Boost Menawarkan Pembiayaan ‘Fast Track’ Berasaskan Syariah untuk PMKS

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk terus menyokong perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dalam perjalanan pemulihan mereka, Boost, pegangan teknologi kewangan (fintech) milik Axiata menawarkan pembiayaan sehingga RM100,000 kepada PMKS melalui ‘Capital Plus’. Kemudahan pembiayaan ini dibiayai oleh anak syarikat pinjaman digital terkemuka, Boost Credit (dahulunya dikenali sebagai Aspirasi).

‘Capital Plus’ adalah satu kemudahan pembiayaan mikro Syariah berasaskan konsep komoditi Murabahah yang ideal untuk PMKS. Ia menawarkan pembiayaan serendah RM1,000 hingga RM100,000 dalam tempoh 15 bulan pada kadar keuntungan rendah 1.2% sebulan, tanpa pembayaran balik pokok untuk tiga (3) bulan pertama. PMKS tidak memerlukan sebarang penjamin atau cagaran untuk memohon pembiayaan ini.

Bagi peniaga di platform Boost yang memohon ‘Capital Plus’, mereka akan menikmati proses permohonan yang lancar dalam masa kurang daripada10 minit serta dana yang disalurkan dalam tempoh masa 48 jam, tawaran menarik utama oleh Boost Credit.

Menurut Persatuan PKS Malaysia (SME Association of Malaysia), dengan situasi negara yang menuju ke fasa endemik, aliran tunai kekal menjadi kebimbangan utama PMKS untuk perniagaan kian pulih dan beroperasi semula.

Sheyantha Abeykoon, Ketua Pegawai Eksekutif Boost menyatakan, “Pandemik ini telah menimbulkan pelbagai cabaran yang perlu dihadapi oleh PMKS untuk meneruskan perniagaan mereka. Kebanyakan PMKS asyik memikirkan cara untuk mengekalkan aliran tunai yang stabil. Kami percaya bahawa proses pemulihan memerlukan usaha kolektif. Kami komited untuk menjadi rakan yang dipercayai kepada peniaga-peniaga kami dan PMKS yang memerlukan di seluruh negara dengan meringankan beban kewangan mereka melalui peningkatan akses kepada pembiayaan mampu milik.”

“Salah satu aspek utama yang disediakan dalam ‘Capital Plus’ ialah moratorium tiga bulan untuk PMKS. Kami berharap para PMKS akan dapat memanfaatkan kemudahan pembiayaan mikro ini dari segi rangsangan kepada perjalanan pemulihan serta modal yang diperlukan untuk memulakan semula perniagaan mereka,” tambah Sheyantha.

Peniaga Boost Biz boleh memohon dengan mudah dalam masa kurang daripada 10 minit menerusi aplikasi Boost Biz dengan mengetik pada “Do More” diikuti dengan tile “Financing”. Sebagai alternatif, peniaga boleh menghubungi wakil Boost berkenaan untuk mengetahui lebih lanjut tentang ‘Capital Plus’. Maklumat lanjut juga boleh didapati di https://www.myboost.com.my/business/features/capital-plus-by-boost-credit/.

Jika layak, PMKS yang memohon akan menerima kelulusan dan dana akan disalurkan terus ke dalam akaun bank mereka dalam tempoh 48 jam (dua hari bekerja).

Sempena Tahun Baru Lunar, mulai sekarang hingga 28 Februari 2022, 100 peniaga Boost Biz pertama yang berjaya memohon dan menerima jumlah pembiayaan minimum RM10,000 dengan ‘Capital Plus’ akan memperoleh pulangan tunai RM100 di bawah kempen ‘Huat More with Boost Biz’. Pulangan tunai ini akan dikreditkan terus ke dalam akaun bank berdaftar peniaga. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Untuk maklumat lanjut tentang produk dan tawaran Boost, ikuti saluran media sosial rasmi Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp). Sebagai alternatif, PMKS yang berminat boleh melayari https://credit.myboost.co/pasar/capital-plus.

Mengenai Boost

Boost merupakan pegangan teknologi kewangan (fintech) milik Axiata yang menyatukan semua perkhidmatan kewangan merangkumi pembayaran, pembiayaan mikro, insurans mikro, perkhidmatan kandungan rentas sempadan dan solusi perniagaan. Kami menggabungkan fintech, data dalaman dan AI untuk memenuhi permintaan pengguna dan peniaga yang semakin meningkat dan berkembang di seluruh rantau, dengan matlamat untuk menjadi penyedia spektrum penuh fintech di Asia Tenggara. Perniagaan Boost diselaraskan kepada empat jenama utama:

Boost LifePerniagaan eDompet Boost yang dilancarkan pada tahun 2017, memfokuskan kepada penawaran gaya hidup pengguna seperti pembayaran runcit dalam dan luar talian, pembayaran bil, insurans dan pengangkutan & kes penggunaan transit dengan ciri-ciri baharu yang selalu diperkenalkan dari semasa ke semasa.  
Boost BizSegmen untuk para peniaga yang menawarkan platform pembayaran untuk perusahaan pelbagai saiz, alat perniagaan dan solusi digitalisasi.  
Boost CreditSebelum ini dikenali sebagai Aspirasi, ia menempatkan perniagaan pembiayaan mikro & insurans mikro dan merupakan perintis pembiayaan Alternatif Digital di Malaysia dan Indonesia.  
Boost ConnectSebelum ini dikenali sebagai Apigate, ia merupakan perniagaan pengewangan digital dan penyedia ekosistem pelantar pembayaran pertumbuhan pelanggan yang menawarkan produk dan perkhidmatan inovatif. 

Pengguna boleh memuat turun Boost di Google Play Store, App Store atau HUAWEI AppGallery.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.myboost.com.my atau ikut Boost di Facebook (www.facebook.com/myboostapp/) ataupun Instagram (www.instagram.com/myboostapp/).

Buat Bisnes & Payment Hanya Melalui Whatsapp!

Pasti ramai yang buat bisnes di luar sana yang menggunakan Whatsapp. Ramai juga yang buat bisnes tapi…

 • Tak ada sistem untuk urus order.
 • Perlu COD dan beratur panjang di kaunter Poslaju.
 • Data jualan bersepah
 • Kena forward secara manual maklumat produk & akaun bank pada pelanggan
 • Perlu semak akaun bank setiap kali ada payment masuk

Mujurlah ada Yezza.
Web e-commerce dalam WhatsApp Business anda.

Dengan Yezza, anda boleh :-

 • Urus stok secara online. (Inventory Management)
 • Terima pembayaran online dari customer (Yezza Pay)
 • Semak prestasi jualan, ejen & produk. (Report & Analytics)
 • Leads diagihkan sama rata ke semua staf jualan (Smart Link)
 • Urus data pelanggan untuk follow up. (Customer Management)
 • Integrasi dengan rider & kurier (Easyparcel, Lalamove & Zepto)
 • Web e-commerce ringkas & mudah dalam WhatsApp (Yezza Store)

BONUS : Integrasi FB Pixel & Google Analytics untuk marketing.

Anda hanya perlu 9 minit untuk dapat sebuah web e-commerce. Ringkas & mudah guna smartphone sahaja.

Tak perlu bayar web developer dan kosnya yang murah.

Sudah lah murah, dapat banyak kelebihan Yezza seperti:-

 • Tiada had untuk upload produk.
 • Hanya perlu guna smartphone sahaja.
 • Boleh semak prestasi jualan & ejen.
 • Fungsi payment gateway menerusi Yezza Pay.
 • Mudah digunakan pelanggan baru bisnes anda.
 • Sesuai untuk penjual yang ada banyak produk kategori.

Cubalah Yezza SEKARANG! Confirm manthop!

Previous ArticleNext Article

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

 • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
 • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
 • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.