KPK Sasar Tingkatkan Sumbangan KDNK Berbanding Tiga Peratus Pada Suku Pertama

KUALA LUMPUR, 3 Ogos (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi menyasarkan untuk meningkatkan sumbangan kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara berbanding tiga peratus yang dicatatkan pada suku pertama tahun ini menerusi pembangunan baharu sektor agrikomoditi yang mampu meningkatkan hasil produk dan pendapatan pekebun kecil.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Fadillah Yusof berkata kerajaan melaksanakan pelbagai kaedah untuk menyokong dan menggalakkan pekebun kecil untuk terus meningkatkan hasil mereka termasuk memberikan sokongan dari segi bantuan kewangan dan teknikal.

“Banyak kaedah yang sedang kita usahakan dan insya-Allah saya harap dengan adanya usaha ini, kita akan dapat meningkatkan pendapatan khususnya pendapatan pekebun kecil yang pada akhirnya akan membantu meningkatkan pendapatan negara.

“Ini kerana agrikomoditi memainkan peranan penting dalam ekonomi negara yang mana ketika ini kita menyumbang kira-kira tiga peratus kepada KDNK negara dan berharap dengan pembangunan baharu ini, kita mampu untuk meningkatkan sumbangan kepada pendapatan negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program Selamat Pagi Malaysia bertajuk ‘Memperkasa Komoditi Ekonomi MADANI’ yang disiarkan di Radio Televisyen Malaysia (RTM) hari ini.

Ekonomi Malaysia mencatatkan pertumbuhan yang lebih baik daripada jangkaan sebanyak 5.6 peratus pada suku pertama 2023, didorong terutamanya oleh perbelanjaan sektor swasta.

Sektor pertanian (termasuk agrikomoditi) menyumbang sebanyak enam peratus atau RM22.8 bilion kepada KDNK negara bagi suku pertama tahun ini dengan RM18.5 bilion daripadanya disumbangkan oleh  sektor agrikomoditi.

Sementara itu, Fadillah berkata sektor agrikomoditi turut memainkan peranan besar dalam merealisasikan wawasan Ekonomi MADANI iaitu meletakkan ekonomi Malaysia untuk menjadi antara 30 ekonomi terbesar di dunia dalam tempoh 10 tahun.

Katanya visi kementerian iaitu memastikan kemampanan sektor agrikomoditi untuk kesejahteraan rakyat juga adalah selari dengan konsep Ekonomi MADANI.

“Kita juga perlu melihat bagaimana kita boleh meningkatkan atau mengekalkan lagi eksport komoditi negara kepada pencapaian yang lebih tinggi,” katanya.

Beliau berkata, kementerian turut menumpukan kepada kaedah untuk meningkatkan produktiviti, daripada benih sehinggalah kepada produktiviti penuaian dan pengeluaran produk hiliran yang bukan sahaja antaranya menghasilkan minyak sawit mentah, malah bagaimana minyak sawit itu diproses daripada oleokimia untuk dijadikan makanan, produk kecantikan, kesihatan dan sebagainya.

“Ini kita perlu tingkatkan (produktiviti produk). Kita perlu memainkan peranan bagaimana kita menghubungkan (kerjasama) antara syarikat-syarikat besar dengan pekebun-pekebun kecil.

“Kalau ekonomi dunia meningkat, tetapi pekebun kecil tidak dapat merasai nikmatnya, sudah pasti akan menjejaskan produktiviti pengeluaran. Ini yang kita kena imbangi.

“Pada masa sama, kita perlu melihat apakah sokongan yang boleh kita berikan supaya pekebun kecil boleh memainkan peranan dalam ranataian nilai dan bagaimana untuk memastikan mereka dapat meningkatkan hasilan minyak sawit, getah dan produktiviti,” katanya.

Fadillah berkata kerajaan turut menubuhkan koperasi untuk membantu pekebun kecil mendapatkan input pertanian dan sebagainya serta menggunakan teknologi moden supaya mereka dapat meningkatkan hasilan produk dan pendapatan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA