Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Oktober 2018

Memang benarlah seperti yang diperkatakan – bulan Oktober adalah bulan sangat ditakuti para pelabur saham seluruh dunia. Sebab itu jugalah, lagu ‘Tragedi Oktober’ benar-benar menusuk kalbu, kerana sudah pasti ramai di kalangan kita yang mengalami kerugian.

Sebab itu jugalah, kita diminta untuk lebih berhati-hati dalam membuat pelaburan, kalau taknak merana seperti yang ada dalam senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan Oktober 2018 berikut:

Sumber: iSaham Screener

1. Datasonic Group

Sumber: Bursa Marketplace

2. Prestariang Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. Barakah Offshore Petroleum

Sumber: Bursa Marketplace

4. iDimension Consolidated

Sumber: Bursa Marketplace

5. AppAsia Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

6. Key Asic

Sumber: Bursa Marketplace

7. SC Estate Builder

Sumber: Bursa Marketplace

8. WZ Satu

Sumber: Bursa Marketplace

9. KESM Industries

Sumber: Bursa Marketplace

10. Lay Hong

Sumber: Bursa Marketplace

Beri Perhatian Kepada News Juga

Seperti mana yang kita sedia maklum, kejatuhan saham Datasonic Group yang menjunam sebanyak 50.68% adalah disebabkan oleh terpalitnya isu rasuah terhadap syarikat berikutan pendakwaan yang dilakukan terhadap Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. Boleh baca selanjutnya di Saham MYEG Dan DSONIC Jatuh Teruk Susulan Pendakwaan Terhadap Zahid Hamidi.

Amat penting juga bagi kita untuk mengelakkan daripada saham-saham berkaitan politik dan pembinaan buat masa ini, jika tidak mahu mengalami kejatuhan yang teruk dengan berita yang tiba-tiba diumumkan oleh pihak kerajaan. Di kala pasaran saham yang tidak menentu ini, tindakan untuk tidak membeli juga boleh dikatakan sebagai tindakan yang bijak.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Oktober 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!