Para Pelabur, Amalkan Pendekatan Pemilihan Saham Yang Sesuai Dengan Diri Sendiri

Jika anda membaca pengalaman para pelabur yang terkenal, kita akan mendapati setiap daripada mereka mempunyai keunikan tersendiri dalam pemilihan portfolio saham. Kejayaan mereka ini semestinya menjadi inspirasi kepada orang lain.

Walaubagaimanapun, tidak ada ketetapan kriteria dalam pemilihan sebuah saham. Semuanya terpulang kepada pendekatan yang individu tersebut hendak gunakan.

Benjamin Graham hanya fokus kepada pelaburan saham yang mempunyai nilai semasa murah (Diskaun), pendekatan seperti ini dipanggil Value Investing. Philip Arthur Fisher (Phil Fisher) hanya fokus pada pelaburan saham yang laju meningkat naik berbanding pesaing saham lain.

Ambil contoh syarikat X yang merupakan syarikat telekomunikasi, meningkat 400% berbanding syarikat telekomunikasi yang lain. Phil Fisher hanya melabur saham premium dengan pertumbuhan tinggi seperti itu. Bagi beliau melabur seperti itu dapat mengurangkan tekanan. Pendekatan pelaburan seperti ini di gelar sebagai Growth Investing.

Manakala Warren Buffett, salah seorang pelajar kepada Benjamin Graham semasa zaman kolej beliau hanya fokus kepada pelaburan Value Investing, yang mana telah membantu Warren Buffett meningkat naik pada awal karier beliau. Walaubagaimanapun selepas melalui zaman kolej, beliau telah mengaplikasikan panduan pelaburan Phil Fisher dalam falsafah pelaburan beliau.

Sehingga hari ini, metodologi pelaburan Warren Buffett adalah 85% daripada Benjamin Graham, dan 15% daripada Phil Fisher.

Apa yang kita boleh belajar di sini, tidak ada satu kaedah atau cara untuk berjaya. Ibarat sebuah petikan kata-kata emas ‘All roads lead to Rome’ (Semua jalan adalah menuju ke Rome).

Walaubagaimanapun, sudah semestinya setiap cara atau pendekatan mempunyai kelemahan dan kelebihan masing-masing. Setiap pendekatan dalam pemilihan saham bergantung kepada terma dan jenis sesebuah saham yang menjadi tumpuan anda.

Sesebuah pendekatan memerlukan masa dan usaha serta banyak lagi daripada seorang pelabur. Pendekatan pemilihan portfolio saham seseorang mungkin sesuai bagi diri mereka tetapi mungkin tidak sesuai bagi individu lain.

Walaubagaimanapun, anda boleh menggabungkan beberapa pendekatan supaya sesuai dengan diri anda.

Bagi yang mendalami lagi ilmu pelaburan ni, jemput baca Apa Beza Growth Investing Dengan Value Investing (Pelaburan Pertumbuhan vs Nilai)?

Nak Lagi Mudah, Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!