Ericsson Pilih Malaysia Sebagai Hab Asia Tenggara Untuk Hasilkan Produk 5G

GEORGE TOWN, 4 Ogos (Bernama) — Peneraju 5G global, Ericsson memilih Malaysia sebagai antara 11 tapak pembuatan utamanya di dunia dan hab pertama di Asia Tenggara yang akan mengeluarkan produk 5G canggih untuk menyokong pelaksanaan 5G global dan tempatan.

Presiden Ericsson Malaysia, Sri Lanka dan Bangladesh, David Hägerbro berkata pengeluaran peralatan radio 5G global Ericsson di Malaysia merupakan sumbangan sosio-ekonomi tambahan pihaknya kepada negara ini.

Beliau berkata ia juga menandakan usaha terbaru daripada pelbagai inisiatif untuk membawa pengalaman, kepakaran dan visi global Ericsson kepada Malaysia dalam menyokong cita-cita kerajaan untuk menjadi peneraju digital.

“Ericsson ialah peneraju dunia dalam teknologi 5G, dan kini menguasai 147 rangkaian langsung di 63 negara, termasuk Malaysia.

“Malaysia ialah pasaran penting bagi Ericsson dan inisiatif di Malaysia ini akan menyumbang kepada ekonomi tempatan menerusi pekerjaan dan pemindahan pengetahuan teknikal kepada tenaga kerja tempatan dalam bidang seperti pembuatan, kejuruteraan produk dan pengujian peralatan,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian kemudahan pembuatan peralatan 5G global Ericsson di sini, pada Jumaat.

Timbalan Menteri Komunkasi dan Digital, Teo Nie Ching dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow secara bersama merasmikan kilang pembuatan itu.

Hagerbro berkata peralatan radio 5G yang dihasilkan di Malaysia termasuk radio bersepadu antena MIMO (Maksimum Input Maksimum Output) Raya Ericsson yang menerajui industri ringan dan cekap tenaga serta dihasilkan di Prai, Pulau Pinang, dengan kerjasama pembuat elektronik yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Flex.

Ericsson beroperasi di Malaysia sejak 1965 dan sedang melaksanakan rangkaian 5G untuk Malaysia, yang prestasinya telah diiktiraf di peringkat global.

Beliau berkata selain melaksanakan rangkaian 5G bertaraf dunia, pemilihan Malaysia untuk pembuatan juga meningkatkan sumbangan sosio-ekonomi Ericsson kepada negara ini.

Hagerbro berkata Ericsson akan terus melaksanakan rangkaian 5G yang terjamin, mampu milik, bertaraf dunia serta pengalaman pelanggan untuk Malaysia.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang Antara 4 – 5 Peratus Pada 2024 – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang antara empat dan lima peratus pada 2024, disokong oleh eksport yang pulih dan permintaan domestik yang berdaya tahan, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan. 

Beliau berkata perdagangan yang pulih akan disokong oleh kitaran meningkat teknologi global dan pemulihan seterusnya dalam aktiviti pelancongan.

“Perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pendapatan dan pekerjaan yang bertambah baik. Aktiviti pelaburan akan dipacu oleh kemajuan seterusnya dalam projek pelaburan untuk tempoh beberapa tahun oleh sektor awam dan swasta,” katanya dalam ucaptama pada Sasana Symposium 2024 anjuran Bank Negara Malaysia (BNM) di sini hari ini. 

Beliau berkata pelaksanaan inisiatif pemangkin di bawah pelbagai pelan induk seperti Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) dan Rancangan Malaysia Ke-12, akan meningkatkan lagi pelaburan.

Oleh itu, Amir Hamzah berkata kerajaan komited untuk melaksanakan pembaharuan struktur yang bermakna kerana ini adalah perlu untuk membina Malaysia yang lebih makmur dan inklusif.

Dalam perkara ini, katanya pembaharuan strategik yang melibatkan pelbagai langkah sedang dilaksanakan untuk menyokong usaha ini.

“Pertama, meningkatkan asas dengan mewujudkan lebih banyak ruang fiskal dan menjadikan bahagian ekonomi lebih besar untuk lebih banyak penyertaan.

“Kedua, menaikkan siling dengan meningkatkan perlindungan sosial dan ketiga, mewujudkan tadbir urus yang baik,” katanya.

Beliau berkata Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal (FRA) dan Rangka Kerja Fiskal Jangka Sederhana (MTFF) adalah langkah penting untuk meluaskan dan mempelbagaikan asas hasil.

Selain itu, katanya Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat daripada penyusunan semula rantaian nilai global.

“Untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang ini, kami memberi keutamaan kepada dasar untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi yang meningkatkan daya saing ekonomi kita dan mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi,” katanya.

Oleh itu, katanya dengan memacu pembaharuan struktur ini, Malaysia akan meningkatkan daya saing globalnya berbanding negara-negara lain yang turut berusaha untuk meningkatkan potensi pertumbuhan mereka, menangani defisit fiskal dan meningkatkan kecekapan sumber. 

— BERNAMA