BD Lancar Pencegahan Risiko Jangkitan dan Kesilapan Ubatan dalam Terapi IV (PRIME) di Asia

SINGAPURA, 29 April 2019 /PRNewswire/ — BD (Becton, Dickinson and Company), sebuah syarikat teknologi perubatan global yang terkemuka, melancarkan program keselamatan pesakit baharu untuk hospital-hospital yang dikenali sebagai Pencegahan Risiko Jangkitan dan Kesilapan Ubatan dalam Terapi IV (PRIME). Bertujuan untuk menangani dua cabaran utama dalam persekitaran hospital – pencegahan jangkitan dan keselamatan pengubatan – PRIME dibangunkan oleh Joint Commission International for Patient Safety, dengan tajaan BD.

Ahli BD dan JCI bersama-sama rakan kongsi Hospital di majlis pelancaran PRIME di Seoul, Korea.

Mengulas tentang permulaan PRIME oleh JCI bersama BD, Dr. Marwa J. Zohdy, naib presiden, Global Consulting Services, Joint Commission Resources/Joint Commission International (JCI) berkata, “Persediaan dan pemberian ubatan adalah penting untuk penjagaan pesakit yang selamat dan berkualiti tinggi di seluruh dunia. Di JCI, kami menyedari keperluan asas untuk pembinaan keupayaan berasaskan bukti berhubung topik ini dan program PRIME yang unik dapat menangani keperluan tersebut. Pakar-pakar terkemuka daripada JCI dengan sokongan BD telah mewujudkan kurikulum praktikal yang akan memupuk kemahiran kritikal.”

Pendekatan programatik yang unik ke arah keselamatan pesakit akan dilaksanakan sepanjang tempoh enam bulan, yang terdiri daripada penetapan matlamat, kajian semula kemajuan yang berterusan, tele-perundingan bersama pakar dan kemas kini saintifik melalui webinar. Hospital-hospital akan diberi perakuan apabila dapat menyelesaikan program ini dengan jayanya.

Raymond Chow, naib presiden untuk Asia Tengah di BD berkata, “Pemberian ubatan melalui laluan invasif mempunyai risiko-risiko unik. Khususnya di negara-negara yang baru berkembang, risiko-risiko berkenaan mungkin lebih besar lantaran kurangnya kesedaran, piawaian, penilaian kemahiran dan penerimaan teknologi serta amalan yang selamat. PRIME ditetapkan untuk menangani risiko-risiko ini yang seringkali tidak sedari disebabkan oleh kurangnya fokus atau pengetahuan tentang proses-proses yang diperkemas dalam pengurusan ubatan.”

PRIME dilancarkan secara rasmi antara 22-26 April di negara-negara berikut: Korea Selatan, Jepun, MalaysiaThailandIndonesia, Filipina, Vietnam dan India. Setakat ini, 21 hospital terkemuka telah mendaftar untuk menyertai program ini.

Latar Belakang BD

BD ialah salah sebuah syarikat teknologi perubatan global yang terbesar di dunia dan memajukan dunia kesihatan dengan meningkatkan penemuan perubatan, diagnostik dan penyampaian penjagaan. Syarikat menyokong wira-wira barisan hadapan bidang penjagaan kesihatan dengan membangunkan teknologi, perkhidmatan dan penyelesaian inovatif yang membantu memajukan terapi klinikal untuk pesakit dan proses klinikal untuk penyedia penjagaan kesihatan. BD dan 65,000 kakitangannya mempunyai minat dan komitmen untuk membantu meningkatkan tahap keselamatan dan kecekapan proses penyediaan penjagaan oleh pakar perubatan, mendayakan saintis-saintis makmal untuk mengesan penyakit dengan tepat dan memajukan keupayaan penyelidik untuk membangunkan diagnostik serta terapeutik generasi seterusnya. BD berada hampir di setiap negara dan bekerjasama dengan organisasi-organisasi seluruh dunia untuk menangani beberapa isu kesihatan global yang paling mencabar. Dengan menjalin kerjasama yang erat bersama pelanggan, BD dapat membantu meningkatkan hasil, merendahkan kos, meningkatkan kecekapan, menambah baik keselamatan dan meluaskan akses kepada penjagaan kesihatan. Untuk maklumat lanjut tentang BD, sila kunjungi bd.com.

Sumber: BD

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.