Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Januari 2024

Tahun yang baru dan sudah tentu setiap pelabur juga mempunyai azam yang baru. Adakah mendapat keuntungan yang konsisten di pasaran saham merupakan salah satu azam baru anda? 

Sekiranya benar, kami juga berharap anda akan berjaya mencapai azam baru anda pada tahun ini.

Meskipun bulan Januari 2024 agak menggegarkan pasaran saham dengan kejatuhan saham-saham berwajaran kecil sehingga menimbulkan panik dalam kalangan para pelabur, namun ia tidaklah bermakna tiada langsung saham yang mencatatkan kenaikan pada bulan lepas.

Sebelum itu, mari kita lihat prestasi indeks FBM KLCI yang menghimpun 30 saham terbesar di Bursa Malaysia.

FBM KLCI

Indeks KLCI telah berjaya melepasi paras 1,500 mata di penghujung bulan Januari 2024. Saham-saham yang membentuk indeks FBM KLCI nampaknya semakin mengukuh dan semakin menarik minat pelabur tempatan dan asing.

Gambar: TradingView

Namun, adakah saham indeks FBM KLCI antara 10 saham yang merekodkan kenaikan tertinggi bagi bulan Januari 2024?

Mari kita lihat 10 saham yang berjaya merekodkan kenaikan tertinggi bagi bulan Januari 2024.

1. Uzma Berhad

Uzma Berhad merupakan saham yang paling untung bagi bulan Januari 2024. Harga saham ini pada 2 Januari 2024 hanya RM0.750 seunit, pada 31 Januari 2024, harga saham ini naik sehingga RM1.18 seunit. 

Dalam tempoh sebulan, saham ini telah membuat kenaikan sebanyak RM0.430 atau sebanyak 57.33%.

2. Eastern & Oriental Berhad

Saham kedua yang membuat kenaikan tertinggi bagi bulan Januari 2024 adalah Eastern & Oriental Berhad yang membuat kenaikan sebanyak 55.65%.

Dalam tempoh sebulan saham ini telah naik sebanyak RM0.320.

3. Malaysian Resources Corporation Berhad

Saham Malaysian Resources Corporation Berhad berjaya membuat kenaikan sebanyak RM0.205 atau 46.07% pada bulan Januari 2024 lalu menempatkannya antara saham paling untung bagi bulan tersebut.

4. Eng Kah Corporation Berhad

Di tempat keempat pula adalah Eng Kah Corporation Berhad. Walaupun saham ini mungkin tidaklah dikenali ramai namun saham ini masih mampu membuat kenaikan sebanyak RM0.175 atau 46.05%.

5. Industronics Berhad

Saham seterusnya yang berjaya berada di tempat kelima adalah Industronics Berhad yang membuat kenaikan sebanyak RM0.015 atau 33.33%. Saham ini merupakan saham penny dan harga sahamnya yang sangat murah membolehkan saham ini meningkat dengan banyak bagi perubahan setiap sen.

6. Perdana Petroleum Berhad

Perdana Petroleum juga antara saham sektor minyak dan gas yang berjaya membuat kenaikan yang agak baik pada bulan Januari 2024. Saham ini naik sebanyak RM0.065 atau 32.50%. 

7. Sunway Berhad

Harga saham Sunway Berhad pada awal Januari 2024 ialah RM2.06 seunit dan mengakhiri bulan Januari 2024 pada harga RM2.68 seunit.

Untuk Januari 2024, saham ini telah membuat kenaikan harga sebanyak RM0.620 atau 30.10%.

8. Dayang Enterprise Holdings Berhad

Dayang Enterprise Holdings Berhad tidak kurang hebatnya kerana berjaya membuat kenaikan sebanyak RM0.440 atau 27.33% dalam tempoh sebulan.

9. Wasco Berhad

Wasco Berhad berada di tempat kesembilan. Ia bermula dengan RM1.00 pada 2 Januari 2024 dan ditutup pada RM1.25 pada 31 Januari 2024. Kenaikan sebanyak RM0.25 menjadikan Wasco naik sebanyak 25%.

10. Sime Darby Property Berhad

Sime Darby property Berhad membuat kenaikan sebanyak RM0.150 atau 24.19% sepanjang bulan Januari 2024.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……