Hamilton dan Bottas Tenang di Pelancaran Global PETRONAS Syntium with degree(s) CoolTech(TM) di Turin

TURIN, Itali, 25 Februari 2019 /PRNewswire/ —

Juara Dunia F1 lima kali Lewis Hamilton dan rakan pasukan Valtteri Bottas hari ini mempertontonkan apa yang diperlukan untuk mempunyai prestasi cemerlang di bawah tekanan –  tenang memperkenalkan rangkaian baharu PETRONAS Syntium with °CoolTech™, menandakan kemasukan PETRONAS ke dalam pasaran pelincir enjin kereta hybrid.

Mercedes-AMG PETRONAS Motorsport menyertai tetamu di Pusat Penyelidikan & Teknologi canggih PETRONAS di Turin untuk melancarkan PETRONAS Syntium with °CoolTech™ dalam pertandingan hentian pit Formula One yang dinamik untuk menentukan siapa yang boleh kekal tenang di bawah tekanan.

Lewis dan Valtteri mencabar para tetamu yang berkumpul untuk meniru hentian pit Formula One mengatasi masa, bekerja dalam pasukan di bawah pemerhatian Pasukan Utama, Toto Wolff. Para peserta kekal tenang di bawah tekanan masa tatkala menggantikan semua empat roda sewaktu para pemandu mengendalikan alat pengganti tayar dengan mahir.

Aktiviti ini menunjukkan kelebihan PETRONAS Syntium with °CoolTech™ – melawan haba enjin yang berlebihan dan melaksanakan tugas dengan baik dalam keadaan tekanan yang paling tinggi. Sama seperti prestasi enjin yang optimum, individu-individu dan pasukan juga mencapai tahap yang paling tinggi apabila mereka kekal tenang.

Juara dunia F1 lima kali Lewis Hamilton berkata: “Kami telah menemui formula kejayaan dalam perjalanan kami dengan PETRONAS tetapi kami perlu terus berusaha maju. Setiap kejayaan yang telah kami capai telah diperoleh bersama sebagai satu pasukan dan kami tahu bahawa kami mempunyai prestasi yang baik di kejuaraan – kemenangan yang terbaik diperoleh ketika kami kekal tenang, tidak gopoh dan teratur di bawah tekanan. Sama ada enjin atau pasukan kami. Begitu hebat apabila menyaksikan perkembangan teknologi tidak pernah berhenti di PETRONAS. ”

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif PLI, Giuseppe D’Arrigomenambah: “Sama seperti manusia, enjin yang terdedah kepada keadaan yang penuh tekanan perlu dipelihara untuk memastikan prestasi yang optimum. Teknologi cecair PETRONAS direka bentuk untuk memberikan prestasi di bawah tekanan, seperti yang terbukti dengan cemerlang kejayaan Mercedes-AMG PETRONAS Motorsport dalam F1 Constructors’ World Championship dalam tempoh lima tahun kebelakangan. Hari ini, kami gembira dapat membawa kepada pengguna kami cecair yang dihasilkan dengan teknologi kami yang meraih kejayaan.”

Selepas kejayaan 2018, di mana PLI berjanji untuk mendedikasikan 75% pelaburan penyelidikan dan teknologi di sebalik projek pengurangan pelepasan CO2, syarikat berharap untuk mempunyai lebih banyak peluang untuk menggunakan teknologi cecairnya demi memenuhi janji ini.

Rangkaian pelincir PETRONAS Syntium with °CoolTech™ yang baharu akan tersedia di seluruh dunia dalam pelancaran berperingkat mulai Mac 2019.

Sumber: PETRONAS

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) dan Persatuan Bank-Bank dalam Malaysia (ABM) Anjur Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Kuala Lumpur (11 Julai 2024): Industri perbankan Malaysia berada di barisan hadapan dalam transformasi berskala besar kerana ia menerima kuasa kecerdasan buatan generatif (GenAI) dalam mentakrifkan semula operasi perbankan, pengurusan risiko, pengalaman pelanggan dan pembinaan kapasiti. Menurut laporan Perbankan dalam AI 2024 oleh Accenture, bank berkemungkinan meraih lebih banyak manfaat daripada GenAI berbanding dengan industri lain. Penggunaan dan peluasan GenAI yang berkesan boleh membawa kepada peningkatan 30% dalam produktiviti pekerja dan berpotensi meningkatkan hasil sehingga 6% dalam tempoh tiga tahun. Memandangkan bank-bank Malaysia menerima keupayaan termaju GenAI dalam analisis data, pemodelan ramalan, pemprosesan bahasa semula jadi dan banyak lagi, bank-bank boleh terus membuka peluang baharu untuk inovasi, kecekapan dan kepuasan pelanggan untuk kekal berdaya saing dan memacu inovasi yang belum pernah disaksikan sebelumnya di seluruh sektor kewangan.

Edisi ketiga Persidangan Perbankan Malaysia (MBC) bertemakan “Perbankan dalam Era GenAI — Membentuk Semula Perbankan, Menginovasi untuk Ekonomi Baharu & Mempercepatkan Kemampanan”, anjuran AICB dan ABM di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada 10–11 Julai 2024, berusaha untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai potensi transformatif GenAI dalam membentuk masa depan perbankan.

Persidangan itu mengumpulkan para pemikir, pengasas, pemimpin berwawasan, pakar industri dan teknologi, serta peminat AI untuk meneroka trend utama, isu dan peluang dalam membentuk semula operasi perbankan dengan GenAI, mengubah model perniagaan dan strategi manusia, kepentingan inovasi dalam ekonomi baharu, dan bagaimana teknologi yang berubah dengan pantas boleh memudahkan peningkatan kemampanan dan kewangan peralihan (transition finance) sambil merevolusikan amalan perbankan.

YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Digital, Malaysia, yang menyampaikan ucapan khas menteri, berkata, “Infrastruktur digital merupakan tulang belakang ekonomi digital. Memandangkan ledakan AI meningkatkan permintaan global terhadap kuasa pengkomputeran, terutamanya dalam sektor yang kaya dengan data seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, keperluan untuk pusat data generasi akan datang semakin meningkat. Malaysia berada pada kedudukan yang kukuh untuk memenuhi keperluan ini dan muncul sebagai hab pusat data utama ASEAN, dengan ketersediaan kuasa, sambungan kepada rangkaian kabel dasar laut dan lokasi geografi yang strategik untuk pelabur.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi AICB Tan Sri Azman Hashim berkata, “Ketika industri perbankan bergerak pantas menuju masa depan yang dipacu oleh GenAI, pelaburan berterusan dalam pembangunan bakat adalah penting untuk membina tenaga kerja berkelayakan tinggi yang dilengkapi kemahiran yang sesuai untuk masa hadapan bagi mempromosikan budaya inovasi serta mengharungi cabaran dan peluang untuk kekal berdaya saing dan kekal berada di hadapan. Pembinaan kapasiti adalah kritikal dalam persekitaran yang pesat berubah ini, dan AICB terus komited untuk membina kemahiran kalis masa hadapan dan memupuk budaya pembelajaran berterusan dan profesionalisme untuk memastikan tenaga kerja bersedia untuk masa depan perbankan.”

Pengerusi ABM, Dato’ Khairussaleh Ramli, berkata, “Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan berharga kepada para delegasi tentang bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, sekali gus memanfaatkan kuasa GenAI untuk mencipta nilai bagi institusi, meningkatkan pengalaman pelanggan, menambah baik produktiviti dan meningkatkan kecekapan operasi. Oleh itu, GenAI harus menjadi sebahagian daripada strategi perniagaan teras institusi kewangan, dan tidak dianggap sebagai teknologi atau inisiatif digital yang berasingan.”

Barisan penceramah antarabangsa dan tempatan yang terkenal pada Persidangan itu merangkumi pakar AI dan teknologi, dan pemimpin perbankan daripada institusi perbankan dan kewangan yang terkenal, termasuk, antara lain, Accenture Singapore, AEON Bank, AmBank, Asia School of Business, Bank Negara Malaysia, Boston Consulting Kumpulan, CIMB, Ecosystm, Equinix, EY, F5, GoGet, Google, Hong Leong Bank, HSBC, Huacomm Malaysia, International Finance Corporation, Kyndryl, LedgerBrains AI Consortium, Maybank, Pantas Software, PwC, RHB Banking Group, SAP, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Silverlake Axis, SME Bank, Standard Chartered Saadiq Malaysia, TalentCorp Malaysia, Twimbit dan Wizpresso. Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan yang berharga kepada para delegasi tentang cara memanfaatkan kuasa GenAI untuk memacu inovasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan, dan bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, mengambilnya daripada percubaan kepada usaha menghasilkan transformasi digital yang bermakna bagi proses perbankan dan menyokong pecutan ke arah peralihan yang adil.

Di samping MBC 2024, sebuah bengkel dan meja bulat media telah diadakan untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai trend, risiko dan peluang dalam memanfaatkan kuasa GenAI dalam perbankan serta kepentingan menyediakan pengamal perbankan Malaysia yang kalis masa depan dalam era digital ini.

MBC 2024 telah menarik lebih 600 delegasi daripada institusi kewangan tempatan dan antarabangsa.

Untuk memupuk tenaga kerja yang sangat mudah menyesuaikan diri, unggul dan kekal relevan dalam landskap yang sentiasa berubah, AICB juga menerajui pembangunan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (Future Skills Framework, FSF) untuk sektor kewangan Malaysia bersama-sama dengan Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), yang akan dilancarkan pada 22 Julai 2024. FSF, rangka kerja yang diterajui industri, merupakan komponen penting Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 Bank Negara Malaysia. Berasaskan keperluan untuk mendorong penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan merentas ekosistem bakat sektor kewangan, FSF menandakan inisiatif bersepadu untuk memupuk tenaga kerja yang lebih bersedia untuk masa hadapan, meningkatkan tahap kecemerlangan profesional dan memajukan pertumbuhan industri kewangan di Malaysia.

Ketahui lebih lanjut mengenai acara akan datang yang dianjurkan oleh AICB di  www.aicb.org.my/events/upcoming