Top 10 Syarikat FBM KLCI Dengan Pendapatan Tertinggi Bagi Tahun 2020

Musim PKP ni, pastinya ramai yang terkesan dengan pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia. Kita sebagai rakyat marhaen ramai yang terkesan daripada segi pendapatan, ada yang diberhentikan kerja, ada yang dipotong gaji, tak kurang juga yang diminta untuk bercuti tanpa gaji.

Adakah syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia turut terkesan?

Jom kita tengok Top 10 Syarikat FBM KLCI Dengan Pendapatan Tertinggi setakat tahun 2020.

1. Malayan Banking (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Sektor perbankan menerima tempias apabila kadar OPR (Overnight Policy Rate) telah beberapa kali diturunkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Moratorium 6 bulan yang telah dilaksanakan oleh pihak kerajaan juga telah menyumbang kepada ketidaktentuan pasaran.

Namun, daripada segi Fundamental pendapatan Maybank agak konsisten. Kadar keuntungan kalau naik pun tak banyak, kalau turun pun tak lari banyak.

Sumber: Trading View

Daripada segi harga saham, ianya telah turun sebanyak 14% bagi tahun ini.

2. Tenaga Nasional (TNB)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Daripada segi pendapatan, TNB mencatatkan penurunan. Begitu juga halnya dengan keuntungan yang kelihatan menurun.

Sumber: Trading View

Harga saham TNB telah mencatatkan penurunan sebanyak 17% setakat ini.

3. Sime Darby

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan Sime Darby dilihat berkurangan saban tahun, salah satu sebabnya adalah berpunca daripada Sime Darby pecah kepada tiga entiti berbeza pada hujung tahun menjadi: Sime Darby, Sime Plantation dan Sime Property.

Sumber: Trading View

Harga saham Sime Darby menunjukkan tanda-tanda reversal walaupun masih mencatatkan penurunan sebanyak 4% berbanding awal tahun.

4. Petronas Dagangan

Sumber: Malaysia Stock Biz

Disebabkan pendapatan Petronas Dagangan banyak bergantung kepada sumber minyak, pendapatan syarikat merosot sehingga mengakibatkan kerugian apabila harga minyak mentah dunia merudum.

Sumber: Trading View

Akibatnya, harga saham Petronas Dagangan telah jatuh sebanyak 12%.

5. Axiata

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan syarikat dilihat konsisten sejak kebelakangan ini dan tidak banyak terkesan dengan keadaan ekonomi semasa.

Sumber: Trading View

Namun, harga saham Axiata telah menurun sebanyak 24% sejak awal tahun.

6. Public Bank (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Daripada segi pendapatan dan keuntungan, Public Bank tetap maintain walaupun catalyst sektor perbankan agak negatif.

Sumber: Trading View

Harga saham Public Bank pun turun banyak, iaitu sebanyak 16%

7. Genting (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Syarikat sebesar Genting pun boleh mengalami kerugian disebabkan PKP. Maklumlah, orang ramai dah tak boleh pergi berjudi dan bercuti di hotel milik mereka, maka pendapatan syarikat terjejas teruk sehingga syarikat mencatatkan kerugian.

Sumber: Trading View

Akibatnya, harga saham Genting telah merudum sebanyak 39%.

8. CIMB Group (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Daripada segi pendapatan dan keuntungan CIMB Group, nampak ada penurunan setiap suku.

Sumber: Trading View

Daripada segi harga saham pula, CIMB Group telah menyaksikan harga saham syarikat merudum sebanyak 34%.

9. Petronas Chemicals

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan dan keuntungan Petronas Chemicals dilihat turun naik sejak kebelakangan ini.

Sumber: Trading View

Tetapi daripada segi harga saham Petronas Chemicals, memang jelas ianya dalam tren menurun walaupun cuba membuat reversal. Secara keseluruhannya, harga saham mencatatkan penurunan sebanyak 22% setakat ini.

10. Kuala Lumpur Kepong

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan dan keuntungan Kuala Lumpur Kepong kelihatan sedang dalam aliran menurun daripada setahun ke setahun.

Sumber: Trading View

Harga saham Kuala Lumpur Kepong pula turun sebanyak 9% sejak awal tahun, walaupun sedang cuba untuk membuat reversal.

Syarikat Besar Pun Kena Tempias

Bukan kita rakyat marhaen saja yang merasai beban pandemik Covid-19 ini, malah syarikat-syarikat besar dan terkemuka negara pun merasai kesannya.

Bersama-samalah kita berdoa agar wabak ini akan diangkat oleh Allah dan keadaan kembali pulih seperti sediakala.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee