Pelantikan Ke Majlis Penasihat Syariah (MPS) SC Untuk Penggal 1 Julai 2023-30 Jun 2026

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan barisan Majlis Penasihat Syariah (MPS) baharunya untuk tempoh tiga tahun bermula 1 Julai 2023 hingga 30 Jun 2026.

Barisan baharu terdiri daripada ahli berikut:

  1. Profesor Dr. Aznan Hasan – Profesor, Institut Perbankan dan Kewangan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Pelantikan Semula)
  2. Profesor Dr. Engku Rabiah Adawiah Engku Ali – Profesor, Institut Perbankan dan Kewangan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Pelantikan Semula)
  3. Profesor Dr. Ashraf Md Hashim – Timbalan Presiden Penyelidikan/Pengarah Eksekutif, Pusat Pengurusan Penyelidikan ISRA, Universiti INCEIF (Pelantikan Semula)
  4. Profesor Dato’ Dr. Asmadi Mohamed Naim – Naib Canselor, Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (Pelantikan Semula)
  5. Profesor Madya Dr. Mohamed Fairooz Abdul Khir – Pengarah, Pusat Kecemerlangan Kewangan Sosial Islam, Universiti INCEIF (Pelantikan Semula)
  6. Sahibus Samahah Dato’ Setia Dr. Haji Anhar Haji Opir – Mufti Selangor (Pelantikan Baru)
  7. Dr. Marjan Muhammad – Pengarah, Jaminan Kualiti Penyelidikan dan Penerbitan, Pusat Pengurusan Penyelidikan ISRA, Universiti INCEIF (Lantikan Baharu)
  8. Penolong Profesor Dr. Akhtarzaite Haji Abdul Aziz – Penolong Profesor, Abdulhamid Abusulayman Kulliyyah Ilmu Wahyu dan Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Pelantikan Baru)
  9. En Burhanuddin Lukman – Bekas Penyelidik, Akademi Penyelidikan Syariah Antarabangsa untuk Kewangan Islam (Pelantikan Baru)

Ditubuhkan pada 16 Mei 1996 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia 1993, MPS merupakan pihak berkuasa yang menentukan penggunaan prinsip Syariah dalam urus niaga pasaran modal Islam (ICM).

Di samping itu, mandat MPS termasuk memastikan pelaksanaan ICM mematuhi prinsip Syariah.

MPS terdiri daripada cendekiawan Syariah terkemuka, ahli akademik dan pengamal pasaran yang mempunyai pengetahuan dan pengalaman luas dalam bidang Syariah, pasaran modal, kewangan dan undang-undang.

Mengulas mengenai barisan baharu itu, Pengerusi SC Dato’ Seri Dr Awang Adek Hussin berkata: “MPS memainkan peranan penting dalam memastikan pasaran modal Islam sentiasa mengikuti perkembangan terkini dalam industri, di samping menyokong dan memudahkan usaha untuk mengukuhkan kedudukan Malaysia dalam ruang ini.

“Di SC, kami terus menyepadukan inovasi dan kemampanan ke dalam pengetahuan dan amalan Syariah untuk mengukuhkan daya saing Malaysia sebagai hab kepimpinan pemikiran ICM global yang terkemuka.”

“Terima kasih diucapkan kepada ahli terdahulu atas dedikasi mereka dalammemajukan pembangunan ICM Malaysia. Diharapkan barisan ahli baharu untuk penggal ini akan terus memajukan aspirasi kewangan Islam,” katanya.

Untuk maklumat lanjut tentang MPS, sila layari: https://www.sc.com.my/development/icm/shariah/members-of-the-shariah-advisory-council.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Ramai yang nak gandakan duit simpanan dalam saham tapi fikir berpuluh kali. Jadi buku ini adalah step pertama. Bila baca buku ini, boleh 99% stay ahead dari orang lain! Bonusnya dapat jimat banyak masa.

Kami juga faham yang 2 sebab utama kenapa anak muda masih belum mula melabur saham adalah sebab TAKUT dan BELUM CUKUP DUIT. Yelah, kita melabur sebab nak tenang, bukan nak risau setiap masa.

Sambil kami terlibat dalam pasaran saham, sambil pandaikan orang lain tentang saham.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada anda semua yang tak putus-putus menyokong kami dari awal sehingga ke hari ini.

Berita Baik : Kami sedang buat jualan penghabisan stok di Shopee!!

Previous ArticleNext Article

FCPO: Lantunan Melawan Arus Namun Trend Menurun Masih Berlangsung

  • Kekalkan pegangan jualan

FCPO mencatat lantunan melawan arus trend semalam apabila menaik MYR13 untuk ditutup pada paras MYR4,551. Komoditi ini membuka sesi dagangan pada paras lebih rendah iaitu sebanyak MYR4,534. Ia jatuh kepada paras terendah sesi hari itu sebanyak MYR4,528 sebelum minat pembelian yang kuat muncul, lalu membawanya kepada paras tertinggi berjumlah MYR4,580. Akhirnya, ia menutup dagangan berhampiran paras tertinggi berkenaan dan membentuk corak lilin menaik. Pergerakan harga yang positif ini dianggap sebagai lantunan yang melawan arus trend. RSI sekarang semakin meningkat, sekali gus menunjukkan momentum menaik kembali muncul.

Walaupun mengalami kenaikan harga, komoditi ini masih lagi berada di bawah garisan SMA 50 hari, yang mengesahkan bahawa struktur pasaran menurun dalam jangka sederhana masih kuat. Kami ramalkan tekanan jualan akan kembali menghampiri garisan SMA 50 hari sekiranya momentum menaik bertahan. Buat masa sekarang, kami tetap berpegang pada bias dagangan negatif melainkan FCPO melepasi paras MYR4,700.

Kami menyarankan para pedagang untuk terus mengekalkan pegangan jualan yang dimulakan pada penutupan 12 Mei, iaitu MYR4,481. Untuk mengurus risiko-risiko dagangan yang ada, paras ambang henti rugi kekal kukuh pada MYR4,700.

Paras sokongan pertama berada pada MYR4,390 yang diikuti oleh paras MYR4,300. Paras rintangan pertama sebaliknya berada pada MYR4,700 dan diikuti oleh paras rintangan lebih tinggi bernilai MYR4,840.