Nak Melabur Saham Petronas Dagangan Berhad? Ambil Tahu 11 Perkara Ini Terlebih Dahulu

Tersenarai pada 8 Mac 1994, Petronas Dagangan Berhad (PDB) merupakan syarikat pemasaran downstream petroleum products yang terbesar di Malaysia. Bernilai sebanyak RM24.0 bilion dalam market capitalisation, PDB disenaraikan sebagai salah satu komponen FBMKLCI kerana ia adalah merupakan di antara 30 syarikat terbesar di Malaysia buat masa kini.

Di sini, saya ingin memberikan update tentang prestasi kewangan dan penilaian saham terkini bagi PDB. Jom kita lihat 11 perkara ini sebelum nak mulakan langkah melabur ke dalam saham PDB:

1. Segmen Retail

Kini, segmen ini menjana pendapatannya dengan mempunyai lebih daripada 1,000 stesen petrol berjenama PETRONAS di seluruh negara Malaysia. Daripada rangkaian itu, ia mempunyai 700 lebih buah Kedai Mesra dan telah membuka kedai makan seperti KFC, McDonald’s, Burger King, Subway, Starbucks dan sebagainya di kawasan stesen minyak.

Prestasi kewangan segmen ini sensitif kepada harga minyak terkini. PDB telah mencatat untung operasi yang terendah bagi tahun 2014, sebab ia mengalami penurunan harga minyak yang mendadak pada suku kedua tahun 2014. Ini telah menyebabkan pengurangan margin operasi bagi PDB pada tempoh tersebut.

Sejak tahun 2014, kerajaan Malaysia telah melaksanakan ‘managed float price mechanism’ untuk mengurangkan beban subsidi petrol. Dengan ini, kos minyak tempatan kini lebih hampir dengan harga minyak semasa di pasaran global.

PDB telah bertindak dan telah menambah baik pengurusan inventori minyak. Ini telah mengurangkan jurang yang disebabkan oleh perubahan harga minyak bulanan dan mengurangkan kos produk secara keseluruhan. Ini telah meningkatkan untung operasi PDB bagi segmen ini daripada RM291.4 juta pada tahun 2014 kepada RM596.1 juta pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan PDB

2. Segmen Komersial

Segmen ini menjana perolehan daripada pemasaran diesel, minyak jet A-1, bitumen, gasoline, kerosene, petroleum coke, dan sulfur.

Prestasi kewangan segmen ini juga sensitif pada harga minyak semasa. Tetapi, ia telah merekodkan untung operasi yang lebih stabil jika dibanding dengan segmen Retail. Untung operasi telah meningkat daripada RM381.8 juta pada tahun 2012 kepada RM534.2 juta pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan PDB

3. Perolehan

PDB telah mencatatkan perolehan yang terendah pada tahun 2016. Ianya disebabkan oleh penurunan harga minyak sejak suku kedua tahun 2014. Sejak tahun 2017, PDB merekodkan peningkatan daripada segi perolehan. Ia disumbangkan oleh pemulihan harga minyak pada dua tahun lepas. Perolehan meningkat daripada RM21.5 bilion pada tahun 2016 kepada RM30.1 bilion pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan PDB

Pada 7 tahun yang lepas, PDB mencatatkan purata sebanyak RM825 juta setahun dalam keuntungan bersih. Di sini, saya telah mengasingkan keuntungan yang dijanakan daripada penjualan syarikat-syarikat tersebut:

Untung Pelupusan Syarikat 2016: RM 35.6 juta

– PETRONAS (Vietnam) Co. Ltd

Untung Pelupusan Syarikat 2017: RM 430.8 juta

– Thang Long LPG Company Ltd
– PETRONAS Energy Philippines, Inc.

Pengasingan ini adalah diperlukan jika kita hendak menilai keupayaan PDB sebenar daripada segi penjanaan keuntungan daripada perniagaan teras (core business).

Sumber: Laporan Tahunan PDB

5. Return on Equity (ROE)

ROE purata bagi PDB adalah sebanyak 15.76% setahun bagi tempoh 7 tahun yang lalu. Ini bermakna PDB telah menjana sebanyak RM15.76 di dalam untung bersih daripada setiap RM100 dalam ekuiti pemegang saham.

Sumber: Laporan Tahunan PDB

6. Pengurusan Aliran Tunai

Daripada tahun 2012 sehingga 2018, PDB telah menjana aliran tunai operasi sejumlah RM9.44 bilion dan pendapatan faedah sebanyak RM395.0 bilion. Bagi tempoh 7 tahun tersebut, PDB telah membayar:

– RM2.30 bilion dalam capital expenditures (CAPEX).
– RM1.02 bilion dalam penyelesaian bersih hutang bukan semasa.
– RM5.06 bilion dalam pembayaran dividen kepada pemegang saham.

Ia telah menambah tunai bakinya daripada RM251.3 juta pada tahun 2012 kepada RM2.19 bilion pada tahun 2018. Ini membuktikan bahawa PDB adalah sebuah syarikat yang berupaya untuk meneruskan pembayaran dividen dengan konsisten pada masa hadapan.

Sumber: Laporan Tahunan PDB

7. Kedudukan Kewangan Terkini

Pada 31 Disember 2018, PDB mencatat sebanyak RM183.7 juta dalam liabiliti bukan semasa dan juga RM5.90 bilion dalam ekuiti pemegang saham. Maka, gearing ratio-nya ialah 3.12%.

Pada masa yang sama, PDB telah merekodkan sebanyak RM5.32 bilion di dalam aset semasa dan RM3.05 bilion dalam liabiliti semasa. Maka, ia mempunyai nisbah semasa sebanyak 1.75.

8. Siapa Pemilik Terbesar PDB?

Pada 14 Februari 2019, 5 pemilik terbesar dan pemegangan sahamnya di dalam PDB adalah seperti berikut:

No.Pemegang SahamPemegangan Saham
1Petroliam Nasional Bhd69.86%
2Employees Provident Fund Board4.94%
3Amanah Saham Bumiputera1.61%
4Amanah Saham Malaysia1.51%
5Amanah Saham Malaysia 2 – Wawasan1.11%
6Pemegang Saham Lain20.93%
7Pemegangan Saham Keseluruhan100.00%

Sumber: Laporan Tahunan 2018 PDB

9. P/E Ratio

Pada 27 April 2019, harga saham bagi PDB ialah RM24.10. Pada tahun 2018, PDB merekod sebanyak RM0.855 dalam Earnings Per Share atau EPS. Maka, P/E Ratio bagi PDB yang terkini adalah 28.19, hampir dengan tempoh purata 7 tahun iaitu sebanyak 30.01.

Sumber: Laporan Tahunan 2018 PDB

10. P/B Ratio

Pada 31 Disember 2018, PDB telah mencatat aset bersih sebanyak RM5.936 bagi setiap saham. Maka, P/B Ratio terkini bagi PDB ialah 4.06, lebih rendah jika dibandingkan dengan purata 7 tahun iaitu sebanyak 4.67.

Sumber: Laporan Tahunan 2018 PDB

11. Kadar Dividen

Pada tahun 2018, PDB telah membayar RM0.70 di dalam Dividends Per Share (DPS). Jadi, PDB telah mengekalkan pemberian DPS dengan stabil pada 7 tahun lepas.

Jika PDB berupaya untuk meneruskan bayaran DPS sejumlah RM0.70 bagi tahun-tahun berikutnya, kadar dividen bagi PDB terkini ialah 2.90% setahun, sedikit tinggi jikalau dibandingkan dengan purata 7 tahun iaitu sebanyak 2.69% setahun.

 

 

Sumber: Laporan Tahunan PDB

Sudut Pandangan

Setelah penyusutan harga saham PDB pada tahun 2015 ekoran penurunan harga minyak dunia, ia telah meningkat dan kekal pada tahap RM25.00 sejak Februari 2016.

Sumber: Google Finance

Pengekalan harga saham ini telah memaparkan keputusan kewangan PDB bagi tempoh 2 tahun tersebut, iaitu kestabilan daripada segi untung bersih dan DPS.

Buat masa kini, penilaian saham bagi PDB adalah seperti berikut:

– P/E Ratio sebanyak 28.19

– P/B Ratio sebanyak 4.06

– Kadar Dividen sebanyak 2.90%

Jadi, wajarkah untuk membeli saham PDB hari ini pada harga RM24.10 seunit saham?

Itu bergantung kepada pelan pelaburan saham masing-masing.

Biodata Penulis

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth Person, Value Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: