Rugi Ke Bayar Takaful Setiap Bulan Tapi Tak Sakit

Sekiranya anda yang belum mengambil pelan perlindungan Takaful, mesti ada terfikir bagaimana jika ada pelan perlindungan tetapi anda tidak sakit. Bukankah ianya nanti merupakan satu kerugian? Bayar caruman bulan-bulan tapi tak pernah tuntut dan tak pernah sakit pula.

Jika difikir daripada sudut pengiraan matematik, memang rasa macam rugi. Tetapi jika dilihat dari sudut nilai hidup, anda berada pada pihak yang untung sebenarnya.

Mengapa begitu?

1. Beri Manfaat Kepada Orang Lain

Konsep takaful itu sendiri bermakna kita tolong-menolong di antara satu sama lain. Walaupun kita tak sakit, tetapi kita secara tidak langsung dapat membantu orang lain yang ditimpa musibah.

Duit dalam tabung takaful kita akan digunakan untuk membayar bil hospital mereka yang ditimpa kemalangan atau digunakan untuk bayar pampasan kematian seorang suami yang meninggalkan isteri dan anak-anak yang masih kecil.

Berikutan kepada point yang pertama, tanpa pelan perlindungantakaful juga jumlah simpanan yang mencukupi adakah anda berpuas hati jika berlaku sesuatu perkar yang tidak diingini terhadap diri anda?

Adanya pelan perlindungan takaful, bukan sahaja manfaatnya kepada anda tetapi juga ia turut memberi manfaat kepada waris anda kelak.

2. Sediakan Payung Sebelum Hujan

Tiada siapa tahu bila giliran kita pula yang dilanda musibah. Bak kata pepatah, kita kena ‘sediakan payung sebelum hujan’.

Bukan bila dah ada penyakit kronik baru nak ambil takaful. Atau bila dah terlantar sakit di hospital baru nak ambil medical card kerana tak mampu nak bayar bil yang tinggi.

3. Ambil Awal, Caruman Murah

Lagi awal kita mula mengambil pelan takaful, lagi murah caruman yang perlu dibayar. Boleh kata ianya seiring dengan gaji kita setiap bulan.

Ada yang menyarankan agar kita memperuntukkan sebanyak 10% daripada gaji. Sekiranya kita baru mula kerja dengan gaji RM1,500 sebulan, memadai dengan mengambil pelan RM150 sebulan.

Nanti bila gaji dah naik RM5,000 sebulan, ambil pula pelan RM500 sebulan dengan tahap perlindungan yang semakin tinggi.

4. Ketenangan Minda

Manfaat terbesar dengan adanya perlindungan takaful adalah ketenangan minda. Kita boleh tidur nyenyak waktu malam apabila tahu bahawa sekiranya apa-apa berlaku kepada kita, waris kita dapat meneruskan kehidupan seperti biasa.

Tak perlu jual rumah yang sedang didiami sekarang, tak perlu jual kereta yang sedang dipakai, anak-anak boleh bersekolah macam biasa, ada duit makan minum.

Meskipun anda tidak menggunakannya ketika anda masih hidup, tetapi ianya tetap memberikan manfaat selepas anda tiada lagi.

Apa yang ingin saya sampaikan disini, sentiasalah berpandangan positif dan berpandangan jauh ke hadapan. Jangan memandang remeh kepada perlindungan takaful ini.

Walaupun kita tak pernah sakit atau tak pernah tuntut sekalipun, ianya tetap memberi banyak keuntungan dan manfaat kepada kita.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Beli Takaful Guna Akaun 2 KWSP (i-LINDUNG)

i-Lindung adalah inisiatif daripada KWSP untuk menyediakan pelan perlindungan yang mesra bajet dan mudah difahami kepada semua ahli KWSP.

Yang menariknya, pelan takaful ini boleh dibeli terus menggunakan akaun 2 secara online dan tiada agen serta pemeriksaan perubatan diperlukan.

Jom tengok cara mudah untuk beli pakej perlindungan ini!

Layari: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Mudah sangat bukan?

Untuk maklumat lanjut boleh semak laman web KWSP.