BD Lancar Pencegahan Risiko Jangkitan dan Kesilapan Ubatan dalam Terapi IV (PRIME) di Asia

SINGAPURA, 29 April 2019 /PRNewswire/ — BD (Becton, Dickinson and Company), sebuah syarikat teknologi perubatan global yang terkemuka, melancarkan program keselamatan pesakit baharu untuk hospital-hospital yang dikenali sebagai Pencegahan Risiko Jangkitan dan Kesilapan Ubatan dalam Terapi IV (PRIME). Bertujuan untuk menangani dua cabaran utama dalam persekitaran hospital – pencegahan jangkitan dan keselamatan pengubatan – PRIME dibangunkan oleh Joint Commission International for Patient Safety, dengan tajaan BD.

Ahli BD dan JCI bersama-sama rakan kongsi Hospital di majlis pelancaran PRIME di Seoul, Korea.

Mengulas tentang permulaan PRIME oleh JCI bersama BD, Dr. Marwa J. Zohdy, naib presiden, Global Consulting Services, Joint Commission Resources/Joint Commission International (JCI) berkata, “Persediaan dan pemberian ubatan adalah penting untuk penjagaan pesakit yang selamat dan berkualiti tinggi di seluruh dunia. Di JCI, kami menyedari keperluan asas untuk pembinaan keupayaan berasaskan bukti berhubung topik ini dan program PRIME yang unik dapat menangani keperluan tersebut. Pakar-pakar terkemuka daripada JCI dengan sokongan BD telah mewujudkan kurikulum praktikal yang akan memupuk kemahiran kritikal.”

Pendekatan programatik yang unik ke arah keselamatan pesakit akan dilaksanakan sepanjang tempoh enam bulan, yang terdiri daripada penetapan matlamat, kajian semula kemajuan yang berterusan, tele-perundingan bersama pakar dan kemas kini saintifik melalui webinar. Hospital-hospital akan diberi perakuan apabila dapat menyelesaikan program ini dengan jayanya.

Raymond Chow, naib presiden untuk Asia Tengah di BD berkata, “Pemberian ubatan melalui laluan invasif mempunyai risiko-risiko unik. Khususnya di negara-negara yang baru berkembang, risiko-risiko berkenaan mungkin lebih besar lantaran kurangnya kesedaran, piawaian, penilaian kemahiran dan penerimaan teknologi serta amalan yang selamat. PRIME ditetapkan untuk menangani risiko-risiko ini yang seringkali tidak sedari disebabkan oleh kurangnya fokus atau pengetahuan tentang proses-proses yang diperkemas dalam pengurusan ubatan.”

PRIME dilancarkan secara rasmi antara 22-26 April di negara-negara berikut: Korea Selatan, Jepun, MalaysiaThailandIndonesia, Filipina, Vietnam dan India. Setakat ini, 21 hospital terkemuka telah mendaftar untuk menyertai program ini.

Latar Belakang BD

BD ialah salah sebuah syarikat teknologi perubatan global yang terbesar di dunia dan memajukan dunia kesihatan dengan meningkatkan penemuan perubatan, diagnostik dan penyampaian penjagaan. Syarikat menyokong wira-wira barisan hadapan bidang penjagaan kesihatan dengan membangunkan teknologi, perkhidmatan dan penyelesaian inovatif yang membantu memajukan terapi klinikal untuk pesakit dan proses klinikal untuk penyedia penjagaan kesihatan. BD dan 65,000 kakitangannya mempunyai minat dan komitmen untuk membantu meningkatkan tahap keselamatan dan kecekapan proses penyediaan penjagaan oleh pakar perubatan, mendayakan saintis-saintis makmal untuk mengesan penyakit dengan tepat dan memajukan keupayaan penyelidik untuk membangunkan diagnostik serta terapeutik generasi seterusnya. BD berada hampir di setiap negara dan bekerjasama dengan organisasi-organisasi seluruh dunia untuk menangani beberapa isu kesihatan global yang paling mencabar. Dengan menjalin kerjasama yang erat bersama pelanggan, BD dapat membantu meningkatkan hasil, merendahkan kos, meningkatkan kecekapan, menambah baik keselamatan dan meluaskan akses kepada penjagaan kesihatan. Untuk maklumat lanjut tentang BD, sila kunjungi bd.com.

Sumber: BD

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.