Wujudkan Zon Kewangan Di Pulau Pinang Untuk Wilayah Utara – Lim Guan Eng

KUALA LUMPUR, 13 Sept (Bernama) — Bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng mencadangkan Kerajaan Persekutuan untuk mempertimbangkan mewujudkan zon kewangan khas di Pulau Pinang yang memfokuskan wilayah utara seperti zon kewangan khas di Forest City, Johor.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata memandangkan Pulau Pinang kini mempunyai kritikal mass dengan asas industri pembuatan yang matang, ini akan memacu pembangunan dan merancakkan pertumbuhan sektor perkhidmatan, bukan sahaja di wilayah utara tetapi untuk seluruh negara.

“Pernah dilaporkan Pulau Pinang memberi sumbangan cukai negeri kepada hasil persekutuan sebanyak RM10 bilion kebelakangan ini, terdapat juga laporan sebanyak 436 pojek bernilai RM22.17 bilion telah diluluskan bagi negeri Kelantan dan 511 projek dengan kos RM29.5 bilion untuk Pahang. 

“Kita tidak membantah peruntukkan yang diberikan tetapi kita harus membantu semua negeri dan saya berharap kerajaan persekutuan memberi pertimbangan kepada pembanguhan di Pulau Pinang memandangkan negeri ini penyumbang eksport terbesar negara,” katanya,

Beliau berkata demikian sewaktu membahaskan usul Kajianeparuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat, hari ini.

Pada Ogos lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap pada Majlis Belanjawan 2024 Negeri Johor di Kota Iskandar mengumumkan bahawa Forest City akan dijadikan sebagai Zon Khas Kewangan baharu negara.

Menurut Perdana Menteri, langkah itu bertujuan meningkatkan pelaburan di kawasan berkenaan, sekali gus merancakkan sektor ekonomi setempat dan juga kawasan sekitarnya.

Selain mewujudkan zon kewangan khas di Pulau Pinang, Lim turut mencadangkan kerajaan untuk menaikkan lantai upah untuk mencapai upah median bulanan kepada RM4,510 menjelang 2030 dengan menaikan gaji minima kepada sekurang-kurangnya RM2,000 menerusi pemotongan cukai korporat kepada 20 peratus.

Dalam pada itu, beliau turut mencadangkan keuntungan bercukai pertama perusahaan kecil dan sederhana sebanyak RM1 juta harus dikenakan cukai 15 peratus sahaja.

Sementara itu, industri yang menggunakan konsep sekular ekonomi dimana ia bukan sahaja tidak membazirkan sumber mentah dalam pengeluaran produk tetapi pada masa, menjaga alam sekitar perlu digalakkan.

“Industry yang mengamalkan konsep ini perlu diberi tambahan insentif cukai serta potongan cukai korporat sebanyak lima peratus lebih rendah daripada biasa.

“Itu sekiranya cukai korporat dipotong kepada 20 peratus, maka mereka yg terlibat didalam sekular ekonomi harus dikenakan 15 peratus sahaja,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA