Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2022

Bursa Malaysia kembali ke paras bawah 1,600 mata pada bulan Mac 2022 dengan kekurangan sentimen pasaran berbanding dengan bulan Februari lepas.

Dalam keadaan pasaran yang bercampur-campur ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan Mac 2022. Kaunter paling rugi pada Mac 2022 mencecah kejatuhan melebihi 60% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Mac tahun 2022. Senarai saham tersebut adalah seperti berikut:-

1. SMTRACK BERHAD

SMTRACK Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Mac 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 64.44% dalm tempoh sebulan dagangan. 

2. VINVEST CAPITAL HOLDINGS BERHAD

Vinvest Capital Holdings Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Mac 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 56.07%. 

3. KANGER INTERNATIONAL BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Kanger International Berhad dengan kejatuhan sebanyak 41.38% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. KRETAM HOLDINGS BHD

Kretam Holdings Bhd berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Mac 2022 dengan kejatuhan sebanyak 23.03%.

5. HONG SENG CONSOLIDATED BERHAD

Di tempat kelima pula adalah syarikat Hong Seng Consolidated Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 21.86% untuk tempoh sebulan pada Mac 2022. 

6. AHB HOLDINGS BHD

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat AHB Holdings Bhd dengan kejatuhan sebanyak 20.83% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. BINA DARULAMAN BHD

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat Bina Darulaman Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 20.73% dalam tempoh sebulan dagangan pada Mac 2022. 

8. TH PLANTATIONS BHD

Syarikat TH Plantations Bhd pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Mac 2022 dengan penurunan sebanyak 18.40%. 

9. WOODLANDOR HOLDINGS BHD

Woodlandor Holdings Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Mac 2022 dengan kejatuhan sebanyak 18.12%.

10. MALAYSIAN GENOMICS RES CENTRE BHD

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Malaysian Genomics Res Centre Bhd dengan penurunan sebanyak 14.51% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Mac 2022. 

Mampukah Sentimen Raya Merancakkan Pasaran?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan Mac 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan bercampur-campur. 

Pada bulan April pula merupakan bulan Ramadhan dan bulan persiapan untuk umat islam menyambut raya. 

Mampukah sentimen ini merancakkan keadaan pasaran terutamanya sektor perkhidmatan dan pengguna apabila bazar dan sambutan hari raya telah dibenarkan setelah dua tahun berkurang? 

Semoga kita tidak mengalami kerugian yang sia-sia dalam pelaburan kita. Ada duit lebih boleh bersedekah lebih nanti!

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

10 Pesanan Dari ‘Otai’ Kepada Trader Saham Newbie

Mereka baru yang mula mengenal dunia pasaran saham perlu berhati-hati dalam mengorak langkah. Ada yang berjaya dalam meraih pulangan yang baik kerana langkah disusun rapi, menjaga modal dengan baik dan akhirnya berjaya meraih pulangan yang baik.

Ramai trader atau pedagang baru yang tidak mampu bertahan lama dek kerana gagal untuk menguruskan emosi. Gelojoh, tamak dan mengikut sahaja orang lain menyebabkan mereka terkandas dan gagal untuk bertahan dalam dunia pasaran saham.

Modal hangus, rugi begitu sahaja tanpa ilmu dan bimbingan daripada mereka yang berpengalaman. Mungkin, perkongsian ini untuk anda.

Kami kongsikan pesanan daripada Master Yus yang merupakan antara mereka yang berpengalaman dalam dunia pasaran saham di Malaysia.

Kepada para pedagang saham baru, ingat 10 pesanan ni!

1. Nak buat duit dari trading memang senang. Sambil duduk silang kaki atas sofa kat rumah pun boleh untung. Tapi kena ingat, bukan setiap hari boleh untung dengan senang.

2. Nak buat rugi pun senang. Jangan ingat tang buat untung jer. Mana ada traders yang buat 100% untung saja, tak pernah rugi. Kalau tak, dah bersepah Lembugini kat Federal Highway.

3. Bila dah untung tu, cepat cepat sedekah, segerakan zakat, pergi reward diri. Kalau tak, sedekah kat market balik lah jawabnya. Ingat, sedekah kat market, pahala langsung takde.

4. Bila ada rugi tu, stop trade dulu. Takyah nak balas dendam kat market. Kena ingat, market sentiasa betul, selalu menang. Korang tu baru nak up, baru setahun jagung dalam market, kena lah sedar diri sikit.

5. Cash adalah king. Selalu dengar kan. Tapi kenapa semua cash nak all in. Mana pergi Reserved Cash. Bila market bagi diskaun, mula la melopong. Cash semua sangkut kat puncak tertinggi Everest.

6. Belajar kawal emosi sendiri. Jika baru lepas gaduh dengan suami, takyah trade. Jika baru lepas kena marah dengan bini, takyah trade. Jika frust nape uqashah pilih kamal, takyah trade.

7. Belajar urus duit sendiri. Takyah sibuk nak cari traders lain, tolong trade kan. Duit sendiri urus sendiri, untung sendiri, rugi sendiri. Bagi duit kat orang lain, konpem merana kemudian hari.

8. Mahirkan satu satu teknik. Praktis teknik yang dah belajar sampai jadi duit. Selagi tak jadi, maknanya masih kurang praktis. Bukan salah teknik. Entry bila nampak signal, bukan sebab murah, bukan nampak macam nak naik.

9. Fokus dan sabar dalam trading. Usah kalut sangat. Tak lari market dikejar. Bila market cantik, trading dengan hepi. Bila market bergelora, tak salah duduk tepi. Bawak bertenang, yang naik akan jatuh. Yang jatuh akan naik balik. Tak perlu rushing, chil chil udah, lek lek brader sap kok lu.

10. Traders kena kuat semangat. Rugi itu pasti, untung itu realiti. Jika rasa nak give up, duduk dalam circle yang kuat semangat.

Kalau nak wangi, duduk bersama penjual minyak wangi. Bukan duduk seorang diri, kelak menangis sendiri.

Dapatkan bimbingan daripada mereka yang berpengalaman dan circle yang boleh membantu. Dengan bimbingan dan ilmu yang betul, anda akan mampu berjaya dan bertahan dalam dunia pelaburan saham.

Baca juga Hafiz Tokyo Wajar Digelar ‘King Of Peram Sampai Lebam’

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee