa Malaysia adalah Press Metal Aluminium Holdings. Harga saham syarikat telah meningkat sebanyak 104% dalam masa setahun.

Kredit: Trading View

Harga saham Lion Industries ini pula naik 112% dalam masa setahun.

Kredit: Trading View

Macam mana dengan kenaikan 250% yang dicatatkan oleh Hiap Teck Venture ini? OK ke OK?


Ada banyak bahan bacaan percuma yang ajar benda-benda asas untuk melabur di pasaran saham. Nak Google semua memang memakan masa.

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi “ZERO” buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Majalah Labur