Pendapatan Suku Ketiga Top Glove Susut Susulan Normalisasi Permintaan, Purata Harga Jualan

KUALA LUMPUR, 9 Jun (Bernama) — Keuntungan bersih Top Glove Corp Bhd susut kepada RM15.29 juta pada suku ketiga berakhir 31 Mei, 2022 berbanding RM2.04 bilion pada tahun sebelumnya berikutan perolehan yang lebih rendah disebabkan kesan normalisasi permintaan dan purata harga jualan (ASP) yang menjejaskan industri.

Perolehan bagi suku tersebut merosot kepada RM1.46 bilion berbanding RM4.16 bilion tahun ke tahun. 

“Ini berbeza berbanding prestasi kukuh yang luar biasa pada suku terdahulu bagi tahun kewangan berakhir 31 Ogos, 2021 apabila pandemik mencapai kemuncaknya, ketika permintaan dan ASP meningkat pada setiap masa dan kos operasi yang lebih rendah,” menurut Top Glove dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Pada suku ketiga, harga purata lateks pekat getah asli meningkat 17 peratus suku ke suku kepada RM6.50 sekilogram, manakala harga purata lateks nitril ialah US$1.11 sekilogram, 3.0 lebih rendah berbanding suku kedua.

Pengarah Urusan Top Glove Datuk Lee Kim Meow dalam kenyataan berasingan menyifatkan tempoh ini sebagai sangat mencabar bagi industri sarung tangan.

Malah, beliau berkata keputusan suku tersebut tidak mencerminkan prestasi biasa bagi perniagaan kumpulan, disebabkan oleh trend normalisasi yang berterusan dan ketidakseimbangan bekalan permintaan.

“Bagaimanapun, kami akan terus memberi penekanan kepada asas kami; menghasilkan produk berkualiti dengan kos cekap yang tetap menjadi keutamaan, ketika tempoh yang lebih baik, mahupun dalam waktu sukar,” katanya.

Dalam tempoh sembilan bulan, pengeluar sarung tangan itu mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM288.56 juta berbanding RM7.26 bilion tahun ke tahun, manakala perolehan berjumlah RM4.50 bilion berbanding RM14.29 bilion pada tahun sebelumnya. 

Menurut Top Glove, prestasi yang lebih rendah itu berlaku di tengah-tengah pertembungan cabaran, dengan kos pengeluaran yang semakin meningkat akibat inflasi global dan konflik Rusia-Ukraine yang mendorong kenaikan harga minyak mentah.

Selain itu, kumpulan turut berdepan peningkatan tarif gas asli dan elektrik, serta pelaksanaan gaji minimum yang dikuatkuasakan pada 1 Mei, 2022 yang menyebabkan berlakunya mampatan margin berikutan kumpulan tidak dapat memindahkan kos sepenuhnya dalam keadaan bekalan berlebihan yang sedang berlaku.

Berikutan permintaan yang sederhana, Top Glove berkata ia telah menangguhkan dan mengurangkan perbelanjaan modal utamanya dalam masa terdekat di samping terus menyelaraskan rancangan pengembangannya dengan keadaan pasaran. 

Bagaimanapun, ASP sedang mencatatkan kemerosotan pada kadar lebih perlahan yang dapat membantu mengurangkan kesan kos pada masa akan datang.

Sementara itu, Top Glove berkata jualan dari Malaysia ke Amerika Syarikat terus mencatatkan peningkatan pada suku ketiga, menokok 8.0 peratus berbanding suku terdahulu dan lebih berpotensi bagi pertumbuhan selanjutnya yang membawa petanda baik kepada kumpulan.

Melangkah ke hadapan, Top Glove menjangkakan persekitaran perniagaan yang mencabar akan berterusan dalam masa terdekat, namun, ia menegaskan bahawa keadaan itu adalah sementara.

Lee berkata kumpulan yakin permintaan akan terus menokok dengan penggunaan yang meningkat daripada negara pesat membangun dengan asas penggunaan sarung tangan yang agak rendah, di samping tahap kesedaran mengenai kebersihan dan kesihatan yang lebih tinggi dalam era pasca pandemik.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/pendapatan-suku-ketiga-top-glove-susut-susulan-normalisasi-permintaan-purata-harga-jualan/

Previous ArticleNext Article

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (Mei 2023)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 26 Mei 2023. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Bila tengok senarai, terkejut juga jadinya. Banyak nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2022.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 27 syarikat kini dah patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti ITMax, Leform, NationGate, TT Vision dan Vestland.

Antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan Mei 2023 adalah seperti Revenue dan Scomi.

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini. Contohnya Malaysia Airports Holdings Bhd & Supermax Corporation Bhd.

Senarai Terkini Saham Tidak Patuh Syariah

802 Atau 82% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Daripada November 2022 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee