Bagaimana Rusia Dan China Bergabung Untuk Mengurangkan Pengaruh Dolar Amerika Syarikat Di Pasaran Antarabangsa

Peperangan perdagangan antara kuasa barat dan timur berlaku sejak dahulu lagi dan masih lagi tidak berkesudahan. Antara perang yang paling hebat tanpa melibatkan senjata adalah perang dingin antara blok kapitalis yang diketuai oleh blok Amerika Syarikat (AS) dan eropah barat menentang blok komunis yang diketuai oleh Soviet Union. Setelah kejatuhan regim Soviet Union pada tahun 1991, AS secara solonya berjaya mendominasi ekonomi dan pengaruh di dunia.

Kredit Gambar: Films for Action

Hal ini menyebabkan negara-negara yang lemah terpaksa mengikut acuan yang dicipta oleh AS walaupun tidak bersetuju dengan polisi negara itu. Polisi AS dilihat ingin mengetuai segenap polisi yang terdapat di dunia. Kini dengan kebangkitan negara China yang menjadi kuasa ekonomi kedua terbesar di dunia selepas AS, ia dilihat bakal mengugat AS dalam pentas antarabangsa.

China masih mengamalkan sistem komunis dalam pentadbiran negaranya. Rusia pula telah menjadi negara demokrasi selepas kejatuhan Soviet Union yang tidak sehaluan dalam banyak perkara. Terutamanya dalam hala tuju yang melibatkan negara eropah timur yang menjadi sebahagian dari Kesatuan Soviet Union ketika dahulu.

Rusia juga terpaksa menurut hampir semua polisi perdagangan yang direncanakan oleh AS di peringkat antarabangsa. Disebabkan perkara tersebut, AS telah berjaya mengukuhkan dolar mereka di pasaran antarabangsa disebabkan perdagangan yang menggunakan Dolar AS. Hal ini termasuk dengan negara yang tidak sebulu dengan AS.

Kenapa Dolar Amerika Syarikat Sangat Kukuh Di Pasaran Antarabangsa

Antara sebab utama Dolar AS sangat berkuasa adalah disebabkan kepercayaan yang dimiliki oleh negara lain kepada mata wang tersebut. Kedudukan ekonomi AS yang sangat stabil ditambah pula dengan negara yang paling kurang rasuah menyebabkan ramai negara percaya akan nilai Dolar AS. Amerika Syarikat juga mempunyai simpanan reserve emas terbesar di dunia walaupun negara itu tidak bersandarkan emas dalam menilai mata wang mereka. 

Selain itu, pada era 1945-an, negara Arab Saudi telah berjanji akan menjual minyak mentah ke Amerika Syarikat dalam bentuk dolar. Disebabkan perkara tersebut, hampir kesemua perdagangan minyak mentah hari ini dilakukan dalam nilai Dolar Amerika Syarikat. Secara tidak langsung ia mengukuhkan lagi dolar di pasaran antarabangsa.

Bagaimana China Dan Rusia Bakal Menamatkan Dominasi Dolar Amerika Syarikat Dalam Perdagangan

Disebabkan dolar AS terlalu berkuasa sehingga negara tersebut mampu mengenakan sekatan terhadap negara yang tidak sebulu dengan mereka. Hal ini menyebabkan China dan Rusia mengambil alternatif lain untuk tidak bergantung dengan nilai dolar AS dalam bentuk perdagangan. Langkah pertama yang diambil oleh kedua negara tersebut adalah melakukan transaksi minyak antara Rusia ke China menggunakan Ruble dan Yuan. Negara tersebut telah sepakat untuk membayar dan menerima sebanyak 50% dalam bentuk Ruble dan Yuan.

Gambar: TRT World

Tindakan ini bagi mengurangkan kekuatan dan pengaruh dolar Amerika Syarikat yang dilihat sesuka hati mengenakan sekatan terhadap Rusia akibat peperangan di Ukraine. Kesemua blok negara eropah telah mengenakan sekatan yang teruk terhadap ekonomi Rusia dengan mengeluarkan negara itu dari sistem perbankan SWIFT.

Kesanya ekonomi Rusia terjejas teruk apabila sekatan dikenakan ke atas negara mereka. Rusia telah bertindak balas dengan memaksa kesemua negara eropah membayar gas asli yang disalurkan kepada mereka dalam bentuk Ruble. Hampir 45 % negara eropah bergantung kepada gas asli Rusia untuk menjana industri mereka.

Negara eropah terpaksa menurut kehendak Rusia yang memaksa mereka membayar dalam bentuk Ruble. Dengan tindakan tersebut, ekonomi Rusia masih lagi berjalan dengan lancar walaupun disekat oleh sekutu barat. China juga turut membantu Rusia dalam meningkatkan ekonomi negara tersebut sehinggakan Rusia tidak berada dalam kemelesetan ekonomi yang teruk.

Sumber rujukan:

  1. Wion

2. Atlantic Council

Previous ArticleNext Article

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang Antara 4 – 5 Peratus Pada 2024 – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang antara empat dan lima peratus pada 2024, disokong oleh eksport yang pulih dan permintaan domestik yang berdaya tahan, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan. 

Beliau berkata perdagangan yang pulih akan disokong oleh kitaran meningkat teknologi global dan pemulihan seterusnya dalam aktiviti pelancongan.

“Perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pendapatan dan pekerjaan yang bertambah baik. Aktiviti pelaburan akan dipacu oleh kemajuan seterusnya dalam projek pelaburan untuk tempoh beberapa tahun oleh sektor awam dan swasta,” katanya dalam ucaptama pada Sasana Symposium 2024 anjuran Bank Negara Malaysia (BNM) di sini hari ini. 

Beliau berkata pelaksanaan inisiatif pemangkin di bawah pelbagai pelan induk seperti Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) dan Rancangan Malaysia Ke-12, akan meningkatkan lagi pelaburan.

Oleh itu, Amir Hamzah berkata kerajaan komited untuk melaksanakan pembaharuan struktur yang bermakna kerana ini adalah perlu untuk membina Malaysia yang lebih makmur dan inklusif.

Dalam perkara ini, katanya pembaharuan strategik yang melibatkan pelbagai langkah sedang dilaksanakan untuk menyokong usaha ini.

“Pertama, meningkatkan asas dengan mewujudkan lebih banyak ruang fiskal dan menjadikan bahagian ekonomi lebih besar untuk lebih banyak penyertaan.

“Kedua, menaikkan siling dengan meningkatkan perlindungan sosial dan ketiga, mewujudkan tadbir urus yang baik,” katanya.

Beliau berkata Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal (FRA) dan Rangka Kerja Fiskal Jangka Sederhana (MTFF) adalah langkah penting untuk meluaskan dan mempelbagaikan asas hasil.

Selain itu, katanya Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat daripada penyusunan semula rantaian nilai global.

“Untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang ini, kami memberi keutamaan kepada dasar untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi yang meningkatkan daya saing ekonomi kita dan mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi,” katanya.

Oleh itu, katanya dengan memacu pembaharuan struktur ini, Malaysia akan meningkatkan daya saing globalnya berbanding negara-negara lain yang turut berusaha untuk meningkatkan potensi pertumbuhan mereka, menangani defisit fiskal dan meningkatkan kecekapan sumber. 

— BERNAMA