Top 10 Syarikat FBM KLCI Dengan Pendapatan Tertinggi Bagi Tahun 2020

Musim PKP ni, pastinya ramai yang terkesan dengan pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia. Kita sebagai rakyat marhaen ramai yang terkesan daripada segi pendapatan, ada yang diberhentikan kerja, ada yang dipotong gaji, tak kurang juga yang diminta untuk bercuti tanpa gaji.

Adakah syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia turut terkesan?

Jom kita tengok Top 10 Syarikat FBM KLCI Dengan Pendapatan Tertinggi setakat tahun 2020.

1. Malayan Banking (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Sektor perbankan menerima tempias apabila kadar OPR (Overnight Policy Rate) telah beberapa kali diturunkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Moratorium 6 bulan yang telah dilaksanakan oleh pihak kerajaan juga telah menyumbang kepada ketidaktentuan pasaran.

Namun, daripada segi Fundamental pendapatan Maybank agak konsisten. Kadar keuntungan kalau naik pun tak banyak, kalau turun pun tak lari banyak.

Sumber: Trading View

Daripada segi harga saham, ianya telah turun sebanyak 14% bagi tahun ini.

2. Tenaga Nasional (TNB)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Daripada segi pendapatan, TNB mencatatkan penurunan. Begitu juga halnya dengan keuntungan yang kelihatan menurun.

Sumber: Trading View

Harga saham TNB telah mencatatkan penurunan sebanyak 17% setakat ini.

3. Sime Darby

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan Sime Darby dilihat berkurangan saban tahun, salah satu sebabnya adalah berpunca daripada Sime Darby pecah kepada tiga entiti berbeza pada hujung tahun menjadi: Sime Darby, Sime Plantation dan Sime Property.

Sumber: Trading View

Harga saham Sime Darby menunjukkan tanda-tanda reversal walaupun masih mencatatkan penurunan sebanyak 4% berbanding awal tahun.

4. Petronas Dagangan

Sumber: Malaysia Stock Biz

Disebabkan pendapatan Petronas Dagangan banyak bergantung kepada sumber minyak, pendapatan syarikat merosot sehingga mengakibatkan kerugian apabila harga minyak mentah dunia merudum.

Sumber: Trading View

Akibatnya, harga saham Petronas Dagangan telah jatuh sebanyak 12%.

5. Axiata

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan syarikat dilihat konsisten sejak kebelakangan ini dan tidak banyak terkesan dengan keadaan ekonomi semasa.

Sumber: Trading View

Namun, harga saham Axiata telah menurun sebanyak 24% sejak awal tahun.

6. Public Bank (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Daripada segi pendapatan dan keuntungan, Public Bank tetap maintain walaupun catalyst sektor perbankan agak negatif.

Sumber: Trading View

Harga saham Public Bank pun turun banyak, iaitu sebanyak 16%

7. Genting (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Syarikat sebesar Genting pun boleh mengalami kerugian disebabkan PKP. Maklumlah, orang ramai dah tak boleh pergi berjudi dan bercuti di hotel milik mereka, maka pendapatan syarikat terjejas teruk sehingga syarikat mencatatkan kerugian.

Sumber: Trading View

Akibatnya, harga saham Genting telah merudum sebanyak 39%.

8. CIMB Group (Tak patuh Syariah)

Sumber: Malaysia Stock Biz

Daripada segi pendapatan dan keuntungan CIMB Group, nampak ada penurunan setiap suku.

Sumber: Trading View

Daripada segi harga saham pula, CIMB Group telah menyaksikan harga saham syarikat merudum sebanyak 34%.

9. Petronas Chemicals

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan dan keuntungan Petronas Chemicals dilihat turun naik sejak kebelakangan ini.

Sumber: Trading View

Tetapi daripada segi harga saham Petronas Chemicals, memang jelas ianya dalam tren menurun walaupun cuba membuat reversal. Secara keseluruhannya, harga saham mencatatkan penurunan sebanyak 22% setakat ini.

10. Kuala Lumpur Kepong

Sumber: Malaysia Stock Biz

Pendapatan dan keuntungan Kuala Lumpur Kepong kelihatan sedang dalam aliran menurun daripada setahun ke setahun.

Sumber: Trading View

Harga saham Kuala Lumpur Kepong pula turun sebanyak 9% sejak awal tahun, walaupun sedang cuba untuk membuat reversal.

Syarikat Besar Pun Kena Tempias

Bukan kita rakyat marhaen saja yang merasai beban pandemik Covid-19 ini, malah syarikat-syarikat besar dan terkemuka negara pun merasai kesannya.

Bersama-samalah kita berdoa agar wabak ini akan diangkat oleh Allah dan keadaan kembali pulih seperti sediakala.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: