Kerajaan Perpaduan Perlu Tangani Segera Isu Ekonomi – Emir Research

KUALA LUMPUR, 24 Nov (Bernama) — Kerajaan perpaduan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Malaysia ke-10 Datuk Seri Anwar Ibrahim harus segera menangani isu ekonomi negara terutamanya dengan cabaran ekonomi semasa dan jangkaan kemelesetan ekonomi dunia pada tahun depan.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EMIR Research Datuk Dr Rais Hussin Mohamed Ariff berkata isu peningkatan kos sara hidup, hala tuju pendidikan negara serta jaminan sektor pekerjaan perlu terus diberikan penekanan mendalam bagi memastikan bebanan rakyat dapat dikurangkan.

“Kos sara hidup harus segera diselesaikan, kerana kita boleh lihat kadar inflasi meningkat, namun gaji tidak naik, ringgit jatuh mengakibatkan barangan diimport naik mendadak, dan ini memberi kesan kepada pendapatan boleh guna,” katanya ketika ditemu bual pada program LIVE Buletin Bernama Khas, malam ini.

Rais Hussin menegaskan kerajaan harus melaksanakan pembaharuan struktur yang akan membantu memulihkan keyakinan pelabur dan pada masa yang sama memastikan ekonomi negara berkembang pada kadar yang lebih baik.

Menyentuh prestasi pasaran saham dan ringgit yang mencatatkan peningkatan hari ini, beliau berkata, ia merupakan petanda awal yang positif, namun Malaysia memerlukan polisi pelaburan yang konsisten untuk menarik pelabur datang ke negara ini.

“Jika tidak, orang tidak mahu datang ke Malaysia dan melabur,” katanya.

Mengambil contoh isu polisi kabotaj, beliau menekankan Malaysia kehilangan berbilion ringgit disebabkan oleh perubahan polisi berikutan pertukaran kerajaan.

“Kita perlu merangka perancangan yang menyeluruh dan polisi tidak boleh berubah sekiranya kerajaan berubah, seperti yang terjadi sebelum ini,” katanya sambil menambah perancangan tersebut harus mengambil kira faktor ekonomi dalaman dan luaran.

Mengenai isu sekuriti makanan, Rais Hussin berkata kadar sekuriti makanan di Malaysia adalah antara yang terendah di dunia iaitu pada dua peratus.

“Kita mengimport makanan bernilai hampir RM65 juta dan sekiranya kita berjaya mengaktifkan semula aktiviti agrikultur dan menggunakan dengan set kemahiran Revolusi Perindustrian Ke-4 (4IR), ia tidak lagi digelar aktiviti yang kotor, malahan peluang pekerjaan dapat ditingkatkan, dan pada masa yang sama kadar kebergantungan kepada makanan import boleh dikurangkan,” katanya.

Ringgit ditutup tinggi hari ini, melonjak 1.8 peratus ke paras tertinggi dalam tempoh dua bulan berbanding dolar AS.

Pada 6 petang, mata wang tempatan itu naik 815 mata peratusan kepada 4.4910/5000 berbanding dolar AS daripada paras 4.5725/5775 pada Rabu.

Manakala Bursa Malaysia pula ditutup pada paras tertinggi dalam tempoh tiga bulan dengan indeks utama meningkat sebanyak 4.04 peratus.

Pada 5 petang, indeks petunjuk utama FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) meningkat 58.38 mata kepada 1,501.88 berbanding 1,443.50 pada Rabu.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Dunia Saksikan Pemberhentian Pekerja Terbesar Dalam Sejarah

Pada waktu pandemik tengah memuncak, syarikat-syarikat teknologi besar seperti Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce dan Facebook telah mengambil pekerja dengan begitu aktif, tindakan pada masa itu adalah untuk menampung permintaan yang sangat tinggi ketika ramai pengguna memerlukan sokongan teknologi untuk bekerja dari rumah.

Namun begitu, selepas pembukaan sempadan dan ramai pekerja kembali ke pejabat masing-masing, permintaan pada syarikat teknologi ini semakin menurun dan merudum. Pekerja-pekerja yang diambil semasa pandemik kini menjadi beban kepada syarikat.

Masalah lebih merumitkan apabila terdapat gangguan rantaian bekalan yang berterusan, inflasi dan pertempuran di Ukraine menjejaskan kebanyakan syarikat komersial dan penurunan perbelanjaan pengguna disebabkan kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi. 

Menurut maklumat yang dikumpul oleh Layoffs.fyi, majikan dalam sektor teknologi secara kolektif telah memberhentikan lebih daripada 150,000 pekerjaan pada 2022. Lebih mengejutkan dalam masa tiga minggu pertama 2023, pemberhentian pekerja meningkat kepada lebih 30% daripada jumlah itu.

Syarikat GOOGLE ALPHABET

CEO GOOGLE Sundar Pichai telah mengumumkan pemberhentian 6% pekerja dari jumlah keseluruhan pekerja yang ada iaitu 12,000 pekerja dari syarikat itu. Hal ini kerana syarikat merekodkan penurunan pertumbuhan pendapatan pada suku ketiga pada tahun lalu.

Syarikat bersetuju untuk membayar pampasan setidak-tidaknya 16 minggu gaji hingga 6 bulan gaji pada mereka yang terkesan dengan pembuangan kerja tersebut.

Gambar: Channel News Asia

Syarikat MICROSOFT

Gambar: headquartersoffice.com

CEO Microsoft Satya Nadella telah umumkan perancangan untuk mengurangkan tenaga kerja sebanyak 5% iaitu 10,000 pekerja. Keputusan ini diambil untuk menyusun semula struktur organisasi syarikat dan menyelaraskan struktur kewangan syarikat. Dalam masa yang sama, untuk meningkatkan pelaburan di medium yang lebih menguntungkan pada jangka masa panjang.

Microsoft melaporkan pertumbuhan perlahan dalam lima tahun terakhir kebelakangan ini. Sebahagian besar penurunan ini disebabkan peningkatan kekuatan dollar AS dan penurunan penjualan komputer peribadi terus berlaku sehingga menyebabkan pendapatan bersih menurun 14% menjadi $17.56 juta berbanding tahun yang lalu.

Syarikat Perbankan Goldman Sachs

Sektor perbankan juga tidak terkecuali dalam pemberhentian pekerja. Syarikat Goldman Sachs mengumumkan lebih 3,000 orang pekerja akan dikurangkan dari pejabat mereka. Ini merupakan pemberhentian pekerja terbesar sejak krisis kewangan 14 tahun yang lalu. Bahagian pelaburan mengalami pembuangan pekerja paling ramai. Usaha ini adalah untuk memastikan Goldman Sachs kekal relevan untuk mengharungi masa-masa sukar pada tahun ini. 

Bukan saja Goldman Sachs, malah bank-bank besar lain juga mengumumkan keputusan yang sama. HSBC akan memberhentikan sekurang-kurangnya 200 orang manakala Morgan Stanley akan mengurangkan 2% jumlah pekerja yang ada iaitu lebih kurang 1600 orang pekerja.

Syarikat Start-Up

Syarikat start-up media sosial yang disokong oleh Google dan berpangkalan di India, ShareChat mengatakan mereka juga akan memberhentikan 20% dari tenaga kerjanya untuk mempersiapkan diri menghadapi rintangan ekonomi yang akan datang. Langkah ini akan memberi kesan pada lebih dari 400 orang pekerja. 

Syarikat Informatica juga akan memberhentikan 7% tenaga kerjanya untuk mengurang kos perbelanjaan bulanan. Syarikat yang menjalankan perniagaan pengurusan data ini telah merencanakan pemberhentian pekerja sehingga suku pertama tahun 2023.

Syarikat Informatica, yang berpusat di Redwood City, California, akan membayar pampasan sekitar $25 juta hingga $35 juta dalam bentuk pengeluaran tunai untuk semua pekerja yang terjejas dengan langkah pengurangan tersebut.

Syarikat Mengambil Langkah Berhati-Hati

Banyak sektor industri yang mengambil langkah berhati-hati apabila masuk tahun 2023. Hal ini kerana pada suku akhir 2022, mereka menyaksikan keperlahanan dalam aktiviti ekonomi dan seterusnya menjejaskan pendapatan syarikat mereka. Oleh itu, langkah pengurangan pekerja adalah usaha awal untuk memastikan syarikat terus maju dan kekal relevan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee