KPK Sasar Tingkatkan Sumbangan KDNK Berbanding Tiga Peratus Pada Suku Pertama

KUALA LUMPUR, 3 Ogos (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi menyasarkan untuk meningkatkan sumbangan kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara berbanding tiga peratus yang dicatatkan pada suku pertama tahun ini menerusi pembangunan baharu sektor agrikomoditi yang mampu meningkatkan hasil produk dan pendapatan pekebun kecil.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Fadillah Yusof berkata kerajaan melaksanakan pelbagai kaedah untuk menyokong dan menggalakkan pekebun kecil untuk terus meningkatkan hasil mereka termasuk memberikan sokongan dari segi bantuan kewangan dan teknikal.

“Banyak kaedah yang sedang kita usahakan dan insya-Allah saya harap dengan adanya usaha ini, kita akan dapat meningkatkan pendapatan khususnya pendapatan pekebun kecil yang pada akhirnya akan membantu meningkatkan pendapatan negara.

“Ini kerana agrikomoditi memainkan peranan penting dalam ekonomi negara yang mana ketika ini kita menyumbang kira-kira tiga peratus kepada KDNK negara dan berharap dengan pembangunan baharu ini, kita mampu untuk meningkatkan sumbangan kepada pendapatan negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program Selamat Pagi Malaysia bertajuk ‘Memperkasa Komoditi Ekonomi MADANI’ yang disiarkan di Radio Televisyen Malaysia (RTM) hari ini.

Ekonomi Malaysia mencatatkan pertumbuhan yang lebih baik daripada jangkaan sebanyak 5.6 peratus pada suku pertama 2023, didorong terutamanya oleh perbelanjaan sektor swasta.

Sektor pertanian (termasuk agrikomoditi) menyumbang sebanyak enam peratus atau RM22.8 bilion kepada KDNK negara bagi suku pertama tahun ini dengan RM18.5 bilion daripadanya disumbangkan oleh  sektor agrikomoditi.

Sementara itu, Fadillah berkata sektor agrikomoditi turut memainkan peranan besar dalam merealisasikan wawasan Ekonomi MADANI iaitu meletakkan ekonomi Malaysia untuk menjadi antara 30 ekonomi terbesar di dunia dalam tempoh 10 tahun.

Katanya visi kementerian iaitu memastikan kemampanan sektor agrikomoditi untuk kesejahteraan rakyat juga adalah selari dengan konsep Ekonomi MADANI.

“Kita juga perlu melihat bagaimana kita boleh meningkatkan atau mengekalkan lagi eksport komoditi negara kepada pencapaian yang lebih tinggi,” katanya.

Beliau berkata, kementerian turut menumpukan kepada kaedah untuk meningkatkan produktiviti, daripada benih sehinggalah kepada produktiviti penuaian dan pengeluaran produk hiliran yang bukan sahaja antaranya menghasilkan minyak sawit mentah, malah bagaimana minyak sawit itu diproses daripada oleokimia untuk dijadikan makanan, produk kecantikan, kesihatan dan sebagainya.

“Ini kita perlu tingkatkan (produktiviti produk). Kita perlu memainkan peranan bagaimana kita menghubungkan (kerjasama) antara syarikat-syarikat besar dengan pekebun-pekebun kecil.

“Kalau ekonomi dunia meningkat, tetapi pekebun kecil tidak dapat merasai nikmatnya, sudah pasti akan menjejaskan produktiviti pengeluaran. Ini yang kita kena imbangi.

“Pada masa sama, kita perlu melihat apakah sokongan yang boleh kita berikan supaya pekebun kecil boleh memainkan peranan dalam ranataian nilai dan bagaimana untuk memastikan mereka dapat meningkatkan hasilan minyak sawit, getah dan produktiviti,” katanya.

Fadillah berkata kerajaan turut menubuhkan koperasi untuk membantu pekebun kecil mendapatkan input pertanian dan sebagainya serta menggunakan teknologi moden supaya mereka dapat meningkatkan hasilan produk dan pendapatan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA