Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

Tak perlu kita ceritakan betapa rumit dan kompleks proses jual beli rumah. Proses jual beli rumah dari sudut perundangan sememangnya memerlukan penglibatan banyak pihak hatta anda hanya ingin membeli sebuah rumah kos rendah.

Urusan dokumentasi, pentadbiran dan perundangan memerlukan seorang individu atau organisasi yang layak dan berkemahiran tinggi dalam menguruskannya.

Baca : 7 Filem Inspirasi Dalam Industri Hartanah

Dan, orang yang menguruskan proses jual beli rumah dari A-Z adalah ejen hartanah berdaftar yang sah.

Ejen hartanah adalah individu berdaftar yang mempunyai lesen dikeluarkan Lembaga Penilai Pentaksir & Ejen Hartanah (LPPEH) untuk menguruskan segala proses berkenaan jual beli, sewaan, pajakan hartanah.

Skop kerja mereka tidak terhad kepada itu sahaja, mereka juga perlu membuat pemasaran samada secara offline dan online untuk mendapatkan pembeli/penjual, membuat semakan nilai pasaran semasa hartanah, dan memeriksa keadaan semasa rumah tersebut.

Sebenarnya, ada banyak kelebihan sekiranya anda, (pembeli/penjual) menggunakan perkhidmatan ejen hartanah berdaftar yang sah.

Antara sebab paling utama anda kena jual & beli rumah melalui ejen hartanah berdaftar yang sah adalah untuk mengelakkan diri anda dari ditipu broker kampung atau golongan ‘makan atas angin’.

Pada 2016, seorang warga emas berusia 72 tahun di Kuantan telah kerugian RM26,000 selepas ditipu dua lelaki dalam penjualan tanah dengan keluasan enam hektar.

Di Klang, Selangor pula seorang ahli perniagaan telah dihadapkan ke Mahkamah Seksyen Klang gara-gara memalsukan dokumen dan menipu urusan jual beli tanah melibatkan kerugian RM2.1 juta.

Dan banyak lagi kes penipuan dan pemalsuan dokumen jual beli hartanah dan deposit yang tidak dikhabarkan di arus perdana.

Buat pengetahuan anda, 75% urusan hartanah di Singapura diuruskan sepenuhnya oleh ejen hartanah berdaftar yang sah.

Termasuk juga Australia yang mempunyai polisi undang-undang yang ketat dalam jual beli hartanah lebih-lebih lagi untuk warga asing.

Ini antara faedah kenapa anda kena jual & beli rumah dengan ejen hartanah…

Kenapa Anda Kena Beli Rumah Dari Ejen Hartanah

PEMBELI

Hartanah Pilihan

Dilema terbesar seorang pembeli hartanah (termasuk penulis) adalah mencari sebuah rumah yang ideal dengan profil kewangan.

Ejen hartanah berdaftar yang sah adalah orangnya bila kita mencari seorang yang boleh membantu kita mencari hartanah pilihan mengikut bajet, lokasi dan jenis hartanah.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Urusan Pinjaman & Guaman

Ejen hartanah berdaftar yang sah pasti akan mengajak anda sesi teh tarik untuk mengetahui profil kewangan anda. Dengan maklumat tersebut, mereka boleh mengesyorkan jenis pinjaman, bank dan peguam yang baik untuk bantu proses pembelian hartanah anda.

Dokumen

Segala dokumen bermula booking form, Letter Offer (LO), Sales & Purchase Agreement (SPA) dan Memorandum of Transfer (MOT) diuruskan sepenuhnya oleh ejen hartanah yang bakal anda lantik kelak.

Iklan

Telus

Ejen hartanah berfungsi sebagai orang tengah untuk urusan pembelian hartanah anda. Mereka berada di bawah agensi yang menguruskan bayaran deposit dan sebagainya.

Sekiranya ejen hartanah yang anda jumpa meminta anda deposit kan wang di dalam akaun peribadi dan bukan akaun agensi, maka itu tandanya individu tersebut tidak telus dan berkemungkinan bukanlah seorang ejen hartanah berdaftar yang sah.

PENJUAL

Bantu Cari Pembeli

Masalah utama kebanyakan penjual hartanah dari pasaran subsales adalah mencari pembeli rumah mereka. Dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu hari ini, bukan mudah untuk mencari pembeli rumah.

Lebih parah apabila pemilik rumah ingin menjual rumah tersebut melebihi harga pasaran semasa. Bayangkan, rumah yang dijual di bawah harga pasaran pun belum tentu ada orang nak beli, apatah lagi rumah yang dijual lebih mahal!

Dan di sinilah gunanya seorang penjual rumah mengupah khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli.

Baca : Tak tahu pula selama ini ada 6 jenis Ejen Hartanah di Malaysia

Urusan Dokumen

Ejen hartanah berdaftar akan membantu anda (penjual rumah) menyelesaikan segala urusan guaman dan proses tukar milik hartanah anda kepada pemilik baru mengikut jangka masa yang dipersetujui bersama.

Setiap agensi hartanah mempunyai tim peguam hartanah mereka yang menguruskan segala urusan perundangan berkaitan urusan jual beli dan pertukaran hak milik hartanah.

Nasihat

Sebagai seorang pemilik rumah yang ingin menjual rumah, anda pasti inginkan tips dan strategi untuk meningkatkan keuntungan anda hasil dari penjualan hartanah anda.

Ejen hartanah berdaftar yang sah pada kebiasaannya akan memberikan khidmat tips & strategi secara percuma tentang bagaimana anda boleh tingkatkan nilai hartanah anda secara maksimum.

Orang Tengah

Seperti yang anda tahu, urusan jual & beli hartanah melibatkan lebih daripada satu pihak dan antara pihak yang terlibat secara langsung adalah penilai hartanah, pegawai bank, pembeli rumah, peguam hartanah dan juga kontraktor (sekiranya anda ingin membuat renovasi tambahan sebelum menjual).

Dengan mengupah ejen hartanah, anda dapat menjimatkan masa, tenaga dan kos. Apa yang penting, ejen hartanah tidak akan mengenakan sebarang caj kepada anda!

Baca : 4 Perkara Perlu Faham Sebelum Deal Dengan Ejen Hartanah

Dalam bahasa mudah, ejen hartanah berdaftar yang sah berfungsi sebagai individu yang membantu urusan jual & beli hartanah anda.

Tak rugi sekiranya anda mendapatkan khidmat ejen hartanah untuk menguruskan urusan jual & beli hartanah.

Ejen hartanah akan bantu anda dari permulaan sampai akhir proses tersebut. Apa yang penting, dapatkan ejen yang berpengalaman yang berdaftar dan mempunyai lesen yang sah sahaja.

Belajar dari sejarah orang lain, jangan sesekali terfikir untuk mencari broker kampung.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Hartanah di Airbnb – Kuala Lumpur (KL)

Dah baca belum Fakta Menarik Mengenai Airbnb Di Kuala Lumpur (KL)? Kalau dah, anda pasti teruja dengan potensi besar yang dimiliki Airbnb.

Pertumbuhan sebanyak 102% setahun membuktikan bahawa Airbnb di KL sangat berpotensi, walaupun baru bermula pada tahun 2014.

Dan kalau nak tahu, ada yang dapat menjana pendapatan sewa sehingga RM25,000 sebulan dengan Airbnb ini. Lepas tu, ingat rumah atau homestay yang berharga RM4,000 satu malam, takde orang sewa ke? Eh, ada tau.

Tak percaya, tengok saja senarai yang Top 10 Airbnb di KL yang kita korek menggunakan perkhidmatan AirDNA. Mereka mempunyai teknologi crawler yang mendalam dan membolehkan analisa dibuat bagi setiap penyenaraian Airbnb di seluruh dunia, maka keluarlah senarai Top 10 ini.

1. 3 Floor Penthouse + Private Rooftop Pool near KLCC

https://www.airbnb.com/rooms/15241997

 

Owner nampak macam muda lagi, tapi setahun boleh memperolehi pendapatan mencecah RM300,000 setahun atau RM25,000 sebulan!!

2. La Maison 100 Sri Hartamas

https://www.airbnb.com/rooms/16439652

Tak dapat dikenalpasti siapa owner, sebab diuruskan oleh ejen yang dikenali sebagai Asiapex.

3. CHAOS PENTHOUSE @Bukit Bintang

https://www.airbnb.com/rooms/16154929

Juga tidak dapat kenalpasti siapa pemilik sebenar, sebab ianya diuruskan oleh Chaos Hotel.

4. PRESTIGIOUS PENTHOUSE next to KLCC

https://www.airbnb.com/rooms/17193124

Owner merupakan seorang ibu muda, hebat betul.

Iklan

5. Binjai: 4BR; 2,000+ sqft of luxury; KLCC view

https://www.airbnb.com/rooms/13821212

Diuruskan oleh agensi yang bernama Plush Services, mereka juga mempunyai 65 penyenaraian. Memang servis pun tip-top.

6. Fully furnished, spacious, clean!

https://www.airbnb.com/rooms/16337319

Owner kelihatan muda, juga mempunyai rumah lain di Cameron Highland.

7. Attico 25 Penthouse Mont Kiara

https://www.airbnb.com/rooms/15464222

Sebuah lagi rumah yang diuruskan oleh Asiapex.

8. Stylish KL City Centre Penthouse

https://www.airbnb.com/rooms/13502464

Dimiliki oleh seorang Mat Saleh, dah buat Airbnb ni sejak tahun 2015 lagi. Mengenakan sewa yang termurah di antara kesemua dalam senarai ini.

9. Spacious Private Home in Bangsar

https://www.airbnb.com/rooms/18495661

Owner merupakan seorang auntie, yang dah join Airbnb sejak daripada tahun 2013 lagi. Boleh dikatakan di antara yang terawal jugalah beliau, dan kini menjana pendapatan lebih daripada RM12,000 sebulan.

10. https://www.airbnb.com/rooms/13648565

Di atas sebab-sebab tertentu, penyenaraian ini tiada lagi. Mungkin pemilik tersebut tidak lagi menggunakan perkhidmatan Airbnb atau telah menjual rumah beliau. Kalau diikutkan, rumah ini adalah yang paling mahal dengan mencecah RM4,000 untuk sewa sehari.

Untung Tu, Untung Juga, Cukai Jangan Lupa

Diharapkan kalau dah dapat sampai RM25,000 sebulan tu, jangan terlupa pula nak lapor cukai pendapatan dan membayar cukai yang sepatutnya. Ini dah kira income sewa. Tak kisah samada owner sendiri atau ejen yang menguruskan harta Airbnb tersebut.

Iklan

Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

Setiap daripada kita pasti mengimpikan rumah yang cantik dan selesa bukan? Iyalah, di sinilah tempat di mana kita akan banyak menghabiskan masa setelah lelah bekerja. Rumah yang kemas dan selesa pasti akan memberikan ketenangan.

Sebab itulah ramai yang sanggup menghabiskan duit sehingga ratusan ribu bagi mengubah suai rumah mengikut design yang diidam-idamkan. Tetapi, ada cara untuk kita masih mampu renovate rumah tanpa mengeluarkan belanja yang banyak.

1. Perabot Baru

Jangan sayang untuk buang perabot lama. Kalau perabot tersebut masih elok, anda boleh jualkan semula di laman sosial atau carboot sale. Tetapi, jika perabot tersebut sesuai dengan konsep yang anda impikan, boleh cat semula atau sapukan syelek supaya nampak baru.

Ini penting bagi memberikan nafas baru di dalam kediaman. Sayanglah kalau rumah dah cantik tetapi perabot usang pula yang mencacatkan pemandangan.

2. Pemilihan Kemasan Lantai

Kemasan lantai juga merupakan salah satu elemen penting dalam memberikan suasana baru di dalam rumah. Pasti ramai yang susah hati memikirkan kos untuk menukar lantai baru. Tetapi jangan risau, terdapat pelbagai pilihan kemasan lantai yang boleh anda pilih sesuai dengan bajet anda. Anda boleh memilih untuk menggunakan cat epoxy, vinyl floor, dan sebagainya.

Nak lagi jimat? Lakukan pemasangan sendiri, dan ia mampu mengurangkan kos sehingga 50%!

3. Dinding

Untuk membuatkan ruangan rumah anda tampak kemas, jangan serabutkan dinding dengan terlalu banyak hiasan dan juga bingkai gambar. Lagi satu, elakkan terlalu banyak warna di dinding. Maksimumkan kepada 3 warna sahaja. Elakkan daripada menggunakan cat yang gelap atau terlalu terang kecuali untuk feature wall.

