Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

Tak perlu kita ceritakan betapa rumit dan kompleks proses jual beli rumah. Proses jual beli rumah dari sudut perundangan sememangnya memerlukan penglibatan banyak pihak hatta anda hanya ingin membeli sebuah rumah kos rendah.

Urusan dokumentasi, pentadbiran dan perundangan memerlukan seorang individu atau organisasi yang layak dan berkemahiran tinggi dalam menguruskannya.

Baca : 7 Filem Inspirasi Dalam Industri Hartanah

Dan, orang yang menguruskan proses jual beli rumah dari A-Z adalah ejen hartanah berdaftar yang sah.

Ejen hartanah adalah individu berdaftar yang mempunyai lesen dikeluarkan Lembaga Penilai Pentaksir & Ejen Hartanah (LPPEH) untuk menguruskan segala proses berkenaan jual beli, sewaan, pajakan hartanah.

Skop kerja mereka tidak terhad kepada itu sahaja, mereka juga perlu membuat pemasaran samada secara offline dan online untuk mendapatkan pembeli/penjual, membuat semakan nilai pasaran semasa hartanah, dan memeriksa keadaan semasa rumah tersebut.

Sebenarnya, ada banyak kelebihan sekiranya anda, (pembeli/penjual) menggunakan perkhidmatan ejen hartanah berdaftar yang sah.

Antara sebab paling utama anda kena jual & beli rumah melalui ejen hartanah berdaftar yang sah adalah untuk mengelakkan diri anda dari ditipu broker kampung atau golongan ‘makan atas angin’.

Pada 2016, seorang warga emas berusia 72 tahun di Kuantan telah kerugian RM26,000 selepas ditipu dua lelaki dalam penjualan tanah dengan keluasan enam hektar.

Di Klang, Selangor pula seorang ahli perniagaan telah dihadapkan ke Mahkamah Seksyen Klang gara-gara memalsukan dokumen dan menipu urusan jual beli tanah melibatkan kerugian RM2.1 juta.

Dan banyak lagi kes penipuan dan pemalsuan dokumen jual beli hartanah dan deposit yang tidak dikhabarkan di arus perdana.

Buat pengetahuan anda, 75% urusan hartanah di Singapura diuruskan sepenuhnya oleh ejen hartanah berdaftar yang sah.

Termasuk juga Australia yang mempunyai polisi undang-undang yang ketat dalam jual beli hartanah lebih-lebih lagi untuk warga asing.

Ini antara faedah kenapa anda kena jual & beli rumah dengan ejen hartanah…

Kenapa Anda Kena Beli Rumah Dari Ejen Hartanah

PEMBELI

Hartanah Pilihan

Dilema terbesar seorang pembeli hartanah (termasuk penulis) adalah mencari sebuah rumah yang ideal dengan profil kewangan.

Ejen hartanah berdaftar yang sah adalah orangnya bila kita mencari seorang yang boleh membantu kita mencari hartanah pilihan mengikut bajet, lokasi dan jenis hartanah.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Urusan Pinjaman & Guaman

Ejen hartanah berdaftar yang sah pasti akan mengajak anda sesi teh tarik untuk mengetahui profil kewangan anda. Dengan maklumat tersebut, mereka boleh mengesyorkan jenis pinjaman, bank dan peguam yang baik untuk bantu proses pembelian hartanah anda.

Dokumen

Segala dokumen bermula booking form, Letter Offer (LO), Sales & Purchase Agreement (SPA) dan Memorandum of Transfer (MOT) diuruskan sepenuhnya oleh ejen hartanah yang bakal anda lantik kelak.

Telus

Ejen hartanah berfungsi sebagai orang tengah untuk urusan pembelian hartanah anda. Mereka berada di bawah agensi yang menguruskan bayaran deposit dan sebagainya.

Sekiranya ejen hartanah yang anda jumpa meminta anda deposit kan wang di dalam akaun peribadi dan bukan akaun agensi, maka itu tandanya individu tersebut tidak telus dan berkemungkinan bukanlah seorang ejen hartanah berdaftar yang sah.

PENJUAL

Bantu Cari Pembeli

Masalah utama kebanyakan penjual hartanah dari pasaran subsales adalah mencari pembeli rumah mereka. Dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu hari ini, bukan mudah untuk mencari pembeli rumah.

Lebih parah apabila pemilik rumah ingin menjual rumah tersebut melebihi harga pasaran semasa. Bayangkan, rumah yang dijual di bawah harga pasaran pun belum tentu ada orang nak beli, apatah lagi rumah yang dijual lebih mahal!

Dan di sinilah gunanya seorang penjual rumah mengupah khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli.

Baca : Tak tahu pula selama ini ada 6 jenis Ejen Hartanah di Malaysia

Urusan Dokumen

Ejen hartanah berdaftar akan membantu anda (penjual rumah) menyelesaikan segala urusan guaman dan proses tukar milik hartanah anda kepada pemilik baru mengikut jangka masa yang dipersetujui bersama.

Setiap agensi hartanah mempunyai tim peguam hartanah mereka yang menguruskan segala urusan perundangan berkaitan urusan jual beli dan pertukaran hak milik hartanah.

Nasihat

Sebagai seorang pemilik rumah yang ingin menjual rumah, anda pasti inginkan tips dan strategi untuk meningkatkan keuntungan anda hasil dari penjualan hartanah anda.

Ejen hartanah berdaftar yang sah pada kebiasaannya akan memberikan khidmat tips & strategi secara percuma tentang bagaimana anda boleh tingkatkan nilai hartanah anda secara maksimum.

Orang Tengah

Seperti yang anda tahu, urusan jual & beli hartanah melibatkan lebih daripada satu pihak dan antara pihak yang terlibat secara langsung adalah penilai hartanah, pegawai bank, pembeli rumah, peguam hartanah dan juga kontraktor (sekiranya anda ingin membuat renovasi tambahan sebelum menjual).

Dengan mengupah ejen hartanah, anda dapat menjimatkan masa, tenaga dan kos. Apa yang penting, ejen hartanah tidak akan mengenakan sebarang caj kepada anda!

Baca : 4 Perkara Perlu Faham Sebelum Deal Dengan Ejen Hartanah

Dalam bahasa mudah, ejen hartanah berdaftar yang sah berfungsi sebagai individu yang membantu urusan jual & beli hartanah anda.

Tak rugi sekiranya anda mendapatkan khidmat ejen hartanah untuk menguruskan urusan jual & beli hartanah.

Ejen hartanah akan bantu anda dari permulaan sampai akhir proses tersebut. Apa yang penting, dapatkan ejen yang berpengalaman yang berdaftar dan mempunyai lesen yang sah sahaja.

Belajar dari sejarah orang lain, jangan sesekali terfikir untuk mencari broker kampung.

Sumber Rujukan:

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapakah harga untuk Laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Tips Beli Rumah Pada Umur 30 Tahun

Adakah anda sering menangguh keinginan untuk membeli rumah sehingga usia sudah pun menjangkau 30 tahun?

Sikap sering menangguhkan pembelian rumah pada usia muda akan merugikan diri sendiri dan merupakan keputusan yang kurang bijak.

Ramai anak muda yang suka menangguhkan pembelian rumah pertama mereka di usia muda ekoran mahu enjoy dan juga memenuhi kehendak mereka yang sedikit sebanyak memberikan kesan yang buruk terhadap kehidupan mereka. 

Selain itu, sikap boros dan suka berbelanja juga merupakan antara faktor mereka menangguhkan pembelian rumah di usia muda. Mari kami kongsikan antara tips beli rumah pada umur 30 tahun.

1.Ketahui Jumlah Deposit Yang Perlu Disediakan

Dengan berbekalkan hasrat untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, anda perlu menyemak terlebih dahulu kelayakan harga rumah yang ingin dibeli. Pastikan rumah yang ingin dibeli itu sepadan dengan kemampuan pendapatan gaji semasa anda. 

Andai kata pendapatan semasa anda hanya mampu membeli rumah berharga RM 300,000, maka jangan sesekali menanggung risiko untuk membeli rumah diluar kemampuan anda.

Anda perlu tahu bahawa deposit yang perlu disediakan adalah 15% daripada jumlah harga rumah tersebut. Biasanya, deposit tersebut digunakan untuk menampung kos bayaran muka rumah, kos guaman dan pelbagai jenis kos yang berkaitan dengan urusan pembelian rumah tersebut.

Jika pendapatan semasa anda melayakkan anda membeli rumah berharga RM150,000, anda perlu menyediakan deposit rumah sebanyak 15% daripada harga rumah tersebut.

2. Buat Tabung Simpanan

Menyimpan adalah sangat mudah, tetapi amat sukar untuk dilakukan secara konsisten oleh kita. Untuk merealisasikan impian membeli rumah pada usia 30 tahun, anda harus membuat tabung simpanan khas untuk pembelian rumah. 

Tips beli rumah pada umur 30 tahun adalah anda perlu buat simpanan secara konsisten dan jika tidak, ia akan menjadi angan-angan sahaja.

3. Buat Bajet Perbelanjaan Bulanan

Selain itu, tips untuk beli rumah pada usia 30 tahun adalah anda perlu sediakan bajet perbelanjaan bulanan. Bajet perbelanjaan bulanan perlu disediakan agar perbelanjaan yang dibuat oleh anda tidak habis kepada perkara yang tidak sepatutnya. 

Sekiranya anda gagal melaksanakan bajet perbelanjaan bulanan tersebut, maka anda perlu meningkatkan lagi disiplin diri anda. Tanpa kemahuan dan pengorbanan, sukar untuk kita kecapi kejayaan.

4. Paksa Diri Untuk Menyimpan

Jika anda tidak mampu menyimpan secara konsisten, maka anda harus memaksa untuk menyimpan wang secara paksa untuk membeli rumah. Cara yang paling senang adalah dengan menolak sebahagian daripada gaji bulanan anda daripada akaun simpanan anda ke dalam simpanan akaun simpanan 2, Tabung Haji dan sebagainya. Pastikan simpanan yang dilakukan itu tidak terlampau membebankan kewangan seharian anda.

5. Buat Kerja Sampingan

Untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, bagi yang mempunyai masa terluang, anda mungkin boleh membuat kerja sampingan. Terdapat pelbagai cara untuk membuat kerja sampingan, antaranya menjual online, menjadi dropship, ejen jualan dan sebagainya. Apa yang paling penting bagi kita yang beragama Islam adalah sumber pendapatan kerja tersebut adalah halal.

6. Langsaikan Hutang Piutang

Tips yang ramai orang terlepas pandang dalam membeli rumah pada umur 30 tahun adalah mereka perlu menyelesaikan hutang piutang yang ada. Bagi anda yang mempunyai hutang kad kredit dan hutang PTPTN, pastikan membayar hutang tersebut agar rekod CCRIS anda bersih. Tahukah anda, dengan rekod CCRIS buruk, harapan untuk membeli rumah pertama anda akan musnah.

Kesimpulannya, tips di atas sememangnya perlu dicuba oleh anda yang ingin membeli rumah pada umur 30 tahun.  Sentiasa kekalkan disiplin ikuti tips di atas dan berbelanja dengan tidak boros.

Semoga dengan tips beli rumah pada umur 30 tahun ini dapat membantu anda sedikit sebanyak untuk mendapatkan rumah idaman anda secepatnya!

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing