Selangor Dahului Sumbangan KDNK Dalam Ekonomi Sosial – Perangkaan

KUALA LUMPUR, 2 Julai (Bernama) — Pertumbuhan ekonomi Selangor pada tahun lepas menyaksikan negeri itu menerajui sumbangan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara, sebanyak 25.9 peratus.

Ketua Perangkawan Malaysia Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata ia diikuti Kuala Lumpur (15.9 peratus), Johor (9.5), Sarawak (9.1 peratus), Pulau Pinang (7.4 peratus) dan Sabah (5.3 peratus)

“Enam negeri ini menyumbang 73.0 peratus kepada ekonomi nasional pada tahun 2023 berbanding 72.9 peratus pada 2022.

“Pada tahun 2023, ekonomi Malaysia berkembang sederhana sebanyak 3.6 peratus, namun semua negeri mencatatkan pertumbuhan positif yang menggalakkan,” katanya ketika sesi Pembentangan serta Soal Jawab Berkenaan Statistik Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) KDNK Mengikut Negeri, 2023, secara dalam talian, hari ini.

Beliau berkata bagi prestasi ekonomi mengikut negeri pada 2023, empat negeri mengatasi perumbuhan di peringkat nasional iaitu Selangor yang berkembang 5.4 peratus, Pahang 5.2 peratus, Johor 4.1 peratus dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 3.7 peratus.

Katanya prestasi ekonomi Selangor, Pahang dan Johor dipacu oleh sektor perkhidmatan dan sektor pembuatan.

“Bagi Selangor dan Johor, sektor perkhidmatan berkembang masing-masing 6.1 peratus dan 5.4 peratus didorong pertumbuhan subsektor utiliti, pengangkutan dan penyimpanan dan maklumat dan komunikasi.

“Sementara itu, bagi Pahang, pengembangan sektor ini sebanyak enam peratus disokong oleh perdagangan borong dan runcit, makanan dan minuman dan penginapan,” katanya.

Mohd Uzir berkata pengembangan sektor pembuatan sebanyak dua peratus di Selangor pula disebabkan pertumbuhan subsektor peralatan pengangkutan, pembuatan lain dan pembaikan (6.2 peratus) serta produk minyak dan lemak daripada sayuran dan haiwan dan pemprosesan makanan (10.3 peratus).

Bagi Johor, sektor pembuatannya meningkat 2.8 peratus didorong pertumbuhan produk elektrik, elektronik dan optikal (2.9 peratus) manakala di Pahang, pertumbuhan 6.7 peratus bagi produk petroleum, kimia, getah dan plastik telah menyumbang kenaikan 2.1 peratus bagi sektor pembuatan negeri ini, kata beliau.

“Sementara itu, pengembangan ekonomi Kuala Lumpur dipacu oleh sektor perkhidmatan yang bertumbuh 4.9 peratus, disokong perdagangan borong dan runcit, makanan dan minuman dan penginapan,” katanya.

Beliau berkata pertumbuhan sektor perkhidmatan terutama di sektor perdagangan borong dan runcit, makanan dan minuman dan penginapan serta utiliti, pengangkutan dan penyimpanan dan maklumat dan komunikasi berupaya mengimbangi penurunan dalam sektor pembuatan di beberapa negeri.

Penurunan sektor ini disebabkan pengeluaran produk elektrik, elektronik dan optikal yang terkesan oleh permintaan global yang melemah terutama melibatkan semikonduktor, litar bersepadu dan alat ganti, kata Mohd Uzir.

“Pulau Pinang yang merupakan pengeluar utama produk elektrik dan elektronik negara merekodkan kejatuhan sektor pembuatan sebanyak 0.5 peratus disebabkan penyusutan pengeluaran produk berkenaan sebanyak 0.8 peratus.

“Bagaimanapun, pertumbuhan sektor perkhidmatan sebanyak enam peratus mengimbangi kejatuhan ini, sekali gus meningkatkan KDNK Pulau Pinang kepada 3.3 peratus,” katanya.

Beliau berkata sektor pertanian yang merupakan penyumbang ketiga terbesar KDNK nasional pada 2023, menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.7 peratus berbanding 2022 sebanyak 1.3 peratus.

“Pahang muncul sebagai peneraju utama dalam sektor ini, bertumbuh 2.5 peratus (2022: 6.8 peratus) diikuti oleh Sarawak dengan kadar pertumbuhan dua peratus (2022: 1.8 peratus) dan Melaka dengan peningkatan 6.5 peratus (2022 : 0.6 peratus),” kata Mohd Uzir.

Bagi sektor perlombongan dan pengkuarian menyumbang 6.2 peratus kepada KDNK nasional pada 2023, menunjukkan pertumbuhan marginal 0.5 peratus (2022: 3.5 peratus).

Beliau berkata sektor pembinaan yang menyumbang 3.6 peratus daripada KDNK nasional,  mencatatkan pertumbuhan sebanyak 6.1 peratus, mengukuh daripada 5.1 peratus pada tahun sebelumnya.

“Prestasi ini didorong oleh pertumbuhan dua angka di Selangor iaitu 10.2 peratus (2022: 4.2 peratus), diikuti oleh Pahang 37.1 peratus (2022: -1.0 peratus), Johor 13.2 peratus (2022: 15.9 peratus), dan Sarawak 8.3 peratus (2022: 4.0 peratus),” katanya.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata nilai KDNK per kapita nasional pada tahun 2023 adalah RM54,612.

“Bagi prestasi mengikut negeri, lima negeri merekodkan nilai KDNK per kapita melebihi paras nasional iaitu Kuala Lumpur (RM131,038), Labuan (RM83,596), Pulau Pinang (RM72,586), Sarawak (RM72,411) dan Selangor (RM62,492),” katanya.

Mengenai prospek, beliau berkata ekonomi Malaysia bagi tahun 2024 berdasarkan Indeks Pelopor dari Januari hingga April 2024 menunjukkan prestasi ekonomi akan mengalami pertumbuhan berterusan dalam tempoh terdekat disebabkan peningkatan dalam semua komponen kecuali Import Benar Semi Konduktor.

“Indikator lain seperti keyakinan pengguna, pengeluaran perindustrian dan aliran eksport juga telah menunjukkan daya tahan dan potensi pertumbuhan.

“Faktor-faktor ini dijangka menyumbang kepada trajektori yang stabil bagi ekonomi Malaysia pada tahun akan datang,” katanya.

Mohd Uzir berkata pertumbuhan berterusan juga dapat dilihat melalui prestasi KDNK suku pertama tahun 2024 yang lebih baik dengan pertumbuhan 4.2 peratus berbanding 2.9 peratus pada suku tahun sebelumnya.

Persekitaran ekonomi yang menggalakkan ini membolehkan pasaran buruh negara mengekalkan pertumbuhan yang stabil dengan peningkatan Kadar Penyertaan Tenaga Buruh daripada 70.1 peratus pada suku keempat tahun 2023 kepada 70.2 peratus suku pertama tahun 2024, katanya.

“Kadar Pengangguran pada suku tahun pertama 2024 kekal pada 3.3 peratus seperti yang dicatatkan pada suku yang lalu.

“Bagaimanapun, cabaran seperti ketidaktentuan ekonomi global dan ketidakstabilan harga komoditi kekal sebagai faktor penting yang mempengaruhi prospek ekonomi Malaysia,” kata Mohd Uzir.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA