Adakah Skim FundMyHome Penyelesaian Bagi Mereka Yang Belum Beli Rumah?

Memang banyak kekangan bagi mereka yang ingin membeli rumah pertama. Di antaranya adalah tak tahu berapa harga rumah yang mampu dibeli berdasarkan gaji, kedudukan kewangan sama ada baik atau tidak, masalah untuk mengumpul deposit dan banyak lagi.

Selain daripada itu juga, kita berdepan dengan masalah semakin banyak rumah tidak terjual yang berada pada paras tertinggi. Pada suku pertama tahun 2018, bilangan rumah siap tidak terjual mencecah sebanyak 34,532 unit dan dianggarkan bernilai RM 22.6 bilion.

Maka lahirlah FundMyHome ini bagi mengatasi masalah kritikal yang dihadapi pembeli dan pemaju. Ia dirasmikan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada 4 November lalu.

Nampak gaya projek ini sudah mendapat restu pihak kerajaan. Rujuk Dr M: Property Crowdfunding Will Help Build One Million Affordable Homes.

Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng pula berkata kerajaan akan memberi kelulusan kepada projek “property crowdfunding” sebegini dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia perlu memantau mekanisma pelaksanaannya. Rujuk Crowdfunding for housing worth the risk, says Guan Eng.

Apa Itu FundMyHome?

Sumber: Laman Web FundMyHome

Projek ini dibangunkan oleh EdgeProp Sdn Bhd dan merupakan satu cetusan idea untuk menyelesaikan ketidakcekapan pasaran yang sedang berlaku. Ia menemukan pembeli rumah pertama dan institusi kewangan dan perumahan dengan satu platform yang mudah.

Pembeli cuma perlu bayar 20% sahaja daripada harga rumah, dah boleh terus masuk ke dalam rumah idaman hari ini. Tiada lagi instalment bulanan seperti cara lama.

Baki 80% harga rumah akan disumbang oleh pembiaya yang terlibat, yang akan berkongsi pulangan daripada harga masa depan rumah tersebut.

Pembiaya buat masa ni hanya dibuka bank-bank, institusi kewangan dan sewaktu dengannya. Nampak gaya macam KWSP mungkin diberi lampu hijau untuk menjadi pembiaya. Rujuk Dr M: EPF Can Invest in FundMyHome Scheme If It Wants.

Apa Kelebihan Dan Kekurangan FundMyHome?

Sumber: Laman Web FundMyHome

Anda perlu tahu bahawa, inisiatif FundMyHome ini adalah disasarkan kepada mereka yang mahu membeli rumah untuk tujuan didiami sendiri atau disewakan.

Skim ini bukannya untuk spekulator atau juga dikenali sebagai flipper, di mana mereka ini jual beli rumah dalam masa yang singkat.

Kelebihannya, pembeli tidak perlu bayar sebarang faedah kerana tiada sebarang pembiayaan / pinjaman yang terlibat, tiada sebarang bayaran bulanan. Bayar 20% daripada harga rumah, dan rumah tersebut ‘jadi milik’ anda.

Kekurangannya pula, bayaran 20% itu mungkin agak tinggi dan pembeli mungkin perlu membuat pembiayaan peribadi. Kebanyakan pembeli rumah pertama terutamanya anak muda sebenarnya sukar dalam menyediakan wang pendahuluan atau deposit.

Keduanya anda perlu tanggung sebarang penurunan harga rumah. Walau bagaimanapun, anda hanya akan rugi berdasarkan jumlah yang telah dilaburkan.

Apa Syarat-Syarat Nak Beli Rumah FundMyHome?

Mereka yang layak untuk membeli rumah menerusi inisiatif FundMyHome perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

  • Warganegara Malaysia
  • 18 tahun dan ke atas
  • Pembeli rumah pertama
  • Bukan seorang yang bankrap

Perbandingan FundMyHome Dengan Cara Tradisional

Sumber: Laman Web FundMyHome

Jika diikutkan, cara tradisional pembelian rumah hanya memerlukan 10% duit muka tetapi mungkin berdepan dengan masalah cashflow bayaran balik pembiayaan perumahan.

Jom Tengok Rumah Yang Anda Boleh Beli Dengan FundMyHome

Sumber: Laman Web FundMyHome

Pembeli kena berhati-hati dan pastikan harga pasaran rumah yang ditawarkan adalah munasabah dan tidak terperangkap membeli pada harga yang bakal merugikan. Semak dulu harga pasaran rumah-rumah ini sebelum ambil keputusan membeli.

4 Langkah Mudah Bagi FundMyHome

Sumber: Laman Web FundMyHome

Cukup mudah dengan FundMyHome ni, dengan 4 langkah berikut:

1. Cari rumah yang anda berkenan

2. Beli rumah dengan membayar 20% daripada harga rumah

3. Tinggal di rumah tersebut atau sewakannya, tanpa sebarang instalment bulanan atau faedah dikenakan

4. Tahun ke-5 dah boleh refinance atau jual untuk peroleh keuntungan

Situasi Menang-Menang Untuk Semua Pihak

  • Pembeli Rumah dapat beli rumah dengan mudah, tak perlu risau akan pembiayaan atau faedah pinjaman
  • Pelabur dapat cara yang mudah dan selamat untuk melabur dalam hartanah
  • Pemaju mempunyai mekanisma untuk melariskan rumah mereka
  • Kerajaan dapat memenuhi keperluan perumahan rakyat dengan menggabungkan teknologi bagi meningkatkan produktiviti

Nak Tahu Lebih Lanjut Pasal FundMyHome?

Boleh hubungi mereka di:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OIB Lancar Gardens Idaman, Memperkukuh Portfolio Perumahan Mampu Milik Mampan Di Selangor

Rawang, 17 Ogos 2026: Oriental Interest Berhad (OIB) hari ini mengumumkan pelancaran rasmi Myra Idaman, sebuah pembangunan perumahan mampu milik terbaharunya di bawah program Rumah Idaman, yang dipasarkan dengan nama Gardens Idaman. Pelancaran ini memperluas lagi portfolio perumahan mampu milik OIB di Selangor, dengan Gardens Idaman menjadi pembangunan terbaharu Kumpulan di bawah program Rumah Idaman.

Meliputi kawasan seluas 11.226 ekar dengan nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM163.8 juta,
Gardens Idaman akan menawarkan 616 unit pangsapuri separa berperabot dengan harga bermula daripada RM250,000 hingga RM270,000. Setiap unit turut dilengkapi dengan dua ruang letak kereta.

Pembangunan berstatus pajakan ini dijangka siap pada tahun 2030 dan direka sebagai komuniti berpagar dan berpengawal untuk pembeli rumah pertama serta keluarga yang mencari kediaman yang lebih luas dan selesa.

Setiap unit berkeluasan 1,002 kaki persegi mempunyai tiga bilik tidur, dua bilik air dan dua ruang letak kereta, serta dilengkapi secara separa berperabot dengan almari pakaian, penghawa dingin, pemanas air, kabinet dapur, peti sejuk, televisyen dan kabinet TV.

Para penghuni juga akan menikmati Central Park yang menampilkan trek joging, gimnasium luar, taman permainan kanak-kanak, gelanggang futsal dan pickleball, selain kemudahan lain seperti dewan serbaguna, tadika serta surau.

William Lew, Pengurus Besar Unit Perniagaan Essential Myra, bahagian hartanah kediaman OIB, berkata program Rumah Idaman Selangor memainkan peranan penting dalam memperluaskan akses kepada perumahan mampu milik berkualiti di seluruh negeri.

“Program Rumah Idaman telah menjadi penanda aras penting dalam menjadikan pemilikan rumah berkualiti lebih mudah dicapai oleh pembeli rumah pertama.

“Sebagai salah satu pemaju yang menyertai program ini, peranan kami bukan sekadar membangunkan kediaman yang memenuhi keperluan program, tetapi juga sentiasa mencari peluang untuk mewujudkan nilai tambah kepada pemilik rumah serta komuniti yang bakal didiami mereka,” katanya

Pelancaran ini turut memperluas portfolio perumahan mampu milik OIB, dengan Gardens Idaman dan pembangunan akan datang, Saujana Idaman di Dengkil, masing-masing menerima pensijilan Provisional GreenRE Bronze, mengiktiraf komitmen projek-projek tersebut terhadap amalan pembangunan yang mampan dan bertanggungjawab terhadap alam sekitar.

GreenRE merupakan skim pensijilan bangunan hijau Malaysia yang ditubuhkan oleh
Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA), bagi mengiktiraf pembangunan yang
memenuhi penanda aras kelestarian merangkumi aspek seperti kecekapan tenaga, kecekapan air, perlindungan alam sekitar serta kualiti persekitaran dalaman.

Walaupun aspek kelestarian semakin diberi perhatian dalam sektor hartanah Malaysia, penerapan piawaian GreenRE dalam pembangunan perumahan mampu milik masih belum meluas.

Ini menunjukkan masih terdapat ruang untuk memperluaskan penerapan reka bentuk mampan dalam pembangunan perumahan mampu milik, agar manfaat kelestarian dapat dinikmati oleh lebih ramai pemilik rumah.

Lew menambah bahawa walaupun pensijilan GreenRE bukan merupakan keperluan di bawah program Rumah Idaman, OIB percaya aspek kelestarian wajar diterapkan dalam pembangunan perumahan mampu milik dan tidak seharusnya terhad kepada pembangunan bertaraf premium.

“Sering kali wujud persepsi bahawa kelestarian hanya sesuai untuk pembangunan berharga tinggi. Namun, kami percaya perumahan mampu milik juga boleh menerapkan elemen kelestarian tanpa menjejaskan kemampuan milik, terutamanya apabila aspek ini dipertimbangkan sejak peringkat awal reka bentuk.

“Pensijilan Provisional GreenRE Bronze yang diterima oleh Gardens Idaman dan Saujana Idaman menunjukkan bahawa kelestarian dan kemampuan milik boleh bergerak seiring. Pencapaian ini turut mencerminkan usaha kami untuk menerapkan pendekatan pembangunan yang lebih mampan dalam projek perumahan mampu milik,” jelasnya.

Gardens Idaman menggabungkan pelbagai ciri reka bentuk mampan termasuk reka bentuk luaran bangunan bagi mengurangkan penyerapan haba, kelengkapan kecekapan air 100%, penggunaan bahan binaan rendah karbon, sistem acuan aluminium boleh guna semula, sistem lif cekap tenaga, cat rendah penyerapan sebatian organik (VOC) serta pengoptimuman pencahayaan semula jadi.

Secara keseluruhannya, langkah-langkah ini dijangka meningkatkan kecekapan penggunaan tenaga dan air, memperbaiki kualiti persekitaran dalaman serta mewujudkan persekitaran kediaman yang lebih selesa untuk para penghuni.

Berdasarkan penilaian GreenRE, Gardens Idaman dijangka mencapai penjimatan tenaga kira-kira 30.61% berbanding dengan garis dasar GreenRE, serta mengurangkan pelepasan karbon operasi yang dianggarkan sebanyak 337 tan karbon dioksida setara (CO₂e) setiap tahun.

Terletak di salah satu koridor pertumbuhan utama Selangor, Gardens Idaman menawarkan hubungan strategik ke Rawang, Sungai Buloh, Kwasa Damansara, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur melalui Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (LATAR), Lebuhraya Koridor Guthrie serta Lebuhraya Utara-Selatan (NSE).

Pembangunan ini turut menawarkan akses mudah ke sekolah, kemudahan penjagaan kesihatan dan rekreasi serta pusat komersial berhampiran.

Gardens Idaman merupakan projek terbaharu dalam portfolio Rumah Idaman OIB, selepas kejayaan pelancaran Putra Idaman di Desa Pinggiran Putra pada tahun 2024.

Dengan Saujana Idaman dijadualkan untuk dilancarkan pada suku ketiga 2026, OIB akan terus mengembangkan portfolio perumahan mampu miliknya di Selangor, selaras dengan aspirasi perumahan negeri. Untuk maklumat lanjut mengenai Gardens Idaman, layari https://www.myra.com.my/myra-homes/gardensidaman