Cara Mudah Permohonan Pengeluaran Khas KWSP RM10,000

Pandemik COVID-19 sudah berlarutan sehingga ke 2022. Mula mengganas pada tahun 2020 di Malaysia, namun pandemik ini masih belum berakhir. Bermula 1 April 2022, Malaysia mula memasuki Fasa Endemik. Sempadan negara mula dibuka, perniagaan boleh beroperasi 24 jam, saf solat jemaah boleh dirapatkan dan lain-lain lagi.

Realitinya, rata-rata rakyat masih terkesan dengan pandemik yang melanda negara. Tekanan emosi, kehilangan pekerjaan, kekurangan sumber pendapatan juga pelbagai masalah lain termasuklah masalah kewangan. Selepas beberapa kali kebenaran pengeluaran wang simpanan hari tua daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) seperti i-Citra dan i-Lestari, kerajaan pada 16 Mac 2022 telah mengumumkan kebenaran Pengeluaran Khas KWSP sebanyak RM10,000.00.

Permohonan Pengeluaran Khas KWSP boleh dilakukan secara atas talian. Mudah, cepat dan boleh diakses dimana-mana. Nak tahu bagaimana anda boleh memohon Pengeluaran Khas KWSP ini?

Jom kita lihat cara-caranya.

1. Masuk Ke Laman Web Pengeluaran Khas KWSP

Anda boleh mengakses laman web permohonan Pengeluaran Khas KWSP melalui pautan pengeluarankhas.kwsp.gov.my. Kemudian, anda perlu mengikut arahan mudah yang telah disediakan.

2. Pilih Permohonan

Anda akan dibawa ke satu paparan muka baru. Pilih Permohonan dan anda akan dibawa ke halaman seterusnya. Sebelum itu, satu paparan Nota Penting akan keluar. Baca dan fahami Nota Penting tersebut.

3. Masukkan OTP Yang Diberikan

Masukkan OTP sepertimana yang telah dihantar ke nombor telefon anda.

4. Pilih Amaun Yang Ingin Dikeluarkan

Selepas memasukkan OTP, anda perlu memilih amaun yang dikeluarkan. Dalam paparan tersebut, amaun kelayakan pengeluaran juga akan dipaparkan. Anda perlu meninggalkan baki sekurang-kurangnya RM100 dalam akaun.

Kemudian, pilih Teruskan.

5. Buat Semakan Maklumat Diri Anda

Selesai memilih amaun untuk dikeluarkan, anda akan dibawa ke paparan seterusnya iaitu Maklumat Permohonan. Sekiranya perlu, anda hendaklah membuat kemaskini terhadap butiran yang diberikan.

6. Maklumat Akaun Bank Pengeluaran

Anda juga akan diminta untuk membuat kemaskini akaun bank. Gunakan akaun bank sendiri yang masih aktif dan bukan akaun bank bersama/syarikat.

7. Pengesahan Permohonan

Selepas selesai membuat kemaskini, satu paparan baru akan muncul dengan maklumat terkini yang telah anda berikan. Pilih Hantar sebagai pengesahan kepada permohonan anda.

8. Baca & Fahami Perakuan Pemohon

Satu Perakuan Pemohon perlu dibaca dan difahami terlebih dahulu sebelum penghantaran Permohonan Pengeluaran Khas KWSP anda dilakukan.

9. Bukti Permohonan

Simpan bukti Permohonan Pengeluaran Khas KWSP sebagai rujukan. Anda juga boleh memuat turun Rekod Permohonan dan disimpan dalam smartphone atau PC anda.

Keputusan Permohonan Pengeluaran Khas KWSP boleh disemak mulai 9 April 2022. Sekiranya Permohonan Pengeluaran Khas KWSP anda diluluskan, bayaran akan dibuat mulai 20 April 2022.

Ingat! Gunakan kemudahan ini sekiranya perlu atau anda sudah mempunya perancangan rapi pengurusan wang yang ingin dikeluarkan.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

  • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
  • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
  • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.