Bursa Malaysia Dinamakan Sebagai ‘Bursa Saham Terbaik Bagi Penyenaraian Islam’ Di Anugerah Berita Kewangan Islam 2022

Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia atau Bursa) telah dinamakan sebagai ‘Bursa Saham Terbaik Untuk Penyenaraian Islam’ oleh Islamic Finance News (IFN) pada Tinjauan Pembekal Perkhidmatan IFN Tahunan ke-15 dan ke-16, yang diumumkan pada Majlis Anugerah IFN 2022, 30 Mac 2022.

Kategori ‘Bursa Saham Terbaik untuk Penyenaraian Islam’ mula diperkenalkan pada 2018 untuk mengiktiraf bursa saham paling cemerlang dalam penyenaraian sekuriti patuh Syariah yang mempunyai ekosistem kondusif. Ini merupakan tahun keempat berturut-turut Bursa Malaysia muncul sebagai pemenang bagi kategori ini, menjadikannya Bursa Utama dalam pasaran modal Islam.

Kami berbesar hati menerima Anugerah ini kerana ia mencerminkan kekuatan Bursa Malaysia dan kelebihan daya saing dalam ruang kewangan Islam. Walaupun menghadapi cabaran yang ditimbulkan oleh pandemik global, kami tetap teguh dalam memastikan pasaran kami kekal terbuka dan boleh diakses untuk terus menarik lebih banyak penyenaraian instrumen Islam dan meningkatkan penyertaan pelabur dalam pasaran modal Islam.

Datuk Muhamad Umar Swift, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia

Bursa Malaysia menawarkan banyak saham patuh Syariah yang disenaraikan di pasaran Utama, ACE dan LEAP. Pada akhir Februari 2022, permodalan pasaran Syariah berjumlah RM1.2 trilion, iaitu 67.3 peratus daripada jumlah permodalan pasaran RM1.8 trilion.

Dalam tempoh yang sama, 753 atau 79.1 peratus daripada 993 syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia adalah patuh Syariah dan boleh didagangkan di Bursa Malaysia-i, platform pelaburan patuh Syariah end-to-end pertama di dunia.

Bursa Malaysia-i menggabungkan rangkaian penuh kemudahan berkaitan bursa patuh Syariah termasuk penyenaraian, dagangan, penjelasan, penyelesaian dan perkhidmatan depositori.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

ASNB Tangguh Sementara Urus Niaga Dan Perkhidmatan Bermula 4 Hingga 7 Jun

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Semua urus niaga unit amanah dan perkhidmatan lain Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) akan ditangguhkan sementara bermula pada 4 hingga 7 Jun 2022.

Syarikat tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata penangguhan sementara itu disebabkan oleh pemindahan sistem operasinya ke sistem baharu, selaras dengan objektifnya untuk meningkatkan pengalaman pelaburan kepada para pelabur.

ASNB, syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB), menambah tarikh urus niaga terakhir bagi semua unit amanah adalah pada 3 Jun, 2022.

Bagaimanapun, urus niaga bagi ASN Equity 5, ASN Equity Global, ASN Imbang 3 Global dan ASN Sara 2 akan berakhir lebih awal iaitu pada 2 Jun 2022.

Syarikat tersebut juga memaklumkan penangguhan urus niaga itu melibatkan semua unit amanah ASNB di semua saluran ASNB iaitu kaunter cawangan ASNB dan ejen-ejen seluruh negara serta saluran elektronik dan dalam talian.

Ia termasuk portal dan aplikasi myASNB, ejeb perbankan internet iaitu Maybank2u, CIMB Clicks, RHBNow, Affinonline, AmOnline dan HLB Connect, mesin kiosk di cawangan ASNB serta Mesin Juruwang Automatik (ATM) di Maybank dan CIMB Bank.

“Urus niaga di semua saluran iaitu kaunter dan platform dalam talian akan dibuka semula pada 8 Jun 2022,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ASNB, Mohammad Hussin berkata langkah strategik untuk beralih ke sistem baharu perlu dilaksanakan bagi menyediakan sokongan teknologi yang lebih mudah dan moden agar ASNB dapat memperkenalkan produk dan perkhidmatan yang lebih terkini.

“Inisiatif ini diharapkan dapat meningkatkan pengalaman pelaburan kepada pelabur kami di semua saluran pada masa hadapan.

“Pelabur ASNB perlu merancang keperluan tunai lebih awal dan membuat transaksi pelaburan atau pengeluaran sebelum tarikh penangguhan untuk mengelakkan sebarang kesulitan ketika penangguhan ini berlangsung,” katanya.

Menurutnya, bagi mereka yang ingin membuat pengeluaran dalam talian, boleh membuat urus niaga seawal yang mungkin agar wang tersebut dapat dikreditkan sebelum tarikh penangguhan.

ASNB berkata pengeluaran secara dalam talian hanya boleh dilakukan menerusi portal www.myasnb.com.my dan aplikasi myASNB dengan had maksimum sebanyak RM2,000 atau pengeluaran tiga tiga kali dalam sebulan.

“Urus niaga pengeluaran dalam talian yang berjaya dilaksanakan akan dikreditkan ke dalam akaun bank pelabur yang didaftarkan dengan ASNB pada hari bekerja berikutnya,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/asnb-tangguh-sementara-urus-niaga-dan-perkhidmatan-bermula-4-hingga-7-jun/