Ambil Tahu 11 Perkara Ini Sebelum Nak Melabur Saham BIMB Holdings Berhad (Bank Islam)

Mula disenaraikan pada tahun 1997, BIMB Holdings Bhd (BIMB) merupakan sebuah financial holding company yang memiliki anak-anak syarikat yang menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan kewangan Islam di Malaysia, iaitu:

– Bank Islam Malaysia Bhd (Pemegangan Saham: 100%)

– Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Bhd (Pemegangan Saham: 59.72%)

– BIMB Securities (Holdings) Sdn Bhd (Pemegangan Saham: 100%)

Kini, BIMB telah berkembang dan diiktiraf sebagai salah sebuah institusi Islamic Finance yang terunggul di Malaysia. Pada 20 Februari 2019, nilai BIMB daripada segi Market Capitalization telah mencecah sebanyak RM7.2 bilion. Di sini, saya ingin memberikan update tentang keputusan kewangan yang terkini untuk BIMB dan menilai sahamnya secara objektif.

Jom kita tengok 11 perkara yang kita perlu tahu sebelum nak melabur ke dalam sahamnya.

1. Aset Terbesar BIMB: Financing, Advances & Others (F&A)

BIMB telah mencapai peningkatan CAGR aset F&A sebanyak 19.9% daripada RM14.2 bilion pada tahun 2011 kepada RM42.1 bilion pada tahun 2017. Peningkatan ini adalah disumbangkan oleh pemberian kontrak Bai Bithaman Ajil dan At – Tawarruq kepada pelanggannya di segmen: House Financing, Personal Financing, dan Other Term Financing bagi tempoh 6 tahun tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan BIMB

2. Prestasi Individu Bank Islam

Bank Islam telah mencapai peningkatan perolehan dengan kadar CAGR sejumlah 10.2% daripada RM1.67 bilion pada tahun 2011 kepada RM2.98 bilion bagi tahun 2017. Ini disumbangkan oleh peningkatan secara konsisten BIMB dari segi aset F&A sepanjang tempoh 6 tahun tersebut.

Oleh yang demikian, penambahan ini telah menyumbangkan kenaikan keuntungan sebelum zakat & cukai atau Profits before Zakat & Taxation (PBZT) pada kadar CAGR 7.67%; dari RM492.5 juta pada tahun 2011 kepada RM767.1 juta pada tahun 2017.

Sumber: Laporan Tahunan BIMB

3. Prestasi Individu Takaful Malaysia

Saya telah berkongsi secara teliti prestasi kewangan Takaful Malaysia di artikel yang lepas. Maka, di sini, saya akan memberi update-nya secara ringkas. Takaful Malaysia telah mencapai penambahan CAGR sebanyak 10.0% daripada segi perolehan. Ia meningkat daripada RM406.7 juta pada tahun 2011 kepada RM720.2 juta pada tahun 2017.

Oleh yang demikian, ia telah menyumbangkan peningkatan PBZT secara konsisten dengan kadar CAGR 17.0% daripada RM100.1 juta pada tahun 2011 kepada RM256.4 juta pada tahun 2017.

Sumber: Laporan Tahunan BIMB

4. Keuntungan Bersih Keseluruhan

Pada 19 Disember 2013, BIMB telah membeli pemegangan saham sebanyak 49% di dalam Bank Islam Holdings Bhd pada harga $884.6 juta USD atau RM2.9 bilion. Dengan itu, BIMB telah menambahkan pemegangan saham daripada 51% kepada 100% dalam Bank Islam Holdings Bhd.

Ia telah menyumbangkan satu peningkatan keuntungan bersih yang ‘agak luar biasa’ untuk BIMB, iaitu dari RM279.3 juta pada tahun 2013 kepada RM532.3 juta pada tahun 2014. Sejak tahun 2014, keuntungan bersihnya telah menaik secara konsisten ke sejumlah RM 619.8 juta pada tahun 2017.

Sumber: Laporan Tahunan BIMB

5. Return on Equity (ROE)

BIMB telah mencapai ROE purata sebanyak 13.06% setahun di dalam tempoh 7 tahun tersebut. Ini bermaksud BIMB telah menjanakan RM13.06 dalam keuntungan bersih daripada setiap RM100.00 ekuiti pemegang saham dari tahun 2011 sehingga tahun 2017.

Iklan

Nota:
ROE = (Untung Bersih / Ekuiti Pemegang Saham) x 100%

6. Prestasi Kewangan 12 Bulan Terkini

Dari Q4 2017 ke Q3 2018, BIMB telah mengaut sebanyak RM670.3 juta dalam keuntungan bersih atau Earnings Per Share (EPS) sejumlah 39.58 sen. Maka, BIMB telah meneruskan pertumbuhan dari segi keuntungan bersih pada tahun 2018.

Angka di dalam ‘000

Tempoh Q4 2017 Q1 2018 Q2 2018 Q3 2018 Jumlah
Untung Bersih 149,635 172,135 149,911 198,624 670,305
EPS (Sen) 8.84 10.16 8.85 11.73 39.58

Sumber: Laporan Suku BIMB

7. Kedudukan Kewangan Terkini

Pada 30 September 2018, BIMB telah merekodkan Total Capital Ratio (TCR) sebanyak 16.39%, melebihi minima 9.875% yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) bagi tahun 2018. Ini menunjukkan keupayaaan daripada segi kedudukan kewangan BIMB untuk bertahan di dalam keadaan krisis ekonomi jika ianya berlaku, dan membiayai working capital dan pelan untuk pertumbuhan pada masa hadapan.

8. Siapa Pemegang Utama BIMB?

Pada 30 Mac 2018, 5 pemegang utama BIMB dan pemegangan saham mereka adalah seperti berikut:

No. Pemegang Saham Pemegangan Saham (%)
1 Lembaga Tabung Haji 53.47%
2 Employees Provident Fund Board 12.76%
3 Permodalan Nasional Bhd 5.90%
4 Amanah Saham Bumiputera 5.75%
5 Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) 2.25%

Sumber: Laporan Tahunan 2017 BIMB

9. P/E Ratio

Pada 20 Februari 2019, harga saham BIMB adalah RM4.22 seunit. Maka, P/E Ratio terkini bagi BIMB ialah 10.66 jika dibandingkan dengan EPS BIMB bagi 12 bulan yang terkini. Ia adalah sedikit lebih rendah jika dibandingkan dengan purata P/E Ratio 11.62 dari tahun 2011 sehingga tahun 2017.

10. P/B Ratio

Pada 30 September 2018, BIMB telah merekodkan aset bersih sejumlah RM3.03 bagi setiap saham. Maka, P/B Ratio terkininya adalah 1.39. Ia lebih rendah jika dibandingkan dengan purata P/B Ratio 1.69 dari tahun 2011 sehingga tahun 2017.

11. Kadar Dividen

BIMB telah menambahkan Dividends Per Share (DPS) dengan konsisten dari 10.8 sen pada tahun 2011 kepada 15.5 sen pada tahun 2018.

Sumber: BIMB’s Shareholders’ Services – Dividends

Maka, jikalau BIMB berupaya mengekalkan DPS-nya pada paras 15.5 sen untuk tahun seterusnya, kadar dividennya adalah 3.67% setahun jika saham ini dibeli pada harga terkini RM 4.22. Kadar dividen terkini lebih daripada puratanya, iaitu sebanyak 3.53% daripada tahun 2011 sehingga tahun 2017.

Sudut Pandangan

BIMB telah menjanakan pertumbuhan daripada segi perolehan, keuntungan bersih, dan pembayaran dividen kepada pemegang sahamnya dari tahun 2011 sehingga tahun 2017. Bagi tahun 2018, BIMB telah meneruskan pencapaian bagus yang telah dicatatkan pada tahun-tahun yang lalu. Oleh itu, ia berupaya meningkatkan pembayaran dividen ke paras setinggi 15.5 sen setiap saham bagi tahun 2018.

Buat masa sekarang, nilai saham bagi BIMB adalah seperti berikut:

– P/E Ratio dan P/B Ratio lebih rendah daripada puratanya.

– Kadar Dividen Semasa sebanyak 3.67% setahun.

Jadi, wajarkah kamu melabur ke dalam saham BIMB?

Yang itu, kamu jawablah sendiri.

Biodata Penulis

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth Person, Value Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.
Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Syarikat Big Five Akan Menghadapi Nasib Yang Sama Seperti Syarikat Nifty Fifty Pada Era 1970-An?

Sejak krisis Covid-19 berlaku, kita boleh lihat dengan jelas banyak syarikat mengalami kesukaran untuk menguruskan perniagaan syarikat. Namun, syarikat yang berteraskan teknologi tidak terkesan dengan pandemik ini malah harga saham mereka semakin meningkat dan tidak menampakan tanda-tanda akan mengalami penurunan.

Amazon, Alphabet, Apple, Facebook dan Microsoft dikenali sebagai Big Five yang merupakan syarikat teknologi yang mendapat tempat di kalangan para pelabur di Wall Street. Kesemua syarikat ini telah berjaya menewaskan indeks S&P 500 yang menjadi ukuran terhadap kekuatan ekonomi di Amerika Syarikat.

Jumlah market capitalization untuk kelima-lima buah syarikat ini melebihi $4 trilion yang merupakan satu jumlah yang sangat besar di dalam pasaran saham.

Kredit: A Wealth Of Common Sense

Apa yang menarik mengenai syarikat ini adalah harga saham mereka adalah begitu mahal berbanding dengan keuntungan yang mereka perolehi atau dengan kata lain PE ratio syarikat ini adalah terlalu tinggi. Hari ini, mengikut perkiraan yang dilakukan oleh FactSet kedudukan purata PE ratio bagi kelima-lima syarikat ini adalah 51, satu jumlah yang sangat besar berbanding dengan purata PE ratio indeks S&P 500 dengan purata sebanyak 33.

Secara umumnya nilai PE ratio yang besar ini adalah tidak bagus untuk sesebuah syarikat. Ia bermaksud syarikat tersebut tidak dapat menjana keuntungan dengan baik dan harga saham syarikat tersebut adalah begitu tinggi di dalam pasaran.

Keadaan ini telah mengingatkan kita kepada krisis yang pernah berlaku di Amerika Syarikat pada tahun 1970-an yang dikenali sebagai krisis Nifty Fifty.

Kredit: Brooklyn Investor

Nifty Fifty merupakan satu peristiwa berlaku kepada pelabur yang melabur ke dalam 50 buah syarikat yang berstatus blue chip pada ketika itu di pasaran saham Amerika Syarikat.

Sebelum krisis ini berlaku, ramai penganalisis saham memberi nasihat untuk melakukan pelaburan ke salah sebuah Syarikat Nifty Fifty untuk diperam dalam tempoh jangka masa yang panjang. Pada ketika itu, purata PE ratio untuk syarikat Nifty Fifty adalah 42 sedangkan purata PE ratio untuk S&P 500 adalah 19.

Iklan
Kredit: A Wealth Of Common Sense

Ini disebabkan oleh keadaan ekonomi yang berada dalam keadaan baik dan menjadikan saham blue chip mempunyai prestasi yang begitu baik sekali. Ianya berterusan sehinggalah pada tahun 1973, saham Nifty Fifty ini telah mengalami penurunan yang sangat ketara.

Tiada sesiapa yang menjangkakan peristiwa ini berlaku kepada syarikat Nifty Fifty dan ianya telah mengejutkan ramai penganalisis saham. Pelabur yang membeli saham syarikat Nifty Fifty pada tahun 1972 akan mengalami kehilangan sebanyak 2/3 daripada pelaburan mereka pada tahun 1975.

Antara punca utama yang menyebabkan syarikat Nifty Fifty ini mengalami penurunan adalah disebabkan harga minyak mentah dunia yang melambung tinggi pada ketika itu dan kadar interest rate yang tinggi. Selain itu juga, krisis dalaman politik melanda Amerika Syarikat yang melibatkan Richard Nixon.

Kini nilai Syarikat Big Five yang begitu tinggi telah melebihi nilai PE ratio ketika berlakunya krisis Nifty Fifty, di mana para penganalisis percaya ada kemungkinan berulangnya peristiwa tersebut. Untuk mengaitkan peristiwa Nifty Fifty mungkin akan berlaku kepada Big Five adalah sukar kerana tiada sesiapa yang tahu apa yang berlaku pada masa hadapan.

Walaupun nilai PE ratio Big Five adalah begitu tinggi, keadaan sekarang tidak sama seperti PE ratio ketika awal tahun 1970-an. Ini disebabkan syarikat teknologi pada masa kini mempunyai model perniagaan yang sangat berbeza daripada syarikat Nifty Fifty pada zaman tersebut.

Kredit Gambar: A Wealth Of Common Sense

Sejak lima tahun lepas syarikat Big Five ini mempunyai kadar perkembangan yang begitu drastik walaupun mempunyai pendapatan yang rendah. Ini menyebabkan harga saham mereka menjadi tinggi dan sejajar dengan perkembangan syarikat tersebut.

Ramai pelabur percaya dengan hala tuju yang dibawa oleh syarikat Big Five dan telah terbukti sejak sedekad lepas, syarikat Big Five ini berpotensi untuk semakin berkembang. Untuk Big Five menjadi seperti Nifty Fifty, ia boleh berlaku sekiranya para pelabur mula tidak percaya dengan model perniagaan Big Five ini dan mula menjual pegangan saham mereka secara besar-besaran.

Sumber Rujukan:

Iklan

Kenali 21 Syarikat Bermasalah di Bursa Malaysia

Seperti diketahui umum, terdapat 907 syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia. Namun begitu, bukan semua syarikat ini membuat keuntungan atau berada dalam prestasi yang baik.

Bagi syarikat yang bermasalah, Bursa Malaysia akan kategorikan syarikat ini di bawah status pemerhatian. Bermasalah dari sudut kewangan, laporan kewangan yang tidak tepat, pihak pengurusan yang bermasalah, dan indikator yang paling penting adalah syarikat tersebut mengalami kerugian yang teruk.

Status Practice Note 17 (PN 17) diberi bagi syarikat (kaunter) yang tersenarai di papan utama, manakala Guidance Note 3 (GN3) bagi kaunter didalam ACE Market. Senarai kaunter PN17 dan GN3 ini akan sentiasa berubah dari semasa ke semasa.

Jika sesebuah syarikat telah diumumkan berstatus PN17 atau GN3, mereka perlu mengemukakan pelan perancangan penstrukturan semula syarikat kepada Bursa Malaysia. Tujuannya adalah untuk membetulkan semula operasi syarikat agar dapat mencapai semula keuntungan. Selepas pelan tersebut dilaksanakan, syarikat berkenaan boleh membuat permohonan rayuan untuk dikeluarkan dari senarai pemerhatian.

Sekiranya syarikat berkenaan gagal berbuat demikian, Bursa Malaysia berhak untuk menggantung urusniaga saham syarikat tersebut dan berkemungkinan akan dinyah senarai daripada pasaran. Jika ada para pelabur yang masih memegang saham syarikat yang telah dinyah senarai ini, risikonya sangat tinggi. Anda berkemungkinan akan kehilangan keseluruhan wang pelaburan jika syarikat tidak dapat membuat bayaran pulangan.

Iklan

Jika anda mempunyai trading platform, anda boleh mengenal pasti syarikat PN17 atau GN3 apabila terdapat tanda seru ‘!’. Contoh disertakan seperti dibawah.

Senarai penuh syarikat berkenaan seperti dibawah: (Kemaskini terakhir pada 31 Oktober 2017)

Kaunter PN17

  1. ASIA KNIGHT BERHAD (AKNIGHT)
  2. BERJAYA MEDIA BERHAD (BJMEDIA)
  3. CN ASIA CORPORATION BERHAD (CNASIA)
  4. EKA NOODLES BERHAD (EKA)
  5. HB GLOBAL LIMITED (HBGLOB)
  6. KINSTEEL BHD (KINSTEL)
  7. KUANTAN FLOUR MILLS BERHAD (KFM)
  8. LION DIVERSIFIED HOLDINGS BERHAD (LIONDIV)
  9. MAA GROUP BERHAD (MAA)
  10. MALAYSIA PACIFIC CORPORATION BERHAD (MPCORP)
  11. MAXWELL INTERNATIONAL HOLDINGS BERHAD (MAXWELL)
  12. MULTI SPORTS HOLDINGS LTD (MSPORTS)
  13. NAKAMICHI CORPORATION BERHAD (NAKA)
  14. PERISAI PETROLEUM TEKNOLOGI BERHAD (PERISAI)
  15. PETROL ONE RESOURCES BERHAD (PETONE)
  16. STONE MASTER CORPORATION BERHAD (STONE)
  17. TH HEAVY ENGINEERING BERHAD (THHEAVY)
  18. YFG BERHAD (YFG)

Kaunter GN3

  1. PARLO BERHAD (FORMERLY KNOWN AS CYBERTOWERS BERHAD) (PARLO)
  2. R&A TELECOMMUNICATION GROUP BERHAD (R&A)
  3. WINTONI GROUP BERHAD (WINTONI)

Untuk mendapatkan senarai terkini, anda boleh rujuk laman web Bursa Malaysia di PN17 and GN3 Companies.

Iklan

Cara Buka Akaun Saham (CDS) Maybank

Sana-sini orang bercerita tentang peluang kembangkan duit secara sah di pasaran saham Bursa Malaysia? Mesti anda dah bersemangat nak buka akaun saham (CDS) kan?

Oh ya, tiada had untuk buka berapa banyak pun akaun CDS. Pada pandangan kami, setiap broker atau Bank Pelaburan ada kelebihan masing-masing.

Jika anda berminat menggunakan platform Maybank2U semasa nak jual beli saham di Bursa Malaysia, kenalah buka akaun saham dengan Maybank Investment (bukan cawangan Maybank biasa tu ya)

Ikut panduan bergambar seperti di bawah:

Ini hanya contoh cawangan Maybank Investment Bank. Senarai penuh boleh lihat di sini.

Iklan

 

Brokerage Fee bagi Maybank:

  • 0.42% jika transaksi < RM100,000
  • 0.42% jika transaksi > RM100,000
  • Intraday pula adalah 0.15%

Dah ada akaun saham barulah boleh beli saham syarikat-syarikat gergasi seperti DUTCH LADY, AJINOMOTO, POS, NESTLE, PADINI, TENAGA NASIONAL, TOP GLOVE, MAH SING, MAXIS, DIGI, TELEKOM, TAKAFUL MALAYSIA, BANK ISLAM, MY EG, DRB-HICOM dan banyak lagi secara online. Zaman dah mudah, guna smartphone je.

Baca juga Ini Tutorial Cara Beli Saham Melalui Smartphone (Apps Maybank)

Baca juga Pulangan Sehingga 400%? Kalaulah Aku Melabur Dalam Syarikat Ini Tahun Lepas

Tak Tahu Macam Mana Nak Buat Duit Dengan Pelaburan Saham?

Baca artikel >>ini<< jika nak belajar lagi.

Dan kalau nak buka akaun CDS dengan broker lain, boleh rujuk:

Nak buka akaun CDS dengan M+ secara percuma? Sila layari FB iSaham dan hadir seminar yang mereka anjurkan.

Iklan

Berapa Modal Perlu Ada Untuk Melabur Saham?

Berapa modal untuk melabur saham?

“Bro, berapa modal minimum untuk melabur saham ni?”

Ini soalan paling popular bagi para newbie.

Kalau kau tanya soalan ni dekat sifu-sifu saham, dia akan tanya kau balik berapa banyak kau sanggup rugi? Haa, boleh jawab tak?

Modal bukan perkara utama untuk melabur saham di Bursa Malaysia, yang utama adalah kita sudah buka AKAUN SAHAM (CDS) dan mempunyai Ilmu pelaburan.

( Untuk buka akaun CDS sila lihat senarai broker di sini )

Jika ada modal RM 1 juta sekalipun tapi tiada ilmu, belum tentu dapat gandakan modal tersebut.

Berbanding ada modal RM 5,000 tapi lengkap dengan ilmu pelaburan, insyaAllah modal tersebut boleh digandakan.

Setiap pelaburan perlu realistik.

Tak logik labur RM 5,000, tahun depan nak dia jadi RM 1 juta. Itu yang ramai silap. Sedangkan jika pelaburan RM 5,000 berganda kepada RM 10,000, itu sudah cukup bagus. Keuntungan bersih RM 5,000 setahun dengan ROI 100%. Cukup tak?

Berbalik kepada berapa modal untuk mula melabur.

Semasa nak membeli saham, MINIMA yang perlu dibeli hanyalah 1 lot, bersamaan dengan 100 unit sahaja (Dulu minima 1,000 unit).

“Bro, modal saya sikit, ada peluang ke saya nak melabur saham?

Jawapannya BOLEH.

Iklan

Contoh 1:

Harga saham semasa yang kita nak beli : 10 sen
Jumlah unit nak beli : 100 unit

Cara kira:
0.10 x 100 unit = modal RM100

Perlu ingat yang harga saham syarikat dekat Bursa Malaysia tu berubah-ubah. Hari ini mungkin 10 sen, esok mungkin 13 sen, lusa mungkin 10 sen balik.

Penting perlu ingat : Bagus ke saham 10 sen tu?

Contoh 2:

Harga semasa saham Iskandar Waterfront City Berhad bernilai RM 0.85, maka 100 unit bersamaan dengan RM 85. Maka dengan modal tidak sampai RM 100 kita sudah boleh memiliki saham tersebut (termasuk kos-kos lain yang minima).

Jika ada modal lebih kita boleh beli 10,000 unit saham tu dengan modal RM 8,500. Bila harga saham tu naik 100% menjadi RM1.70, kita akan untung RM 8,500.

Modal melabur saham bergantung kepada individu berapa jumlah wang yang dia nak guna. Mesti ramai di luar sana suka untung cepat serta besar tetapi tak sanggup keluarkan modal yang besar. Maaf, melabur dalam pelaburan saham perlu realistik. Pulangan dan keuntungan bergantung kepada modal serta tempoh pegangan kita.

Sebab itu, pentingnya melabur sejak dari awal! Kepada yang kata masih tiada modal, cepat belajar disiplinkan diri menyimpan.

Baca juga Siapa Kata Melabur Saham Ni Kena Modal Besar?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!