Untuk feature wall juga, boleh bereksperimen dengan memasang kemasan jubin bersaiz besar atau pun kemasan vinyl untuk memberi efek kemasan kayu pada dinding.

Iklan

Atau pasang saja wallpaper untuk nampak baru dan lain, katanya wallpaper boleh tahan sehingga 10 tahun baru ianya perlu ditukar.

4. Siling

Bagi yang tinggal di rumah flat atau apartmen, cukuplah sekadar cat atau pun letakkan wainscoting sahaja. Tetapi, sekiranya  mempunyai rumah atas tanah, mungkin boleh bereksperimen dengan memilih siling kayu atau apa-apa sahaja kemasan agar tampak unik.

Kalau nak selamat, pasang siling kapur (plaster siling). Dah settle, pilihlah lampu yang sesuai pula seperti chandelier dan sebagainya.

5. Pencahayaan

Kalau mahukan kelainan, elakkan daripada menggunakan lampu kalimantang. Cuba lampu spot (spot light), lampu lantai, lampu hiasan, dan sebagainya sesuai dengan cita rasa anda. Tetapi anda perlu meletakkan di sudut-sudut yang sesuai agar ia memberikan pencahayaan terbaik dan juga cantik.

Kalau boleh, apa kata cuba guna lampu garam? Ia bukan sahaja cantik, tetapi juga dapat meneutralkan udara di dalam rumah.

Bagaimana? Dah dapat sedikit idea? Semoga tips ini dapat membantu anda menjimatkan wang poket dalam mengubah suai rumah anda.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ada Apa Dengan Batu Maung? Kawasan Yang Sedang Meningkat Naik

Sebut saja Batu Maung, mungkin ramai yang tak tahu di mana lokasinya. Tapi bagi mereka yang menetap atau bekerja di Pulau Pinang, pasti teruja dengan pembangunan pesat yang dialami Batu Maung dan kawasan sekitarnya.

Di Mana Batu Maung Ni?

Batu Maung terletak di Barat Daya Pulau Pinang. Kalau kita nak masuk Pulau Pinang melalui jalan darat, daripada lebuhraya hanya perlu melalui Jambatan Kedua Pulau Pinang dan dah nak sampai Batu Maung ni.

Kalau masuk Pulau Pinang melalui jalan udara pula, memang dekat sangatlah bila dah landing di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Asal-Usul Batu Maung

Sebelum siapnya Jambatan Kedua Pulau Pinang, Batu Maung tak terkenal pun. Kerana pada masa itu, hanya ada perkampungan nelayan sahaja. Nak beli ikan murah dan segar, ramai yang akan ke Batu Maung.

Pembangunan yang berlaku di Batu Maung bermula dengan rancaknya apabila telah siap Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah). Mulalah pemaju hartanah berlumba-lumba untuk membina rumah di sini.

Lokasi Menarik Batu Maung

Di antara kawasan tumpuan pelancong di sini adalah Muzium Perang yang dibina oleh tentera British pada tahun 1930-an. Kalau nak tengok peninggalan perang, bolehlah datang ke sini.

Juga ada Akuarium Batu Maung bagi mereka yang nak tengok keindahan ikan-ikan. Maklumlah, asal-usul Batu Maung pun kampung nelayan kan?

Selain daripada itu, Batu Maung juga terletak berhampiran dengan Zon Perindustrian Bebas atau Free Industrial Zone yang menempatkan syarikat-syarikat ternama seperti Agilent Technologies, Clarion, Renesas, Osram, Intel, Bosch dan banyak lagi.

Pernah pergi tak Design Village Premium Outlet Mall? Ianya seberang saja Jambatan Kedua Pulau Pinang ni. Dan katanya IKEA baru pun akan siap tak lama lagi, cuma perlu menyeberangi Jambatan tersebut dah sampai.

Infrastruktur Pengangkutan Batu Maung

Batu Maung sebenarnya terletak di lokasi yang strategik iaitu berhampiran dengan dua nadi infrastruktur pengangkutan terkenal Pulau Pinang, iaitu Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah) dan juga Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Batu Maung juga terletak bersebelahan dengan Bayan Lepas dan dihubungkan dengan George Town oleh Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu. Malah, bas Rapid Penang pun ada melalui Kawasan Batu Maung bagi menghubungkannya dengan tempat lain di Pulau Pinang.

