Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Oktober 2018

Kita sering mengaitkan bulan Oktober dengan bulan kejatuhan pasaran saham dunia, dan sekali lagi ianya benar-benar berlaku di Malaysia dan luar negara.

Bagi yang mereka nak minat nak tahu lebih lanjut, boleh baca ‘Tragedi Oktober’ Dalam Saham Suatu Mitos Atau Ada Kebenarannya?

Indeks FBMKLCI 1 Oktober 2018: 1,796.00 Mata

Indeks FBMKLCI 2 Oktober 2018 Paras Tertinggi Bulan Oktober: 1,798.20 Mata

Indeks FBMKLCI 25 Oktober 2018 Paras Terendah Bulan Oktober: 1,670.30 Mata

Indeks FBMKLCI 31 Oktober 2018: 1,709.30 Mata

Penurunan Sebulan: 86.7 Mata atau -4.83%

Jika dilihat kepada carta di atas pun, bulan Oktober merupakan bulan di mana pasaran saham ‘demam panas’. Jatuh sampai 4.83 mata sepanjang bulan Oktober ni.

Mungkin peluang untuk membuat keuntungan sedikit sukar jika dibandingkan dengan bulan-bulan lain, tetapi itu tidak bermakna kita tak boleh memperolehi keuntungan besar. Tengok saja senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Oktober 2018 seperti berikut:

Sumber: Screener iSaham

1. Merge Energy

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sanbumi Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

3. Ark Resources

Sumber: Bursa Marketplace

4. Orion IXL

Sumber: Bursa Marketplace

5. K-One Technology

Sumber: Bursa Marketplace

6. Pineapple Resources

Sumber: Bursa Marketplace

7. Sanichi Technology

Sumber: Bursa Marketplace

8. Vortex Consolidated

Sumber: Bursa Marketplace

9. Woodlandor Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

10. Nextgreen Global

Sumber: Bursa Marketplace

Semua Yang Mengungguli Senarai Adalah Penny Stock

Di kala pasaran saham sedang bergelora, memang para pedagang beralih arah kepada penny stock, iaitu saham-saham berharga RM1 dan ke bawah. Sebab apa? Sebab ianya bersifat ringan, maka harga saham boleh naik dengan mudah. Tapi tak kisahlah anda jenis intraday atau swing stader, wajib ada Trading Plan dan Cut Loss.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!