89.2 Peratus Pencarum Muslim Masih Lagi Dengan Simpanan Konvensional

Angka-angka yang menarik untuk kita hayati dan insafi daripada kenyataan media berkenaan dividen KWSP tahun 2020:

1. Aset pelaburan mencecah RM1.02 trilion (1 bilion = 1,000 juta, kalau 1 trilion = 1,000 bilion)

2. Bilangan ahli KWSP 14.89 juta atau 45% daripada penduduk Malaysia yang berjumlah 32.7 juta (Perangkaan Demografi Suku Tahun Keempat 2020, Malaysia, Jabatan Statistik)

3. Ahli yang telah bertukar ke Simpanan Shariah, 1.12 juta sahaja (7.5%)

4. Berapa peratus ahli beragama Islam yang belum tukar ke Simpanan Shariah?

Kalau kita guna data ‘Anggaran Penduduk Semasa, Malaysia, 2020, Jabatan Statistik’, 69.6% penduduk Malaysia adalah bumiputra yang boleh kita anggap sebagai majoritinya adalah beragama Islam.

Kalau peratus yang sama (69.6%) digunakan ke atas ahli KWSP = 10.36 juta ahli beragama Islam. Kalau kita anggap 1.12 juta ahli yang telah tukar Simpanan Shariah semuanya adalah beragama Islam, maka baki 9.24 juta (89.2%) masih dengan Simpanan Konvensional.

Itu belum kita bercakap pasal orang Islam yang masih menggunakan instrumen perbankan konvensional Akaun bank, pinjaman kereta dan rumah, kad kredit dan sebagainya.

5. Jumlah agihan dividen: RM47.64 bilion yang diagihkan kepada Simpanan Shariah sebanyak RM4.76 bilion (10%) dan RM42.88 bilion (90%) kepada Simpanan Konvensional.

Yang ini menarik, peratusan ahli Simpanan Shariah adalah 7.5% sahaja, tetapi peruntukan bagi bayaran dividen lebih tinggi iaitu 10% walaupun kadar dividen Simpanan Shariah lebih rendah. Ini mungkin menunjukkan purata simpanan ahli Simpanan Shariah adalah lebih tinggi berbanding ahli Simpanan Konvensional.

6. Semalam ada yang bertanya bagaimana peratusan penyucian dividen Simpanan Konvensional ditentukan sebanyak 69%. Kalau dilihat gambarajah Model Operasi Simpanan Shariah, aset pelaburan KWSP diasingkan kepada portfolio konvensional dan portfolio syariah.

Simpanan Shariah hanya melabur di dalam portfolio syariah, manakala Simpanan Konvensional melabur di dalam kedua-dua portfolio. Jadi 69% kadar penyucian dividen tersebut adalah pulangan daripada portfolio konvensional yang menyumbangkan kepada dividen Simpanan Konvensional.

Untuk makluman, apabila KWSP mewujudkan Simpanan Shariah, aset pelaburan KWSP diasingkan kepada dua portfolio di mana semua aset patuh syariah diletakkan di dalam portfolio syariah (~40%), manakala semua aset tidak patuh syariah diletakkan di bawah portfolio konvensional. (~60%). 

Boleh baca lebih lanjut mengenai Simpanan Shariah di dalam Laporan Tahunan KWSP 2017 – 2019, dan rujuk bahagian Tadbir Urus – Penyataan Tadbir Urus Syariah Bagi Simpanan Shariah dan Laporan Jawatankuasa Penasihat Shariah.

Kredit Penulisan : Penulis Bertugas di KWSP (Mo Amin)

Bertukar ke Simpanan Shariah semudah ABC:
A. Log ke i-Akaun (website atau mobile app).
B. Pergi ke tab Simpanan Shariah
C. Ikut proses untuk pertukaran ke Simpanan Shariah dari pengesahan maklumat ahli, akad Simpanan Shariah dan pengesahan persetujuan akad menggunakan TAC.

Apabila selesai, ahli akan dimaklumkan bila pertukaran akan berkuat kuasa. Kalau daftar tahun ini, insyaAllah akan berkuat kuasa pada 1 Januari 2022.

Kredit: ShariahScreener.com

Jom bertukar ke Simpanan Shariah hari ini juga: Tutorial Tukar Status Akaun KWSP Kepada Simpanan Shariah Secara Online

Baca juga:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 Tips Pengurusan Kewangan Oleh Dr. Zaharuddin Abdul Rahman (UZAR)

Siapa yang tidak mengenali Ustaz Dr. Zaharuddin Abdul Rahman atau UZAR?

Beliau merupakan di antara individu awal yang mengajar Muslim di Malaysia mengenai hukum-hukum berkaitan Muamalat atau hukum berkaitan transaksi kewangan, khususnya dalam konteks semasa.

UZAR kini mempunyai seramai lebih 1 juta pengikut di laman Facebook dan beliau merupakan pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia sehingga tahun 2017. Pada tahun itu, UZAR melepaskan jawatan sebagai pensyarah bagi menumpukan masa dengan syarikatnya sendiri iaitu Elzar Group.

Di bawah Elzar Group, beliau menceburi beberapa cabang perniagaan melalui syarikat-syarikatnya Elzar Shariah Solution Sdn. Bhd., Elzar Trading Sdn. Bhd., Elzar Resources. Sdn. Bhd. dan lain-lain lagi.

UZAR turut menjadi penasihat syariah kepada beberapa syarikat terkemuka di antaranya Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Exim Bank Berhad, Salam Sedania Capital Sdn. Bhd. dan banyak lagi.

Setelah kita mengenali serba sedikit mengenai sosok hebat ini, jom kita dengarkan 20 nasihat kewangan yang pernah beliau kongsikan di Mesir pada tahun 2015 dulu dalam satu program anjuran Kelab IKRAM Mesir:

1. Setiap kali berhutang, catatkan dan tunjuk kepada pasangan supaya bila kita sudah tiada, ianya boleh dilunaskan. Kalau tidak, roh kita akan tergantung.

2. Duit KWSP (akaun 2) yang diperolehi boleh dilaburkan sebagai contoh membeli rumah atau sambung belajar. Jangan sesekali bersetuju bekerja tanpa KWSP walaupun cuma syarikat kecil. Kalau tidak, ianya salah di sisi undang-undang.

3. Sentiasa catat belanja harian. Supaya kita nampak aliran keluar masuk penggunaan duit kita.

4. Simpanan emas dan hartanah perlu didahulukan dan diutamakan. Cari Emas 999.9%. Ianya boleh dibeli di Al Rajhi Bank atau tempat yang dipercayai ketulenannya dengan harga yang lebih murah.

5. Kalau kita simpan duit tunai, ianya akan dimakan oleh inflasi. Maka laburkanlah.

6. Jangan tertipu dengan skim cepat kaya dan tertipu dengan harga ‘spread’ dalam membeli emas.

7. Fikirkan tentang pendapatan sampingan (side income). Pendapatan bolehguna atau disposable income perlu ditambah. Pastikan ianya tidak haram dan tidak mengganggu kerja utama. Berjinak-jinak juga diri dengan bidang penulisan.

8. Jauhi skim cepat kaya. Kalau menjanjikan keuntungan lebih 8% setahun, itu sangat meragukan. Jangan jadi kaya pelahap.

9. Bagi yang berumur bawah 30 tahun, ambillah takaful perubatan. Bila ambil lepas umur 30, dah susah kerana boleh jadi masa itu dah mula sakit macam-macam.

10. Aqidah kena yakin bahawa kekayaan itu kurniaan daripada Allah. Jangan anggap bila dibersihkan harta, kita akan jatuh miskin.

11. Dilema nak beli rumah. Nak sewa atau beli rumah kecil? Beli sahaja rumah kecil pun tak mengapa. Bila barga naik, boleh disewakan. Kumpul hartanah sedikit demi sedikit.

12. Duit muka boleh dapat daripada KWSP selepas 5 tahun atau pinjam dahulu daripada mak ayah atau kurangkan perbelanjaan tidak perlu. Beli Smart Tag kerana itu lebih jimat kerana tidak perlu beratur panjang. Bila beratur panjang, kereta lebih banyak guna minyak. Dan bawa kereta secara berhemah.

13. Lagi lambat beli rumah, lagi cepat harga naik setiap tahun. Sebolehnya beli sebelum umur mencecah 35 tahun. Harga rumah paling bagus ialah 56 kali ganda daripada pendapatan bulanan. Kalau tidak mampu, beli tanah dahulu, kemudian baru buat rumah. Belilah tanah yang dekat dengan jalan raya bukan pedalaman.

14. Bayaran bulanan rumah yang ideal adalah tidak melebihi 26% daripada gaji kita.

15. Tinggalkan saki baki riba kerana dosanya sama dengan berperang dengan Allah dan Rasul-Nya. Sedirham riba dosanya sama dengan 30 kali berzina. Sama dengan berzina dengan ibu sendiri. Na’udzu billah.

16. Bila nak cari peluang untuk melabur? Kita ada pelaburan di perbankan Islam, Takaful dan Investment link. Laburkan juga dalam Unit Amanah (Unit Trust) bila ada lebihan duit selama tiga tahun. Contohnya Amanah Hartanah Berhad (AHB) dengan keuntungan sekitar 6% setahun, dapat 6 bulan sekali.

17. Pelaburan saham pulangannya tinggi dan risikonya juga tinggi. Tetapi bagus untuk orang yang rajin membaca. Kalau malas membaca dan belajar tentang saham, jangan berani dekati pelaburan saham ini.

18. MLM untuk orang yang tak ‘tahu malu’ (kena tidak malu untuk buka mulut menjual). Susah nak dapat income jika malas dan tidak berusaha, tiada yang mudah dalam MLM yang sebenar.

19. Perdagangan forex adalah diputuskan haram oleh Muzakarah JAKIM dan pandangan itu juga bertepatan dengan fatwa oleh Imam Ghazali, Ibn Rusdh al Hafid, Ibn Taimiyah dan Ibn Qayyim.

20. Cara yang paling kurang risiko untuk buat pendapatan sampingan adalah cuba bakat menjual sebagai agen tanpa modal melalui program affliate atau dropship kepada mana-mana barangan halal.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Iklan

Majalah Labur