Wujudkan Zon Kewangan Di Pulau Pinang Untuk Wilayah Utara – Lim Guan Eng

KUALA LUMPUR, 13 Sept (Bernama) — Bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng mencadangkan Kerajaan Persekutuan untuk mempertimbangkan mewujudkan zon kewangan khas di Pulau Pinang yang memfokuskan wilayah utara seperti zon kewangan khas di Forest City, Johor.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata memandangkan Pulau Pinang kini mempunyai kritikal mass dengan asas industri pembuatan yang matang, ini akan memacu pembangunan dan merancakkan pertumbuhan sektor perkhidmatan, bukan sahaja di wilayah utara tetapi untuk seluruh negara.

“Pernah dilaporkan Pulau Pinang memberi sumbangan cukai negeri kepada hasil persekutuan sebanyak RM10 bilion kebelakangan ini, terdapat juga laporan sebanyak 436 pojek bernilai RM22.17 bilion telah diluluskan bagi negeri Kelantan dan 511 projek dengan kos RM29.5 bilion untuk Pahang. 

“Kita tidak membantah peruntukkan yang diberikan tetapi kita harus membantu semua negeri dan saya berharap kerajaan persekutuan memberi pertimbangan kepada pembanguhan di Pulau Pinang memandangkan negeri ini penyumbang eksport terbesar negara,” katanya,

Beliau berkata demikian sewaktu membahaskan usul Kajianeparuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat, hari ini.

Pada Ogos lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap pada Majlis Belanjawan 2024 Negeri Johor di Kota Iskandar mengumumkan bahawa Forest City akan dijadikan sebagai Zon Khas Kewangan baharu negara.

Menurut Perdana Menteri, langkah itu bertujuan meningkatkan pelaburan di kawasan berkenaan, sekali gus merancakkan sektor ekonomi setempat dan juga kawasan sekitarnya.

Selain mewujudkan zon kewangan khas di Pulau Pinang, Lim turut mencadangkan kerajaan untuk menaikkan lantai upah untuk mencapai upah median bulanan kepada RM4,510 menjelang 2030 dengan menaikan gaji minima kepada sekurang-kurangnya RM2,000 menerusi pemotongan cukai korporat kepada 20 peratus.

Dalam pada itu, beliau turut mencadangkan keuntungan bercukai pertama perusahaan kecil dan sederhana sebanyak RM1 juta harus dikenakan cukai 15 peratus sahaja.

Sementara itu, industri yang menggunakan konsep sekular ekonomi dimana ia bukan sahaja tidak membazirkan sumber mentah dalam pengeluaran produk tetapi pada masa, menjaga alam sekitar perlu digalakkan.

“Industry yang mengamalkan konsep ini perlu diberi tambahan insentif cukai serta potongan cukai korporat sebanyak lima peratus lebih rendah daripada biasa.

“Itu sekiranya cukai korporat dipotong kepada 20 peratus, maka mereka yg terlibat didalam sekular ekonomi harus dikenakan 15 peratus sahaja,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA