PM Anwar, Dua Menteri Adakan Pertemuan Secara Maya Bersama Elon Musk

KUALA LUMPUR, 14 Julai (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengadakan persidangan video bersama dengan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SpaceX, Elon Musk.

Turut serta dalam persidangan video bersama Musk yang juga CEO Tesla Inc ialah Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dan Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

“Saya mengalu-alukan minat dan keputusan pelaburan syarikat di Malaysia dan juga kesediaan  Musk untuk datang ke Malaysia,” kata Anwar yang juga Menteri Kewangan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Beliau turut menyampaikan ucap tahniah dan dokongan kerajaan atas pembukaan ibu pejabat, pusat servis dan pusat pengalaman jenama kenderaan elektrik Tesla milik Musk di Selangor pada tahun ini.

Menurut Anwar, Malaysia akan terus memperkasakan komitmen dalam soal pelepasan karbon sifar bersih atau ‘net-zero emissions’ seawal-awalnya pada tahun 2050. 

Beliau berkata Malaysia mempunyai pelan dan ekosistem komprehensif, serta sumber yang berdaya saing dalam menyokong industri tenaga bersih termasuk mobiliti elektrik.

Katanya perbincangan turut berkisar kepada penyertaan syarikat SpaceX dalam perkhidmatan satelit Starlink yang dapat menyumbang kepada capaian internet yang lebih laju dan meluas terutamanya di kawasan pedalaman, yang hanya memerlukan infrastruktur fizikal dan tanah yang minimum bagi meningkatkan rangkaian internet global.

“Inisiatif ini akan meningkatkan keupayaan dan kesejahteraan rakyat, terutamanya dari aspek pendidikan dan potensi teknologi pertanian serta penjanaan pendapatan,” jelas Anwar.

Pertemuan maya itu bermula 9.30 pagi dan berlangsung selama kira-kira 25 minit.

Jumaat lalu, Anwar memaklumkan beliau akan mengadakan pertemuan dengan Musk minggu ini bagi meneroka cara untuk syarikat kenderaan elektrik utama itu menambah pelaburan di Malaysia.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA