FRIM Sasar Bantu Usahawan Komersialkan Produk Bernilai RM30 Juta Menjelang 2025

KUALA LUMPUR, 13 Sept (Bernama) — Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) melalui Pusat Teknologi Herba (HTC) meletakkan sasaran untuk membantu usahawan herba mengkomersialkan nilai produk sebanyak RM30 juta menjelang 2025, mencerminkan kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 30 peratus.

FRIM dalam satu kenyataan pada Selasa mengumumkan bahawa HTC setakat ini telah berjaya mengkomersilkan 192,446 unit produk dengan jumlah nilai sebanyak RM16.4 juta.

“Sejak penubuhannya, HTC telah memberikan manfaat kepada lebih daripada 500 pelanggan termasuk syarikat dan individu. Sebanyak 20 syarikat telah melantik HTC sebagai pengilang kontrak mereka untuk menghasilkan 35 produk herba tradisional yang berdaftar.

“Dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12), HTC telah menghasilkan enam produk separa siap berbentuk ekstrak tulen daripada herba-herba terpilih iaitu tongkat ali, kacip fatimah, asam gelugur, misai kucing, roselle dan gelenggang,” katanya.

Bagaimanapun, FRIM berkata produk herba perlu mematuhi peraturan dan undang-undang yang ketat termasuk pendaftaran dengan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dan ujian keselamatan, ia memberi cabaran kepada usahawan herba kerana melibatkan kos yang tinggi.

“Justeru itu, HTC berazam untuk menyokong pengeluaran produk herba berkualiti tinggi serta memberi sokongan kepada usahawan herba dalam menghasilkan produk berkualiti dan kompetitif.

 “HTC telah menerima pelbagai pensijilan termasuk Amalan Pengilangan Baik (GMP), HACCP, dan Halal, menjadikannya pilihan utama usahawan herba. Kami menyediakan perkhidmatan teknikal, fasiliti lengkap, khidmat nasihat dan penelitian pembangunan pembangunan dengan lokasi yang mudah diakses dan caj perkhidmatan yang berpatutan,” katanya.

Usaha tersebut selaras dengan visi kerajaan untuk memperkukuhkan industri herba sebagai sumber pertumbuhan ekonomi negara, kata FRIM.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Federal Oats Mills Rasmi Kilang Pemprosesan Di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Federal Oats Mills Sdn Bhd (FOM) merasmikan kilang pemprosesan oatnya yang canggih dengan jumlah keluasan lantai lebih 260,000 kaki persegi di Pulau Pinang, khusus dalam menghasilkan pelbagai produk termasuk oat, oat kilned-dried hulled, bran oat dan tepung oat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata kemudahan moden dan automatik sepenuhnya itu sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030) yang bertujuan menggalakkan industri beralih daripada model perniagaan berintensifkan buruh.

“Sebagai salah satu peneraju pemprosesan makanan di Malaysia, komitmen FOM untuk memajukan teknologi dan kapasiti pengeluarannya juga memberi manfaat kepada vendor tempatan dalam rantaian bekalannya, mewujudkan limpahan sosial yang positif dan meningkatkan ekonomi tempatan.

“Selain itu, produk pensijilan halalnya yang telah lama diiktiraf telah membuka banyak peluang dalam pasaran Muslim global,” katanya sambil menambah bahawa pensijilan halal Malaysia sangat diiktiraf.

Dalam pada itu, beliau berkata peningkatan kapasiti kemudahan itu juga sejajar dengan Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara, yang bertujuan untuk memperluaskan akses dan kemampuan memiliki makanan, terutamanya produk makanan sihat.

Timbalan Pengarah Urusan FOM Michael Chew Kian Hong berkata syarikat itu akan memperkukuh kapasiti dan kekuatan produknya, menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan dan pengembangan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“FOM dalam tempoh tiga tahun lepas telah membuktikan kekuatan kami dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi mil oat dan produk berasaskan oat di rantau ini,” katanya.

— BERNAMA