Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung November 2020

Bulan Oktober yang juga dikenali sebagai Octobear kerana ianya sering dikaitkan dengan kejatuhan pasaran saham, telah pun berlalu.

Bagaimana pula dengan bulan November yang lalu?

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI 2 November 2020: 1,465.50 Mata

Indeks FBM KLCI 2 November 2020 Paras Terendah Bulan November: 1,452.10 Mata

Indeks FBM KLCI 27 November 2020 Paras Tertinggi Bulan November: 1,618.70 Mata

Indeks FBM KLCI 30 November 2020: 1,562.70 Mata

Kenaikan Sebulan: +97.20 Mata atau +6.63%

Menarik sungguh reversal yang dibuat oleh Bursa Malaysia sehingga berjaya memecah paras 1,600 mata. Namun, pada hari terakhir bulan November, indeks merudum dan gagal bertahan.

Biasanya window dressing, harga saham akan naik. Tapi kali ini terbalik pula jadinya.

Dengan kenaikan tinggi yang dicatatkan pasaran saham Malaysia, mesti ramai yang tersenyum gembira dengan mencatatkan keuntungan yang baik. Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung November 2020:

Sumber: Screener iSaham

1. GETS Global

Sumber: Bursa Marketplace

2. Samaiden Group

Sumber: Bursa Marketplace

3. Artronic Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

4. Metronic Global

Sumber: Bursa Marketplace

5. Vivocom International Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. Solution Engineering Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. AT Systemization

Sumber: Bursa Marketplace

8. United U-LI Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Petra Energy

Sumber: Bursa Marketplace

10. Ralco Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

Penny Stock Menguasai Senarai

Jika dilihat kepada senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung November 2020 di atas, 9 daripada 10 yang menduduki carta adalah saham penny stock.

Dalam contoh GETS Global yang berada di tempat pertama, angin takde ribut takde tapi tiba-tiba harga saham mencanak naik. Cuba bayangkan daripada harga 8 sen pada bulan Ogos, mencecah RM4 pada bulan November. Memang tak masuk akal kan?

Walau apapun, jual beli penny stock memang boleh untung besar; dan juga rugi besar. Pastikan kita guna fungsi Stop Limit bagi mendapatkan keuntungan dan meminimakan kerugian.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham.

Anda sedang mencari ilmu pelaburan dan perdagangan SAHAM dari asas (atau zero) sampai boleh beli jual dengan pengetahuan fundamental, teknikal dan sentimen yang komprehensif?

Bahasa mudahnya, kita belajar dari kosong step-by-step!

Buat julung kalinya, memperkenalkan:

WEBINAR SENANG SAHAM

bersama speaker:
Tuan Eza Ezamie
COO Majalah Labur

&

Tuan Somad Albasit
Remisier M+ (Malacca Securities)

#Hari 1 : 19 Disember 2020
Sabtu, 9 pagi – 5 petang

#Hari 2 : 20 Disember 2020
Ahad, 9 pagi – 5 petang

#Hari 3 : 21 Disember 2020
Isnin, 2 petang – 5 petang

Ini adalah kelas intensif. Ini bukan kelas preview. Mana ada kelas preview sampai 3 hari?

Belajar secara santai dari rumah melalui aplikasi ZOOM.

Daftar sekarang -> http://thekapital.my/senangsaham19Dis

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee