Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2022

Bursa Malaysia kembali ke paras bawah 1,600 mata pada bulan Mac 2022 dengan kekurangan sentimen pasaran berbanding dengan bulan Februari lepas.

Dalam keadaan pasaran yang bercampur-campur ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan Mac 2022. Kaunter paling rugi pada Mac 2022 mencecah kejatuhan melebihi 60% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Mac tahun 2022. Senarai saham tersebut adalah seperti berikut:-

1. SMTRACK BERHAD

SMTRACK Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Mac 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 64.44% dalm tempoh sebulan dagangan. 

2. VINVEST CAPITAL HOLDINGS BERHAD

Vinvest Capital Holdings Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Mac 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 56.07%. 

3. KANGER INTERNATIONAL BERHAD

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Kanger International Berhad dengan kejatuhan sebanyak 41.38% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. KRETAM HOLDINGS BHD

Kretam Holdings Bhd berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Mac 2022 dengan kejatuhan sebanyak 23.03%.

5. HONG SENG CONSOLIDATED BERHAD

Di tempat kelima pula adalah syarikat Hong Seng Consolidated Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 21.86% untuk tempoh sebulan pada Mac 2022. 

6. AHB HOLDINGS BHD

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat AHB Holdings Bhd dengan kejatuhan sebanyak 20.83% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. BINA DARULAMAN BHD

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat Bina Darulaman Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 20.73% dalam tempoh sebulan dagangan pada Mac 2022. 

8. TH PLANTATIONS BHD

Syarikat TH Plantations Bhd pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Mac 2022 dengan penurunan sebanyak 18.40%. 

9. WOODLANDOR HOLDINGS BHD

Woodlandor Holdings Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Mac 2022 dengan kejatuhan sebanyak 18.12%.

10. MALAYSIAN GENOMICS RES CENTRE BHD

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Malaysian Genomics Res Centre Bhd dengan penurunan sebanyak 14.51% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Mac 2022. 

Mampukah Sentimen Raya Merancakkan Pasaran?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan Mac 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan bercampur-campur. 

Pada bulan April pula merupakan bulan Ramadhan dan bulan persiapan untuk umat islam menyambut raya. 

Mampukah sentimen ini merancakkan keadaan pasaran terutamanya sektor perkhidmatan dan pengguna apabila bazar dan sambutan hari raya telah dibenarkan setelah dua tahun berkurang? 

Semoga kita tidak mengalami kerugian yang sia-sia dalam pelaburan kita. Ada duit lebih boleh bersedekah lebih nanti!

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Ilmu Teknikal Analisis: Reversal Bearish Tweezer Top

Kepada pelabur saham, Reversal Candlestick merupakan perkara yang tidak asing lagi untuk mereka gunakan apabila mengkaji dan menganalisis carta sesuatu saham. Antara Reversal Candlestick yang popular adalah seperti:-

  • Bullish/bearish engulfing
  • Morning star/evening star
  • Bullish/bearish harami

Artikel kali ini, kita akan mengulas tentang satu Reversal Candlestick yang jarang didendang. Reversal Candlestick tersebut adalah Tweezer Top dan Tweezer Bottom. 

Reversal Candlestick ini terbentuk daripada dua batang candlestick seperti gambar di atas. Tweezer Top merupakan Bearish Candlestick Pattern manakala Tweezer Bottom merupakan Bullish Candlestick Pattern. 

Bagi Tweezer Top Pattern, candlestick pertama adalah candlestick hijau yang ditutup tinggi pada hari berikut. Candlestick seterusnya dibuka sama tinggi dengan candlestick hijau hari sebelumnya kemudian jatuh lebih rendah berbanding harga pembukaan candlestick hijau pada hari sebelumnya. 

Tweezer Bottom pula merupakan Bullish Candlestick Pattern. Corak candlestick ini terbentuk apabila candlestick pertama berwarna merah panjang dan disusuli dengan candlestick hijau yang dibuka pada harga yang sama dengan harga penutupan hari sebelumnya. 

Untuk artikel kali ini, kita akan melihat contoh carta saham yang ada signal jualan apabila munculnya reversal Tweezer Top.

Tweezer Top Di Carta Time Dotcom

Sumber: TradingView

Jika kita perhatikan carta di atas, harga saham ini mulanya berada dalam bullish dengan kenaikan harga yang terus menerus. 

Apabila munculnya Tweezer Top seperti yang dibulatkan pada carta di atas, harga saham yang sebelumnya naik mula membuat penurunan harga atau pullback

Tweezer Top Di Carta Sedania Innovator

Sumber: TradingView

Sama seperti carta pertama tadi, carta saham Sedania Innovator ini sedang membuat kenaikan harga pada penghujung bulan November 2022, namun selepas munculnya candlestick Tweezer Top ini, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan meneruskan kejatuhan harga pada hari-hari berikutnya. 

Tweezer Top Pada Carta Reservoir Link Energy

Sumber: TradingView

Sama seperti dengan dua carta di atas, harga saham sedang berada di fasa bullish sebelum munculnya reversal Tweezer Top seperti yang dibulatkan di atas. 

Selepas reversal Tweezer Top, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan disambung dengan penurunan harga pada hari-hari berikutnya. 

Kesimpulan Tentang Tweezer Top  Pattern

Tweezer Top dan Tweezer Bottom ini adalah salah satu Reversal Pattern Candlestick yang ada dalam dunia pelaburan saham. 

Kewujudan pattern ini boleh dijadikan signal belian ataupun signal jualan sesuatu saham kepada pedagang saham. 

Signal ini juga tidak semestinya dijamin terjadi kerana pasaran saham ini sangat volatile dan ingat, bahawa “market” ini bukan kita yang punya. Jangan cuba melawan pasaran. 

Semoga artikel ini bermanfaat kepada anda. 

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.