Penipuan Macau Scam Menggunakan Nama LHDNM

1. Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) ingin mengingatkan orang ramai agar sentiasa berwaspada dengan sindiket penipuan Macau Scam yang tidak berputus asa dalam memperdayakan mangsa.

2. Menurut maklumat yang dikongsikan kepada LHDNM oleh Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, Polis Diraja Malaysia (JSJK, PDRM), bagi tempoh 1 Januari 2021 sehingga 27 Mei 2021, sebanyak 556 kes melibatkan kerugian lebih RM15.26 juta berkaitan Macau Scam yang menyamar sebagai pegawai LHDNM telah disiasat.

3. Modus operandi yang digunakan oleh suspek atau scammer ialah dengan menghubungi mangsa melalui panggilan telefon dengan memperkenalkan diri sebagai pegawai dari LHDNM. Scammer seterusnya menyatakan syarikat atau perniagaan mangsa masih mempunyai tunggakan cukai yang mesti dilunaskan.

4. Mangsa yang terkeliru dengan panggilan ini kebiasaannya membuat penafian dan seterusnya panggilan akan disambungkan pula kepada individu yang menyamar sebagai polis, pegawai dari Bank Negara Malaysia (BNM) atau pegawai dari agensi penguatkuasa yang lain dan memaksa mangsa untuk membuat laporan rasmi.

5. Mangsa seterusnya dikaitkan pula dengan kegiatan pengubahan wang haram, pengedaran dadah atau kegiatan jenayah yang lain sehinggakan mangsa menjadi panik dan mereka diminta untuk menyerahkan maklumat perbankan termasuklah nombor TAC/OTP. 

6. Mangsa mula menyedari mereka ditipu apabila mendapati wang dalam akaun mereka telah dipindahkan ke akaun bank pihak ketiga dan suspek tidak dapat dihubungi semula.

7. Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan agar lebih berhati-hati dan lakukanlah pengesahan dengan LHDNM terlebih dahulu terhadap setiap panggilan, e-mel mahupun surat yang meragukan dengan  menghubungi  talian Hasil Care Line atau talian pegawai yang boleh disemak senarainya pada portal rasmi www.hasil.gov.my atau hadir ke cawangan LHDNM berhampiran.

8. Di samping itu, orang ramai juga boleh membuat semakan modus operandi sindiket penipuan ini melalui media sosial dan portal rasmi LHDNM atau klik capaian pantas berikut:

http://www.hasil.gov.my/bt_goindex.php?bt_kump=10&bt_skum=1&bt_posi=1&bt_unit=2&bt_sequ=1

9. Adalah ditegaskan bahawa LHDNM tidak membincangkan hal-hal berkaitan percukaian melalui panggilan telefon peribadi. Sebarang permohonan maklumat daripada pembayar cukai dan arahan pembayaran cukai tertunggak akan dilakukan secara teratur melalui surat atau e-mel rasmi yang menggunakan domain @hasil.gov.my.

10. Selain itu, bagi pembayaran cukai juga, pembayar cukai hendaklah memastikan bayaran cukai dibuat kepada penama seperti pada jadual di bawah untuk memastikan bayaran tersebut benar-benar masuk ke akaun LHDNM dan seterusnya mengelakkan diri daripada ditipu oleh scammer.

11. Sebarang pertanyaan serta maklum balas berkaitan boleh dimajukan kepada LHDNM melalui:

Dikeluarkan Oleh:
Bahagian Komunikasi | Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif
Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia

Previous ArticleNext Article

Hi HOME & TradingPlan.Io Lancar Inisiatif Bantu M40 Melalui Hi WEALTH

Hi HOME dan TradingPlan.io melancarkan Hi WEALTH (hiwealth.asia), sebuah program digital pemecutan penjana kekayaan untuk rakyat Malaysia kelas pertengahan, juga dikenali sebagai golongan M40.

Melalui program ini, golongan M40 berpeluang memperbaiki profil kewangan, meningkatkan aliran wang tunai, menambah pegangan aset dan meluaskan rangkaian sosio-ekonomi mereka.

“Pandemik COVID-19 telah menyaksikan semakin ramai golongan M40 bergelut dengan risiko kehilangan kerja dan kekurangan pendapatan, sedangkan kos sara hidup semakin meningkat. Ini juga menyebabkan semakin ramai golongan M40 jatuh menjadi golongan B40[1], mengecilkan saiz golongan M40 dan meluaskan jurang kekayaan antara golongan miskin dengan kaya[2]. Masalah ini jika tidak ditangani dikhuatiri akan meningkatkan ketegangan di antara kelas (class war).” jelas
Ketua Pegawai Eksekutif Hi HOME, Radzi Tajuddin.

Menerusi Hi WEALTH, golongan M40 akan diajar cara membuat lebih banyak modal daripada modal yang mereka sedia ada. Pelbagai kelas aset seperti saham, mata wang kripto dan hartanah akan diajar kepada mereka untuk mencapai objektif Hi WEALTH membantu golongan M40 menjana kekayaan. Di Hi WEALTH juga, golongan M40 akan diberikan akses untuk mendapatkan ilmu, kepakaran, rangkaian dan motivasi dari pelabur-pelabur berjaya dari pelbagai industri.

“Secara asasnya, Hi WEALTH bermatlamat untuk mendigitalkan pengurusan kekayaan golongan M40. Pembangunan sistem masih berjalan supaya kami dapat mencapai matlamat akhir iaitu memantau dan memperbaiki status kesihatan kewangan peserta,” jelas Najib Saahari, pengasas TradingPlan.io.

Pendaftaran kumpulan pertama Hi WEALTH yang dibuka pada 14 Jun 2021 telah menarik minat lebih 1,000 orang. Pendaftaran dibuat di laman sesawang rasmi Hi WEALTH: https://www.hiwealth.asia

[1] Middle class money problems will hurt too, economists warn
[2] Jurang pendapatan kaya, miskin semakin lebar

Tentang Hi HOME:

Hi HOME bermatlamat mahu menangani isu pemilikan aset yang rendah di Malaysia dengan mengaplikasikan data besar, penyelesaian fintech dan pemasaran bersepadu. Sejak ditubuhkan pada tahun 2016, Hi HOME telah membantu lebih 1,000 rakyat Malaysia untuk memiliki sebuah rumah dengan nilai transaksi hartanah lebih RM300 juta.

Laman sesawang rasmi Hi HOME: https://www.hihome.asia
Laman sesawang rasmi Hi WEALTH: https://www.hiwealth.asia

Majalah Labur