Maybank Muncul Bank Pertama Di Malaysia Tetapkan Garis Asas Pelepasan Dibiayai Skop 3

KUALA LUMPUR, 22 Ogos (Bernama) — Maybank muncul sebagai bank pertama di Malaysia yang menetapkan garis asas pelepasan dibiayai Skop 3 dan mengenal pasti strategi peralihan yang akan membentuk portfolio perniagaan masa depannya.

Maybank dalam kenyataan hari ini berkata, langkah berkenaan mendekatkannya dengan sasaran kedudukan setara karbon sifar bersih menjelang 2050 apabila ia mula melakar sasaran pengurangan pelepasan yang dibiayai mengikut garis masa yang ditetapkan.

“Bagi pihak bank, pelepasan yang dibiayai adalah pelepasan tidak langsung berkaitan pinjaman, penaja jaminan, pelaburan dan sebarang perkhidmatan kewangan lain. Pelepasan yang dibiayai adalah input yang diperlukan untuk analisis senario iklim, dan ia penting untuk menguruskan risiko dan peluang dalam peralihan berkaitan iklim.

“Dalam melaksanakan langkah ini untuk menetapkan garis asas pelepasan yang dibiayai, Maybank telah mengguna pakai piawaian Perakaunan dan Pelaporan Gas Rumah Hijau (GHG Global) untuk Industri Kewangan oleh Perkongsian untuk Kewangan Perakaunan Karbon.

Menurut Maybank, metodologi ini memberi tumpuan kepada pengiraan pelepasan enam kelas aset iaitu ekuiti tersenarai dan bon korporat, pinjaman perniagaan dan ekuiti tidak tersenarai, pembiayaan projek, hartanah komersial, gadai janji dan pinjaman kenderaan bermotor.

Maybank berkata ekuiti tersenarai dan bon korporat, pinjaman perniagaan dan ekuiti tidak tersenarai serta pembiayaan projek membentuk hampir 80 peratus daripada pelepasan yang dibiayai oleh kumpulan. 

Menurutnya lima sektor teratas yang menyumbang kepada kebanyakan pelepasan dibiayai oleh Maybank adalah tenaga, minyak dan gas, pertanian, utiliti dan pembinaan, manakala 97 peratus daripada pelepasan yang dibiayai oleh Maybank adalah daripada pasaran tempatan Malaysia, Singapura dan Indonesia.

“Dengan menghitung dan menganalisis data pelepasan yang dibiayai, Maybank kini boleh meneruskan ke arah pelaksanaan analisis senario kuantitatif untuk mereka bentuk hala tuju bagi mengurangkan pelepasan yang dibiayainya selaras dengan kesanggupan bank untuk mengambil risiko dan sasarannya sambil berhubung dengan pelanggan untuk mencapai hasil dan komitmen yang diingini,” katanya.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Maybank, Datuk Khairussaleh Ramli berkata aspek kritikal untuk mencapai kedudukan karbon sifar bersih termasuk, mewujudkan garis asas pelepasan yang dibiayai Skop 3 bank, menganalisis pemacu utama pelepasan, merangka rancangan untuk mengurangkan pelepasan ini mengikut garis masa dan akhir sekali, melaksanakan rancangan tersebut.

“Langkah ini membolehkan kami membahagikan pelepasan kami mengikut geografi, kelas aset dan sektor, yang kemudiannya membolehkan kami menumpukan kepada usaha untuk berhubung dengan pelanggan yang berupaya memberi impak terbesar bagi mengurangkan pelepasan yang dibiayai untuk tempoh jangka panjang. 

“Langkah kami yang selanjutnya adalah berhubung dan bekerjasama dengan pelanggan dan pihak berkepentingan utama termasuk pengawal selia dan kementerian untuk melaksanakan strategi peralihan kami,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/maybank-muncul-bank-pertama-di-malaysia-tetapkan-garis-asas-pelepasan-dibiayai-skop-3/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA