Kerajaan Hadkan Keluasan Tanaman Sawit Untuk Industri Sawit Mampan – TPM Fadillah

KUALA LUMPUR, 6 Julai (Bernama) — Kerajaan komited dalam menerajui kemampanan industri sawit termasuk mengehadkan keluasan kawasan tanaman sawit negara, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Fadillah yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata bagi meningkatkan pengeluaran minyak sawit, usaha difokuskan kepada kawasan tanaman sedia ada melalui aktiviti penanaman semula menggunakan baka yang akan memberikan hasil tinggi dan menerusi amalan pertanian baik. 

“Kemampanan sektor sawit kini merupakan isu global yang perlu ditangani bersama bagi keseimbangan antara kemakmuran ekonomi dan pemeliharaan alam sekitar.

“Sejajar dengan konsep Malaysia Madani yang menggariskan kemampanan sebagai salah satu teras utama, saya menggesa semua pihak berkepentingan dalam industri sawit supaya memegang teguh prinsip kemampanan dalam usaha meningkatkan ekonomi tanpa menjejaskan alam sekitar dan kebajikan rakyat,” katanya pada majlis perasmian Program Pemindahan Teknologi Sawit di ibu pejabat Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dekat sini, hari ini.

Teks ucapan beliau telah dibacakan oleh Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) Mohamad Helmy Othman Basha.

Selain itu, Fadillah berkata pelaksanaan Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) secara mandatori adalah bagi memastikan kemampanan industri sawit dan penghasilan produk minyak sawit berkualiti.

“Setakat 31 Mei 2023, sejumlah 95.81 peratus kawasan bertanam sawit telah dipersijilkan dengan MSPO. Justeru itu, saya yakin dengan penggunaan teknologi secara berkesan dan pematuhan kepada amalan pertanian mampan, industri sawit Malaysia mampu bersaing di peringkat global bagi memenuhi permintaan minyak dan lelemak yang semakin meningkat,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Aset Rizab Rasmi Malaysia Berjumlah US$112.46 Bilion Pada Akhir Ogos – BNM

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) — Aset rizab rasmi Malaysia berjumlah US$112.46 bilion pada akhir Ogos 2023, berdasarkan format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Dalam kenyataan pada Jumaat mengenai Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Ogos 2023, Bank Negara Malaysia (BNM) turut menjelaskan aset mata wang asing lain berjumlah US$1.7 juta.

“Secara keseluruhan, butiran terperinci rizab antarabangsa mengikut format SDDS IMF menunjukkan rizab antarabangsa Malaysia pada akhir Ogos 2023 tetap boleh guna,” jelasnya.

Menurut BNM mengikut format SDDS IMF, butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain,  jangkaan serta prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi kerajaan Persekutuan dan BNM untuk tempoh 12 bulan akan datang.

“Bagi tempoh 12 bulan akan datang, aliran keluar jangka pendek yang telah dikenal pasti bagi pinjaman, sekuriti dan deposit mata wang asing berjumlah US$17.56 bilion.

“Aliran keluar jangka pendek ini termasuk pembayaran balik berjadual peminjaman luar negara oleh kerajaan dan kematangan Bil Antara Bank dalam mata wang asing Bank Negara,” tambahnya.

Bank pusat juga memaklumkan kedudukan jualan hadapan bersih adalah sebanyak US$22.89 bilion pada akhir Ogos 2023, mencerminkan pengurusan mudah tunai ringgit dalam pasaran wang.

Sejajar dengan amalan yang diterima pakai sejak April 2006, data itu tidak termasuk unjuran aliran masuk mata wang asing daripada pendapatan faedah dan pengeluaran pinjaman projek, jelasnya.

Unjuran aliran masuk mata wang asing berjumlah US$2.23 bilion untuk tempoh 12 bulan akan datang, tambahnya.

Menurut BNM satu-satunya saluran keluar bersih jangka pendek aset mata wang asing luar jangka ialah jaminan Kerajaan bagi hutang luar negera dalam mata wang asing yang akan matang dalam tempoh satu tahun, berjumlah US$369.5 juta.

“Rizab antarabangsa Malaysia tidak mempunyai sebarang pinjaman dalam mata wang asing yang terkandung opsyen, serta tidak mempunyai kemudahan kredit dan kemudahan kredit tanpa syarat yang belum digunakan yang diberikan oleh atau kepada bank pusat lain, organisasi antarabangsa, serta bank dan institusi kewangan lain.

“BNM juga tidak terbabit dalam urus niaga opsyen mata wang asing terhadap ringgit,” jelasnya.

— BERNAMA