Smith+Nephew Buka Kemudahan Pembuatan Di Malaysia Dengan Pelaburan Bernilai Lebih US$100 Juta

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Bernama) — Smith+Nephew, sebuah syarikat teknologi perubatan global, membuka kemudahan pembuatan berteknologi tinggi baharu di Taman Perindustrian Batu kawan, Pulau Pinang dengan pelaburan bernilai lebih US$100 juta (US$1=RM4.39).

Ia berkata kemudahan itu akan menyokong perniagaan ortopedik syarikat, yang dijangka berkembang dengan kukuh di rantau Asia Pasifik.

“Sehingga 800 pekerjaan tempatan baharu dalam pembuatan, kejuruteraan dan rantaian bekalan akan diwujudkan dalam tempoh beberapa tahun akan datang dengan beberapa jawatan penting telah diisi,” katanya dalam satu kenyataan bersama Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) hari ini.

Kemudahan baharu itu dirasmikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow, dan yang turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MIDA Datuk Arham Abdul Rahman serta CEO Smith+Nephew Dr Deepak Nath.

Smith+Nephew berkata kemudahan pembuatannya itu adalah pendahulu dalam kemampanan dan mencapai matlamatnya untuk sifar sisa ke tapak pelupusan empat tahun lebih awal daripada sasaran serta diiktiraf oleh United Nations Global Compact Network Malaysia & Brunei (UNGCMYB) dalam kategori Penanda Aras SDG 4: Sifar Sisa ke Tapak Pelupusan dan Pembakaran pada Disember 2021.

“Smith+Nephew juga menyediakan dermasiswa kepada pelajar dari Pusat Pembangunan Kemahiran Pulau Pinang yang akan diambil bekerja dan dilatih sebagai juruteknik selepas tamat pengajian di syarikat itu,” katanya.

Sementara itu, Arham berkata kemudahan itu merupakan usaha niaga pembuatan pertama syarikat itu di Asia Tenggara, menunjukkan kemampuan dalam menarik pengeluar peranti perubatan terkenal ke Malaysia.

“Kehadiran Smith+Nephew juga akan menggalakkan pertumbuhan syarikat tempatan dan ekosistem industri peranti perubatan kita dan mengukuhkan reputasi kami sebagai hab pembuatan teknologi perubatan yang ideal di ASEAN,” katanya.

Menurut kenyataan itu, MIDA telah meluluskan 38 projek pembuatan berkaitan peranti perubatan bernilai RM7.68 bilion, yang dijangka mewujudkan kira-kira 12,500 peluang pekerjaan kepada negara, pada 2021.

“Industri ini memberikan keyakinan dalam menjana pekerjaan berpendapatan tinggi, meningkatkan nilai eksport dan memperkukuh ekosistem rantaian bekalan domestik,” katanya.

Ia menambah bahawa Malaysia juga berada pada kedudukan yang baik untuk menjadi hab pembuatan bagi industri peranti perubatan di Asia sambil menempatkan lebih 200 pengeluar dengan lebih 30 syarikat multinasional peranti perubatan mengeluarkan peranti perubatan bernilai tambah tinggi.

Pengarah Urusan dan ketua tapak Smith+Nephew Operation Malaysia Sdn Bhd Mark Arthun berkata kemudahan itu dijangka membuat penghantaran pertamanya pada Julai untuk pasaran Amerika Syarikat (AS).

“Kami menjangkakan untuk membuat penghantaran pertama kami ke AS bulan depan dan kemudahan ini mewakili komitmen kami kepada Asia Pasifik, Malaysia, pelanggan kami dan pesakit mereka,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian itu.

Beliau menambah, pembinaan kemudahan kira-kira 23,225.76 meter persegi itu bermula pada Mac 2020 dan siap tahun lepas.

Sementara itu, Nath berkata sejajar dengan tonggak Strategi Pertumbuhan syarikat yang diperbaharui untuk mengukuhkan asasnya, kemudahan itu akan membolehkan Smith+Nephew melayani pelanggan dan pesakit mereka secara mampan melalui pembuatan termaju.

“Ia juga merupakan bahagian penting dalam Strategi Pertumbuhan kami, meningkatkan kecekapan dan daya tahan serta menyokong tujuan Life Unlimited kami supaya pesakit di seluruh rantau ini dan seterusnya dapat kembali menjalani kehidupan sepenuhnya,” katanya.

Smith+Nephew ialah syarikat teknologi perubatan yang diasaskan di Hull, United Kingdom pada tahun 1856, memfokuskan pada pembaikan, penjanaan semula dan penggantian tisu lembut dan keras.

Syarikat itu kini beroperasi di lebih 100 negara.

 — BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/smithnephew-buka-kemudahan-pembuatan-di-malaysia-dengan-pelaburan-bernilai-lebih-us100-juta/

Previous ArticleNext Article

Kenaikan OPR Beransur-Ansur Tidak Beri Kesan Ketara – Mohd Shahar

KUALA LUMPUR, 9 Ogos (Bernama) — Kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) secara beransur-ansur tidak akan memberi kesan yang ketara, kata Timbalan Menteri Kewangan 1 Datuk Mohd Shahar Abdullah.

Beliau berkata sebarang keputusan yang dilakukan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk melaraskan dasar monetari pada masa hadapan akan dilaksanakan secara terkawal dan beransur-ansur supaya tidak menjejaskan momentum pemulihan ekonomi Malaysia.

BNM berpandangan kenaikan kadar OPR secara beransur-ansur tidak akan memberi kesan yang ketara khususnya kepada golongan B40, kata Mohd Shahar.

“Ini adalah kerana satu pertiga pinjaman melibatkan golongan B40 adalah pada kadar tetap, kebanyakannya adalah untuk pinjaman pembelian kereta dan pembiayaan peribadi,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Negara, hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Aziz Ariffin mengenai kajian lapangan yang dilaksanakan kerajaan terhadap tahap kesiapsiagaan rakyat berhubung penetapan OPR apabila ia dinaikkan.

Mohd Shahar berkata BNM menerusi Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) mengambil keputusan untuk melaraskan kadar OPR secara beransur-ansur menerusi kenaikan 25 mata asas pada bulan Mei 2022 dan 25 mata asas lagi pada bulan Julai 2022, sehingga mencapai kadar OPR terkini iaitu 2.25 peratus.

Sekiranya OPR dinaikkan secara tergesa-gesa dan pada magnitud yang besar, ia boleh merencatkan pertumbuhan ekonomi dan menjejaskan kesejahteraan rakyat seperti yang berlaku di Amerika Syarikat, Filipina dan Turki, masing-masing mencatat kadar inflasi sebanyak 9.1 peratus, 6.1 peratus dan 78.6 peratus, katanya.

Justeru, Mohd Shahar berkata kerajaan menerusi BNM mahu menekankan bahawa pelbagai program bantuan masih tersedia untuk golongan peminjam mudah terjejas.

“Ini termasuk kemudahan di bawah Dana BNM untuk Perusahaan Kecil Sederhana, bantuan bayaran balik pinjaman secara bersasar oleh bank, serta khidmat nasihat di bawah pelbagai program Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK),” katanya.

Sementara itu, beliau berkata kadar inflasi pada tahun 2022 dijangka mencatat purata antara 2.2 hingga 3.2 peratus manakala kadar inflasi sebenar dari Januari sehingga Jun merekodkan kadar inflasi sebanyak 2.5 peratus.

Pengalaman di seluruh dunia telah menunjukkan bahawa kadar inflasi yang tinggi boleh memberi kesan buruk terhadap ekonomi dan juga taraf kehidupan rakyat, kata Mohd Shahar.

“Peningkatan kadar inflasi bukan sahaja didorong oleh tekanan penawaran, malah telah menunjukkan bahawa tanda-tanda kenaikan inflasi disebabkan tarikan permintaan. Sekiranya tidak ditangani dari awal, permintaan dalam negeri sekiranya berlebihan boleh menambah tekanan inflasi,” katanya.

Mohd Shahar berkata setiap kali keadaan inflasi menjadi tidak terkawal, harga yang lebih tinggi boleh menjejaskan kuasa beli isi rumah terutamanya bagi golongan berpendapatan rendah.

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kenaikan-opr-beransur-ansur-tidak-beri-kesan-ketara-mohd-shahar/