Delyva Sedia Sistem Penghantaran Untuk Maynuu Bantu Peniaga F&B Kecil Berkembang

Delyva Sdn. Bhd. hari ini mengumumkan bahawa Maynuu Commerce Sdn.
Bhd. baru-baru ini telah mula menggunakan sistem penghantaran yang dibangunkan oleh syarikatnya.

Maynuu telah mengintegrasikan platform e-dagangnya yang digunakan oleh peniaga F&B untuk memasarkan produk, dengan sistem pengurusan penghantaran DelyvaX dibangunkan Delyva. Ini bagi membantu para peniaga dalam platform Maynuu mengurus penghantaran segera dengan cekap. Para peniaga tersebut kini boleh menubuhkan pasukan penghantaran sendiri, menambah atau mengeluarkan staf penghantaran daripada pasukan, mengira komisen penghantar, dan memantau aktiviti pengambilan dan penghantaran. Selain itu, para peniaga juga kini boleh guna lebih banyak lagi perkhidmatan penghantaran segera yang ditawarkan melalui sistem Delyva.

Hanif Wahid, CEO Delyva berkata, “Kami seronok dapat bekerjasama dengan Maynuu membantu perniagaan F&B kecil berkembang. Kami nampak ramai peniaga menghadapi kesukaran mengurus penghantaran kerana tidak mempunyai sistem yang betul. Contohnya, banyak yang menggunakan aplikasi pesanan seperti WhatsApp tetapi kaedah ini tidak cekap bagi mengurus penghantar atau pesanan yang banyak secara serentak. Masalah ini kini selesai, dan peniaga dapat memberi tumpuan kepada kepandaian mereka – membuat makanan dan minuman yang enak dan jual!”

Wafiq Rodzuan, CEO Maynuu mengulas, “Delyva membantu meringankan beban mengurus penghantaran pesanan dalam kalangan peniaga F&B kami. Lebih daripada 50 peniaga telah sedia mengaktifkan Delyva dalam akaun mereka. Integrasi dengan Delyva membolehkan para peniaga kami mengoptimumkan kos dan menjalankan perniagaan mereka dengan cekap. Kami bangga menjadi sebahagian komuniti Delyva.

Pemilik perniagaan kecil En. Mok Chan Heng yang mengusahakan Nono’s Homemade yang menjual makanan seperti kek pandan, melihat integrasi tersebut sebagai berita baik.

En. Mok berkata, “Maynuu banyak membantu perniagaan kami. Integrasi dengan Delyva menguntungkan kami kerana pelanggan dapat memilih servis penghantaran yang mereka suka. Pada masa wabak sekarang kami kekurangan pekerja. Jadi, bagus kami boleh mengakses pelbagai perkhidmatan penghantaran yang boleh dipercayai daripada satu sumber sahaja.”

Antara peralatan yang disediakan oleh Delyva untuk peniaga F&B yang mempunyai pasukan penghantaran sendiri ialah aplikasi pemandu yang menjadikan pengurusan penghantaran lebih cekap bagi kedua-dua peniaga dan penghantar. Wafiq menambah, “Peniaga tidak perlu risau tentang
berbelanja lebih banyak wang untuk IT kerana aplikasi pemandu adalah sebahagian daripada pakej perkhidmatan untuk mereka, apabila mendaftar dengan Maynuu.”

Sementara itu, pelanggan yang membuat pesanan menggunakan Maynuu pula boleh mula menggunakan ciri baru menjejak lokasi penghantar, yang disediakan oleh Delyva.

Buka akaun Delyva sekarang.

Tentang Delyva:

Diasaskan pada 2019, Delyva ialah penyedia penyelesaian penghantaran sehenti bagi pelbagai saiz perniagaan. Aplikasinya DelyvaNow ialah platform tempahan penghantaran yang menyediakan pelanggan dengan berbilang pilihan perkhidmatan supaya mereka dapat memilih perkhidmatan yang memenuhi keperluan mereka. Sementara itu, DelyvaX, yang diperkenalkan pada lewat 2020, ialah sistem pengurusan penghantaran berasaskan perisian sebagai perkhidmatan (SaaS) bagi syarikat edagang dan penyedia perkhidmatan penghantaran. Dengan DelyvaX, pelanggan mempunyai kebebasan mengurus penghantaran menggunakan pemandu atau penunggang penghantaran sendiri dan/atau berintegrasi dengan penyedia perkhidmatan kiriman cepat pihak ketiga pilihan mereka. Delyva Sdn. Bhd. berpangkalan di Selangor. Lawati www.delyva.com dan buka akaun sekarang.

Tentang Maynuu:

Maynuu lahir hasil keperluan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama, ketiadaan integrasi ringkas antara perkhidmatan penghantaran dan gerbang pembayaran dalam penyelesaian sedia ada, dan proses membuat pesanan yang rumit dalam platform e-dagang tipikal. Dengan Maynuu, manamana peniaga F&B dapat memiliki platform pesanan yang mereka kawal dan senggara sendiri, sambil mengurangkan kos daripada sehingga 42% langsung sehingga 0%. Maynuu telah menjimatkan lebih RM500,000 bagi 600 peniaga F&B dan pelanggan. Lawati maynuu.com untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Dana BIMB-Arabesque Global Shariah Sustainable Equity Fund – Menggabungkan ESG dan AI

Pada awal tahun BIMB Investment telah melancarkan Dana BIMB-Arabesque Global Shariah Sustainable Equity atau BGSEF secara maya, dana feeder ekuiti shariah ESG (Persekitaran, Sosial, Tadbir Urus) global yang bertujuan untuk mencapai peningkatan modal dalam tempoh jangka sederhana sehingga jangka panjang bagi pelabur.

BGSEF menawarkan pendedahan global yang pelbagai kepada pelabur dengan 150 saham Shariah-ESG pada setiap masa. BGSEF telah memenuhi syarat sebagai sebuah dana pelaburan mampan dan bertanggungjawab (SRI) di bawah Garis Panduan Dana Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Untuk memberikan konteks mengenai betapa pentingnya faktor-faktor ESG, pandemik COVID-19 telah memberi kita kesedaran bagaimana krisis kemampanan mampu mempengaruhi sektor ekonomi, perniagaan dan masyarakat secara keseluruhan. Krisis COVID-19 juga menunjukkan bahawa syarikat yang mempunyai kelayakan ESG yang tinggi telah menunjukkan prestasi yang lebih baik pada tahun ini.

Pihak berkepentingan termasuk para pelabur merasakan penerapan faktor ESG adalah satu keperluan dan bukan keinginan untuk memastikan bahawa syarikat dikendalikan dengan baik. Lebih penting lagi, syarikat akan menjadi lebih lestari dan lebih tahan lama dalam jangka masa yang panjang tanpa menjejaskan etika dan tanggungjawab kepada pihak berkepentingan, terutama isu-isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG). Pelaburan ESG yang efektif pasti akan menjadi norma baru. BIMB Investment Management Berhad komited untuk menerapkan faktor ESG dalam perstrukturan produk-produknya.

Apakah sebenarnya ESG? ESG merupakan alam sekitar (environment), sosial (social) dan tadbir urus (governance) tetapi apa kesannya terhadap pelaburan? Pelaburan lestari difahami secara meluas sebagai penyatuan elemen ESG ke dalam proses pelaburan dan proses membuat keputusan ketika melabur.

Faktor-faktor ESG merangkumi pelbagai aspek seperti ‘’Bagaimana sesebuah perusahaan memberikan respons kepada perubahan iklim, bagaimana mereka menjaga pekerja-pekerja mereka, bagaimana mereka membangun kepercayaan dan memupuk inovasi, serta bagaimana mereka menguruskan rantaian bekalan mereka?’’

Kini, ramai pelabur menyedari bahawa faktor ESG di pasaran modal adalah strategi yang baik dan membawa kepada pasaran yang lebih lestari dan berpotensi untuk mentransformasi masyarakat ke arah yang lebih baik. Prestasi lestari korporat yang baik dikaitkan dengan tadbir urus korporat yang baik, akan membawa kepada peningkatan keputusan kewangan serta penghasilan pulangan kewangan yang lebih bagus.

BGSEF mengintegrasikan pertimbangan ESG dalam proses pelaburannya dan menerapkan pemeriksaan secara aktif untuk patuh Shariah dan sejajar dengan prinsip United Nations Global Compact (UNGC) dalam proses pembinaanya.

ESG dan pelaburan patuh Shariah merupakan falsafah teras kami. Memandangkan situasi pandemik di peringkat global, kami berpendapat bahawa COVID-19 akan meninggalkan kesan yang ketara kepada pasaran modal untuk tahun-tahun yang akan datang. Ia membuatkan pelaburan ESG semakin relevan untuk pelabur masa kini yang ingin memberi kesan positif kepada dunia secara keseluruhannya.

Penerapan teknologi Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence atau “AI”) dan Pembelajaran Mesin (Machine Learning) semakin dikenali secara meluas. Ia mempengaruhi kehidupan kita setiap hari dan penerapanya dalam perkhidmatan kewangan.

Dengan BGSEF, kami mensasarkan dana ekuiti global yang menggunakan teknologi AI dan data besar dengan pendekatan pelaburan kuantitatif secara sistematik dan juga mengambil kira ESG untuk melabur ke dalam syarikat dengan prestasi kewangan masa hadapan yang mampan. Pendekatan pelaburan ini telah terbukti berfungsi dengan baik dalam persekitaran pasaran yang tidak menentu ini. Di BIMB Investment, kami berhasrat untuk menjadi pemimpin dalam penyelesaian pengurusan kewangan generasi akan datang.

Untuk mencapai matlamat ini, kami telah bekerjasama rapat dengan Arabesque Asset Management (Arabesque), sebuah syarikat pengurusan aset global yang merupakan pakar dalam AI dan penyelidikan untuk menerapkan AI pada pengurusan portfolio yang menilai prestasi dan kesinambungan syarikat di seluruh dunia.

Kaedah kami yang terbukti secara sistematik menggabungkan lebih daripada 250 metrik ESG dengan isyarat berita dari lebih 30,000 sumber yang diterbitkan di lebih 170 negara dalam 15 bahasa. Dari situ, kita dapat membina portfolio yang pelbagai yang terdiri daripada syarikat yang mematuhi sepenuhnya pada prinsip ESG. Ini telah membuka banyak peluang bagi para pelabur dan pengguna untuk meneroka pelaburan ESG secara terperinci dengan meneliti penglibatan perniagaan syarikat berdasarkan nilai-nilai ESG, memberi kuasa kepada semua orang untuk membuat keputusan yang lebih tepat mengenai bagaimana dan di mana mereka melaburkan wang mereka.

Pelancaran dana BGSEF adalah hasil antara pemimpin dalam pelaburan, pakar matematik, dan pakar AI, untuk mengembangkanlagi perkhidmatan kewangan kepada generasi seterusnya. Salah satu faedah utama untuk menggunakan AI adalah kita dapat menghilangkan pengaruh manusia yang berat sebelah dan melakukan analisis secara objektif. Mengintegrasikan kelestarian melalui rangka kerja S-Ray® milik Arabesque memperkukuhkan maklumat dan menyumbang kepada pulangan penyelarasan risiko yang lebih baik untuk portfolio kami. Kami berharap untuk terus maju atas dua pengganggu kewangan yang hebat iaitu teknologi AI dan kelestarian (sustainability) untuk memberikan pengalaman pelaburan yang baru bagi pelabur.

Dana ini sedia untuk dilanggan dengan jumlah pelaburan awal hanya RM500.

Anda boleh mengunjungi mana-mana cawangan Bank Islam yang terdekat atau melabur melalui Perunding Pelaburan Shariah kami yang rasmi:

Johor Bahru:

No 33B, Jalan Indah 15/2, Taman Bukit Indah, 79100 Nusajaya, Johor

Tel: 07-2395608, Fax : 07-2395609

Kelantan:

PT 433 & 434, Tingkat 2, Jalan Padang Garong, 15000 Kota Bharu, Kelantan

Tel: 09-7406118 / 012-9087785

Qfalah Agency, Melaka:

Tingkat 1, Taman Masjid Tanah Ria Utama, 78300 Masjid Tanah, Melaka

Tel: 06-3851076

Anda juga boleh melabur ke dalam dana BGSEF dengan memuat turun aplikasi BEST Invest oleh BIMB Investment. Dengan aplikasi tersebut, anda boleh mula melabur dengan serendah RM10.

Anda boleh mendapatkan salinan Prospektus dana dan Halaman Serlahan Produk (PHS) di laman web www.bimbinvestment.com.my atau anda boleh menghubungi 1-800-88-1196 untuk maklumat lebih lanjut mengenai dana ini.

Kenyataan

Ini merupakan keterangan ringkas mengenai Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity (“Dana”) oleh BIMB Investment dan ianya tidak lengkap. Pelabur dinasihatkan untuk membaca dan memahami kandungan Prospektus bagi Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity bertarikh 8 Mac 2021 dan Halaman Serlahan Produk (PHS) sebelum melabur, yang telah didaftarkan dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) yang tidak akan bertanggungjawab terhadap kandungannya. Tarikh pelancaran bagi Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity adalah 8 Mac 2021. Salinan Prospektus dan PHS boleh didapati di Ibu Pejabat BIMB Investment Management Berhad, di laman web www.bimbinvestment.com.my, perunding unit amanah dan pengedar yang diluluskan dan/atau mana-mana cawangan Bank Islam. Kebenaran SC atau pendaftaran Prospektus tidak boleh diambil kira bahawa SC telah mengesyorkan Dana tersebut. Terdapat yuran dan caj yang dikenakan dan pelabur dinasihatkan untuk membandingkan dan mempertimbangkannya sebelum melabur di dalam Dana. Pelaburan di dalam Dana ini terdedah kepada risiko, sila rujuk kepada Prospektus untuk maklumat terperinci. Pelabur dinasihatkan untuk mempertimbangkan risiko di dalam Dana dan harus membuat penilaian sendiri mengenai risiko dan mendapatkan nasihat professional, jika perlu, sebelum melabur. Pelabur juga perlu ambil perhatian bahawa harga unit dan agihan yang dibayar, jika ada, boleh turun dan naik dan prestasi masa lalu Dana tidak boleh dianggap sebagai petunjuk prestasinya pada masa hadapan. Sebarang isu unit yang berkaitan dengan Prospektus hanya akan dibuat setelah penerimaan borang permohonan yang lengkap yang dilampirkan bersama Prospektus, tertakluk kepada terma dan syarat yang terkandung didalamnya. Artikel ini tidak disemak oleh SC.

Mengenai BIMB Investment Management Berhad

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”) adalah syarikat pengurusan pelaburan Shariah-ESG yang terkemuka di Malaysia. Anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad, BIMB Investment adalah syarikat pengurusan dana Islam berlesen yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Beribu pejabat di Malaysia, BIMB Investment telah diperbadankan pada 14 September 1993 dan mula beroperasi pada 20 Jun 1994, BIMB Investment beribu pejabat di Malaysia.

Nombor bebas tol: 1-800-88-1196
Laman web: www.bimbinvestment.com.my

Majalah Labur