Dengan siapnya flyover baru di Bayan Lepas pada penghujung tahun lepas, kini lebih mudah dan dekat untuk anda ke Lapangan Terbang dari Batu Maung. Keadaan trafik juga semakin lancar sejak itu. Baca saja artikel daripada The Star berikut untuk maklumat lanjut.

Senang cerita, daripada segi akses pengangkutan di Batu Maung cukup lengkap.

Sektor Hartanah Batu Maung

Biasalah kan, kalau pembangunan dah rancak, sektor hartanah pun mestilah rancak juga. Untuk itu, jom kita tengok perkembangan sektor hartanah di Batu Maung.

Untuk itu, kita akan guna laman web Brickz sebagai rujukan, sebab ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta, yang merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia juga merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement yang telah dibayar.

Iklan

Sumber: Brickz

Jom kita tengok hartanah landed di Batu Maung seperti di atas. Secara puratanya, harga median hartanah landed di Batu Maung berharga lebih kurang RM1 juta.

Kita ambil saja rumah teres di Sunway Tunas Jaya, semasa ianya baru dilancarkan pada tahun 2003 harganya adalah pada paras RM380 ribu, tetapi kini naik sampai RM1.1 juta.

Begitu juga halnya dengan Sunway Mutiara. Harga semi-D pada waktu pelancaran pada tahun 2005 adalah sekitar RM750,000, dan kini hampir naik sekali ganda pada paras RM1.38 juta.

Memang berpotensi besar sangatlah hartanah di Batu Maung ini.

Projek Perumahan Mewah Batu Maung

Kenapa semakin banyak pemaju membangunkan projek mewah berharga RM1 juta dan ke atas di Batu Maung? Sebab utamanya adalah kawasan tanah yang lebih luas sekaligus kawasan built-up yang lebih besar, dan kawasan yang penuh dengan pokok-pokok dan tumbuh-tumbuhan yang membentuk rimbunan hijau.

Maka dapatlah anda menikmati ketenangan selepas seharian penat bekerja dengan kawasan lapang yang luas untuk bermain bersama-sama dengan keluarga tercinta. Keadaan trafik yang tak sesak dan kedudukannya yang sangat strategik menjadikan Batu Maung sebuah kawasan yang semakin ‘hot’ dan meningkat naik.

Sumber: Brickz

Tengok saja harga hartanah di Batu Maung untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Kalau diikutkan kepada trendline hartanah mewah, pada April 2013 ianya berada di paras RM1.1 juta dan meningkat naik ke paras RM1.3 juta pada November 2017.

Agak-agaknya akan naik lagi atau tak tahun ini dan akan datang?

Sunway Cassia @ Batu Maung

Dengar cerita Sunway Property baru siapkan satu projek di Batu Maung ni yang bernama Sunway Cassia.

Tengok dulu video di bawah mana tahu berkenan ke:

Iklan

ROI Mana Yang Anda Pilih Untuk Pelaburan Hartanah?

ROI atau Return Of Investment bermaksud pulangan pelaburan yang kita perolehi hasil daripada pelaburan yang dilakukan.

Terdapat tiga jenis ROI dalam pelaburan iaitu faedah, dividen dan pulangan modal.

“ROI dalam bahasa mudah boleh ditakrifkan sebagai satu indikator prestasi bagi menilai pelaburan anda.”

Faedah daripada pelaburan adalah umpama yang kita terima dari bank konvensional apabila menyimpan duit di dalam bank tersebut dan juga faedah dari bon yang anda beli dari bank.

Baca : 30 Saham Di Bawah Nilai (Undervalued)

Dividen pula hasil perolehan yang kita dapat hasil daripada pembelian saham atau unit trust.

Pulangan modal pula adalah apabila kita sebagai pelabur menjual pelaburan seperti hartanah, saham dan bon kepada pasaran selepas satu tempoh masa.

Untuk mengira ROI, pulangan atau keuntungan yang anda peroleh daripada pelaburan harus dibahagikan dengan kos pelaburan dan hasilnya akan dinyatakan dalam bentuk peratus (%).

Contohnya apabila kita membeli sebuah apartmen dari pasaran subsale pada harga RM100,000 dan menjualnya pada harga RM120,000, kita telah memperoleh ROI 20%.

  • (RM120,000 – RM100,000 : RM20,000)
  • Keuntungan : RM20,000
  • Kos Pelaburan : RM100,000
  • RM20,000/RM100,000 : 20%
  • ROI : 20%

Akan tetapi, artikel ini bukanlah mengenai Return of Investment, sebaliknya satu lagi ROI yang ramai orang tidak tahu atau terlupa iaitu Return Of Intention.

ROI : Return Of Intention

Image by Free-Photos from Pixabay

Return Of Intention adalah antithesis untuk tipikal ROI yang kita semua tahu. Disiplin dan jalannya berbeza dan hampir tidak ada kena mengena dengan nilai wang.

Return Of Intention adalah berkenaan pulangan sebenar atas tujuan asal dan rancangan kita dalam pelaburan.

Baca : Tabung Simpanan Untuk Anak Berganda 326% – DJ Fuzz

Sekiranya pada saat kita membaca bait-bait artikel sedap ini anda sedang melakukan pelaburan, sila ingat kembali tujuan asal anda melakukan pelaburan tersebut.

Tak kisahlah pelaburan hartanah, saham, bon, emas dan sebagainya. Ingat kembali kenapa kita mulakan pelaburan tersebut.

Iklan

Ambil sedikit masa dan selami perasaan kita pada hari kia membuat keputusan dan meletak 100% komitmen kepada pelaburan ini.

Sekiranya kia melakukan pelaburan tersebut kerana ibu bapa, kawan, ejen atau ‘sifu pelaburan’ yang memberitahu kita bahawa boleh buat banyak duit dengan pelaburan tersebut, ternyata kita salah dan kalah.

Kita tidak boleh mengatakan sesebuah pelaburan itu berjaya 100% kerana orang lain berjaya melakukannya. Kita sendiri harus masuk dalam pelaburan itu sehingga terbukti samada betul atau sebaliknya pelaburan itu sesuai untuk anda.

Sejak hari pertama kita melakukan pelaburan tersebut, kita perlu mempunyai pemikiran untuk BERJAYA dalam permainan ini. Selepas kita teguh dengan niat asal, barulah kita tambahkan ilmu pengetahuan dan pengalaman sepanjang proses tersebut.

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Kita tidak akan boleh berjaya dalam pelaburan sekiranya Return Of Intention tidak jelas. Kita perlu pastikan niat, tujuan dan matlamat adalah sangat jelas supaya tidak mudah terpengaruh dengan hasutan-hasutan luar yang boleh menggagalkan pelaburan kita.

Bercakap soal wang, menyimpan RM833 setiap bulan tanpa henti selama setahun juga mampu memberikan anda RM10,000. 

Return of Intention bukanlah berkisar tentang berapa banyak yang kita jana daripada pelaburan, sebaliknya sejauh mana niat asal kita dalam pelaburan berjaya dicapai.

Baca : Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Untuk mencapai Return Of Intention, kita perlukan disiplin, azam yang kuat dan matlamat yang jelas. Dan apabila kita telah menetapkan matlamat Return Of Intention dengan jelas, maka secara automatik kita mampu berjaya sebagai usahawan dan Return Of Investment (ROI) akan lebih terjamin.

Dengan pemikiran dan matlamat yang betul dalam pelaburan, kita mampu berdepan dengan pelbagai masalah yang kompleks sepanjang perjalanan anda dalam pelaburan. Niat dan matlamat mencerminkan setiap tindakan kita.

Bukan semua ROI adalah dalam bentuk nisbah peratus dan graf merah hijau. Sebagai manusia, kita bertanggungjawab menjadikan diri kita bahagia dan perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah dengan menetapkan satu indikator kejayaan mental.

Baca : 4 Kategori Bilionaire Yang Ada Di Dunia

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Sekiranya niat adalah menjadi seorang pelabur hartanah yang berjaya, kita tetap boleh berjaya tanpa membolot hartanah pada harga mampu milik atau hartanah kos rendah.

Biarkan hartanah dengan harga di bawah RM300,000 menjadi milik orang yang lebih memerlukan.

Kita tetap boleh kaya tanpa mengambil hak orang lain. Kerana di hujung hari, kita cuma mahukan tidur malam yang nyenyak sahaja.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!