Purata Harga Minyak Mentah Pada US$80 Setong Tahun Ini, Naik Kepada US$83 Pada 2024 — BMI

KUALA LUMPUR, 3 Ogos (Bernama) — Purata harga bagi minyak mentah Brent dijangka berada pada US$80 setong pada 2023 dan meningkat kepada US$83 setong pada 2024, kata syarikat Fitch Solutions, BMI.

Dalam laporan terbaharunya hari ini, BMI berkata ia menjangkakan permintaan daripada pasaran pesat membangun (EM) bagi memacu pertumbuhan, mengimbangi kemerosotan kecil dalam kalangan rakan pasaran maju (DM) mereka.

“Seperti yang dijangkakan, harga minyak telah mengukuh menuju ke suku ketiga, disokong oleh permintaan yang lebih tinggi secara bermusim, pengurangan unilateral oleh Arab Saudi dan eksport Rusia yang lemah.

“Imbangan pasaran dilihat terhad sepanjang tahun ini, didorong oleh peningkatan berterusan dalam penggunaan minyak, gangguan bekalan dalam kalangan pengeluar utama dan pengurangan baharu oleh Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutu yang diketuai oleh Rusia (OPEC+) ,” kata BMI.

BMI berkata dengan minyak mentah Brent bulan hadapan yang kini didagangkan pada sekitar US$85 setong, ia menjangkakan pasaran kekal disokong baik pada suku ketiga, sebelum menurun pada suku keempat dan suku pertama.

“Secara keseluruhannya, secara amnya kami lebih yakin mengenai prospek pasaran tahun depan, apabila kemelesetan ekonomi semakin berkurangan dan aliran perdagangan global semakin meningkat,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang Antara 4 – 5 Peratus Pada 2024 – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang antara empat dan lima peratus pada 2024, disokong oleh eksport yang pulih dan permintaan domestik yang berdaya tahan, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan. 

Beliau berkata perdagangan yang pulih akan disokong oleh kitaran meningkat teknologi global dan pemulihan seterusnya dalam aktiviti pelancongan.

“Perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pendapatan dan pekerjaan yang bertambah baik. Aktiviti pelaburan akan dipacu oleh kemajuan seterusnya dalam projek pelaburan untuk tempoh beberapa tahun oleh sektor awam dan swasta,” katanya dalam ucaptama pada Sasana Symposium 2024 anjuran Bank Negara Malaysia (BNM) di sini hari ini. 

Beliau berkata pelaksanaan inisiatif pemangkin di bawah pelbagai pelan induk seperti Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) dan Rancangan Malaysia Ke-12, akan meningkatkan lagi pelaburan.

Oleh itu, Amir Hamzah berkata kerajaan komited untuk melaksanakan pembaharuan struktur yang bermakna kerana ini adalah perlu untuk membina Malaysia yang lebih makmur dan inklusif.

Dalam perkara ini, katanya pembaharuan strategik yang melibatkan pelbagai langkah sedang dilaksanakan untuk menyokong usaha ini.

“Pertama, meningkatkan asas dengan mewujudkan lebih banyak ruang fiskal dan menjadikan bahagian ekonomi lebih besar untuk lebih banyak penyertaan.

“Kedua, menaikkan siling dengan meningkatkan perlindungan sosial dan ketiga, mewujudkan tadbir urus yang baik,” katanya.

Beliau berkata Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal (FRA) dan Rangka Kerja Fiskal Jangka Sederhana (MTFF) adalah langkah penting untuk meluaskan dan mempelbagaikan asas hasil.

Selain itu, katanya Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat daripada penyusunan semula rantaian nilai global.

“Untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang ini, kami memberi keutamaan kepada dasar untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi yang meningkatkan daya saing ekonomi kita dan mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi,” katanya.

Oleh itu, katanya dengan memacu pembaharuan struktur ini, Malaysia akan meningkatkan daya saing globalnya berbanding negara-negara lain yang turut berusaha untuk meningkatkan potensi pertumbuhan mereka, menangani defisit fiskal dan meningkatkan kecekapan sumber. 

— BERNAMA