Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Oktober 2018

Memang benarlah seperti yang diperkatakan – bulan Oktober adalah bulan sangat ditakuti para pelabur saham seluruh dunia. Sebab itu jugalah, lagu ‘Tragedi Oktober’ benar-benar menusuk kalbu, kerana sudah pasti ramai di kalangan kita yang mengalami kerugian.

Sebab itu jugalah, kita diminta untuk lebih berhati-hati dalam membuat pelaburan, kalau taknak merana seperti yang ada dalam senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan Oktober 2018 berikut:

Sumber: iSaham Screener

1. Datasonic Group

Sumber: Bursa Marketplace

2. Prestariang Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. Barakah Offshore Petroleum

Sumber: Bursa Marketplace

4. iDimension Consolidated

Sumber: Bursa Marketplace

5. AppAsia Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

6. Key Asic

Sumber: Bursa Marketplace

7. SC Estate Builder

Sumber: Bursa Marketplace

8. WZ Satu

Sumber: Bursa Marketplace

9. KESM Industries

Sumber: Bursa Marketplace

10. Lay Hong

Sumber: Bursa Marketplace

Beri Perhatian Kepada News Juga

Seperti mana yang kita sedia maklum, kejatuhan saham Datasonic Group yang menjunam sebanyak 50.68% adalah disebabkan oleh terpalitnya isu rasuah terhadap syarikat berikutan pendakwaan yang dilakukan terhadap Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. Boleh baca selanjutnya di Saham MYEG Dan DSONIC Jatuh Teruk Susulan Pendakwaan Terhadap Zahid Hamidi.

Amat penting juga bagi kita untuk mengelakkan daripada saham-saham berkaitan politik dan pembinaan buat masa ini, jika tidak mahu mengalami kejatuhan yang teruk dengan berita yang tiba-tiba diumumkan oleh pihak kerajaan. Di kala pasaran saham yang tidak menentu ini, tindakan untuk tidak membeli juga boleh dikatakan sebagai tindakan yang bijak.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Oktober 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA