Cara Mudah Permohonan Pengeluaran Khas KWSP RM10,000

Pandemik COVID-19 sudah berlarutan sehingga ke 2022. Mula mengganas pada tahun 2020 di Malaysia, namun pandemik ini masih belum berakhir. Bermula 1 April 2022, Malaysia mula memasuki Fasa Endemik. Sempadan negara mula dibuka, perniagaan boleh beroperasi 24 jam, saf solat jemaah boleh dirapatkan dan lain-lain lagi.

Realitinya, rata-rata rakyat masih terkesan dengan pandemik yang melanda negara. Tekanan emosi, kehilangan pekerjaan, kekurangan sumber pendapatan juga pelbagai masalah lain termasuklah masalah kewangan. Selepas beberapa kali kebenaran pengeluaran wang simpanan hari tua daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) seperti i-Citra dan i-Lestari, kerajaan pada 16 Mac 2022 telah mengumumkan kebenaran Pengeluaran Khas KWSP sebanyak RM10,000.00.

Permohonan Pengeluaran Khas KWSP boleh dilakukan secara atas talian. Mudah, cepat dan boleh diakses dimana-mana. Nak tahu bagaimana anda boleh memohon Pengeluaran Khas KWSP ini?

Jom kita lihat cara-caranya.

1. Masuk Ke Laman Web Pengeluaran Khas KWSP

Anda boleh mengakses laman web permohonan Pengeluaran Khas KWSP melalui pautan pengeluarankhas.kwsp.gov.my. Kemudian, anda perlu mengikut arahan mudah yang telah disediakan.

2. Pilih Permohonan

Anda akan dibawa ke satu paparan muka baru. Pilih Permohonan dan anda akan dibawa ke halaman seterusnya. Sebelum itu, satu paparan Nota Penting akan keluar. Baca dan fahami Nota Penting tersebut.

3. Masukkan OTP Yang Diberikan

Masukkan OTP sepertimana yang telah dihantar ke nombor telefon anda.

4. Pilih Amaun Yang Ingin Dikeluarkan

Selepas memasukkan OTP, anda perlu memilih amaun yang dikeluarkan. Dalam paparan tersebut, amaun kelayakan pengeluaran juga akan dipaparkan. Anda perlu meninggalkan baki sekurang-kurangnya RM100 dalam akaun.

Kemudian, pilih Teruskan.

5. Buat Semakan Maklumat Diri Anda

Selesai memilih amaun untuk dikeluarkan, anda akan dibawa ke paparan seterusnya iaitu Maklumat Permohonan. Sekiranya perlu, anda hendaklah membuat kemaskini terhadap butiran yang diberikan.

6. Maklumat Akaun Bank Pengeluaran

Anda juga akan diminta untuk membuat kemaskini akaun bank. Gunakan akaun bank sendiri yang masih aktif dan bukan akaun bank bersama/syarikat.

7. Pengesahan Permohonan

Selepas selesai membuat kemaskini, satu paparan baru akan muncul dengan maklumat terkini yang telah anda berikan. Pilih Hantar sebagai pengesahan kepada permohonan anda.

8. Baca & Fahami Perakuan Pemohon

Satu Perakuan Pemohon perlu dibaca dan difahami terlebih dahulu sebelum penghantaran Permohonan Pengeluaran Khas KWSP anda dilakukan.

9. Bukti Permohonan

Simpan bukti Permohonan Pengeluaran Khas KWSP sebagai rujukan. Anda juga boleh memuat turun Rekod Permohonan dan disimpan dalam smartphone atau PC anda.

Keputusan Permohonan Pengeluaran Khas KWSP boleh disemak mulai 9 April 2022. Sekiranya Permohonan Pengeluaran Khas KWSP anda diluluskan, bayaran akan dibuat mulai 20 April 2022.

Ingat! Gunakan kemudahan ini sekiranya perlu atau anda sudah mempunya perancangan rapi pengurusan wang yang ingin dikeluarkan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.