Andrew Carlssin: Raih Keuntungan 437,500% Dalam Pasaran Saham

Pada Mac 2003, FBI telah menahan seorang investor yang juga merupakan seorang trader berumur 44 tahun. Beliau yang di maksudkan ialah Andrew Carlssin yang juga dikenali sebagai The Wall Street Wizard. Beliau didakwa kerana melakukan kesalahan aktiviti insider trading.

Kisah kejayaan beliau tidak dapat dirungkai sama ada melalui kajian atau fakta yang boleh diterima dengan akal logik. Bayangkan dengan hanya bermodalkan hanya $800, beliau telah mengaut keuntungan sebanyak 437,500% iaitu bersamaan lebih $350 juta USD dalam masa bukan 10 atau 20 tahun, tetapi dalam 2 minggu sahaja.

Kebijaksanaan beliau telah menarik perhatian pihak penguasa hingga menyebabkan beliau terpaksa ditahan oleh FBI.

Semasa proses siasatan dijalankan, beliau telah mengejutkan dan mengelirukan FBI dengan kenyataan yang tidak masuk akal. Beliau mendakwa bahawasanya beliau tidak melakukan aktiviti insider trading untuk mengaut keuntungan tersebut, tetapi mengaku bahawa 126 High-Risk Trade yang dilakukan adalah berdasarkan pada pengetahuan beliau kerana dia berasal daripada masa depan. Lebih mengejutkan, apabila beliau mengaku berasal dari tahun 2256.

Setiap trade yang dilakukan oleh beliau sangat menakjubkan kerana kesemua trade beliau tepat mengenai sasaran, malah beliau melakukan Entry ketika harga saham tersebut berada di kedudukan yang paling rendah. Lebih pelik apabila selepas entry yang dilakukan oleh beliau, harga saham tersebut akan melonjak naik secara tiba-tiba.

Beliau turut mendakwa bahawa beliau mengetahui saham mana yang akan jatuh pada tahun 2003 sehingga boleh menyebabkan para pelabur mengalami kerugian yang teruk. Beliau akan sentiasa melakukan close entry yang tepat. Ini menyebabkan pihak penguasa mencurigai kejadian di sebalik cara beliau melakukan trading tanpa sebarang loss. 

Bersandarkan kepada cerita time travel, beliau mengetahui semua maklumat untuk berjaya dalam perdagangan saham. Memetik kata-kata beliau semasa rakaman bual bicara dengan FBI, ‘Saya sepatutnya melakukan trading tersebut kelihatan seperti semula jadi yang mana saya mesti melakukan sedikit loss dan bukannya memperlihatkan tindakan saya 100% sempurna. Ini untuk mengelakkan saya daripada dikenal pasti berasal dari masa hadapan’.

Selain daripada itu, beliau juga turut menceritakan apa yang terjadi kepada Osama Bin Laden dan bagaimana HIV AIDS boleh diubati. Selepas melakukan pengakuan jalan cerita sebenar tentang kejayaan beliau dalam dunia saham, beliau meminta untuk dilepaskan untuk kembali semula ke mesin masa beliau.

Walaupun telah didesak oleh FBI untuk menyatakan lokasi mesin masa tersebut, beliau hanya diam seribu bahasa dan tidak mengendahkan permintaan tersebut. Ini kerana beliau khuatir teknologi yang beliau ada akan jatuh kepada orang yang tidak sepatutnya.

Tahukah anda apa yang terjadi selepas beberapa hari penahan itu dilakukan?

Beliau telah lenyap sepenuhnya dan tiada sesiapa pun dapat menjejaki beliau. Malah, cap jari bukti beliau melarikan diri juga lesap. Beliau telah lenyap bersama dengan wang sebanyak $1,000,000 USD pada 4 April 2003. Begitu juga dengan misteri individu yang bertanggungjawab melepaskan beliau daripada tahanan penjara. Sehingga hari ini, tidak dapat dikenal pasti individu yang terlibat.

Bertambah misteri apabila nama beliau tidak pernah direkodkan di mana-mana tempat sehinggalah Disember 2002, 3 bulan sebelum beliau ditangkap. Securities Exchange Commission(SEC) mendakwa bahawa ‘beliau seorang pakar penipu dan memanipulasi fakta kerana setiap trade yang beliau lakukan tidak boleh hanya berlandaskan kepada tuah semata-mata, semestinya beliau telah melakukan kesalahan yang menyalahi undang-undang dan terlibat dalam insider trading information’. 

Memang sangat menarik dan misteri, tidak kurang juga ramai yang menyatakan beliau adalah salah seorang konspirasi terbaik sepanjang zaman. Adakah anda mempercayai bahawa kita boleh merentas perbatasan masa?

Seandainya anda mempunyai mesin masa, apakah tindakan anda untuk menjadi seorang Trader dan Investor terunggul sepanjang zaman.

Kisah mengenai Andres Carlssin ini merupakan satu daripada 10 kes pengembara masa yang masyhur. Boleh tengok lagi beberapa kisah menarik di Wikipedia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IOI Corp: Nasib Geopolitik Menjadi Penentu Impak Terbesar

Saranan BELI kekal dengan harga sasar (TP) baharu MYR5.35 daripada MYR4.85, potensi kenaikan harga saham 25% dan kadar dividen sekitar 3% untuk FY26F

Dengan andaian senario kes asas kami yang melibatkan gencatan senjata berpanjangan melebihi dua minggu yang tidak meruncing lagi, kami berpendapat harga CPO akan mencecah MYR4,200-4,500/tan. Hal ini menandakan mandat biodiesel lebih tinggi patut masih dilaksanakan, yang akan menyebabkan bekalan keseluruhan minyak sayuran berkurangan di serata dunia – dengan nisbah stok/penggunaan 2026F jatuh bawah paras purata. Kami tingkatkan andaian harga CPO sewajarnya.

Jurang perbezaan minyak sawit-minyak gas (POGO) kembali positif

Hubung kait antara harga CPO dengan harga minyak mentah menurun kepada 0.75x (daripada paras tinggi 0.9x semasa mulanya perangAS/Israel-Iran). Dengan ini, perbezaan POGO kembali positif (CPO > minyak gas), walaupun pada kadar kecil sebanyak +USD11.70/tong (daripada -USD43/tong setakat akhir Mac, dan +USD52/tong pada awal 2026). Pada perbezaan POGO kini, kami anggarkan dana biodiesel Indonesia masih mencukupi untuk memberikan subsidi kepada B50 pada kadar cukai eksport dan levi semasa. Terdapat juga kemungkinan kembalinya permintaan biodiesel bukan keperluan sebanyak 3j tan setahun, sekiranya perbezaan POGO bertukar negatif.

Tiga senario geopolitik

Senario kes asas yang diramalkan oleh pasukan ekonomi kami dengan kebarangkalian 60% ialah gencatan senjata di Timur Tengah akan berterusan melebihi dua minggu, dengan tidak meruncing lagi sehingga akhir tahun 2026. Sekiranya kejadian ini berlaku, kami menjangka harga minyak akan menurun dengan sederhana, dan mencecah pertengahan USD80/tong. Harga CPO pula mungkin mencecah sekitar MYR4,300-4,500/tan, jika hubung kait harga yang sama diandaikan. Pada paras ini, perbezaan harga POGO mungkin masih agak kecil, yang bermakna mandat biodiesel yang lebih tinggi patut masih dapat dilaksanakan

Nisbah stok/penggunaan mungkin jatuh ke bawah paras purata lampau dengan B50

Tanpa mengambil kira faktor geopolitik dan jika senario kes asas kami menjadi kenyataan, mandat biodiesel lebih tinggi masih akan dilaksanakan, yang menyebabkan bekalan keseluruhan minyak sayuran berkurangan di seluruh dunia. Sekiranya biodiesel B50 di Indonesia dilaksanakan selama setengah tahun, kami anggarkan nisbah stok/penggunaan bagi 17 Minyak & Lemak, lapan minyak sayuran, dan PO akan jatuh ke bawah paras purata, yang menandakan harga CPO mungkin lebih bertahan berbanding harga minyak mentah, meskipun dalam senario “keamanan berpanjangan”.

Kebarangkalian El Nino berlaku meningkat kepada 93% untuk Sep-Nov 2026

Manakala kebarangkalian tertinggi untuk El Nino yang kuat berlaku ialah 51% untuk Nov 2026-Jan 2027. Perkara ini wajar dipantau, kerana kejadian El Nino yang kuat akan menandakan penurunan bekalan PO.

Risiko negatif yang perlu diperhatikan

Termasuklah jatuhnya tahap permintaan, kenaikan kos, keluaran kacang soya meningkat, dan penyelesaian tarif AS/China.

Kami tingkatkan harga CPO setiap tan kepada MYR4,400 daripada MYR4,250 untuk 2026F, dan kepada MYR4,300 daripada MYR4,100 untuk 2027F. Kami juga menaikkan perolehan IOI untuk FY26-28F sebanyak 6.4%, 14.5% dan 14.5% selepas menyelaraskan andaian FX dalaman terkini kami.

Saranan BELI kekal terhadap syarikat perladangan bermodal besar dengan nilai murah ini

TP kami yang diperoleh melalui SOP sebanyak MYR5.35 memasukkan premium ESG 2%.

Asas Penilaian

Kami menggunakan penilaian SOP yang terdiri daripada:
i. P/E 2026F 18x bagi bahagian perladangan
ii. P/E 2026F 18x bagi bahagian hiliran
iii. Harga sasar kami untuk syarikat sekutunya Bumitama Agri

Hal ini dibantu oleh EV/ha sebanyak USD35,000/ha, yang merupakan paras tinggi yang direkodkan oleh syarikat Malaysia bermodal besar yang lain.

Faktor Pemacu Utama

i. Kenaikan harga CPO
ii. Hasil pengeluaran FFB lebih tinggi
iii. Tahap persaingan bahagian pemprosesan hilirannya yang semakin baik berbanding syarikat lain

Risiko Utama

i. Pergerakan harga CPO
ii. Risiko cuaca
iii. Dinamik permintaan dan bekalan dalam industri minyak sayuran dunia.

Profil Syarikat

IOI Corp pengeluar minyak sawit bersepadu besar dan mempunyai kawasan perladangan minyak sawit di
Malaysia dan Indonesia. Ia juga mengendalikan kemudahan pembuatan hiliran seperti kilang penapisan, loji oleokimia dan loji pembuatan lemak khusus.

Carta Saranan

Penganalisis
Hoe Lee Leng +603 2302 8110 ([email protected])

Penafian :
Laporan penyelidikan ini disediakan oleh pasukan Penyelidikan RHB (RHB Research Team) dari RHB Investment Bank Bhd.