Kerajaan Akan Pertimbang Cadangan Kelapa Dijadikan Komoditi Negara — Fadhillah

BANTING, 6 Ogos (Bernama) — Kerajaan melalui Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan mempertimbangkan cadangan untuk menjadikan kelapa sebagai komoditi negara. 

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Fadillah Yusof berkata cadangan oleh pekebun kecil mengenai perkara itu akan di bawa ke peringkat atasan untuk dibincangkan dan dipersetujui. 

“Ada juga cadangan tadi (daripada pekebun kecil) khususnya daripada sebelah Sabak Bernam Dan Tanjung Karang, meminta kalau dapat kelapa dimasukkan (dijadikan) sebagai komoditi. 

“Jadi Lembaga Koko Malaysia akan menjaga koko dan juga kelapa, ini kita akan bawa cadangan ke peringkat atasan untuk kita bincangkan sama ada boleh dipersetujui ataupun tidak dan bagaimana kita boleh melihatnya,” katanya kepada media selepas sesi santai mesra bersama pengusaha tanaman koko di kebun Lee’s Cocoa, di Tanjung Sepat, Selangor hari ini. 

Sesi tersebut merupakan salah satu daripada pengisian Program Trek Komoditi Zon Tengah Semenanjung 2023 anjuran KPK. 

Sesi dialog bersama petani, usahawan dan komuniti koko dari sekitar negeri Selangor itu diadakan untuk mendengar isu dan permasalahan sektor penanaman koko serta mendapatkan cadangan penambahbaikan yang boleh dilaksanakan untuk mempertingkat pengeluaran biji koko dan pendapatan petani.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Petronas Tingkatkan Modal RM300 Bilion Untuk Lima Tahun Akan Datang

Berikutan kekurangan pelaburan dalam industri minyak dan gas sejak beberapa tahun yang lalu, peningkatan yang lebih ketara dalam perbelanjaan modal (capex) dijangka akan berlaku bagi segmen eksplorasi dan pengeluaran (E&P) di perairan lepas secara global. Petronas turut merancang untuk melaburkan sebanyak RM300 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan purata sekitar RM60 bilion setahun atau peningkatan sebanyak 43% berbanding tempoh lima tahun sebelumnya.

Sumber: Malaysia’s Q4 Market Outlook, Rakuten Trade Research