SPAC, Teknik Penyenaraian Saham Yang Semakin Popular Di Amerika Syarikat Ketika Musim Pandemik

Penyenaraian saham di mana-mana pasaran saham merupakan salah satu strategi terbaik untuk menambah modal syarikat di samping mengembangkan lagi perniagaan. Kaedah yang paling popular bagi pengasas syarikat adalah membawa syarikat tersebut ke pasaran saham melalui kaedah IPO.

Baca: Jom Berkenalan Dengan IPO

Kaedah ini telah diguna pakai sejak dari dulu lagi untuk membawa syarikat ke bursa saham. Namun, proses untuk membawa sesebuah syarikat ke IPO akan memakan masa dan perlu melalui proses yang sukar serta menelan belanja yang besar.

Banyak proses yang perlu dilakukan oleh sesebuah syarikat dan mereka memerlukan bantuan pihak ketiga iaitu investment bank. Selain memerlukan pihak ketiga, pengasas syarikat perlu melakukan road show untuk berjumpa pelabur bagi menarik minat pelabur melabur di dalam syarikat miliknya.

Selain daripada kaedah IPO, terdapat beberapa lagi kaedah yang sering digunakan oleh pengasas atau hedge fund untuk membawa syarikat mereka untuk disenaraikan di pasaran saham. Di antara yang popular digunapakai adalah kaedah SPAC.

Apa Itu SPAC?

SPAC merupakan singkatan kepada Special Purpose Acquisition Company. Kaedah ini juga turut dikenali sebagai blank check.

Kaedah ini merupakan kaedah di mana hedge fund atau fund manager yang terkenal menggunakan pengaruh mereka dengan mengumpul duit orang ramai untuk membeli sesebuah private company untuk disenaraikan di pasaran saham.

Seperti yang kita tahu, kebanyakan saham syarikat yang baru memasuki pasaran saham akan meraih pulangan yang tinggi pada hari pertama syarikat tersebut didagangkan. Oleh yang demikian, kebanyakan pelabur ingin mendapatkan keuntungan yang pantas dengan membeli saham sesebuah syarikat sebelum syarikat itu disenaraikan.

Baca: Prestasi IPO Bagi Tahun 2020, Ada Yang Naik 128% Pada Hari Pertama

Kredit Gambar: CNBC

Hedge fund atau fund manager merupakan individu yang bertanggungjawab dalam pencarian syarikat yang berkualiti untuk disenaraikan. Mereka ini juga digelar sebagai sponsor.

Mereka akan mengumpul duit orang ramai yang berminat untuk melabur menggunakan kaedah SPAC ini. Sekiranya sponsor tidak berjaya mencari syarikat yang bersesuaian dengan teknik ini dalam tempoh dua tahun, wang pelaburan tersebut akan dikembalikan kepada para pelabur.

Kebaikan SPAC

Ianya merupakan jalan yang pantas untuk menyenaraikan sesebuah syarikat ke pasaran saham. Ini kerana pengasas syarikat tidak perlu menyediakan dokumen yang banyak serta melalui proses yang rumit.

Mereka juga tidak perlu melakukan road show bagi mencari pelabur. Ketika musim pandemik yang bermula pada tahun 2020, kaedah SPAC ini telah menjadi kaedah yang sangat popular di Amerika Syarikat disebabkan perkara ini.

Kelemahan SPAC

Walaupun proses ini lebih mudah berbanding dengan IPO, kaedah SPAC juga tidak lari daripada kelemahan. Di antara kelemahan yang ketara adalah mereka terpaksa membayar lebih kepada sponsor. Bayaran yang biasanya dikenakan adalah sebanyak 20%-25% daripada jumlah saham yang bakal disenaraikan.

Selain itu juga, penipuan mungkin berlaku apabila sponsor tidak menjumpai syarikat yang sesuai, dikhuatiri sponsor akan membeli syarikat yang tidak bagus semata-mata untuk sponsor mendapat upah mereka.

Jika ini berlaku, ianya pasti akan menyebabkan pemegang saham mengalami kerugian.

Tokoh Terkenal Yang Menggunakan SPAC

Kredit Gambar: Business insider

Di antara tokoh yang terkenal yang menggunakan teknik SPAC ini adalah Bill Ackman dan juga Chamath Palihapitiya. Chamath Palihapitiya telah membeli Virgin Galactic melalui kaedah SPAC ini.

SPAC kini telah mengusai 80% daripada keseluruhan IPO pada tahun lepas di Amerika Syarikat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur