Boost Menawarkan Pembiayaan ‘Fast Track’ Berasaskan Syariah untuk PMKS

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk terus menyokong perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dalam perjalanan pemulihan mereka, Boost, pegangan teknologi kewangan (fintech) milik Axiata menawarkan pembiayaan sehingga RM100,000 kepada PMKS melalui ‘Capital Plus’. Kemudahan pembiayaan ini dibiayai oleh anak syarikat pinjaman digital terkemuka, Boost Credit (dahulunya dikenali sebagai Aspirasi).

‘Capital Plus’ adalah satu kemudahan pembiayaan mikro Syariah berasaskan konsep komoditi Murabahah yang ideal untuk PMKS. Ia menawarkan pembiayaan serendah RM1,000 hingga RM100,000 dalam tempoh 15 bulan pada kadar keuntungan rendah 1.2% sebulan, tanpa pembayaran balik pokok untuk tiga (3) bulan pertama. PMKS tidak memerlukan sebarang penjamin atau cagaran untuk memohon pembiayaan ini.

Bagi peniaga di platform Boost yang memohon ‘Capital Plus’, mereka akan menikmati proses permohonan yang lancar dalam masa kurang daripada10 minit serta dana yang disalurkan dalam tempoh masa 48 jam, tawaran menarik utama oleh Boost Credit.

Menurut Persatuan PKS Malaysia (SME Association of Malaysia), dengan situasi negara yang menuju ke fasa endemik, aliran tunai kekal menjadi kebimbangan utama PMKS untuk perniagaan kian pulih dan beroperasi semula.

Sheyantha Abeykoon, Ketua Pegawai Eksekutif Boost menyatakan, “Pandemik ini telah menimbulkan pelbagai cabaran yang perlu dihadapi oleh PMKS untuk meneruskan perniagaan mereka. Kebanyakan PMKS asyik memikirkan cara untuk mengekalkan aliran tunai yang stabil. Kami percaya bahawa proses pemulihan memerlukan usaha kolektif. Kami komited untuk menjadi rakan yang dipercayai kepada peniaga-peniaga kami dan PMKS yang memerlukan di seluruh negara dengan meringankan beban kewangan mereka melalui peningkatan akses kepada pembiayaan mampu milik.”

“Salah satu aspek utama yang disediakan dalam ‘Capital Plus’ ialah moratorium tiga bulan untuk PMKS. Kami berharap para PMKS akan dapat memanfaatkan kemudahan pembiayaan mikro ini dari segi rangsangan kepada perjalanan pemulihan serta modal yang diperlukan untuk memulakan semula perniagaan mereka,” tambah Sheyantha.

Peniaga Boost Biz boleh memohon dengan mudah dalam masa kurang daripada 10 minit menerusi aplikasi Boost Biz dengan mengetik pada “Do More” diikuti dengan tile “Financing”. Sebagai alternatif, peniaga boleh menghubungi wakil Boost berkenaan untuk mengetahui lebih lanjut tentang ‘Capital Plus’. Maklumat lanjut juga boleh didapati di https://www.myboost.com.my/business/features/capital-plus-by-boost-credit/.

Jika layak, PMKS yang memohon akan menerima kelulusan dan dana akan disalurkan terus ke dalam akaun bank mereka dalam tempoh 48 jam (dua hari bekerja).

Sempena Tahun Baru Lunar, mulai sekarang hingga 28 Februari 2022, 100 peniaga Boost Biz pertama yang berjaya memohon dan menerima jumlah pembiayaan minimum RM10,000 dengan ‘Capital Plus’ akan memperoleh pulangan tunai RM100 di bawah kempen ‘Huat More with Boost Biz’. Pulangan tunai ini akan dikreditkan terus ke dalam akaun bank berdaftar peniaga. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Untuk maklumat lanjut tentang produk dan tawaran Boost, ikuti saluran media sosial rasmi Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp). Sebagai alternatif, PMKS yang berminat boleh melayari https://credit.myboost.co/pasar/capital-plus.

Mengenai Boost

Boost merupakan pegangan teknologi kewangan (fintech) milik Axiata yang menyatukan semua perkhidmatan kewangan merangkumi pembayaran, pembiayaan mikro, insurans mikro, perkhidmatan kandungan rentas sempadan dan solusi perniagaan. Kami menggabungkan fintech, data dalaman dan AI untuk memenuhi permintaan pengguna dan peniaga yang semakin meningkat dan berkembang di seluruh rantau, dengan matlamat untuk menjadi penyedia spektrum penuh fintech di Asia Tenggara. Perniagaan Boost diselaraskan kepada empat jenama utama:

Boost LifePerniagaan eDompet Boost yang dilancarkan pada tahun 2017, memfokuskan kepada penawaran gaya hidup pengguna seperti pembayaran runcit dalam dan luar talian, pembayaran bil, insurans dan pengangkutan & kes penggunaan transit dengan ciri-ciri baharu yang selalu diperkenalkan dari semasa ke semasa.  
Boost BizSegmen untuk para peniaga yang menawarkan platform pembayaran untuk perusahaan pelbagai saiz, alat perniagaan dan solusi digitalisasi.  
Boost CreditSebelum ini dikenali sebagai Aspirasi, ia menempatkan perniagaan pembiayaan mikro & insurans mikro dan merupakan perintis pembiayaan Alternatif Digital di Malaysia dan Indonesia.  
Boost ConnectSebelum ini dikenali sebagai Apigate, ia merupakan perniagaan pengewangan digital dan penyedia ekosistem pelantar pembayaran pertumbuhan pelanggan yang menawarkan produk dan perkhidmatan inovatif. 

Pengguna boleh memuat turun Boost di Google Play Store, App Store atau HUAWEI AppGallery.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.myboost.com.my atau ikut Boost di Facebook (www.facebook.com/myboostapp/) ataupun Instagram (www.instagram.com/myboostapp/).

Buat Bisnes & Payment Hanya Melalui Whatsapp!

Pasti ramai yang buat bisnes di luar sana yang menggunakan Whatsapp. Ramai juga yang buat bisnes tapi…

 • Tak ada sistem untuk urus order.
 • Perlu COD dan beratur panjang di kaunter Poslaju.
 • Data jualan bersepah
 • Kena forward secara manual maklumat produk & akaun bank pada pelanggan
 • Perlu semak akaun bank setiap kali ada payment masuk

Mujurlah ada Yezza.
Web e-commerce dalam WhatsApp Business anda.

Dengan Yezza, anda boleh :-

 • Urus stok secara online. (Inventory Management)
 • Terima pembayaran online dari customer (Yezza Pay)
 • Semak prestasi jualan, ejen & produk. (Report & Analytics)
 • Leads diagihkan sama rata ke semua staf jualan (Smart Link)
 • Urus data pelanggan untuk follow up. (Customer Management)
 • Integrasi dengan rider & kurier (Easyparcel, Lalamove & Zepto)
 • Web e-commerce ringkas & mudah dalam WhatsApp (Yezza Store)

BONUS : Integrasi FB Pixel & Google Analytics untuk marketing.

Anda hanya perlu 9 minit untuk dapat sebuah web e-commerce. Ringkas & mudah guna smartphone sahaja.

Tak perlu bayar web developer dan kosnya yang murah.

Sudah lah murah, dapat banyak kelebihan Yezza seperti:-

 • Tiada had untuk upload produk.
 • Hanya perlu guna smartphone sahaja.
 • Boleh semak prestasi jualan & ejen.
 • Fungsi payment gateway menerusi Yezza Pay.
 • Mudah digunakan pelanggan baru bisnes anda.
 • Sesuai untuk penjual yang ada banyak produk kategori.

Cubalah Yezza SEKARANG! Confirm manthop!

Previous ArticleNext Article

Co-Opbank Pertama Tawar ‘PULIH’ Bantu Pelanggan Hadapi Masalah Bayar Balik Pinjaman

KUALA LUMPUR, 28 Mac (Bernama) — Koperasi Co-opbank Pertama Malaysia Bhd (CBP) menawarkan kempen PULIH, iaitu penjadualan semula pembayaran ansuran pinjaman pelanggannya yang menghadapi masalah kewangan sewaktu ketidaktentuan ekonomi ketika ini.

Ketua Pegawai Eksekutif CBP Khairil Anuar Mohammad Annuar berkata matlamat PULIH adalah untuk membantu pelanggan menguasai situasi kewangan dan merangka pelan pembayaran semula pembiayaan secara peribadi melalui rundingan dengan penyedia perkhidmatan kewangan pelanggan CBP.

“Menerusi kempen ini, pelanggan yang memohon cuma perlu membayar 50 peratus daripada ansuran asal selama dua tahun. Kempen ini telah bermula dari 22 Mac 2023 sehingga 29 Jun 2023.

”Program PULIH ini menyasarkan pelanggan yang mengalami masalah atau kekangan kewangan iaitu pendapatan telah berkurangan sebanyak 25 peratus dari gaji asal dan gagal untuk meneruskan pembayaran ansuran bulanan semasa,” katanya dalam sidang media selepas majlis berbuka puasa dan pelancaran projek FIRST di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau berkata ini merupakan satu langkah proaktif CBP dalam membantu pelanggan-pelanggan yang terkesan yang secara tidak langsung dapat membantu CBP memulihkan pembiayaan tidak berbayar (PTB).

“Kami jangkakan seramai 10-20 peratus daripada lebih 200,000 pelanggan sedia ada kami akan menggunakan khidmat tersebut.

“Pelanggan CBP yang ingin menyertai kempen ini boleh memohon menerusi emel ke Jabatan Kawalan dan Pemulihan di [email protected] atau hadir ke mana-mana cawangan CBP,” katanya.

— BERNAMA