Hamilton dan Bottas Tenang di Pelancaran Global PETRONAS Syntium with degree(s) CoolTech(TM) di Turin

TURIN, Itali, 25 Februari 2019 /PRNewswire/ —

Juara Dunia F1 lima kali Lewis Hamilton dan rakan pasukan Valtteri Bottas hari ini mempertontonkan apa yang diperlukan untuk mempunyai prestasi cemerlang di bawah tekanan –  tenang memperkenalkan rangkaian baharu PETRONAS Syntium with °CoolTech™, menandakan kemasukan PETRONAS ke dalam pasaran pelincir enjin kereta hybrid.

Mercedes-AMG PETRONAS Motorsport menyertai tetamu di Pusat Penyelidikan & Teknologi canggih PETRONAS di Turin untuk melancarkan PETRONAS Syntium with °CoolTech™ dalam pertandingan hentian pit Formula One yang dinamik untuk menentukan siapa yang boleh kekal tenang di bawah tekanan.

Lewis dan Valtteri mencabar para tetamu yang berkumpul untuk meniru hentian pit Formula One mengatasi masa, bekerja dalam pasukan di bawah pemerhatian Pasukan Utama, Toto Wolff. Para peserta kekal tenang di bawah tekanan masa tatkala menggantikan semua empat roda sewaktu para pemandu mengendalikan alat pengganti tayar dengan mahir.

Aktiviti ini menunjukkan kelebihan PETRONAS Syntium with °CoolTech™ – melawan haba enjin yang berlebihan dan melaksanakan tugas dengan baik dalam keadaan tekanan yang paling tinggi. Sama seperti prestasi enjin yang optimum, individu-individu dan pasukan juga mencapai tahap yang paling tinggi apabila mereka kekal tenang.

Juara dunia F1 lima kali Lewis Hamilton berkata: “Kami telah menemui formula kejayaan dalam perjalanan kami dengan PETRONAS tetapi kami perlu terus berusaha maju. Setiap kejayaan yang telah kami capai telah diperoleh bersama sebagai satu pasukan dan kami tahu bahawa kami mempunyai prestasi yang baik di kejuaraan – kemenangan yang terbaik diperoleh ketika kami kekal tenang, tidak gopoh dan teratur di bawah tekanan. Sama ada enjin atau pasukan kami. Begitu hebat apabila menyaksikan perkembangan teknologi tidak pernah berhenti di PETRONAS. ”

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif PLI, Giuseppe D’Arrigomenambah: “Sama seperti manusia, enjin yang terdedah kepada keadaan yang penuh tekanan perlu dipelihara untuk memastikan prestasi yang optimum. Teknologi cecair PETRONAS direka bentuk untuk memberikan prestasi di bawah tekanan, seperti yang terbukti dengan cemerlang kejayaan Mercedes-AMG PETRONAS Motorsport dalam F1 Constructors’ World Championship dalam tempoh lima tahun kebelakangan. Hari ini, kami gembira dapat membawa kepada pengguna kami cecair yang dihasilkan dengan teknologi kami yang meraih kejayaan.”

Selepas kejayaan 2018, di mana PLI berjanji untuk mendedikasikan 75% pelaburan penyelidikan dan teknologi di sebalik projek pengurangan pelepasan CO2, syarikat berharap untuk mempunyai lebih banyak peluang untuk menggunakan teknologi cecairnya demi memenuhi janji ini.

Rangkaian pelincir PETRONAS Syntium with °CoolTech™ yang baharu akan tersedia di seluruh dunia dalam pelancaran berperingkat mulai Mac 2019.

Sumber: PETRONAS

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kementerian Kewangan Lanjutkan Tempoh Cadangan Belanjawan 2024 Sehingga 22 Sept

KUALA LUMPUR, 15 Sept (Bernama) — Susulan sambutan yang menggalakkan, Kementerian Kewangan (MOF) telah memutuskan untuk memanjangkan tempoh mengumpul maklum balas berkaitan Belanjawan 2024 melalui portal Cadangan Belanjawan 2024 selama seminggu sehingga 22 Sept 2023.

Setakat 13 Sept 2023, Jelajah Belanjawan 2024 telah melangkaui seluruh pelosok negara melalui 9 Jelajah Negeri yang diterajui oleh Timbalan Menteri I Datuk Seri Ahmad Maslan dan Timbalan Menteri II Steven Sim Chee Keong serta 24 sesi libat urus yang dikendalikan kementerian-kementerian di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Sesi tersebut melibatkan penyertaan daripada lebih 7,000 peserta dari pelbagai latar belakang seperti dewan perniagaan, pakar ekonomi, teknokrat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa yang sama, MOF telah menerima lebih 9,500 maklum balas daripada orang ramai melalui portal Cadangan Belanjawan 2024.

Maklum balas yang diterima melalui semua platform tersebut meliputi bidang kelestarian ekonomi seperti pemeliharaan persekitaran, ekonomi hijau, tata kelola baik, pendigitalan, penambahbaikan tadbir urus fiskal dan langkah-langkah untuk memajukan industri sedia ada seperti industri kreatif dan pelancongan.

Kesiapsiagaan Belanjawan 2024 bermula dengan pembentangan Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai 2023, yang turut memainkan peranan sebagai kenyataan pra-Belanjawan.

Kerangka tersebut telah menjadi panduan kepada kertas-kertas dasar Kerajaan Perpaduan untuk menstruktur semula ekonomi Malaysia agar ia berlandas pada trajektori pertumbuhan baharu yang rancak dan saksama.

Kerangka dasar yang telah diluncurkan untuk melengkapi Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat merangkumi Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Industri Baharu 2023 (NIMP) dan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Ini akan disusul dengan Belanjawan 2024 yang akan dibentang oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Okt 2023, yang akan menggariskan usaha dan inisiatif untuk dilaksanakan pada 2024 bagi mencapai sasaran-sasaran seperti diumumkan oleh Perdana Menteri pada peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

Selepas Kuching, Program Jelajah Belanjawan 2024 akan bersambung di Perak, Selangor dan Labuan. Program ini dijangka berakhir pada 22 Sept 2023.

Orang ramai dijemput untuk memberikan pendapat dan cadangan di portal Cadangan Belanjawan 2024 melalui pautan https://budget.mof.gov.my/ms/.

— BERNAMA