Smith+Nephew Buka Kemudahan Pembuatan Di Malaysia Dengan Pelaburan Bernilai Lebih US$100 Juta

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Bernama) — Smith+Nephew, sebuah syarikat teknologi perubatan global, membuka kemudahan pembuatan berteknologi tinggi baharu di Taman Perindustrian Batu kawan, Pulau Pinang dengan pelaburan bernilai lebih US$100 juta (US$1=RM4.39).

Ia berkata kemudahan itu akan menyokong perniagaan ortopedik syarikat, yang dijangka berkembang dengan kukuh di rantau Asia Pasifik.

“Sehingga 800 pekerjaan tempatan baharu dalam pembuatan, kejuruteraan dan rantaian bekalan akan diwujudkan dalam tempoh beberapa tahun akan datang dengan beberapa jawatan penting telah diisi,” katanya dalam satu kenyataan bersama Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) hari ini.

Kemudahan baharu itu dirasmikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow, dan yang turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MIDA Datuk Arham Abdul Rahman serta CEO Smith+Nephew Dr Deepak Nath.

Smith+Nephew berkata kemudahan pembuatannya itu adalah pendahulu dalam kemampanan dan mencapai matlamatnya untuk sifar sisa ke tapak pelupusan empat tahun lebih awal daripada sasaran serta diiktiraf oleh United Nations Global Compact Network Malaysia & Brunei (UNGCMYB) dalam kategori Penanda Aras SDG 4: Sifar Sisa ke Tapak Pelupusan dan Pembakaran pada Disember 2021.

“Smith+Nephew juga menyediakan dermasiswa kepada pelajar dari Pusat Pembangunan Kemahiran Pulau Pinang yang akan diambil bekerja dan dilatih sebagai juruteknik selepas tamat pengajian di syarikat itu,” katanya.

Sementara itu, Arham berkata kemudahan itu merupakan usaha niaga pembuatan pertama syarikat itu di Asia Tenggara, menunjukkan kemampuan dalam menarik pengeluar peranti perubatan terkenal ke Malaysia.

“Kehadiran Smith+Nephew juga akan menggalakkan pertumbuhan syarikat tempatan dan ekosistem industri peranti perubatan kita dan mengukuhkan reputasi kami sebagai hab pembuatan teknologi perubatan yang ideal di ASEAN,” katanya.

Menurut kenyataan itu, MIDA telah meluluskan 38 projek pembuatan berkaitan peranti perubatan bernilai RM7.68 bilion, yang dijangka mewujudkan kira-kira 12,500 peluang pekerjaan kepada negara, pada 2021.

“Industri ini memberikan keyakinan dalam menjana pekerjaan berpendapatan tinggi, meningkatkan nilai eksport dan memperkukuh ekosistem rantaian bekalan domestik,” katanya.

Ia menambah bahawa Malaysia juga berada pada kedudukan yang baik untuk menjadi hab pembuatan bagi industri peranti perubatan di Asia sambil menempatkan lebih 200 pengeluar dengan lebih 30 syarikat multinasional peranti perubatan mengeluarkan peranti perubatan bernilai tambah tinggi.

Pengarah Urusan dan ketua tapak Smith+Nephew Operation Malaysia Sdn Bhd Mark Arthun berkata kemudahan itu dijangka membuat penghantaran pertamanya pada Julai untuk pasaran Amerika Syarikat (AS).

“Kami menjangkakan untuk membuat penghantaran pertama kami ke AS bulan depan dan kemudahan ini mewakili komitmen kami kepada Asia Pasifik, Malaysia, pelanggan kami dan pesakit mereka,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian itu.

Beliau menambah, pembinaan kemudahan kira-kira 23,225.76 meter persegi itu bermula pada Mac 2020 dan siap tahun lepas.

Sementara itu, Nath berkata sejajar dengan tonggak Strategi Pertumbuhan syarikat yang diperbaharui untuk mengukuhkan asasnya, kemudahan itu akan membolehkan Smith+Nephew melayani pelanggan dan pesakit mereka secara mampan melalui pembuatan termaju.

“Ia juga merupakan bahagian penting dalam Strategi Pertumbuhan kami, meningkatkan kecekapan dan daya tahan serta menyokong tujuan Life Unlimited kami supaya pesakit di seluruh rantau ini dan seterusnya dapat kembali menjalani kehidupan sepenuhnya,” katanya.

Smith+Nephew ialah syarikat teknologi perubatan yang diasaskan di Hull, United Kingdom pada tahun 1856, memfokuskan pada pembaikan, penjanaan semula dan penggantian tisu lembut dan keras.

Syarikat itu kini beroperasi di lebih 100 negara.

 — BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/smithnephew-buka-kemudahan-pembuatan-di-malaysia-dengan-pelaburan-bernilai-lebih-us100-juta/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA