Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Januari 2024

Tahun yang baru dan sudah tentu setiap pelabur juga mempunyai azam yang baru. Adakah mendapat keuntungan yang konsisten di pasaran saham merupakan salah satu azam baru anda? 

Sekiranya benar, kami juga berharap anda akan berjaya mencapai azam baru anda pada tahun ini.

Meskipun bulan Januari 2024 agak menggegarkan pasaran saham dengan kejatuhan saham-saham berwajaran kecil sehingga menimbulkan panik dalam kalangan para pelabur, namun ia tidaklah bermakna tiada langsung saham yang mencatatkan kenaikan pada bulan lepas.

Sebelum itu, mari kita lihat prestasi indeks FBM KLCI yang menghimpun 30 saham terbesar di Bursa Malaysia.

FBM KLCI

Indeks KLCI telah berjaya melepasi paras 1,500 mata di penghujung bulan Januari 2024. Saham-saham yang membentuk indeks FBM KLCI nampaknya semakin mengukuh dan semakin menarik minat pelabur tempatan dan asing.

Gambar: TradingView

Namun, adakah saham indeks FBM KLCI antara 10 saham yang merekodkan kenaikan tertinggi bagi bulan Januari 2024?

Mari kita lihat 10 saham yang berjaya merekodkan kenaikan tertinggi bagi bulan Januari 2024.

1. Uzma Berhad

Uzma Berhad merupakan saham yang paling untung bagi bulan Januari 2024. Harga saham ini pada 2 Januari 2024 hanya RM0.750 seunit, pada 31 Januari 2024, harga saham ini naik sehingga RM1.18 seunit. 

Dalam tempoh sebulan, saham ini telah membuat kenaikan sebanyak RM0.430 atau sebanyak 57.33%.

2. Eastern & Oriental Berhad

Saham kedua yang membuat kenaikan tertinggi bagi bulan Januari 2024 adalah Eastern & Oriental Berhad yang membuat kenaikan sebanyak 55.65%.

Dalam tempoh sebulan saham ini telah naik sebanyak RM0.320.

3. Malaysian Resources Corporation Berhad

Saham Malaysian Resources Corporation Berhad berjaya membuat kenaikan sebanyak RM0.205 atau 46.07% pada bulan Januari 2024 lalu menempatkannya antara saham paling untung bagi bulan tersebut.

4. Eng Kah Corporation Berhad

Di tempat keempat pula adalah Eng Kah Corporation Berhad. Walaupun saham ini mungkin tidaklah dikenali ramai namun saham ini masih mampu membuat kenaikan sebanyak RM0.175 atau 46.05%.

5. Industronics Berhad

Saham seterusnya yang berjaya berada di tempat kelima adalah Industronics Berhad yang membuat kenaikan sebanyak RM0.015 atau 33.33%. Saham ini merupakan saham penny dan harga sahamnya yang sangat murah membolehkan saham ini meningkat dengan banyak bagi perubahan setiap sen.

6. Perdana Petroleum Berhad

Perdana Petroleum juga antara saham sektor minyak dan gas yang berjaya membuat kenaikan yang agak baik pada bulan Januari 2024. Saham ini naik sebanyak RM0.065 atau 32.50%. 

7. Sunway Berhad

Harga saham Sunway Berhad pada awal Januari 2024 ialah RM2.06 seunit dan mengakhiri bulan Januari 2024 pada harga RM2.68 seunit.

Untuk Januari 2024, saham ini telah membuat kenaikan harga sebanyak RM0.620 atau 30.10%.

8. Dayang Enterprise Holdings Berhad

Dayang Enterprise Holdings Berhad tidak kurang hebatnya kerana berjaya membuat kenaikan sebanyak RM0.440 atau 27.33% dalam tempoh sebulan.

9. Wasco Berhad

Wasco Berhad berada di tempat kesembilan. Ia bermula dengan RM1.00 pada 2 Januari 2024 dan ditutup pada RM1.25 pada 31 Januari 2024. Kenaikan sebanyak RM0.25 menjadikan Wasco naik sebanyak 25%.

10. Sime Darby Property Berhad

Sime Darby property Berhad membuat kenaikan sebanyak RM0.150 atau 24.19% sepanjang bulan Januari 2024.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Percuma bila daftar BERDUA!
Cepat daftar sekarang, slot terhad!

Previous ArticleNext Article

Top 5 Saham Dalam Portfolio Warren Buffett Ketika Ini

“Saham apa yang Warren Buffett pegang sekarang?”

Satu sosok yang sangat dihormati dalam dunia pelaburan saham ini tidak lain tidak bukan adalah Warren Buffett. Beliau antara pelabur saham yang sangat berjaya sehingga menjadi ikon atau tokoh dalam dunia pelaburan saham ini. 

Sumber: Investopedia

Dalam keadaan pasaran yang bercampur dan tidak menentu ini, nak tahu juga saham apa yang pemilik syarikat Berkshire Hathaway ini pegang. 

Artikel kali ini akan menyenaraikan lima pegangan saham dengan nilai terbesar dalam portofolio Warren Buffet melalui syarikat pengurusan pelaburannya, Berkshire Hathaway setakat 31 Disember 2023. 

Sebelum itu, baca: 5 Langkah Buka Akaun Saham Global Dan Mula Melabur Saham Gergasi Dunia

1. Apple Inc.

Saham syarikat Apple Inc. merupakan pegangan terbesar portfolio Berkshire Hathaway ketika ini dengan pemilikan sebanyak lebih 905 juta unit. Pegangan saham syarikat ini mewakili 50.2% daripada portfolio keseluruhan syarikat tersebut. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$167.565 bilion.

2. Bank Of America Corporation

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat perbankan di Amerika syarikat, iaitu Bank Of America Corp dengan pegangan sebayak 1.032 bilion unit. Walaupun ditempat kedua, namun saham syarikat ini hanya mewakili 10% sahaja daripada portfolio keseluruhan Berkshire Hathaway. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$35.210 bilion.

3. American Express Company

Syarikat kredit kad terkemuka dunia, American Express adalah syarikat yang berada di tangga ketiga terbanyak dalam portfolio Berkshire Hathaway ketika ini. Dengan pemilikan sebanyak 151.61 juta unit, American Express mewakili 8.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat konglomerat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$32.226 bilion.

4. Chevron Corporation

Chevron Corporation merupakan syarikat yang menjalankan perkhidmatan minyak dan gas, iaitu Chevron Corporation. Berkshire Hathaway memiliki sebanyak 126.093 juta unit, mewakili 5.4% daripada portfolio keseluruhan syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$18.990 bilion.

5. Occidental Petroleum Corp

Di tangga kelima pula adalah Occidental Petroleum Corp (OXY), sebuah syarikat besar cari gali dan pengeluaran minyak dan gas dari Amerika Syarikat. Berpusat di Houston, Texas, ia beroperasi secara global, dengan tumpuan kepada cari gali dan pengeluaran hidrokarbon serta pembuatan bahan kimia. Dengan pemilikan sebanyak 248.018 juta unit, saham OXY ini mewakili 28.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$15.010 bilion.

Baca juga: Nak Buka Akaun CDS Global Dengan CGS-CIMB? Jom Ikut Tutorial Ini

Banyak Betul Saham Apple Dalam Portfolio Berkshire Hathaway

Jika kita rujuk artikel di atas, hampir separuh portfolio syarikat Berkshire Hathaway yang dimiliki oleh Warren Buffet ini adalah saham daripada jenama telefon pintar terkemuka dunia, iaitu Apple Inc. 

Jika anda ada dana sama banyak dengan Warren Buffet, saham apa yang anda akan jadi pegangan terbesar dalam portfolio anda?

Sumber: cnbc.com

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet