Bagaimana Rusia Dan China Bergabung Untuk Mengurangkan Pengaruh Dolar Amerika Syarikat Di Pasaran Antarabangsa

Peperangan perdagangan antara kuasa barat dan timur berlaku sejak dahulu lagi dan masih lagi tidak berkesudahan. Antara perang yang paling hebat tanpa melibatkan senjata adalah perang dingin antara blok kapitalis yang diketuai oleh blok Amerika Syarikat (AS) dan eropah barat menentang blok komunis yang diketuai oleh Soviet Union. Setelah kejatuhan regim Soviet Union pada tahun 1991, AS secara solonya berjaya mendominasi ekonomi dan pengaruh di dunia.

Kredit Gambar: Films for Action

Hal ini menyebabkan negara-negara yang lemah terpaksa mengikut acuan yang dicipta oleh AS walaupun tidak bersetuju dengan polisi negara itu. Polisi AS dilihat ingin mengetuai segenap polisi yang terdapat di dunia. Kini dengan kebangkitan negara China yang menjadi kuasa ekonomi kedua terbesar di dunia selepas AS, ia dilihat bakal mengugat AS dalam pentas antarabangsa.

China masih mengamalkan sistem komunis dalam pentadbiran negaranya. Rusia pula telah menjadi negara demokrasi selepas kejatuhan Soviet Union yang tidak sehaluan dalam banyak perkara. Terutamanya dalam hala tuju yang melibatkan negara eropah timur yang menjadi sebahagian dari Kesatuan Soviet Union ketika dahulu.

Rusia juga terpaksa menurut hampir semua polisi perdagangan yang direncanakan oleh AS di peringkat antarabangsa. Disebabkan perkara tersebut, AS telah berjaya mengukuhkan dolar mereka di pasaran antarabangsa disebabkan perdagangan yang menggunakan Dolar AS. Hal ini termasuk dengan negara yang tidak sebulu dengan AS.

Kenapa Dolar Amerika Syarikat Sangat Kukuh Di Pasaran Antarabangsa

Antara sebab utama Dolar AS sangat berkuasa adalah disebabkan kepercayaan yang dimiliki oleh negara lain kepada mata wang tersebut. Kedudukan ekonomi AS yang sangat stabil ditambah pula dengan negara yang paling kurang rasuah menyebabkan ramai negara percaya akan nilai Dolar AS. Amerika Syarikat juga mempunyai simpanan reserve emas terbesar di dunia walaupun negara itu tidak bersandarkan emas dalam menilai mata wang mereka. 

Selain itu, pada era 1945-an, negara Arab Saudi telah berjanji akan menjual minyak mentah ke Amerika Syarikat dalam bentuk dolar. Disebabkan perkara tersebut, hampir kesemua perdagangan minyak mentah hari ini dilakukan dalam nilai Dolar Amerika Syarikat. Secara tidak langsung ia mengukuhkan lagi dolar di pasaran antarabangsa.

Bagaimana China Dan Rusia Bakal Menamatkan Dominasi Dolar Amerika Syarikat Dalam Perdagangan

Disebabkan dolar AS terlalu berkuasa sehingga negara tersebut mampu mengenakan sekatan terhadap negara yang tidak sebulu dengan mereka. Hal ini menyebabkan China dan Rusia mengambil alternatif lain untuk tidak bergantung dengan nilai dolar AS dalam bentuk perdagangan. Langkah pertama yang diambil oleh kedua negara tersebut adalah melakukan transaksi minyak antara Rusia ke China menggunakan Ruble dan Yuan. Negara tersebut telah sepakat untuk membayar dan menerima sebanyak 50% dalam bentuk Ruble dan Yuan.

Gambar: TRT World

Tindakan ini bagi mengurangkan kekuatan dan pengaruh dolar Amerika Syarikat yang dilihat sesuka hati mengenakan sekatan terhadap Rusia akibat peperangan di Ukraine. Kesemua blok negara eropah telah mengenakan sekatan yang teruk terhadap ekonomi Rusia dengan mengeluarkan negara itu dari sistem perbankan SWIFT.

Kesanya ekonomi Rusia terjejas teruk apabila sekatan dikenakan ke atas negara mereka. Rusia telah bertindak balas dengan memaksa kesemua negara eropah membayar gas asli yang disalurkan kepada mereka dalam bentuk Ruble. Hampir 45 % negara eropah bergantung kepada gas asli Rusia untuk menjana industri mereka.

Negara eropah terpaksa menurut kehendak Rusia yang memaksa mereka membayar dalam bentuk Ruble. Dengan tindakan tersebut, ekonomi Rusia masih lagi berjalan dengan lancar walaupun disekat oleh sekutu barat. China juga turut membantu Rusia dalam meningkatkan ekonomi negara tersebut sehinggakan Rusia tidak berada dalam kemelesetan ekonomi yang teruk.

Sumber rujukan:

  1. Wion

2. Atlantic Council

Previous ArticleNext Article

Dunia Saksikan Pemberhentian Pekerja Terbesar Dalam Sejarah

Pada waktu pandemik tengah memuncak, syarikat-syarikat teknologi besar seperti Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce dan Facebook telah mengambil pekerja dengan begitu aktif, tindakan pada masa itu adalah untuk menampung permintaan yang sangat tinggi ketika ramai pengguna memerlukan sokongan teknologi untuk bekerja dari rumah.

Namun begitu, selepas pembukaan sempadan dan ramai pekerja kembali ke pejabat masing-masing, permintaan pada syarikat teknologi ini semakin menurun dan merudum. Pekerja-pekerja yang diambil semasa pandemik kini menjadi beban kepada syarikat.

Masalah lebih merumitkan apabila terdapat gangguan rantaian bekalan yang berterusan, inflasi dan pertempuran di Ukraine menjejaskan kebanyakan syarikat komersial dan penurunan perbelanjaan pengguna disebabkan kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi. 

Menurut maklumat yang dikumpul oleh Layoffs.fyi, majikan dalam sektor teknologi secara kolektif telah memberhentikan lebih daripada 150,000 pekerjaan pada 2022. Lebih mengejutkan dalam masa tiga minggu pertama 2023, pemberhentian pekerja meningkat kepada lebih 30% daripada jumlah itu.

Syarikat GOOGLE ALPHABET

CEO GOOGLE Sundar Pichai telah mengumumkan pemberhentian 6% pekerja dari jumlah keseluruhan pekerja yang ada iaitu 12,000 pekerja dari syarikat itu. Hal ini kerana syarikat merekodkan penurunan pertumbuhan pendapatan pada suku ketiga pada tahun lalu.

Syarikat bersetuju untuk membayar pampasan setidak-tidaknya 16 minggu gaji hingga 6 bulan gaji pada mereka yang terkesan dengan pembuangan kerja tersebut.

Gambar: Channel News Asia

Syarikat MICROSOFT

Gambar: headquartersoffice.com

CEO Microsoft Satya Nadella telah umumkan perancangan untuk mengurangkan tenaga kerja sebanyak 5% iaitu 10,000 pekerja. Keputusan ini diambil untuk menyusun semula struktur organisasi syarikat dan menyelaraskan struktur kewangan syarikat. Dalam masa yang sama, untuk meningkatkan pelaburan di medium yang lebih menguntungkan pada jangka masa panjang.

Microsoft melaporkan pertumbuhan perlahan dalam lima tahun terakhir kebelakangan ini. Sebahagian besar penurunan ini disebabkan peningkatan kekuatan dollar AS dan penurunan penjualan komputer peribadi terus berlaku sehingga menyebabkan pendapatan bersih menurun 14% menjadi $17.56 juta berbanding tahun yang lalu.

Syarikat Perbankan Goldman Sachs

Sektor perbankan juga tidak terkecuali dalam pemberhentian pekerja. Syarikat Goldman Sachs mengumumkan lebih 3,000 orang pekerja akan dikurangkan dari pejabat mereka. Ini merupakan pemberhentian pekerja terbesar sejak krisis kewangan 14 tahun yang lalu. Bahagian pelaburan mengalami pembuangan pekerja paling ramai. Usaha ini adalah untuk memastikan Goldman Sachs kekal relevan untuk mengharungi masa-masa sukar pada tahun ini. 

Bukan saja Goldman Sachs, malah bank-bank besar lain juga mengumumkan keputusan yang sama. HSBC akan memberhentikan sekurang-kurangnya 200 orang manakala Morgan Stanley akan mengurangkan 2% jumlah pekerja yang ada iaitu lebih kurang 1600 orang pekerja.

Syarikat Start-Up

Syarikat start-up media sosial yang disokong oleh Google dan berpangkalan di India, ShareChat mengatakan mereka juga akan memberhentikan 20% dari tenaga kerjanya untuk mempersiapkan diri menghadapi rintangan ekonomi yang akan datang. Langkah ini akan memberi kesan pada lebih dari 400 orang pekerja. 

Syarikat Informatica juga akan memberhentikan 7% tenaga kerjanya untuk mengurang kos perbelanjaan bulanan. Syarikat yang menjalankan perniagaan pengurusan data ini telah merencanakan pemberhentian pekerja sehingga suku pertama tahun 2023.

Syarikat Informatica, yang berpusat di Redwood City, California, akan membayar pampasan sekitar $25 juta hingga $35 juta dalam bentuk pengeluaran tunai untuk semua pekerja yang terjejas dengan langkah pengurangan tersebut.

Syarikat Mengambil Langkah Berhati-Hati

Banyak sektor industri yang mengambil langkah berhati-hati apabila masuk tahun 2023. Hal ini kerana pada suku akhir 2022, mereka menyaksikan keperlahanan dalam aktiviti ekonomi dan seterusnya menjejaskan pendapatan syarikat mereka. Oleh itu, langkah pengurangan pekerja adalah usaha awal untuk memastikan syarikat terus maju dan kekal relevan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee