Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

Tak perlu kita ceritakan betapa rumit dan kompleks proses jual beli rumah. Proses jual beli rumah dari sudut perundangan sememangnya memerlukan penglibatan banyak pihak hatta anda hanya ingin membeli sebuah rumah kos rendah.

Urusan dokumentasi, pentadbiran dan perundangan memerlukan seorang individu atau organisasi yang layak dan berkemahiran tinggi dalam menguruskannya.

Baca : 7 Filem Inspirasi Dalam Industri Hartanah

Dan, orang yang menguruskan proses jual beli rumah dari A-Z adalah ejen hartanah berdaftar yang sah.

Ejen hartanah adalah individu berdaftar yang mempunyai lesen dikeluarkan Lembaga Penilai Pentaksir & Ejen Hartanah (LPPEH) untuk menguruskan segala proses berkenaan jual beli, sewaan, pajakan hartanah.

Skop kerja mereka tidak terhad kepada itu sahaja, mereka juga perlu membuat pemasaran samada secara offline dan online untuk mendapatkan pembeli/penjual, membuat semakan nilai pasaran semasa hartanah, dan memeriksa keadaan semasa rumah tersebut.

Sebenarnya, ada banyak kelebihan sekiranya anda, (pembeli/penjual) menggunakan perkhidmatan ejen hartanah berdaftar yang sah.

Antara sebab paling utama anda kena jual & beli rumah melalui ejen hartanah berdaftar yang sah adalah untuk mengelakkan diri anda dari ditipu broker kampung atau golongan ‘makan atas angin’.

Pada 2016, seorang warga emas berusia 72 tahun di Kuantan telah kerugian RM26,000 selepas ditipu dua lelaki dalam penjualan tanah dengan keluasan enam hektar.

Di Klang, Selangor pula seorang ahli perniagaan telah dihadapkan ke Mahkamah Seksyen Klang gara-gara memalsukan dokumen dan menipu urusan jual beli tanah melibatkan kerugian RM2.1 juta.

Dan banyak lagi kes penipuan dan pemalsuan dokumen jual beli hartanah dan deposit yang tidak dikhabarkan di arus perdana.

Buat pengetahuan anda, 75% urusan hartanah di Singapura diuruskan sepenuhnya oleh ejen hartanah berdaftar yang sah.

Termasuk juga Australia yang mempunyai polisi undang-undang yang ketat dalam jual beli hartanah lebih-lebih lagi untuk warga asing.

Ini antara faedah kenapa anda kena jual & beli rumah dengan ejen hartanah…

Kenapa Anda Kena Beli Rumah Dari Ejen Hartanah

PEMBELI

Hartanah Pilihan

Dilema terbesar seorang pembeli hartanah (termasuk penulis) adalah mencari sebuah rumah yang ideal dengan profil kewangan.

Ejen hartanah berdaftar yang sah adalah orangnya bila kita mencari seorang yang boleh membantu kita mencari hartanah pilihan mengikut bajet, lokasi dan jenis hartanah.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Urusan Pinjaman & Guaman

Ejen hartanah berdaftar yang sah pasti akan mengajak anda sesi teh tarik untuk mengetahui profil kewangan anda. Dengan maklumat tersebut, mereka boleh mengesyorkan jenis pinjaman, bank dan peguam yang baik untuk bantu proses pembelian hartanah anda.

Dokumen

Segala dokumen bermula booking form, Letter Offer (LO), Sales & Purchase Agreement (SPA) dan Memorandum of Transfer (MOT) diuruskan sepenuhnya oleh ejen hartanah yang bakal anda lantik kelak.

Telus

Ejen hartanah berfungsi sebagai orang tengah untuk urusan pembelian hartanah anda. Mereka berada di bawah agensi yang menguruskan bayaran deposit dan sebagainya.

Sekiranya ejen hartanah yang anda jumpa meminta anda deposit kan wang di dalam akaun peribadi dan bukan akaun agensi, maka itu tandanya individu tersebut tidak telus dan berkemungkinan bukanlah seorang ejen hartanah berdaftar yang sah.

PENJUAL

Bantu Cari Pembeli

Masalah utama kebanyakan penjual hartanah dari pasaran subsales adalah mencari pembeli rumah mereka. Dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu hari ini, bukan mudah untuk mencari pembeli rumah.

Lebih parah apabila pemilik rumah ingin menjual rumah tersebut melebihi harga pasaran semasa. Bayangkan, rumah yang dijual di bawah harga pasaran pun belum tentu ada orang nak beli, apatah lagi rumah yang dijual lebih mahal!

Dan di sinilah gunanya seorang penjual rumah mengupah khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli.

Baca : Tak tahu pula selama ini ada 6 jenis Ejen Hartanah di Malaysia

Urusan Dokumen

Ejen hartanah berdaftar akan membantu anda (penjual rumah) menyelesaikan segala urusan guaman dan proses tukar milik hartanah anda kepada pemilik baru mengikut jangka masa yang dipersetujui bersama.

Setiap agensi hartanah mempunyai tim peguam hartanah mereka yang menguruskan segala urusan perundangan berkaitan urusan jual beli dan pertukaran hak milik hartanah.

Nasihat

Sebagai seorang pemilik rumah yang ingin menjual rumah, anda pasti inginkan tips dan strategi untuk meningkatkan keuntungan anda hasil dari penjualan hartanah anda.

Ejen hartanah berdaftar yang sah pada kebiasaannya akan memberikan khidmat tips & strategi secara percuma tentang bagaimana anda boleh tingkatkan nilai hartanah anda secara maksimum.

Orang Tengah

Seperti yang anda tahu, urusan jual & beli hartanah melibatkan lebih daripada satu pihak dan antara pihak yang terlibat secara langsung adalah penilai hartanah, pegawai bank, pembeli rumah, peguam hartanah dan juga kontraktor (sekiranya anda ingin membuat renovasi tambahan sebelum menjual).

Dengan mengupah ejen hartanah, anda dapat menjimatkan masa, tenaga dan kos. Apa yang penting, ejen hartanah tidak akan mengenakan sebarang caj kepada anda!

Baca : 4 Perkara Perlu Faham Sebelum Deal Dengan Ejen Hartanah

Dalam bahasa mudah, ejen hartanah berdaftar yang sah berfungsi sebagai individu yang membantu urusan jual & beli hartanah anda.

Tak rugi sekiranya anda mendapatkan khidmat ejen hartanah untuk menguruskan urusan jual & beli hartanah.

Ejen hartanah akan bantu anda dari permulaan sampai akhir proses tersebut. Apa yang penting, dapatkan ejen yang berpengalaman yang berdaftar dan mempunyai lesen yang sah sahaja.

Belajar dari sejarah orang lain, jangan sesekali terfikir untuk mencari broker kampung.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rumah Di Malaysia Tak Cukup Atau Terlebih?

Acap kali kita terdengar atau terbaca tentang penawaran rumah yang tidak mencukupi. Dan ada juga kita terdengar atau terbaca tentang lambakan rumah yang tak terjual.

Mana satu yang betul?

Rumah tak cukup atau rumah terlebih di Malaysia ini?

Dan sekiranya penawaran rumah sebenarnya mencukupi, adakah jumlah mencukupi di setiap negeri?

Baca : Stok Hartanah Yang Tak Terjual Di Johor – Perancangan Terancang Supaya Bumiputera Tidak Dapat Beli?

Begitu juga dengan lambakan rumah tidak terjual. Adakah berlaku di negeri – negeri utama seperti Johor, Selangor, Pulau Pinang dan Sabah sahaja?

Bagaimana pula dengan jenis hartanah? Adakah terdapat spesifik jenis hartanah yang tidak terjual di Malaysia?

Apa data sebenar untuk kita bincangkan?

Anda bukan orang pertama yang pelik dengan situasi hartanah di Malaysia. Semalam rumah tidak mencukupi, hari ini rumah terlebih bina sampai dibiarkan kosong tanpa penghuni pula.

Buat pengetahuan anda, berdasarkan data yang dikeluarkan NAPIC menunjukkan data bagi rumah yang tidak cukup adalah rumah jenis mampu milik. Manakala lambakan rumah tidak terjual pula adalah dari jenis servis apartmen.

Baca : Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Dan isu ini sangat dipengaruhi oleh penawaran dan permintaan hartanah semasa dan mendatang.

“Tahukah anda, jumlah dan nilai urus niaga hartanah masing-masing turun 13.6% dan 22.9% kepada 72,908 unit dan RM28.64 bilion, pada suku pertama 2020 berbanding 84,388 unit dan RM37,16 bilion, masing-masing, pada suku pertama 2019.”

Rumah Di Malaysia Tidak Cukup Atau Terlebih?

Hasil kajian yang dilakukan secara holistik dan komprehensif oleh Dr. Foo Che Hung yang disiarkan di portal Edgeprop pada Jun 2020 yang lalu menunjukkan sememangnya wujud lambakan hartanah yang tidak terjual dan penawaran rumah yang terlebih di Malaysia.

Kajian mendapati kediaman jenis servis apartmen mendominasi lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia.

Baca : Krisis Rumah Mampu Milik Di Asia Tenggara Semakin Serius

Isu ini dilihat semakin serius bermula tahun 2016 apabila 20.9% daripada rumah tidak terjual adalah servis apartmen!

Angkanya terus meningkat tahun demi tahun sehingga mencecah 35.9% bersamaan 47,806 unit hartanah tidak terjual di Malaysia.

Sementara itu, unit kediaman tidak terjual telah menurun sebanyak 9.8% kepada 29,698 unit pada suku pertama 2020 berbanding 32,936 unit pada suku pertama 2019.

Apabila dicampurkan jumlah hartanah kediaman dan servis apartmen yang tidak terjual pada tahun 2019, 59.6% daripadanya adalah dari pasaran undercon dan 13.7% lagi belum dibina.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Manakala untuk suku pertama 2020 pula, jumlah hartanah kediaman dan servis apartmen yang tidak terjual adalah 25.1% dengan 59.3% adalah dari pasaran undercon dan baki 15.5% masih belum dibina.

Setakat suku pertama 2020, negeri dengan angka unit kediaman dan servis apartmen tidak terjual tertinggi adalah Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang.

Di Pulau Pinang, stok hartanah adalah 523,839 unit sedangkan jumlah isi rumah adalah 458,514 orang.

Di Kuala Lumpur pula, stok hartanah sedia ada adalah 558,941 unit dengan jumlah isi rumah 495,204 orang.

Johor pula mempunyai 927,360 unit dengan 877,884 isi rumah.

Dan akhir sekali, Negeri Sembilan menyaksikan stok hartanah adalah pada angka 297,502 unit dengan 268,438 orang isi rumah.

Agak menyedihkan apabila negeri – negeri yang mempunyai masalah kekurangan unit kediaman terletak di luar bandar.

Negeri – negeri tersebut adalah Terengganu, Perak, Kedah, Kelantan, Sabah dan Sarawak.

Dengan 252,821 isi rumah, hanya terdapat 102,607 stok unit kediaman di Terengganu.

Di Perak, stok hartanah hanyalah 494,041 unit untuk 650,533 isi rumah.

Di Kelantan pula lebih menyedihkan di mana hanya terdapat 84,058 stok unit rumah untuk 348,553 isi rumah.

“Bayangkan 4 keluarga terpaksa berebut untuk mendapatkan sebuah rumah!”

Sumber: NAPIC

Ya, keenam-enam negeri di atas sememangnya tidak menghadapi lambakan hartanah tidak terjual.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Sebaliknya, rakyat di negeri tersebut menghadapi masalah yang lebih dahsyat lagi!

Tidak perlu kita menuding jari menyalahkan pihak mana yang bersalah.

Apa yang pasti, Melaka, Perlis, Selangor dan Pahang merupakan negeri yang paling hampir mencapai penawaran dan permintaan hartanah mengikut isi rumah dan stok unit rumah.

Kesimpulannya, memang Malaysia mengalami dua masalah yang berbeza mengikut geografi dan pendapatan isi rumah.

Negeri-negeri utama seperti Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang menghadapi penawaran stok kediaman yang terlebih-lebih.

Baca : 5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

Sedangkan negeri – negeri Terengganu, Perak, Kedah, Kelantan, Sabah dan Sarawak menghadapi masalah kekurangan stok kediaman dalam keadaan isi rumah yang ramai.

Pendapat penulis, hanya Kerajaan sahaja lah yang dapat menyelesaikan masalah ini. Dalam masa itu, ayuhlah kita berdoa supaya pemaju membina lebih banyak rumah yang bersesuaian dengan pendapatan isi rumah mengikut negeri.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!