“FBM KLCI Tiada Hala Tuju Yang Jelas” – Rakuten Trade

Baru-baru ini, kami dijemput untuk menghadiri sidang media bersama-sama dengan pihak Rakuten Trade. Encik Kenny Yee selaku Ketua Penyelidik Rakuten Trade, telah membentangkan hasil kajian beliau.

Di antara poin-poin menarik yang beliau kongsikan adalah:

Pemulihan Ekonomi Terhalang Oleh Bilangan Kes Covid-19 Yang Meningkat

Apabila ekonomi Malaysia kelihatan seperti baru hendak pulih, kita dikejutkan dengan bilangan kes positif Covid-19 yang semakin meningkat.

Ianya diburukkan lagi dengan ‘full-lockdown’ yang bermula pada 1 Jun 2021 dan akan berlangsung selama 14 hari.

Penilaian FBM KLCI Menarik, Tetapi Tiada Yang Berminat

*Setakat 26 Mei 2021

Indeks FBM KLCI dilihat semakin menarik jika dibandingkan dengan indeks pasaran serantau yang lain.

Dalam erti kata lain, saham-saham di Malaysia adalah lebih ‘murah’.

Dana Asing Semakin Berkurang

Melihat kepada pemilikan dana asing dalam pasaran saham tempatan, kelihatan ianya semakin menyusut dari sebulan ke sebulan.

Kalau nak tahu, tahun 2020 telah mencatatkan sebanyak RM24 bilion dana asing dibawa keluar dari Malaysia.

Tapi nampak gaya macam volume tekanan semakin berkurang.

Pelabur Runcit Tempatan Membanjiri Pasaran

Bila dana asing banyak keluar, maka akan ada yang membeli. Dengan pelbagai bantuan kerajaan kepada rakyat termasuklah moratorium 6 bulan, i-Sinar dan i-Lestari; maka ramai di kalangan kita yang mempunyai duit lebihan.

Hasilnya, pelabur runcit tempatan kini menguasai 40% dalam pasaran saham.

Prestasi Sektor

Hanya sektor perbankan yang dilihat dapat mengekalkan pertumbuhan yang baik sepanjang tempoh PKP ini. Sektor telekomunikasi, konsumer, utiliti dan logistik juga dijangka akan terus mengukuh.

Manakala sektor lain seperti perladangan, penjagaan kesihatan, oil & gas, pembinaan dan hartanah pula dijangka akan merosot.

Market Outlook

Dengan data-data sedia ada, pihak Rakuten Trade tidak nampak bahawa ‘jerung-jerung’ asing dan tempatan akan kembali membuat pembelian.

Indeks FBM KLCI dijangka akan mencecah paras 1,700 mata berdasarkan PE Ratio 14x yang disokong oleh pertumbuhan pendapatan serta penilaian pasaran Malaysia yang dilihat menarik.

Ringgit Malaysia pula dijangka akan mengukuh ke paras 3.90-4.00 berbanding US Dolar berikutan kenaikan harga minyak mentah dunia.

Dapatkan Ilmu Asas Dalam Pelaburan Saham

Adakah anda seorang yang:

✅ Tiada asas pelaburan saham

✅ Nak mula melabur saham tapi kurang yakin

✅ Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

✅ Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri

✅ Tidak tahu masa terbaik untuk beli saham

✅ Tidak faham membaca chart

✅ Tiada panduan dalam melabur saham

Jika ANDA tergolong dalam salah satu daripada perkara di atas, jangan risau!

Webinar Senang Saham 3.0 dapat membantu anda dengan kelas intensif selama 3 hari.

Ya! 3 hari! Belajar sampai lebam, belajar sampai jadi! Ada duit tapi tanpa ilmu, tiada gunanya.

Anda akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL

ANALISIS TEKNIKAL

SENTIMEN

TRADING PLATFORM

SCREENER

Haa! Habis kelas ni, anda tak ragu-ragu lagi!

Dapatkan seat anda sekarang, kerana ada harga promosi menanti di -> https://thekapital.my/senangsaham

Klik Webinar Saham 3.0

Previous ArticleNext Article

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee